Ako sa dnes máš? 4
Strana 31 z 84 • 1 ... 17 ... 30, 31, 32 ... 57 ... 84
Re: Ako sa dnes máš? 4
tak ja som sa v sobotu vratila po troch tyzdnoch z nemocnice, kde mi vysadili vacsiu polovicu liekov a zvysili Constu na 50mg. Bohuzial mam z nej plno vedlajsich ucinkov ako nepokoj v nohach, unavu, spomalene reflexy a vyjadrovanie, obzvlast neprijemne je slinenie a pocit slabosti. Moja psychiatricka to teraz riesi dvoma tabletkami Akinetonu, co ako sa zda zabera a pomaly som uz fit. Zatial mam dost prazdne dni, neviem sa k nicomu dokopat a tak som dost pasivna. Vela casu stravim lenosenim a aj ked kazdy den urobim len nejaku drobnost mam zo seba lepsi pocit. Teraz ma vsak po troch tyzdnoch lenosenia premaha unava a vycerpanie. Inac sa mam vcelku dobre, nemam sa na co stazovat a viem ze postupom casu budem znova aktivne aspon do takej miery ako som bola pred tym.
Zatial sa tu majte, Venusa
venusa- Mierne pokročilý člen
- Počet príspevkov : 165
Reputácia : 36
Dátum registrácie : 20.03.2011
Vek : 34
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Ahoj venusa. Z Tvojho príspevku som mal dojem, že Ti tá hospitalizácia vcelku prospela, a že si sa až na tie nepríjemné vedľajšie účinky dobre stabilizovala. To ma veľmi teší. Cítim z Teba príjemný optimizmus, keď veríš, že sa Ti podarí pomaličky vrátiť k aktívnejším dňom, ktoré Ti navodzujú dobrý pocit. Každopádne aj tieto pasívnejšie dni si vôbec nevyčítaj, ale pekne sa zotavuj a odpočívaj, hľadaj si jednoduché činnosti, ktoré Ťa potešia a ohrejú na srdci, či proste vyplnia čas. Želám Ti mnoho napredovania a budem s Tebou dúfať, že už Ťa čaká len stabilná remisia a čoraz väčší pokoj, harmónia a vyrovnanosť v Tvojich ďalších dňoch. Pozdravuje Ťa Tvoj kolega, dlhoročný risperdalo-consťák, Matej.
--------------
Ahoj všetci
Dnes je teda poriadna fujačica. Ani som nešiel notárovi, ani lekárke pre potvrdenie prihlášky na mgr. štúdium. Aspoň som precupital k holičke a do Kauflandu po nejaké špaldové pečivo. Takže teraz som vyfintený a zároveň mám čo papať na raňajky a na desiatu, keďže idem zajtra do Bratislavy na včeličku Risperdal Consty (37,5 mg). Inak som bol doobeda dosť pasívny, aj som si pospal, no následne už som aktívnejší, trochu som sa učil na prijímačky a možno ešte niečo budem upratovať. Trochu som si aj zacvičil činkami. Nerobím však zrovna veľa činností - rozhodne nie toľko, koľko som si naplánoval, čo ma mrzí, ale mám pocit, že nie vždy mám pod kontrolou svoju mieru vitality. Napríklad v tieto dva dni som vo všeobecnosti dosť otrandžený a pripisujem to poslednému úderu zimy a tomu blizárdu, čo je vonku.
Psychicky sa mám naďalej v podstate stabilne, cítim určitú remisiu. Snáď to vydrží, hoci v posledných dvoch dňoch, keď sa mi niečo nedarí, tak som bol dosť podráždený a takpovediac ako umrnčané dieťa. Tak musím na tomto zapracovať, aby sa to neopakovalo, a pevne dúfam, že to nebude nový trend v mojom charaktere.
Fyzicky celkom prijateľne. Chudnutie - momentálne to kleslo na 89,4 kg, čiže denne prídem o zhruba 200 g hmotnosti. Niekedy viac, niekedy menej, záleží aj dosť od wecka a od miery námahy v predošlom dni.
