Chudnutie pri antipsychotikach
Strana 1 z 83 • 1, 2, 3 ... 42 ... 83
Chudnutie pri antipsychotikach
Mnohí tu máme problémy s nadváhou, ktorú nám zapríčinila zmena metabolizmu v dôsledku užívania niektorých liekov a taktiež zvýšená chuť do jedla. Písal som tu už, že som opäť začal chodiť na spinning a že som schudol kilo, ale tiež že som to po Veľkej noci doslova s prepáčením dožral naspäť, takže som mal pôvodnú hodnotu nadváhy.
Skúšam teraz nový experiment. Mal som prednedávnom 24. narodeniny a dostal som pri tejto príležitosti nejaké peniaze. Kúpil som si za ne balíček Alli. To Vám poviem, je to poriadne drahé, ale chcem to skúsiť aspoň raz, pretože mám veľkú krízu, ktorej podstata spočíva v tom, že sa neviem poriadne donútiť chodiť cvičiť spinning a tiež mi kvôli tomu bohatému "nadělení" risperidonu nechce hmotnosť klesnúť a nechce. Minulý rok to išlo tak dobre, 9-10 kíl za 10 týždňov, a teraz som už bol cvičiť asi 13krát, a ešte som vlastne nezhodil nič.
Takže skúšam liečebný program Alli. Píšem Vám to hlavne preto, lebo mnohí túžite schudnúť a predtým, než by ste investovali do takéhoto drahého produktu, by ste zrejme chceli vedieť, či to zaberá, či s tým má niekto konkrétne výsledky. Tak sa hlásim ako pokusný králik. Budem Vás informovať, či som niečo schudol a ako to na mňa pôsobí.
Beriem alli od 23. apríla, čo je dneškom už trinásty deň. Zatiaľ som schudol asi len kilo. Pripisujem tieto slabé výsledky tomu, že som vôbec ale vôbec nedodržiaval denné stravovanie. Naopak, mal som kopec nežiaducich účinkov, ako bolesť brucha, vrculky v bruchu, preháňanie na záchod a náhle prepadnutie potrebou odskočiť si. Bolo to veľmi nepríjemné, ale bola to aj moja chyba, lebo som jedol klasické jedlá v klasicky veľkých porciách. Od tohto pondelka, resp. nedele už jem iba 5 alebo 6 malých porcií. Skutočne malých, ako napr. hruška, jogurt, alebo dačo na malý tanierik, prípadne zalievana polevečka do malej misky. Tučné a sladké obmedzujem na minimum. Tiež sa snažím viac počúvať svoje telo - väčšinou som viac počúval ústa a chuťové bunky, ktoré chceli mlsať a žrať ostošesť, ale pritom žalúdok už mal dosť a nepotreboval žiadne ďalšie dokrmovanie. Tak teraz skúšam počúvať viac jeho, žalúdok a metabolizmus. A veru jedno kilo je už dole, uvidím ako to pôjde ďalej.
Rád Vás budem o priebehu alli-terapie informovať. Držte mi palce, aby sa to podarilo. Niektorí pri ňom schudli 2 kilá za 10 dní, iní 4 kilá za mesiac. Tak uvidím, ako sa bude dariť mne - tento raz už aj s dodržiavaním jedálnička a systému malých porcií.
Pozdravujem a prajem úspešné dni.
Naposledy upravil Matej Skalík dňa Pi 21 máj 2010 - 20:35, celkom upravené 1 krát.
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5072
Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
Re: Chudnutie pri antipsychotikach
Anonymný- Anonymný
Ďakujem, tomas, za podporu.
Nuž, prešiel nejaky čas a môžem podať správu o tom, ako sa mi darí či nedarí chudnúť. Beriem to Alli už 20ty deň a namiesto schudnutia aspoň o 2 kilá, som pribral kilo. Takže sa nielenže nepodarilo dať nejakú váhu dole, ale ešte k tomu sa ani nezastavilo priberanie.
Nežiaduce účinky ustali. Mal som všetko, spočiatku náhle prekvapivé a silné nutkania na veľku potrebu, ktoré sa nedali neuspokojiť, tiež špinavé spodné prádlo po miernych vetroch, takisto olejovitú a mäkkú stolicu, v ostatnom týždni prevažuje skôr tvrdšia stolica a zápcha, naposledy dnes som mal stolicu normálnu. Viete, to Alli má zachytávať a chemicky sa naväzovať na tuky, ktoré skonzumujeme, takže ich namiesto vstrebania sa vylúčime stolicou. Ak jeme mastnejšie alebo tučnejšie jedlá, prevládnu tamtie nežiaduce účinky, vrátane ešte aj vrculiek v bruchu a bolestí. Má to istým spôsobom výchovný efekt, že nebudeme papať tučné jedla, aby sme sa vyhli nežiaducim účinkom.
