Moje halucinácie
Strana 4 z 4 • 1, 2, 3, 4
Moje halucinácie
Peto2024- Domáci člen
- Počet príspevkov : 31
Reputácia : 1
Dátum registrácie : 06.09.2024
Vek : 31
Re: Moje halucinácie
Peto2024- Domáci člen
Riesenie je lahke, treba hned lahnut do postele a spat.
relouth- Bronzový pokročilý člen
- Počet príspevkov : 262
Reputácia : 57
Dátum registrácie : 10.01.2020
Zdravotný stav
Diagnóza: progressive
Súčasná medikácia:
Pfu, tak to si mal teda riadne nepríjemnú skúsenosť.
Ono na tie Z-hypnotiká (zolpidem, zopiclon) sa pozerá rôzne. Niektorí psychiatri ich píšu vo veľkom, iní o nich ani počuť nechcú - keďže pred mnohými rokmi boli deklarované výrobcami i štúdiami ako nenávykové hypnotiká, čo sa však rýchlo v praxi ukázalo ako opak (sú známe kazuistiky, keď pacienti užívali v noci aj 10 tabliet, niektorí dokonca aj cez deň; následne ťažké odvykacie stavy; nežiaduce účinky ako halucinácie, činnosti vykonávané po ich užití s úplnou amnéziou, ako je jedenie, dokonca prípady šoférovania a pod.!).
Určite je na mieste sa poradiť so psychiatrom.
Je viac možností - zväčša sa napríklad navýši dávka kvetiapínu, ktorý má výrazný tlmivý účinok (dve muchy jednou ranou) alebo pridať iné antipsychotikum (často sa dáva Chlorprothixen). Možnosť je miesto Z-hypnotika použiť v prípade potreby benzodiazepínové hypnotikum Gerodorm (cinolazepam). Ak je problém "len zaspať", mnohým postačuje užiť večer krátkodobo pôsobiaci BZD alprazolam (obľúbený Frontin) v dostatočnej dávke; pri potrebe "udržať spánok" je možnosť použiť napríklad oxazepam, výnimočne aj diazepam či klonazepam. Do úvahy prichádza aj iný tlmivý medikament, často sa na spanie píše Prothazin (prometazín) - antihistaminikum so sedatívnym, až hypnotickým účinkom.
Držím palce
Lucas- Strieborný pokročilý člen
- Počet príspevkov : 362
Reputácia : 78
Dátum registrácie : 12.08.2023
Vek : 36
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Matej, rasto and Peto2024 like this post
Peto2024- Domáci člen
rasto likes this post
Takže ešte máte potom z čoho vyberať, to je dobré!
Ja napríklad som absolútne nereagoval na klasické hypnotiká, avšak lieky na báze antagonistov histamínu ma "dali dole" - Prothazin, Mirzaten (antidepresívum), Triticco (antidepresívum), dokonca niektorí užívajú Dithiaden alebo Peritol (cyproheptadín), existuje aj Calmaben (difenhydramín - antihistaminikum).
Z antipsychotík s osvedčeným tlmivým účinkom mi ešte napadá Tisercin (levomepromazín) - niektorí po jednej-dvoch tabletkách večer spia do rána ako bábätká .
Takže máš na výber. Je to zväčša pokus-omyl, ale niečo určite sadne. Vyspať sa je gro, darmo...
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Matej and Peto2024 like this post
kimi2028- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 2281
Reputácia : 762
Dátum registrácie : 13.02.2017
Zdravotný stav
Diagnóza: F20.0, F20.4
Súčasná medikácia: Reagila 4,5 mg
Peto2024 likes this post
Peto2024- Domáci člen
Lucas likes this post
Ako píšeš, patrí to do porúch spánkového cyklu, obzvlášť známa je spánková paralýza - keď človek má uvoľnené svalstvo a zažíva pseudohalucinačný stav (najčastejšie popisovaná je osoba v čiernom), ktorý môže mať rôzne príznaky. A mnoho ľudí ju údajne zažije aspoň raz v živote, brrr!
Najčastejšie sú tieto stavy pri narkolepsii, ale takisto i pri duševných poruchách, chorobách, ale i u zdravých pri nadmernom vyčerpaní či toxikózach.
Dosť je toho aj na internete inak, lepšie určite čítať odborné články ako nejaké prehnané pikošky typu Akty X.
To, čo si spomínal, keď je prechodný stav od bdenia po spánok (pri zaspávaní) - hypnagogické halucinácie. Ich opakom, teda prechodný stav od spánku do bdenia (pri prebúdzaní) - hypnopompické halucinácie. Dosť zložité pomenovanie, ale pod týmto si môžeme veľa nájsť v literatúre.
Rieši sa to prevažne v kompetencii neurológa/neuropsychiatra v spánkovom laboratóriu a môžu pomôcť aj psychofarmaká pri závažných prípadoch.
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Matej, rasto, Juraj and Peto2024 like this post
Klobúk dole, že to tak dokážeš spracovať
Mne by vyskočilo asi srdce z hrude.
Hoci si pamätám, že raz pri náhlom vysadení AP druhej generácie pre EPS a znižovania aj Tisercinu som sa strhol na to, že niekto mi v noci otvoril dvere do izby. Ruku do ohňa by som dal za to! Proste som len vyskočil a teraz si už nepamätám, či dvere boli alebo neboli otvorené, no rozsvietil som celý byt a adrenalín šiel na plné obrátky. Po chvíli som si uvedomil, že blud, tak som si dal Tisercin a zaspal. No ale bolo to fakt nepríjemné. Lekárka mi na to povedala, že sa jednoducho "čistím" od AP, že to je vtedy časté...
Inak si mi zhodou okolností prišiel na um, teraz to, samozrejme, všetko píšem s rešpektom, ale aby sme to trošku brali aj veselšie a vidím, že máš nad tým patričný, úsmevný nadhľad, tak údajne šachisti majú občas taký stav spánkovej paralýzy, že na nich padá veľká veža či kôň (?). Tak sa maj na pozore!
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Juraj likes this post
kimi2028- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 2281