Schizotypova porucha
Strana 5 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Re: Schizotypova porucha
anonym- V.I.P. Silver
- Počet príspevkov : 886
Reputácia : 26
Dátum registrácie : 20.09.2009
Naposledy upravil Matus111491 dňa Ut 22 október 2024 - 10:02, celkom upravené 2 krát.
Anonymný- Anonymný
ja niekedy pisem mojej doktorke listy. lepsie tak formulujem svoju "spoved". je ale pravda, ze k mnohym veciam som sa ani nepriznal, preto neviem ci to zvladnes ty. vyjadril som len co ma k tomu napada. inak uvidis casom, choroby sa vyvijaju, nechcem strasit, ale myslim, ze tvoje prezivanie sa este bude menit, ked pises, ze "kedysi to tak nebolo" (tusim ohladom toho otupenia citov).
ked tak este napis, nejake svoje myslienky, pocity nalady (autora)=basen:D
anonym- V.I.P. Silver
- Počet príspevkov : 886
Reputácia : 26
Dátum registrácie : 20.09.2009
schizotypová porucha
Chodí sem ešte niekto podobný?
schizo2- Nový člen
- Počet príspevkov : 3
Reputácia : 0
Dátum registrácie : 29.07.2015
veľa príznakov majú takéto choroby spoločné, niekedy sa môže jednať o odlišnosti skôr v intenzite ako v samotnom príznaku. Pokiaľ čítavaš fórum narazíš na tieto príznaky u niektorých z nás.
Osobne som si prešiel aj tým, že som kedysi v začiatkoch choroby nechodieval nikde, bál som sa ľudí, že ma neustále pozorujú a chcú mi aj uškodiť. Každý z nás tu mal všeličo a rôznymi nepríjemnými záležitosťami sme si prešli. Želám Ti preto, aby sa Ti aspoň o kúsok polepšilo.
Vitaj na fóre. S pozdravom Tuto (schizoafektívna porucha F25)
Tuto- V.I.P. Inventár
- Počet príspevkov : 4793
Reputácia : 775
Dátum registrácie : 19.09.2010
Zdravotný stav
Diagnóza: F25.0
Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),
J.
xkrchnav- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1600
Reputácia : 142
Dátum registrácie : 19.08.2012
Vek : 39
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Ďakujem za privítanie aj povzbudenie.
schizo2- Nový člen
Voľakedy som mával tieto strachy aj ja veru. Snažil som sa ich prekonávať tým, že som chodieval s mamou na nákupy pod zámienkou, že jej akože chcem odniesť tašky. No ale bola to obvykle des a hrôza, lebo bývam na sídlisku plnom vysokých činžiakov, a každé okno, každý balkón, každý okoloidúci, všetko sa na mňa dívalo a hodnotilo ma. Bývali akože znechutení či ohromení z mojej červenej tváre, alebo z toho ako chodím, ako sa pohybujem, alebo z toho ako obézne vyzerám. Proste každý pohľad ma takpovediac ranil, dotýkal sa ma osobne. Všade som cítil, že mi škodia svojimi hodnotiacimi úsudkami a že ma všetci vnímajú veľmi negatívne ako babráka, menejcenného človeka. Niečo podobné to bolo ako Tvoj pocit, že Ťa ľudia nenávidia. Len mňa nenenávideli, mňa iba zle hodnotili, prípadne ohovárali.
Všetko to bola strašná vzťahovačnosť, niekedy vyostrená do paranoje. Usiloval som sa to prekonávať, naďalej som chodil stoj-čo-stoj do tých obchodov a marketov s mamou, aby som sa vystavoval "sociálnemu prostrediu ulice a obchodov". Bývalo to ťažké, aj som prepadal z toho do depresie, čo som vtedy nazýval, že "je mi proste psychicky zle". Nebol to presný smútok, ani hnev, bolo to len "je mi psychicky zle", teda akýsi všeobecný zlý pocit.
Neviem, čo na to pomáha, keď máš tento symptóm vyjadrený ako príznak poruchy osobnosti. Ja som to mal ako súčasť schizofrénie/schizoafektívnej poruchy. Pomohlo mi to antidepresívum Escitil (escitalopram), tiež depotné antipsychotikum Risperdal Consta (risperidón) a pamätám si, že keď som šiel na ulicu, tak som si bezprostredne dával anxiolytiká (najmä Rivotril, Xanax, Lexaurin a takéto podobné). Ešte dodnes mám schovaný Neurol (anxiolytikum) v zásuvke, že keby náhodou som sa mal zle cítiť na ulici v prostredí veľa ľudí.
