Schizofórum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Dole

Agresivita

Goto down

• Zaslať odpoveď

Agresivita Empty Agresivita

Odoslať  Janasim Po 13 február 2023 - 19:02

Ahojte ,syn je už pár týždňov na Leponexe 100mg za den ,celkom sa držal mali sme pekne dni ,dnes od rána sa chichuňal,buchal kadečim až to teraz vyvrcholilo a zaútočil na mňa, skoro mi odhryzol z ruky kus mäsa. Už som bezradna,neviem co s nim
Janasim
Janasim
Nový člen
Nový člen

Počet príspevkov : 7
Reputácia Reputácia : 0
Dátum registrácie : 24.01.2023

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza:
Súčasná medikácia Súčasná medikácia:

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Agresivita Empty Re: Agresivita

Odoslať  kimi2028 Ut 14 február 2023 - 3:53

Hm, malý robí problémy. Osobne nemám skúsenosť s takými deťmi so schizofréniou a ku tomu aj s agresivitou. Väčšina z nás je takých, čo by ani muche neublížila. Treba riešiť s psychiatrom... Rád by som Vás nejako podporil, ale nič mi nenapadá...
kimi2028
kimi2028
V.I.P. Golden
V.I.P. Golden

Počet príspevkov : 2281
Reputácia Reputácia : 762
Dátum registrácie : 13.02.2017

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza: F20.0, F20.4
Súčasná medikácia Súčasná medikácia: Reagila 4,5 mg

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  Soniell So 9 november 2024 - 20:48

Janasim, náš syn je mimoriadne agresívny.. akonáhle má náročnejšie dni, či skrátka nesedia lieky..nevie sa ovládať. Extrémne je konfliktný a nech zvolíme akýkoľvek spôsob komunikácie aj tak je zle. Vynucuje si uspokojenia jeho vlastných potrieb tým že je vulgárny, kope mi napr. do stoličky, zastrašuje nás, strká a pod. Vytvára na nás enormný psychický tlak, dožaduje sa aby sme mu stále všetci slúžili a boli mu k dispozícii, má problém zvládnuť banálne veci, pri všetkom chce asistenciu. Zvláštne je, že mimo domova sa dokáže regulovať, resp. v škole, na návšteve, u lekára a pod. sa sociálne stiahne, pôsobí veľmi ticho, nekomunikuje. Po príchode domov to však vyzerá akoby ste otvorili tlakový hrniec. Má 17 rokov, veľa posilňuje.. takže si viete predstaviť ako vyzerajú vyeskalovane konflikty vzniknuté z ničoho. ..
Soniell
Nový člen
Nový člen

Počet príspevkov : 8
Dátum registrácie : 05.11.2024

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  relouth So 9 november 2024 - 21:18

Lebo vie, ze si to u vas moze dovolit.
relouth
relouth
Bronzový pokročilý člen
Bronzový pokročilý člen

Počet príspevkov : 262
Reputácia Reputácia : 57
Dátum registrácie : 10.01.2020
Bydlisko Bydlisko : Banská Bystrica

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza: progressive

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  Soniell Ne 10 november 2024 - 6:14

@relouth áno, doma ho nezastaví nič, nemá zábrany.. všade inde sa snaží skryť svoju diagnózu.
Soniell
Nový člen
Nový člen

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  Jaro123444 Ne 10 november 2024 - 13:00

To je už potom možno aj iná diagnóza, väčšina schizofrenikov ako Kimi napísal by neublížila ani muche, ja si tiež neviem predstaviť vystrájať alebo robiť zle blízkym. Možno si nie úplne rozumieme ale neviem si to predstaviť im ubližovať a používať násilie. To že ma takú diagnózu neznamená že musí robiť zle a tak sa správať. Väčšina ľudí takýchto je plachých veľmi práveže. To treba určite riešiť s psychiatrom lebo môže to prerásť k horšiemu ešte ak bude vidieť že si môže dovolať. Každopádne nezávidim situáciu
Jaro123444
Jaro123444
V.I.P.
V.I.P.