Upravil som jedálniček a zaradil som doňho na raňajky a na večeru tie cereálie s mliekom Nestlé Fitness, ktoré ponúkajú v reklame ako 14-dňový program "ako sa dostať do formy". Jem to pravidelne už štvrtý deň zo štrnástich, som zvedavy. Samozrejme je v tom aj kus naivity, ale čo už mám robiť, keď nepomáha cvičenie tak, ako by malo.
Momentálne mám o kilo viac než priemerne za ostatné mesiace mávam, takže som sklamaný. O to viac som sklamaný s tým Alli, že vôbec nepomáha. Teraz už nemám ani žiadne nežiaduce účinky. Ešte v škatuľke mám pár tabletiek, tak to doberiem, ale neviem neviem či si to kúpim znovu. Na 85% nie. Je to príliš drahé na to, že mi to nepomáha.
Ale je pravdou i to, že chyba je aj na mojej strane, a nie malá. Jem príliš veľa. Aby som to vysvetlil, použijem príklad z našej choroby. Poznáte tie nepríjemné vnucujúce sa myšlienky? Človek sa toho nevie zbaviť. Tak ja tak nejak pri tom risperidone stále musím myslieť na jedlo. Snažím sa jesť s mierou, čo sa mi aj častokrát dobre darí, napriek tomu však neprejde niekedy ani hodina od poslednej porcie a mne už mozog hlási vysoko znervózňujúci hlad, ktorý sa nedá zahnať ani pitím. Ľahnem si alebo si začnem niečo čítať, alebo pozerať telku, no nie, ono sa mi to stále príšerne vnucuje do vedomia, že musím niečo zjesť, lebo mi inak pod tlakom vydierania myseľ nedovolí na nič iné myslieť. Je to fakt hnusné a podrazácke.
Asi 12 dní som nebol cvičiť spinning. Bol som na to príliš lenivý a bál som sa, že niekoho stretnem po ceste do cykloštúdia. Minule som stretol, tak som mal strach. Ale nakoniec som išiel včera a dopadlo to dobre. Idem znovu zajtra v piatok a potom aj v pondelok. Pokúsim sa chodiť v Po, St a Pi. Predstavte si, jedna slečna ma tam oslovila, že baby v šatni minule hovorili, že odvtedy, čo som tam začal chodiť, som schudol, že reku je to na mne vidieť. Tak neviem neviem, nesmiem ich sklamať, teraz som zase pribral, ako som nechodil, ale ak budem chudiť, možno kilá nepôjdu kvôli svalstvu dole, ale mi ustúpi aspoň bruško. Uvidíme.
Takže záver z toho všetkého je, že sa budem snažiť prekonávať svoju slabú vôľu a lenivosť a budem chodiť na spinning 3krát týždenne, tiež doberiem to Alli a budem nadalej jesť Nestlé Fitness, štrnásťdňový program.
Prihlásim sa čoskoro s ďalším reportom. Prajem Vám úspešné dni. Ahoj.
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
Toto je téma o chudnutí, ktorá je pre mnohých chorých jedna z top-tém v ich živote, preto sem môžete pokojne všetci prispievať o tom, ako sa Vám s nadváhou darí či nedarí bojovať. Privítam teda príspevky od všetkých, ktorí sa chcú vyjadriť.
Dnes som sa na seba zase raz najedoval. Ako som spomínal, jem príliš veľa, preto mi váha ukazuje číslo nebezpečne blízke stovke a to je pre mňa katastrofa. Človek má aj tak už malé sebavedomie a ešte keď sa k tomu pridá nadváha, ktorá všetkých bývalých spolužiakov a kamarátov priam šokuje (keďže som býval vždy veľmi štíhly ), tak ma to núti hanbiť sa za seba a radšej ani nevychádzať z domu. Viem, že nadváha nie je najstrašnejšia vec na svete, a to najmä preto, že ju má takmer polovica slovenského obyvateľstva, takže všade, kam zajdem, zočím človeka s pneumatikou okolo pásu. Len sa neviem akosi vyrovnať s tým, že aj ja k nim patrím. Nikdy som nepatril, až posledné dva-tri roky sa to zmenilo, a ja si nejak neviem zvyknúť a neviem ani, či si chcem zvyknúť.