Držím palce, schizo2. Nech sa to postupne aj u Teba zlepšuje.
Matej
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5072
Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
Tie okná to mám tiež, ako keby celé tvoje okolie ťa poznalo. Ale ja to mám asi ešte viac vyostrené do paranoie, to ale radšej nebudem už rozoberať..
schizo2- Nový člen
Zatial co podla ICM je zaradena do balika spolu s psychozami (F20 – F29)
Tu nejaky pokec k tomu s ChatGPT
Kombinácia rozdielov medzi DSM a ICD vo veci klasifikácie schizotypovej poruchy (F21) spôsobuje rôzne klinické prístupy, a otázka, či sa tieto rozdiely vyrovnajú, je aktuálna. V tejto oblasti sa určité kroky uskutočnili v snahe priblížiť obe klasifikačné systémy.
Súčasné snahy o zosúladenie DSM a ICD:
ICD-11, ktorá bola schválená Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) v roku 2019 a je nástupcom ICD-10, sa pokúša o väčšie zosúladenie s DSM-5. Napriek týmto snahám však rozdiely v niektorých kategóriách, vrátane schizotypovej poruchy, stále pretrvávajú.
V ICD-11:
Schizotypová porucha (teraz označená ako 6A21) je stále klasifikovaná medzi schizofrénne spektrum a iné primárne psychotické poruchy, čo znamená, že ju ICD-11 stále vníma ako viac príbuznú schizofrénii a psychózam, ako poruchám osobnosti.
V DSM-5:
Schizotypová porucha osobnosti naďalej zostáva v klasifikácii porúch osobnosti v rámci "Klaster A" (excentrické poruchy).
Aj keď ICD-11 a DSM-5 smerujú k lepšiemu zosúladeniu v mnohých iných oblastiach, schizotypová porucha osobnosti je stále rozdelená medzi tieto dva systémy. V ICD-11 je stále považovaná za súčasť schizofrenického spektra, zatiaľ čo v DSM-5 je klasifikovaná ako porucha osobnosti. Tento rozdiel odráža rôzne historické východiská a prístupy týchto klasifikačných systémov.
Budúce zmeny?
V tejto chvíli sa neplánujú žiadne zásadné zmeny, ktoré by schizotypovú poruchu posunuli do úplne jednotnej kategórie v oboch systémoch. Je pravdepodobné, že schizotypová porucha si zachová svoje jedinečné miesto v oboch systémoch, pričom v DSM-5 bude naďalej označovaná ako porucha osobnosti a v ICD-11 bude naďalej klasifikovaná medzi psychotické poruchy.
Dôvody pre zachovanie rozdielu:
1. Klinické rozdiely: DSM sa sústreďuje na dlhodobé vzorce správania a osobnostné črty, zatiaľ čo ICD kladie dôraz na psychotické symptómy a príbuznosť so schizofréniou.
2. Lepšie pochopenie vývoja týchto porúch: Existuje mnoho klinických výskumov, ktoré skúmajú biologické, genetické a environmentálne faktory, ktoré prispievajú k schizotypovej poruche, čo môže v budúcnosti priniesť ešte väčšie pochopenie. Zatiaľ však rozdiely v prístupoch medzi DSM a ICD pravdepodobne zostanú kvôli rôznemu klinickému dôrazu.
Záverom teda je, že schizotypová porucha je stále vnímaná rôznymi spôsobmi v oboch systémoch a zjednotenie klasifikácie v blízkej budúcnosti nie je pravdepodobné, aj keď prebiehajú snahy o zbližovanie týchto dvoch klasifikácií v iných oblastiach.
relouth- Bronzový pokročilý člen
- Počet príspevkov : 262
Reputácia : 57
Dátum registrácie : 10.01.2020
Zdravotný stav
Diagnóza: progressive
Súčasná medikácia:
Strana 5 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
» Bipolárna porucha
» schizoafektívna porucha
» Ako sa vyliecit zo schizofrenie?
» Schizoafektivna porucha