Ako sa dnes máš? 18
Strana 1 z 83 • 1, 2, 3 ... 42 ... 83
Ako sa dnes máš? 18
Sedemnásta časť série témy "Ako sa dnes máš?" sa nám podarila zavŕšiť už takmer tisíckou príspevkov, čo, ako vieme, je obvyklý počet, pri ktorom je čas prehupnúť sa pre prehľadnosť do novej časti. K dispozícii tu tak otváram osemnáste pokračovanie témy.
Prajem Vám príjemné prispievanie v duchu "Keď sa zveruješ, radosť násobíš a bolesť delíš."
S priateľským pozdravom
matej
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5072
Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
Patty_Pillow, Jaro123444, janka,janka, dusan_fajnor.personal and Lucas like this post
Re: Ako sa dnes máš? 18
Mám sa ako-tak... hovorievam, že "z nožky na nožku", čo mi je vlastne alternatíva k odpovedi, že "pomaličky". Vždy tým mienim vlastne, že kráčam životom nejak krôčik za krôčikom, zo dňa na deň. Zároveň sa tým vyhýbam hovoreniu o svojich pocitoch počas tohto "kráčania"... lebo tie nemávam často zrovna báječné. Ale tak dá sa - vždy, keď si chcem otvoriť ústa a trochu si posťažovať, tak mi vyskočia v mysli ľudia, ktorí sa majú o mnoho rádov horšie, než ja, a hneď sa mi ústa späť zavrú. Má to aj trochu nevýhodu, lebo niekedy veľmi túžim hovoriť aj o svojich negatívnych pocitoch bez toho, aby ma za to niekto súdil, že je to z mojej strany nepatričné, keďže môžem byť ešte stále rád, že som rád. Lebo potom v sebe veľa dusím a hoci ide o negatívne pocity, vyznačujúce sa oveľa menšou závažnosťou, než je trebárs obvyklé v príspevkoch aj tu na fóre, aj tak keď sa mi toho nakopí veľa a dusím to v sebe, tak sa viem celkom pekne sypať. Dá sa to tak povedať, že zadusiť sa dá aj niečím drobným, nie iba veľkým sústom... niekedy stačí, ako vieme, aj mini-kostička, kúsok arašidu a tak.
Január som mal nabitý učením a tvorením projektov/zápočtov. Všetko som spravil, okrem grafiky. Teda nie, že by som nespravil skúšku, ale nešiel som na ňu, lebo som to nemal ako stihnúť. Aj tak som spával priemerne 3 hodiny denne po dobu viacerých týždňov. V práci sme mali toho taktiež dosť, nedalo sa mi z nej uvoľniť, hoci niekedy som dostal možnosť si robiť školské veci v robote... Napríklad časť panáčikovskej 2D hry v štýle SuperMario som spravil práve počas pracovnej doby. Tá sa mi potom aj podarila úspešne odovzdať. Výsledne som sa teda rozhodol využiť možnosť pristúpiť k skúške v letnom skúškovom období voľakedy v máji. Študijný poriadok nám takéto niečo umožňuje v prípade, ak sme si nevyčerpali na daný predmet všetky opravné termíny. Takže je tu vízia, že by som si to nemusel prenášať do ďalšieho ročníka, ale si to len vybavil o kúsoček neskôr, než je štandard. To sa mi aj celkom hodí v tom, že naozaj chcem tej grafike dať viac priestoru - nechcem ju len narýchlo odfláknuť, aby som urobil len to najnutnejšie, aby som prešiel... naopak - chcem sa to úprimne naučiť.
Semester mi teda vlastne skončil a môžem povedať, že bol najťažší v mojej "histórii študovania". Ale zároveň mi aj veľmi veľa dal... aj z hľadiska IT-znalostí, ale aj z psychického hľadiska, trebárs som si nejako privykol na pravidelné interagovanie a online stretávania v rámci tímov. Aj som sa vďaka tomu "rozhovoril" pred spolužiakmi, nie som už pri nich taký utiahnutý. Teď mám krátke medziobdobie, kým začne nová výučba. Trochu som zvoľnil tempo, viac spím... trochu zápasím aj s demotiváciou, priznám sa... Učím sa robiť v tom grafickom editore Gimp...
V práci zhruba ok. Je cítiť uvoľnenie po sezóne na všetkých frontoch. Jedna firma nám robí softvérový automat, ktorý bude niektoré príjemky v systéme vytvárať automatizovane - bol som do celej veci zainteresovaný už dlhšie ako konzultant. Teraz ja s ešte jednou kolegyňkou budeme robota nejaký čas testovať, už nám ho odprezentovali a idú nám ho odovzdať na test. Zároveň ma čaká zaškolenie jedného kolegu do agendy, ktorú robím od leta 2022... takže už budeme v sieti piati, čo robíme v systéme centralizovaný príjem. Takže veci sa pomaličky posúvajú, vyvíjajú... zatiaľ ma nenútia tomuto kolektívu spomenutých piatich nejak šéfovať. Hoci pred Vianocami zase raz o tom hovorili... bojím sa toho, nerád zodpovedám za druhých. Radšej sa vidím niekde v úzadí ako úradník, ktorý vytvára všetky potrebné podklady a analýzy pre tých, ktorí potom robia rozhodnutia. Ja sám ísť do popredia a robiť rozhodnutia... to som asi prílišný strachoput.
V súkromí... asi nič nové. Tatino má zajtra narodeniny, tak pôjdem gratulovať. Vlastne aj tak v nedeľu k nim chodievam. Dnes som im bol odzdobiť a spratať vianočný stromček... sľúbil som im, že hneď prvú sobotu po poslednej skúške na to pôjdem. A taká sobota bola akurát dnes. Duševne sa mám zhruba stabilne, ale je pravda, že som v mnohom neurotický. Napr. sa mi zhoršili zádery na prstoch, ktoré si robím od napätia, rapídne sa mi za január zhoršilo prežieranie, zajedanie stresu, nervozity... a veľakrát som vyfľusnutý v zmysle, že sa cítim veľmi demotivovane. Až sa mi to dá na pocit opísať tak, že akoby ma vlastne nebavilo žiť. Akoby sa mi žiť a snažiť sa a starať sa... nechcelo. Akoby ma to vlastne celé tu na svete v hĺbke "nebavilo". Práve pri týchto slovách sa cítim veľmi zle v zmysle toho, čo som písal na začiatku tohto príspevku - hneď mi pri nich totiž vyskočí výčitka "matej, buď rád, že si rád! vzchop sa, sú milióny, ktorí strašne na tejto zemi trpia, a ty sa máš ešte vlastne ako prasa v žite vo veľmi veľa ohľadoch, a chceš tu trápne tvrdiť, že ťa nebaví žiť?!" Práve tieto negatívne pocity v sebe často dusím a nikomu o nich nehovorím, lebo mám dojem, že je zakázané o nich hovoriť, lebo sú nepatričné vzhľadom na závažnosť utrpenia iných ľudí v okolí i vo svete v porovnaní so mnou. Prosím, neodsúďte ma za tieto pocity.
A tak. Dal by som asi takú tú dvoječku ako hodnotenie uplynulého obdobia.
Ďakujem Vám, kamarátky a kamaráti, moc za vypočutie.
Želám Vám všetko dobré, nech sa Vám všetkým darí a nech sa Vaše trápenia čím skôr na dobré obrátia.
S úctou
matej
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5072
Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
Juraj, Patty_Pillow, Catherin4, Jaro123444, motylek, animusmeus and dusan_fajnor.personal like this post
synovi se rána hojí dobře. Už se zatáhla a vytvořil se strup, tak už jsme mu sundali krytí. Jen dnes jsem mu ránu obvázala, protože jde ven s kamarádem. Na konečné metra totiž jsou zkusmo nainstalované vnitřní dveře na nástupišti, jak to mají třeba v Londýně, Tokiu nebo v Číně, tak se jdou na ně podívat.
V Praze se totiž staví 4. linka metra, na které budou jezdit automaticky řízené vlaky (bez řidičů), a tak tam pak asi nainstalují ty vnitřní dveře na nástupiště. Prý se mají automaticky řízené vlaky zavést i na linku, kterou jezdím nejčastěji, takže možná taky budeme mít na nástupištích vnitřní dveře a budu je běžně používat.
Jinak jak se mám já? Tak smíšeně. Chtěla jsem si užít víkend, tak jsem si naplánovala na sobotu kino s jednou kamarádkou a v neděli oběd a procházku s druhou kamarádkou.
Kino nebylo špatné, film byl o snech ( https://www.csfd.cz/film/1246937-to-se-mi-snad-zda/prehled )... a i o nočních můrách. A jak víte, trpím živými sny a nočními můrami... a tak na mě film zapůsobil tak zle, že jsem celou cestu domů byla mimo a bylo mi špatně.
Včera jsem se s kamarádkou procházela po loukách a v kaňonu mezi skalami v Divoké Šárce (takový "park" v Praze). Procházka byla sice příjemná a nachodily jsme skoro 10.000 kroků, ale cestou dolů z louky jsem v lese spadla do bláta. Naštěstí se mi nic nestalo, jen to odneslo oblečení.
Kamarádka mě chce uvrtat do chození do fitka. Jenže já začínám mít z fitka strach. Ještě jsem tam nikdy nebyla. Můj bratr chodí do fitka a zničil si tam rameno. Rehabilitační pracovnice mi taky říkala, že mám začít s něčím lehčím.
Co myslíte, má smysl ve 42 letech začínat rovnou s fitkem? Nemůžu si tam něco udělat? Kamarádka říkala, že bychom si na první hodinu najaly trenéra. Co všechno můžou ve fitku dělat ženy? A ještě se špatnou kondičkou?
Díky všem, kdo to dočetl až sem, a díky za odpovědi.
motylek- V.I.P. Silver
- Počet príspevkov : 832
Reputácia : 68
Dátum registrácie : 17.12.2022
Vek : 43
Zdravotný stav
Diagnóza: F20.0
Súčasná medikácia: Abilify 15 mg 1-0-0, Elicea 10 mg 1-0-0, Neurol 0,25 mg
Matej, regina, Jaro123444 and dusan_fajnor.personal like this post
Juraj- V.I.P. Bronze
- Počet príspevkov : 676
Reputácia : 174
Dátum registrácie : 17.12.2020
Vek : 43
Zdravotný stav
Diagnóza: F25
Súčasná medikácia: Rispen 3 mg, Hedonin XR 500 mg
Matej, Jaro123444, motylek and Lucas like this post
Kedysi bola posilka môj druhý domov a môžem povedať, že za ten čas som tam stretol mnoho generácií. Vek je len číslo (aké klišé - ale pravdivé), a nezakážu ti vstup, lebo máš po 40-ke (zámerne podpichujem, ale v dobrom).
Presne ako spomínal @Juraj, najlepšie si zvoliť na začiatok trénera, ktorý poukazuje nejaké cviky, najlepšie na začiatok s vlastnou váhou. Hlavne, aby
ťa to bavilo! Netlačiť na pílu a brať ohľad na svoje limity, ale hocaká aktivita konieckoncov prináša na záver vyplavenie endorfínov, čo je fantastický pocit, navyše tréning dokáže veľmi dobre odbúrať stres.
Mimochodom, i ja mám plány sa opäť po rokoch vrátiť do gymu, keďže váha išla pekne hore a vôbec sa necítim dobre (síce som tam bol na skúšku cca pred dvomi rokmi a spočiatku som musel riadne
bojovať so sociálnou fóbiou, no nakoniec som neľutoval). Takže si budeme vzájomne držať palce
@Matej
Úprimne povedané za mňa, myslím, že si absolútne nemáš čo vyčítať, keď ťa trápia negatívne myšlienky a emócie. Zažíva to každý a každý má nárok aj sa s nimi niekomu zdôveriť (život nie je vždy ružový). Sama psychiatrička mi vravela, že hlavne sa mám snažiť v sebe nedusiť emócie - a hovorila to opakovane osobe, ktorá je emočne nestabilná. Pretože tá negatívna emócia - nech je akokoľvek maličká (z tvojho pohľadu) - sa potláčaním zväčšuje a stáva sa z nej snehová guľa, ktorá sa valí nezadržateľne dole kopcom a berie so sebou všetko, čo jej stojí v ceste. A to nechceme! Bolo mi odporúčané sa v takom prípade zastaviť, predýchať a vypnúť myseľ, ísť sa vykričať do lesa, urobiť pár drepov či kľukov, objať strom, zavolať alebo niekomu napísať... Každý jeden má právo mať zlú náladu i vybuchnúť, ak treba...
A áno, sú aj horšie omnoho na tom ľudia, to však neznamená, že to, čo zažívaš vnútri, že to nič nie je. Tešte sa z toho, čo máte! Ok, huraaaaa, mám farmakorezistentnú depresiu! Snažím sa to nadľahčiť, že i keď si stabilizovaný, neznamená to, že si nemôžeš občas pohundrať. Nie zas na všetko od rána do večera - ale keď sa proste nedarí, človek už má toho všetkého dosť - taký šťavnatý írečitý výkrik krajiny, kde nikdy nesvieti slnko, vie neraz viac uľaviť ako injekcia sedatíva
Navyše, opäť mi ostáva rozum stáť, ako si dokázal fungovať týždne (!) na takom brutálnom minime spánku v kombinácii s liekmi. Mission impossible pre mňa, vari mi ostáva ti len zablahoželať, že si to nedotiahol do omnoho horšieho psychického rozpoloženia. V preklade - 3/4 by z toho "preplo".
Všetko dobré
Lucas- Strieborný pokročilý člen
- Počet príspevkov : 362
Reputácia : 78
Dátum registrácie : 12.08.2023
Vek : 36
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Matej, regina, Juraj, Saladin, Jaro123444 and motylek like this post
Matej, teba obdivujem kolko toho zvladas a v dobrom zavidim, aky mas zivot. Aj ja by som taky chcela. Moj zivot je stereotyp, do prace, tam nuda, domov, sama doma, nic nerobim. Cez vikendy takisto nic nerobim. Teraz som bola v nedelu s kamoskou v saune a tak ma to pozitivne nakoplo, konecne nejaka zmena. Viem ze sa musim donutit castejsie chodit von a nieco robit, len je to tazke, ked som uz taka zdeprimovana. Ja dnes lutujem, ze som tiez nestudovala IT, mohla som byt niekde uplne inde. Ja som k tomu mala vztah, ked nam ako deckam otec doniesol pocitac Atari, mna nebavilo hrat hry ale programovala som v basicu take jednoduche programy. Dnes, kebyze mam zase nast sa rozhodnem inak ze co so svojim zivotom. Ale kto to mal vtedy vediet.
Catherin4- V.I.P.
- Počet príspevkov : 599
Reputácia : 79
Dátum registrácie : 12.09.2022
Zdravotný stav
Diagnóza: F33.3, F25.1
Súčasná medikácia: Aripiprazol, Venlafaxin, Trazodon
regina, Juraj, Jaro123444 and motylek like this post
Catherin4- V.I.P.
- Počet príspevkov : 599
Reputácia : 79
Dátum registrácie : 12.09.2022
Zdravotný stav
Diagnóza: F33.3, F25.1
Súčasná medikácia: Aripiprazol, Venlafaxin, Trazodon
Matej, regina, Jaro123444, motylek and Lucas like this post
@Matej, aj ja si neraz vravím, že sa nemám právo sťažovať, že mnohí sú na tom omnoho horšie. No nie je to tak. Občas tie ťažké chvíle prekonávam lepšie, keď si tie pocity priznám. Syn ma naučil, že mám právo byť unavená, smutná, depresívna,... Sám vieš, že keď som bola mladšia a nevyrovnanejšia s týmto onemocnením, písala som blog. Nebála som sa so všetkými tými pocitmi a ťažobami zdôveriť a dobre som spravila. Vlastne som sa z toho vypísala a prijala aj tie negatívne pocity. Oceňujem tvoj počin - založiť a spravovať toto fórum. Slúži presne na to - vypísať sa z toho, čo nás momentálne trápi, čím žijeme. Je len zvláštne, že ty sám máš problém pokojne sem napísať, že napr. dnes to moc nedávam, dnes sa necítim dobre
@motylek, som rada, že synovi sa darí.
A ako sa mám?
Tak ja zase pendlujem medzi Bratislavou a naším domovom. V nedeľu šla dcéra so zaťom večer na koncert, a tak som bola požiadaná, či neprídem zatiaľ zabaviť deti. Samozrejme, že som šla. Dnes som sa vrátila a zajtra tam znova cestujem. Vlastne som sa len prišla na jednu noc domov vyspať, lebo zostať tam na 4 dni by mi bolo dlho. Včera večer mi totiž dcéra povedala, že zajtra ide zať na dvojdňovú služobku. Vravela, že to s deťmi zvládne aj sama, no už ráno mal ten starší soplíky a keď som dnes dorazila domov, dcéra už písala, že zo škôlky prišiel s červeným nosom, že je chorý a zajtra do škôlky už nemôže. Tak sa zajtra na obed zas zbalím a pôjdem jej do stredy zas pomôcť s deťmi. Muž je už na dôchodku a doma to sám zvládne.
Ak mám pravdu povedať, včera sa mi tam vôbec nechcelo a aj som bola tam večer dosť unavená. Ťažko mi bolo vystúpiť z komfortu, ale šla som a dobre som spravila. S deťmi mi bolo fajn a dnes som sa vrátila plná energie a už mi vôbec nie je proti vôli myšlienka, že zajtra mám zas sadnúť na vlak.
Majte sa dobre a napíšte ako sa máte! napr. aj Tuto, Mous a ďalší - dávno ste sa neozvali. Čo je s vami, ako žijete?
regina- V.I.P. Bronze
- Počet príspevkov : 673
Reputácia : 298
Dátum registrácie : 05.09.2011
Zdravotný stav
Diagnóza: schizoafektivna porucha
Súčasná medikácia:
Matej, Juraj, Catherin4, Jaro123444, motylek, animusmeus and Lucas like this post
https://www.youtube.com/@LucieLenertova/playlists
https://www.youtube.com/@InformatikasMisom/playlists
https://www.youtube.com/@hacknisvoubudoucnost/playlists
@Matej - ja som vdaka foru nasiel super ludi, ktori prezivaju podobne veci - ochorenie, ako ja, a je to super ze sa mozeme takto vzajomne zdielat a chapat sa. Ked som to oznamil psychologicke na sedeni, bola nadsena z toho, ze taketo online miesto existuje, takze hlavu hore - pamataj co uz bolo povedane, raz vyjde SLNKO a kludne kedykolvek budes mat chut, naladu a cas, pis. Sme tu vsetci pre kazdeho jedneho
Ako sa mam? O trochu lepsie, nez zaciatkom roka, neviem kolko mi to vydrzi zase - ta lepsia nalada, ale snazim sa si to vychutnat, a udrzat si stabilnejsiu naladu pokial je to mozne. Do fitnes zial chodit nemozem, kvoli problemom s chrbticou, ale co mozem su prechadzky, a byt v prirode co najviac - odporucam vsetkym, priroda vie doda potrebnu energiu, tak chodte vsetci a cerpajte : )))
animusmeus- Domáci člen
- Počet príspevkov : 84
Reputácia : 5
Dátum registrácie : 31.03.2023
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia: Reagila, Lithium, Rispen, Trittico, Akineton, Frontin
Matej, regina, Juraj, Catherin4, Jaro123444, motylek and Lucas like this post
Patty_Pillow- Zlatý pokročilý člen
- Počet príspevkov : 477
Reputácia : 50
Dátum registrácie : 04.04.2022
Vek : 32
Zdravotný stav
Diagnóza: 20.3
Súčasná medikácia: Parnido 12mg,, Haloperidol 6mg, Kventiax 75mg, Lexaurin 1,5mg, Akineton 3mg, Fluanxol 20mg
Matej, Sweetheart, Jaro123444, motylek, animusmeus and Lucas like this post
Strana 1 z 83 • 1, 2, 3 ... 42 ... 83