Naštval som sa na seba, ako mnohokrát v minulosti, že jem veľa, takže som sa zase rozhodol jesť malé porcie a málokrát za deň. A veľa piť. Bla bla bla. Asi mi z toho exploduje hlava už. V telke hovorili, že malú porciu každé tri hodiny a dodržiavať pitny režim. Inde hovoria päťkrát za deň malú porciu. Asi to bude podobné. Aby som nejedol po šiestej večer a keďže vstávam každý deň o ôsmej, tak budem musieť mávať zrejme len štyri porcie každé tri hodiny. Uvidíme. Dnešný deň je ešte v plnom prúde, obed som ešte nemal, tak mám šancu ukázať, či som schopný si naložiť len máličko. Lebo viete, ja som večne nenamlsaný pažravec.
Mamina mi kúpila Trixy, také tie malinovky, ktoré obsahuje umelé sladidlo a rozpúšťajú sa v 1,5 litre vody. Je to dobré na zahnanie smädu, ale aj na dodržiavanie pitného režimu, a taktiež nepochybne na oklamanie hladných pažravých chuťových buniek v puse. Niekde som čítal, že obličky dokážu spracovať len 4 deci tekutín za hodinu, takže viac ani piť netreba. To mi vyhovuje, lebo ja bývam všeobecne málo smädny.
V piatok som bol na spinningu, chodím teraz pravidelne, bol som v stredu, piatok a chystám sa zajtra v pondelok. Tiež som objednaný na stredu a piatok. Bolo fajn, hoci nás už bolo viacej, no ak nepočítam inštruktora, bol som tam ako chalan sám. To mi trošku vyhovuje, lebo mám rád pohodu a súkromie v šatni.
Alli beriem, ináč teraz hlásili v reklame, že 21. a 22. mája má byť Alli za polovičnú cenu, tak ak chcete, vyskúšajte. No, zázračná pilulka to nie je. Mne to zatiaľ nijak nepomohlo a to už ho beriem 23. deň.
Uvidím, ako sa mi bude dariť v mojom rozhodnutí jesť oveľa menej, než doteraz. Je to veľmi ťažké pri tých vnucujúcich sa chúťkach. Ale pokúsim sa tak, ako som sa pokúsil už veľa ráz. Tatino hovorí, že najlepšie sa spĺňajú tie rozhodnutia, o ktorých nikomu nepovieme. Ale ja som sa musel zveriť, pretože to potrebujem prežívať s Vami. Hoci som schizoafekťák a mávam sociálnu úzkosť, som dosť extrovertný typ, takže potrebujem kontakt a zverovať sa. Ďakujem Vám teda, že mi dávate takúto príležitosť sa Vám s týmto zveriť.
Teším sa aj na Vaše postrehy a skúsenosti. Držte sa. Ahoj.
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Je to ale relatívne, lebo je to len jeden z dvoch meraní. Rozlišujem totiž váhu, keď ráno vstanem a vycikám sa, a váhu, keď som najedený a napity. Keď som najedený, mi to ukazuje iba o trošku menej než pred pár dňami, no keď som čerstvo vycikany a práve ráno zobudeny, tak mám o celé jedno kilečko menej. Juchú.
Takže nejaký úspech sa už dostavil pri tých troch spinningoch a pri tom upravení jedálnička na viac cereálií a menšie porcie obedu. Spinningujem síce dlho, ale, ako mnohí asi viete, skoro dva týždne som mal krízu a nechodil som a pri prejedaní som pribral naspäť. Teraz je to už lepšie a dúfam, že zažehnané.
Na brušku to ešte nie je vidieť, ale mám skúsenosti, že keď už mám o dve a pol kila menej, prípadne o tri, tak už sa to aj vzhľadovo prejaví - napr. tým, ako ma vtedy pochválili baby v cykloštúdiu, že vraj je to už na mne vidieť, že chodím cvičiť. Tak ak to pôjde takýmto tempom, tak by som mohol do dvoch týždňov mať menšie bruško. Je to super.
Pa.
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
hviezdička- Domáci člen
- Počet príspevkov : 39
Reputácia : 10
Dátum registrácie : 06.12.2009
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
hviezdička- Domáci člen
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
hviezdička- Domáci člen
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
A tak som sa rozhodol trochu pozmeniť stratégiu pokusného králika.
Alli sme predsa len kúpili teraz za tú polovičnu cenu, mali sme to už objednané vopred v lekárni, lebo bol o túto akciu polovičnej ceny Alli veľký záujem. (Ešte zajtra akcia pokračuje.) Budem si ho teda dávať. Hviezdička, nežiaduce účinky mi Alli robil, ale už mi nerobí, naopak, zmäkčuje mi stolicu a keďže mám hemeroidy, tak mi napomáha, aby bola stolica klzká a dobre vyšla von bez bolesti a pokiaľ možno čo najmenej krvi. Tak som rád aspoň tomuto, doberiem to dokonca a už to nebudeme zrejme kupovať, lebo už to beriem fakt mesiac a nič som neschudol.
Môj prvoradý problém je zvýšená chuť do jedla, hlad, obrovský a neuspokojiteľný večný hlad. Tak som sa rozhodol si kúpiť sprej na potláčanie chuti do jedla. Hľadal som po internete rôzne spreje na chudnutie, sledoval som ich chemickú štruktúru a výskum, z ktorého pochádzajú, a tiež skutočné množstvo diskusných fór, kde sa ľudia vyjadrovali, či a ako im dané spreje zaberajú.
Prišiel som k záveru, že najlepším výrobkom je pre mňa Hoodia spray. Hoodia je sukulentná rastlina rastúca v Kalaharskej púšti v Južnej Afrike. Domorodci ju už odpradávna využívajú na potlačenie hladu, aby vydržali pochod vyprahlou púšťou, kde nie je adekvátny zdroj potravy. A skutočne im zaberá, aj výťažky z tejto rastliny podobajúcej sa kaktusu sa preukázali ako signifikantne potláčajúce chuť do jedla a navodzovania umelého pocitu sýtosti bez potreby sa najesť. Mnohí si to na diskusných fórach pochvaľujú a chcem Vám i sebe byť pokusným králikom, či mi to zaberie a ja skutočne začnem jesť menej. V jednej štúdii vedátori zistili, že subjekty papkajúce pilulky Hoodia alebo vstrekujúce si pod jazyk sprej Hoodia (čítaj "hódia") už po dvoch týždňoch jedli o tisíc kalórií denne menej.
Som zvedavý teda. Už si to vstrekujem jeden deň, dnešok. Zatiaľ žiadne účinky to na mňa nemá, zjedol by som aj koňa, a to je deväť hodín večer. Hm. Ale vraj do 48 hodín sa to má prejaviť. Tak Vám budem pravidelne písať sem do tejto témy, či to zaberá.
Všetko dobré Vám prajem. Držte sa.
Výška: 180
Váha: 98
BMI: 30,2
Odhad tuku v tele: 21%
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Takmer žiadne žiaduce účinky som nepociťoval. Ale bolo to o trošku lepšie, čo však môže byť spôsobené sugesciou a placebo efektom. Na raňajky som si dal cereálie s mliečkom a rozštek s bryndzovou nátierkou. Na desiatu banán. Dopoludnie by bolo teda pomerne dobré, lebo obvykle zobem ešte kde-tu viac. Obed bol však pre mňa zdesením, pretože som sa napráskal do posledného špeku. Mal som strašne veľa šošovicovej polievky a až tri lokše omastené husacou masťou. Na olovrant som mal jogurt a bryndzový rozštek, večera však bola opäť maximálna, veľká... hoci len s dvomi lokšami.
Teraz je večer a mal by som mať veľký hlad, aký obvykle mávam. Ale nemám ho ešte taky. Možno viac neskoršie, možno po deviatej. Každopádne, hoci som toho dnes zjedol zase veľa, je tu cítiť istý pokrok, že som nemlsal všetko, čo mi prišlo pod ruku a vedel som aj jedlo odmietnuť. Myslím, že mi ten sprej minimálne sugesciou navodzuje pocit väčšej odvahy odmietnuť jedlo a nežrať.
Prihlásim sa zase čoskoro s novými skúsenosťami so sprejom Hoodia.
Ahoj.
Výška: 180
Váha: 99 kg
BMI: 30,5
Odhad tuku v tele: 22%
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
filipka- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1048
Reputácia : 120
Dátum registrácie : 20.09.2009
Zdravotný stav
Diagnóza: F 20.0
Súčasná medikácia: Seroquel XR(quetiapín),Reagila (kariprazín, Alventa(venlafaxín), občas haloperidol
hviezdička- Domáci člen
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Strana 1 z 83 • 1, 2, 3 ... 42 ... 83