Počet príspevkov : 502
Reputácia Reputácia : 12
Dátum registrácie : 03.11.2022
Vek : 23

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza: Paranoidná schizofrénia
Súčasná medikácia Súčasná medikácia: Mirzaten (30mg), Quentiapine accord (150mg), Solian (200mg), Sertralín Actavis (25mg)

regina, rasto, Lucas and Soniell like this post

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  Soniell Ne 10 november 2024 - 13:19

@Jaro, psychiater to vie. Agresivita nie je spájaná so schizofréniou- ale ju ani nevylučuje. Na prvej hospitalizácii sa správal slušne, hoci mal určité obmedzenia. Na druhej hospitalizácii však pritvrdili (bol na inom oddelení, nemohol mať telefón, nemohli byť počas dňa na lôžku), tam sa už prejavil naplno čo sa týka agresivity.. takže ho poznajú aj z tej stránky ako my doma. Mimo dg. F20 má OCD. Užíval už rôzne kombinácie liekov. Žiaľ zatiaľ bol efekt krátkodobý.
Soniell
Nový člen
Nový člen

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  Lucas Ne 10 november 2024 - 14:03

@Soniell
No veru, je to veľmi pre vás náročné. Ak nepostačuje ambulantná liečba, tak pripadá do úvahy v prípade pretrvávajúcej agresivity voči okoliu (vám) aj neodkladná, nútená hospitalizácia na akútnom psychiatrickom oddeleni s cieľom pacienta čím skôr spacifikovať (utlmiť) liekmi.
V prípade agresívneho incidentu môžete okamžite kontaktovať tiesňovú linku záchrannej zdravotnej služby na t.č. 155, ktorí spolupracujú v takých prípadoch aj s policajnými zložkami.
Následne pripadá i možnosť nastaviť dlhodobejšiu liečbu formou ústavnej starostlivosti - v liečebni na niekoľko mesiacov.
Ohľadom týchto pretrvávajúcich agresívnych prejavov vám vrelo odporúčam čím skôr kontaktovať jeho ošetrujúceho psychiatra a zvážiť ďalšie možnosti liečby!
Lucas
Lucas
Strieborný pokročilý člen

Počet príspevkov : 362
Reputácia Reputácia : 78
Dátum registrácie : 12.08.2023
Vek : 36
Bydlisko Bydlisko : Na vychodze

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza:

regina, rasto and Jaro123444 like this post

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  Soniell Ne 10 november 2024 - 14:37

@ Lucas najbližší týždeň nastupuje na hospitalizáciu, prvý krát na elektrokonvulzívnu liečbu. S psychiatrom - primarom ktorý ho má v starostlivosti sme pravidelne v kontakte. Vieme že v prípade potreby môžeme kontaktovať tiesňovú, ale vytočiť ju nie je vôbec jednoduché v stave jeho zúrivosti. Zatiaľ sme to zvládli. Ale z dlhodobého hľadiska je takéto fungovanie neudržateľné.
Soniell
Nový člen
Nový člen

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  Lucas Ne 10 november 2024 - 17:01

@Soniell
Tak verím, že liečba pomôže, aby sa podarilo stav syna čím skôr stabilizovať. Je to beh na dlhú trať.
Pri akútnych stavoch je základ zachovať pokoj (to sa veľmi ľahko hovorí), vyhýbať sa provokáciám a vyhrážaniu sa typu "Vezmú si ťa policajti!".
Najdôležitejšie je chrániť seba, odstrániť z dosahu predmety, ktorými by mohol ublížiť (nožnice, nôž, sekera a pod.), dodržiavať patričný odstup, nekričať.
V prípade nebezpečnej agresie je lepšie sa izolovať (uzamknúť v izbe), ak nie je pomoc možné privolať telefonicky - čo by mohol počuť a viac ho to ešte vyprovokovať, je možnosť na integrovaný záchranný systém 112 odoslať operačnému dôstojníkovi sms a na základe pár odkomunikovaných správ vyšle na miesto adekvátnu pomoc.
Želám vám veľa síl v boji, verím, že synovi pomôžu - potrebuje nevyhnutne liečbu, keďže je chorý, a vy musíte byť doma chránení!
Lucas
Lucas

Počet príspevkov : 362
Reputácia Reputácia : 78
Dátum registrácie : 12.08.2023
Vek : 36
Bydlisko Bydlisko : Na vychodze

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza:

regina, rasto, Jaro123444 and Soniell like this post

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  Soniell Ne 10 november 2024 - 18:38

Ďakujem vám všetkým. Som veľmi vďačná, že som toto fórum objavila. Vďaka príspevkom tu už pomaly skalných ,,fórumákov,, si človek dokáže aspoň ako tak poskladať komplikovanú skladačku vnútorného sveta ľudí ktorí trpia schizofréniou. Zároveň mi to dáva aspoň odrobinku nádeje, že je možné s ňou v rámci možností fungovať...i keď momentálne vnímam len čierno čiernu tmu.
Soniell
Nový člen
Nový člen

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

Návrat hore

Povolenie tohoto fóra: