Ako sa dnes máš? 4
Strana 49 z 84 • 1 ... 26 ... 48, 49, 50 ... 66 ... 84
Re: Ako sa dnes máš? 4
Riešim akurát veľké životné zmeny u seba. Ešte nechcem o tom moc hovoriť, nejde samozrejme o nič svetoborné, ale proste je to vec, ktorá zasiahne významne do môjho súčasného spôsobu života. Udiali sa v posledné dni určité udalosti, ktoré mi napomohli uvedomiť si a prehodnotiť určité svoje plány a veci. A zvažujem, čo je pre mňa lepšie a kam sa ďalej v živote posunúť. Mnohí asi by ste so mnou nesúhlasili, ale v súčasnej situácii sa mi moje rozhodnutie zdá ako najprijateľnejšie zo všetkých riešení, ktoré sa mi inak núkajú. Viac o tom poviem, keď budem vo veci utvrdený. Dnes je to iba čerstvá vec a viete, ako som na tom ja a stabilita názorov...
Inak sa mám psychicky ako-tak. Nie je to ktovie ako dobré, ale darí sa mi aspoň písať si do Wordu denníček, do ktorého sa zo všetkého vykecám. Veľa mi to pomáha nielen vyjasniť si veci, či svoje zážitky, skúsenosti, názory a tak, ale aj bojovať s určitými svojimi pokušeniami a taktiež s lenivosťou. V denníčku si totiž okrem iného plánujem a potom sa mi to ľahšie plní. Je to akoby taký živý chat s niekým, ktorý ma vždy vypočuje. Síce neodpovedá, ale zas mi nechá priestor, aby som si odpovedal dôkladne sám. A to je pri mojej povahe asi aj najlepšie.
Emócie sú teraz trochu vyhasnuté, skôr ladené do negatívnych polôh. Cítim sklamanie, smútok, krivdu. Som taký dosť vážny a zamyslený. Spánok normálny, len včera som bol výrazne prekofeínovaný zase, takže som zaspal až o jednej v noci. Fyzicky je to zlepšené, neurotickosti sú zhoršené výrazne, fakt - trasiem sa, rýchlo sa prechádzam, neobsedím, trhám pery, zádery na prstoch do krvi. Chudnutie - 4 dni som dodržal limit, takže mi kleslo na 80,8 kg... ale dnes som nedodržal, takže zajtra asi žiadny výsledok nemôžem čakať.
Asi by som sa mal vyplakať. Mám také akési nutkanie k tomu. Ale možno to nebude celé také zlé. Viem, že výrazne zveličujem, ale uvedomil som si konečne, kde mi bude ďalej dobre a lepšie. Koniec koncov, historik to často vraví, nesmieme sa pretrhnúť, treba aj odpočívať, a ja vnímam aj v živote iné hodnoty, ktoré mám pocit že nedostatočne rozvíjam, takže v novej situácii sa treba aj tomuto prispôsobiť.
Prepáčte, že hovorím tak čudne a neurčito. Bojím sa totiž, že zmením názor, a potom zas vyjdem z veci ako trubadúrko. Prajem Vám všetkým hojne požehnania a zdravia, nech sa Vám darí. Ďakujem Vám za prečítanie príspevku. A píšte, píšte, o všetkom čo Vám napadne.
Pa.
Matej
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5072
Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
U mňa je to neveselé. Chytila sa ma nejaká depresia a drží sa ma už niekoľko mesiacov. Vždy to bolo tak, že sa striedala depresívna nálada s nadnesenosťou. A teraz je tá nadnesenosť veľkou zriedkavosťou. Občas býva až večer pred spaním. Stáva sa, hoci naozaj len v ojedinelých prípadoch, že keď treba ísť spať, ja mám vtedy až príliš dobrú náladu. Aj skákať sa mi chce, aj behať...
Trápi ma apatia. V minulosti to aspoň bolo tak, že 3-4 dni som mal totálnu apatiu a potom aj celý týždeň som bol dostatočne aktívny. No teraz nebýva ani taká totálna apatia, ale ani úplne vydarené dni. Veď ešte nedávno počas tých lepších dní som bol aktívny a nadšený do nejakej práce. A teraz som každý deň taký malátny. Mávam aj pesimistické myšlienky, že som chorý a neschopný, nemohúcny. Nechce sa mi snažiť. Nevedel by som samostatne fungovať v živote. Veď ja som závislý na rodičoch. Sám by som nič nezvládol. Preto už nemám motiváciu učiť sa nové veci. Aj tak zo mňa pravdepodobne nič nebude. Kedy ja vyštudujem nejakú vysokú školu? Veď ja nie som schopný fungovať medzi ľuďmi. Aj v tom stacionári sa cítim zle. Celý čas som tam strašne napätý.
Aj to písanie všetkými desiatimi mi ide horko-ťažko. Vôbec sa to nezlepšuje.
Len tá rozprávková kniha ma teší. Ten deň, keď mi prišla, bol vydarený.
historik
historik- Strieborný pokročilý člen
- Počet príspevkov : 360
Reputácia : 78
Dátum registrácie : 18.04.2013
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Dnes, teraz večer, sa už cítim celkom dobre. Bol som na výlete v susednej obci, prečítal som jednu rozprávku a dosť dlho som sa vonku prechádzal so psom.
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Priateľu, veľmi sa teším, že sa Ti polepšilo. Hapruje Ti to riadne a chápem, že v čase zhoršenia sa Ti ťažko na svet pozerá a tiež sem prispieva. Ty vieš veľmi účinne radiť, dobre vravíš keď hovoríš o tom, aby sme pamätali, že v čase depresie nesmieme podľahnúť dojmu, že vždy sa tak máme zle a vždy sa už tak budeme aj mať. Preto Ti rád tieto Tvoje nádejné slová pripomínam a adresujem ja teraz Tebe. Tým Ťa chcem podporiť, aby si teda nezanevrel na krásy a radosti života, hoci občas skĺzneš aj na viac dní do emočného a náladového vyprahnutia, apatie a útlmu, či dokonca celkovo pesimizmu. Držím Ti vrúcne prsty, aby sa Ti darilo. Fakt, že máš dobre uvedomené svoje duševné procesy, napomáha výrazne k stabilizácii a k akejsi sebaregulácii vlastnej nálady. Tvoje sebauvedomenie choroby pomáha k tomu, aby si to mal všetko nakoniec pod kontrolou a nevzdal sa. Využi toho. Máš moju plnú podporu. Nech sa Ti darí, myslíme na Teba. A tešíme sa istotne na každý Tvoj príspevok.
Matej
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
Teším sa, že Vám môžem opäť raz napísať. Víkend som mal vlastne v pohode. Sobota prešla ako-tak, bolo mi aj horšie, miestami lepšie, hocikedy bez nálady, inokedy zase nadšene. Proste všelijako. Večer keď som išiel domov, ma chytali aj slzy, takže som sa v posteli pred zaspatím na prelome soboty a nedele vrúcne v tajnosti vyplakal. Prišlo mi kopec vecí ľúto. Nedeľa však bola vskutku dobrá. V práci sme nemali veľa ľudí, lebo všetci Trnavčania boli asi na jarmoku. Celkom sa nám však darilo plniť rozmanité úlohy a mali sme aktívny deň. Nemali sme pocit únavy, ale skôr naopak nadšenia, že čo sme všetko dokázali. Aj nás vedúca pochválila.
Čo sa týka tých životných zmien, uvidí sa v stredu. Vtedy veci prediskutujem s vedúcou a uvidím, čo bude.
Zatiaľ sa mám psychicky výrazne polepšene. Neurotickosti sú slabšie, nálada je mierne povznesená, aktívna už od rána. Spánok - ťažkosti sú so zaspávaním, ale väčšinou do 2 hodín zaspím. Sny pokojné, až smiešne. Fyzicky - bolí ma brucho, nafukovanie, plynatosť. Chudnutie - veľa som počas krízy jedol, zajedal som problémy a emočné vypätie i stres, takže som pribral až 2 centimetre a 2 kilá. No hrôza a des.
Želám Vám mnoho zdravia, nech sa Vám darí. Ešte sa ozvem. Pa.
S úctou
Matej
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Vidím, že nevidím, že by ste písali dačo. Informujte fórum o svojich nových skúsenostiach, prežívaní, myšlienkach, čo je nové, alebo aj staronové. Určite si to rád mnohí prečítame, lebo napr. ja mám rád čítať príspevky so skúsenosťami od ľudí s našimi ochoreniami, pretože sa môžeme navzájom inšpirovať, pomáhať si, dať hlavy dokopy...
Ja inak v podstate nič nové. Včera som nejak prežil deň, porobil som "všeličo a nič". Dnes som trochu unavenejší a menej aktívny. Viac lehním a relaxujem. Zajtra šup do práce... Dnes ešte vyčkám, kým vyschnú chodníky od dažďa a skočím na bicykli do banky a vybaviť pár vecí, aby som bol na zajtra prichystaný. Dnes som tiež nabral konečne odvahu a objednal som sa telefonicky svojej zubárke na preventívku. Idem v pondelok 8:00. Minulý rok mi nenašla žiaden kaz, teraz to asi očakávať nemôžem, takže sa uvidí. Ale som rád, lebo budem platiť menej. Odkedy finančne znevýhodnili tých, čo nechodia na preventívky, tak chodím poctivo rok čo rok...
Psychicky sa mám obstojne. Aj keď nie úplne ok, ale tak našťastie viem dôvody prečo, tak môžem pracovať na ich eliminácii. Zatiaľ sa postupne darí. Neurotickosti sú slabšie. Fyzicky - už nie som taký nafúknutý, išli dole 2 centimetre a dokonca aj 0,7 kg. Nálada primeraná situácii. Spánok - joj, ťažko sa mi zaspávalo, nevedel som včera vypnúť - a to som vôbec nebol príliš kofeínovaný. Psychotické prvky sú myslím v remisii, teda dúfam, lebo okolie mi žiadne podozrenie nedáva vedieť.
Držím všetkým forumákom palce a teším sa na Vaše príspevky. Ahoj.
S úctou
matej
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Naposledy upravil liam dňa Ne 2 marec 2014 - 20:51, celkom upravené 1 krát.
liam- Nový člen
- Počet príspevkov : 24
Reputácia : 13
Dátum registrácie : 25.07.2010
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Dnes mám pekný deň, nesťažujem sa. Tú rozprávkovú knihu som už pred chvíľou dočítal. A zajtra asi pôjdem do knižnice po ďalšie rozprávky. Na stránke Ligy za duševné zdravie psychologička napísala článok o rozprávkach. Je tam aj zmienka o tom, že niektore psychoterapeutické smery cielene pracujú s rozprávkami aj v terapii dospelých.
Inak ja milujem knihy. Lenže háčik je v tom, že mi veľmi ťažko ide čítanie. Ale rád si v nich aspoň zalistujem. Po stole mám porozkladaných niekoľko kníh a každý deň ich pozerám, beriem ich do rúk a listujem v nich. Mám sto chutí čítať niektoré knihy, najmä tie o histórii a archeológii. Ale to, žiaľ, nejde. To by bola nesmierne ťažká práca. Ale dobre, že aspoň tie rozprávky dokážem čítať.
Na videu mám nahratý jeden dokumentárny film o histórii. Niekedy si ho pozriem.
Včera som sa tiež cítil dobre. V prvej polovici dňa bolo aj nadšenie a dokonca som si po dlhom čase aj zabehal. Ale potom som išiel do záhrady, a tam ma to nebavilo. Ale snažil som sa tam pracovať.
Teraz idem von s otcom a so psom. Takže zatiaľ toľko.
historik
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Naposledy upravil liam dňa Ne 2 marec 2014 - 20:50, celkom upravené 1 krát.
liam- Nový člen
- Počet príspevkov : 24
Reputácia : 13
Dátum registrácie : 25.07.2010
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Dnes som bol v knižnici a požičal som si 3 knihy. Sú to povesti, básne Daniela Heviera, a tiež kniha o Horehroní. Ale trochu ťažko sa mi tie povesti čítajú, lebo to nie sú až tak vynikajúco, tak expresívne podané príbehy ako tie rozprávky Ondreja Sliackeho. No zato teraz sa teším ešte viac, že som si tie jeho štyri knihy kúpil, lebo vidím, že ony sú naozaj excelentné. Som rád, že ich mám a že ich môžem čítať a učiť sa z nich písať vlastné rozprávky.
Dnes v noci som viac nespal, ako spal. Teraz každý večer užívam Melatonín na spanie. Ja mám určitý zdravotný problém, pre ktorý musím užívať Parlodel od endokrinológa. A asi tento liek mi spôsobuje nespavosť. A tiež nadmernú spavosť počas dňa. Asi som to tu už neraz písal. No a dnes v noci som pomerne rýchlo zaspal, ale asi po dvoch hodinách som sa zobudil a už sa mi nedarilo zaspať. Tak som prišiel do obývačky a tu som listoval v mojich obľúbených knihách. Trochu som aj čítal tie rozprávky. Včera som si povedal, že sa pustím do čítania jednej knihy o histórii - o stredoveku. Veľmi sa mi páči táto kniha. Dostal som ju ako darček od organizátorov jednej českej literárnej súťaže. Darček za to, že som tam získal ocenenie. Už som raz tú knihu prečítal, ale išlo mi to veľmi ťažko. No a tak isto ťažko mi to išlo aj včera. Musel som aj 3-krát čítať tie vety, aby som pochopil, čo je tam napísané. Jednoducho to musí byť nejaký úplne strhujúci príbeh a musí byť aj veľmi expresívne podaný (expresivita znamená citová zafarbenosť), aby som to dokázal čítať bez väčších ťažkosti. Ale dobre je aspoň to, že keď text zodpovedá týmto kritériám, tak to zvládam.
Potom som zaspal až napoludnie a vstal som až o šiestej večer. Možno ani dnes v noci nebudem spať. Tak potom sa zase pustím do toho listovania v knihách.
Ešte mám v pláne písať rozprávky. Niektoré treba podokončovať. Vymyslieť nové je veľmi ťažké, no to je pre mňa veľká výzva. Mojou túžbou je naučiť sa písať tie rozprávky perfektne, snáď aj tak dobre ako Ondrej Sliacky. A napísať ich dosť veľa a vydať rozprávkovú knihu. Ale to sa musím veľmi snažiť. To by som sa musel dostať na úroveň profesionálov, no neviem, či sa mi to niekedy podarí bez vysokoškolského literárneho vzdelania. Ale snáď ak tie rozprávky budem často čítať, voľačo sa priučím. A dúfam, že čím viac ich budem mať napísaných, tým ľahšie mi pôjde vymýšľanie nových príbehov a aj ich zapisovanie.
Takže u mňa sa svet točí okolo rozprávok. (Tak sa raz vyjadril môj brat .)
historik
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
U mňa to dnes vyzerá na pekný dník. Skoro som sa zobudil, asi o 7. hod. Zobudili ma komáre. Užil som liek na imunitu, ktorý beriem raz za týždeň, v soboty. Potom som ešte trochu ležal. Ja vždy po prebudení ležím. Tak to bolo odjakživa, odmala. Ale keď som vstal, hneď som si začvičil. Jeden cvik som odkrútil 50-krát. A asi si to dnes ešte zopakujem. Mám chuť zase si zabehať vonku. Chcel by som si pozrieť aj ten dokument o histórii, ktorý mám nahratý na video, lebo som ho ešte nevidel. Bolo by dobré prečítať si aspoň jednu povesť z tej knihy z knižnice. A von so psom by som chcel ísť 3-krát. Treba sa trochu hýbať, nie len sedieť alebo ležať doma, v byte. O chvíľu tam pôjdem, pes už skučí, už sa pýta von. Len sa ešte mrknem do svojej mailovej schránky a na Facebook, či tam nemám niečo nové. Takže mám také plány.
historik
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Páčia sa mi Vaše príspevky, historik a liam. Za viaceré som dal reputačný bodík. Dúfam, že sa pridajú aj ďalší, a to nielen reputačnými bodíkmi, ale aj vlastnými príspevkami.
Čo mám nové? Ani neviem. Vždy sa pozvoľna všeličo zmení, ale keďže sa to nemení tak rýchlo, tak človek ani nevie. Každopádne v budúci týždeň mi začína škola, skúsim ten individuálny plán, ale to bude fuška vybaviť. Podal som aj žiadosť o zníženie školného zo zdravotných dôvodov. Uvidím, ako to dopadne. Mám pomenej predmetov, z toho jeden mi možno aj uznajú z minulej školy. Aspoň sa teda pokúsim o to. V práci - mám za sebou trojdňovku, bola v podstate ako vždy, teda náročná, prejavili sa emočné vyčerpania, ale bola často aj dobrá nálada, dobrý pracovný kolektív. Čiže malo to aj kopec kladov, no našli sa aj výrazné mínusy. Čo už. Teraz víkend voľna. V pondelok zubárka
Psychicky sa mám v podstate dobre, ale celý ten dojem z mojej nálady je nepriaznivo zafarbený prežívaním značnej únavy. Mal som dnes energáč, teraz pijem na obed kapučíno. Proste sa dopujem, lebo by som zas celý víkend prespal. Ani sa mi nikam nechce ísť. Doslova relaxujem, ale presvedčujem sa, že na tom nie je nič zlé, a že nevadí, keď proste nič nerobím. Treba aj to, však historik?
Fyzicky sa mám znesiteľne, v podstate je zaujímavé, že už aj 3 týždne nepijem zajačicu a mám vylučovanie v pohode. Som prekvapený a neviem, čomu vďačím za túto zmenu. Chudnutie stojí - viete, cez pracovné dni proste vždy prídem večer domov o 21:45 a dávam si celý mamou uvarený obed. No katastrofa. Už som aj trochu pribral, a zas zhodil, a zas pribral a zas zhodil. Hore-dole. No bruško je už týždeň zväčšené, čo je nemilé. Musím sa polepšiť a v denníčku si vyjasniť postup sebaobrany voči takýmto prejedačkám.
Teším sa, že sa máme a želám Vám krásny čas. Držte sa nádeje a nestrácajte vieru v drobné radosti.
S pozdravom
matej
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Strana 49 z 84 • 1 ... 26 ... 48, 49, 50 ... 66 ... 84