Teším sa, že Vás mám a že sa navzájom máme. Píšme si a povzbudzujme sa. Sme v tom spolu. Mám Vás rád.
S pozdravom
Matej
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5072
Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
Akurát na mňa doľahla únava, tak si dávam energetický nápoj a hneď aj využívam svoj útlm na vybavenie ďalšej veci v dnešnom diári, a síce napísať príspevok na fórum. Doobedie som mal dnes veľmi čulé, už som splnil asi zo sedem činností, napríklad rôzne upratovania, umývania, osobná hygiena, vybavovačky na nete, polievanie kvetov, atď, väčšinou drobnosti. Cítim sa momentálne aktívne. Včera bol taký ležérnejší deň, viacmenej som sa dosť hodín hral na počítači a večer som investoval čas do jazykov, naučil som sa celú prvú lekciu z nového jazyka - nemčiny. A popozeral som si materiály z angličtiny pre intermediate level, a tiež pre upper intermediate level. Tá nemčina ma ináč začala celkom dobre baviť, vždycky som toho jazyka bál a mal som voči nemu predsudky (spájal som si ho vo svojich dojmoch s nacizmom), ale teraz vidím, aký je vlastne super.
Psychicky sa mám pomerne stabilne. Občas vystúpia do popredia nejaké neurotické prejavy, avšak nič závažné. Spánok je dobrý, len akurát včera som nemohol zaspať, mal som akosi veľa energie - myslím, že to mohlo byť aj z taurínovo-ginkovej tabletky a tiež som si pospal ráno včera až do takmer deviatej. Chudnutie napreduje, ale pomalšie než zo začiatku. Teraz pri racionálnej strave a počítaní kilojoulov mi to vychádza zhruba na 200 gramov denne dole, ale naozaj len v priemere, lebo napríklad včera ráno som mal 89,2 kg a dnes ráno som mal 89,5 kg. Predpokladám, že zajtra už môžem mať pod 89,1 kg, pričom osemdesiatosmičku hodlám šťastne dosiahnuť už v tento týždeň. Celkovo som od začiatku chudnutia 10. februára schudol 7 až 8 kg, a zhruba 5 až 7 centimetrov v páse.
Fyzicky sa to dá, mám síce vážne problémy pri vyprázdňovaní, ale to vždy, keď náhodou vynechám zajačickú horkú minerálku. Denne si jej nalievam rovné deci. A pomáha, ale asi po troch dňoch mi spôsobí prehánky, tak ju jeden deň vynechám a po tom jednom dni sa mi síce prehánky zastavia, ale nastúpi ťažká zápcha, ktorá kráča len cestou bolesti a krvi. Hm.
A ešte ako sa mám? No v podstate subjektívne dobre. Prihlášku na mgr. si podám až v apríli, lebo prerušením štúdia ma bývalá škola úplne vyškrtla zo systému, takže nemám prístup elektronicky k svojim údajom, preto si musím dať potvrdiť prospech bývalou školou fyzicky pečiatkou na študijnom v Bratislave. A samozrejme to sa dá len, keď neposielam prihlášku elektronicky, takže zaplatím zbytočne o 5 eur viac za prijímacie konanie. Vymysleli to parádne, keď mi zamedzili prístup k totálne všetkému, aj k univerzitnému webmailu.
Prežívam dni pomaličky v podstate, hoci som nútený sa snažiť o dodanie zmysluplnosti svojim dňom, lebo inak mám večerné depky, keď sa obzriem za uplynulým dňom a zistím, že som nič poriadneho nespravil. Takže aj v snahe navodiť si dobrý subjektívny pocit postupujem aktívnejšie. Samozrejme, ak mi to miera vitality dovolí. Teraz idem od stredy do piatka na 3 dni na 3 dvanástky. Tak dúfam, že nebudú nejaké intenzívne problémy, ale podarí sa to zvládnuť. Minulé 3 dvanástky pred 2 týždňami boli fajn, takže snáď je kvalitná šanca, že to bude i tento raz podobné. Držte palce.
Držím aj ja Vám palce, a píšte, píšte, ako sa máte, čo prežívate, aké máte starosti, radosti. Pamätajte, kto sa zveruje, radosť násobí a bolesť delí.
Všetko dobré!
S pozdravom
Matej
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
Robo- Bronzový pokročilý člen
- Počet príspevkov : 236
Reputácia : 52
Dátum registrácie : 20.09.2009
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Naposledy upravil liam dňa Ne 2 marec 2014 - 21:06, celkom upravené 1 krát.
liam- Nový člen
- Počet príspevkov : 24
Reputácia : 13
Dátum registrácie : 25.07.2010
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
akuze to mas novu strategiu chudnutia? V teme o chudnuti nic nevidim, zrejme si aj spominal tu v blogu, asi mi to uslo ja mam aktualne 105kg pri vyske 191cm a akosi to nechce ist dole, rad by som dal takych 15kg
mimochodom, kolegyne mas fakt fesne, bol som raz pozriet v panta rhei, ked som bol v maxe v kine, na teba som ale nenadabil .)
chodime obcasne s kamaratom do cine-max, kedze ako drzitel karticky ZTP-S platime za 2 listky cenu jedneho
objavil som zaujimavu hru, ktora pomaha na vytvorenie roznych pozitivnych navykov, kedze viem, ze si tak trochu do PC hier, tak skus omrknut https://habitrpg.com/static/front sam sa snazim vyuzit toto "rpg" na vytvorenie navykov na pravidelne hranie/studium pokru a par dalsich drobnosti
---
Ahojte kamarati,
dlhsie som nepisal, kedze sa v poslednej dobe citim akysi prazdnejsi, poctivo sa vsak snazim citat vase prispevky
Dni sa podobaju ako vajce vajcu, prakticky pocas celeho zimneho obdobia som akysi unaveny, spavy, castokrat sa stane aj 2 dni do tyzdna, ze prespim aj 14 hodin a potom som cely dolamany. Snazim sa aktualne chodit spat najneskor o pol druhej, aby som potom neprespal cele doobedie, taktiez sa nechodit "natiahnut" poobede, kedze vtedy velmi lahko zaspim a prespim vacsinu popoludnia
aktualne uzivam questax 200mg rano a vecer a Alventa 75mg rano a na obed.
posledne tyzdne mam pocit, ze moj zivot je velmi prazdny, nenaplneny, chyba mi nejaky kolektiv, dokonca mam obcas pocit, ze by mi prospel kratsi opatovny pobyt v zaluzi ("socioterapia"), az tak osamelo sa citim, hoci teda nebyvam sam, no rodicia, chora sestra a jeden velmi dobry kamarat v meste, mi akosi nestacia - imagine if I lived alone...
v juli som bol v nemocnici na akesi kvazi preliecenie, bol som 2 tyzdne v Galante, pocas ktorych sa mi podarilo takmer zomriet od nudy (az ma prekvapilo, ze sa take nieco u mna da, kedze nikdy som nebol obzvlast aktivny), trochu som si zadepkoval hned po prichode, kedze som sa citil medzi tolkymi novymi ludmi nesvoj a tazsie nadvazoval kontakty.
pred dvoma tyzdnami som bol po troch rokoch na komisii, vidime sa opat o tri roky...
rad by som si nasiel nejaku velmi dobru kamaratku/priatelku, s ktorou by som si vedel predstavit dlhodoby vztah, akosi to na mna lezie, ta samota (nikdy som necakal, ze ma to prestane bavit!), dni ako cez kopirak, mat niekoho, ku komu sa vratit, mat ho rad, robit veci spolu a byt tak trochu stastnejsi...
----
na zaver 2 motivacne videa:
niekam, kam som chcela dôjsť.
tomas- Bronzový pokročilý člen
- Počet príspevkov : 237
Reputácia : 35
Dátum registrácie : 14.12.2010
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
ja som posledne dni o dost pasivnejsia a som stale unavena. Mozno je to zlou kvalitou spanku v noci, snazim sa aspon nejak pomoct v domacnosti ale nic nedotiahnem do konca. Po psychickej stranke sa to po nemocnici trosicku zlepsi, zahkladom bolo zbyvit sa hlasov a to sa im podarilo. Len neviem na ako dlho, stale sa po case objavia znova. Mam trosku obsedantne myslienky pred spanim a aj ked mam silnu kombinaciu liekov na spanie, neuspia ma, len chodim po byte ako matoha a rano si nic nepamatam.
Vcera som bola u lekarky aby mi pichli Risperdal consta 50mg. Neviem ci to pre mna nieje prisilna davka, kedze popri nej uzivam este aj ine lieky. Doktorka ma prehovarala aby som si dala ziadost o zvysenie ID na plny, teraz mam len ciastocny ale kedze dochodok ppoberam na schizoafektivnu poruchu a od novembra som uz vedena ako paranoidna schizofrenia mala by som to aspon nahlasit. od minulorocnej poslednej posudkovej kontroly som bola dva krat hospitalizovana a pri oboch pobytoch som poberala elektrosoky, nuz neviem ci to zavazi. Mam trosku obavy z toho, ze by mi vzali aj tie percenta, ktore mam.
Majte sa pekne, Venusa
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
filipka- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1048
Reputácia : 120
Dátum registrácie : 20.09.2009
Zdravotný stav
Diagnóza: F 20.0
Súčasná medikácia: Seroquel XR(quetiapín),Reagila (kariprazín, Alventa(venlafaxín), občas haloperidol
inac sa mam dost striedavo, mam trosku tazsie vecery ale cez den je to fajn. dnes som bola aj dost aktivna, ved to poznate velkonocne upratovanie. teraz som uz totalne vystavena a neviem sa dockat kedy pojdem do postele. dufam ze dnes pre zmenu zaspim hned.
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Priznám sa Vám, že neviem presne, čo sem mám napísať. Nejak mi nič konkrétne nenapadá.
Tomas, teším sa, že si napísal, vďaka za ten tip na ten web. Pozrel som si to a možno to aj vskutku využijem. Zatiaľ sa mi však darí nadobúdať nové zvyky "len tak na základe papiera" resp. pomocou spísania si cieľov na papieri. Ale mám určite rezervy v niektorých oblastiach, takže sa mi ten web zrejme dosť dobre šikne a využijem ho. Vďaka. Som rád, že si na komisii nemal žiadne problémy a predĺžili Ti ID. K Tvojim jednotvárnym dňom a k potrebe väčšieho pocitu naplnenosti a šťastia by som Ti doporučil knihu "Zoberte život do vlastných rúk" od Richarda Gordona. Vyšla na SVK v roku 2010. Je kvalitná, jednoduchá, lacná a tenká. Kúpil som ju nedávno a fakt mi opäť vynikajúco namotivovala moje prežívanie a konanie. Každú chvíľu si vďaka nej a takejto podobnej literatúre obnovujem dôležitý pocit, že práve odo mňa a len odo mňa závisí, aký budem mať deň, aký budem mať život. Nikto ma neovláda, to ja som za všetko zodpovedný. A potom následne rôznymi postupmi ma to vystrelí do činností ako raketa. Je to paráda. Skús to, hoci viem, že Tvoje ťažkosti sú výrazne spojené práve s dôvodmi, prečo máš vlastne ID, takže ide o objektívne veci. Ale sám viem, ako veľmi záleží aj od nás samotných, ako sa budeme mať. Čo sa týka schudnutia, tak som tri týždne bol na Dukanovej diéte, konkrétne od 10. februára do 1. marca, potom som prešiel na zdravé racionálne stravovanie a na ňom som dodnes. Dohromady išlo dole s oboma typmi stravovania asi 9 kíl už. 5 až 6 na tej dukanke, zvyšok na racionálnej strave a pri počítaní kilojoulov.
Držím Ti, Tomas, prsty a prajem veľa šťastných a pekných chvíl.
liam napísal:zaujimalo by ma o kolkej tak chodievate spat a o kolkej rano vstavate?
Ahoj liam. Vstávam ja konkrétne väčšinou mimo pracovných smien o ôsmej alebo tak maximálne do pol deviatej. A idem spať o zhruba 22:00, plus mínus polhodina. V čase pracovných smien, dvanástok, vstávam krátko pred siedmou a idem spať, resp. si idem ľahnúť asi o 22:45. S tým samozrejme, že zaspím trochu neskôr, zhruba až za hodinu ležania. Mám zásadu, že musím aj mimo pracovných smien nutne vstať do pol deviatej, nech by aj tragače padali, aby som nemal krátky deň a potom neľutoval, že bol deň preflákaný a nič som neurobil. Radšej si dám nezdravý energeťák, ako spať dlhšie. To sú také moje vlastne už dlhodobé zvyky. Prajem Ti krásny čas, liam.
--------
Ako sa mám? Mal som teraz aj také citovo smutnejšie dni, dá sa povedať, že som skĺzal do depresie. Malo to však konkrétne exogénne príčiny, na ktoré zabrali, keď som sa z nich vyrozprával dopodrobna mame a dohodli sme sa na určitej forme provizórneho riešenia. Psychicky sa inak mám vlastne stabilne, teda aspoň čo do psychopatológie. Nálady sú pomerne dobré, hoci niekedy sa musím aj v práci pretvarovať a usmievať nasilu. Spánok sa mi zdá v poriadku, len občas si ho narúšam svojimi energeťákmi. Evidujem občas tenziu, nepokoj, stres a také tie sebazraňujúce tendencie, keď si šklbem kdesik na prstoch kožu, trhám pery a podobne, čiže také tie neurotické veci. Dávam si pravidelne v práci aj dve polky Oxazepamu, na čo mi doktor povedal, že to je stále menej, ako to berú aj niektorí psychicky zdraví ľudia. Takže, hoci som v ohrození návyku, nie je to s tým mojím využívaním oxazepamu také zlé vraj. Inak beriem lieky normálne - Risperdal Consta 37,5 mg, Escitil 10 mg 1-1-0, Orfiril Long 500 mg 1-0-0 a Orfiril Long 1000 mg 0-0-1. Inak vlastne nič, len rôzne vitamíny, minerály, ginko na mozgovňu. V poslednom čase som aj viac unavený, akosi mi aj dochádza taká tá moja dobrá nálada a "šťava", či chuť do roboty, keď som v práci. Dúfam, že to nebude nový trend.
Fyzicky sa cítim lepšie, je to vďaka zajačici veľmi dobré. Racionálna strava mi aj do veľkej miery upravuje plynatosť a vôbec trávenie. Čo sa týka chudnutia, tak konečne som po týždni prekonal tú ťažkú hranicu 89 kg a dal som to na 88,6 kg. Takže som sa dnes veľmi potešil. Pokračujem v počítaní kilojoulov, baví ma to, pričom denný horný limit mám stanovený na 6500 až 7000 kJ. A dolný limit 6000 kJ. Tak chudol aj pán Miro Veselý, ktorý napísal knihu o racionálnej strave "Ako som schudol 35 kíl", ktorú Vám vrúcne odporúčam.
Dni mám vyplnené učením sa ruštiny ako nového jazyka (včera som sa však ešte len doučil azbuku). A ďalšie jazyky - mám totiž v pláne sa učiť jazyky čo najviac, aby som sa zovzácnil na trhu práce, teda aspoň trošička. Pričom investoval čas ani nie tak do typickej nemčiny či franiny, ale do niečoho vzácnejšieho na našom trhu práce - napr. ruštiny a čínštiny. Uvidíme, ako to pôjde. Prihlášku na školu som ešte nepodal, lebo prospech z bc. štúdia mi môžu potvrdiť až po Veľkej noci. Našťastie mám čas do konca apríla. A dosť sa tiež hrám PC hry a surfujem po nete.
Tak takto sa mám. Napokon pozerám, že mi toho napadlo, čo povedať, dosť. To je fajn. Prajem Vám všetkým krásny čas a kvalitné remisie. Všetko dobré.
S úctou
Matej
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Naposledy upravil liam dňa Ne 2 marec 2014 - 21:03, celkom upravené 1 krát.
liam- Nový člen
- Počet príspevkov : 24
Reputácia : 13
Dátum registrácie : 25.07.2010
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
liam napísal:matej, mohol by si mi prosim povedat, kde tu mineralku zajačicu kupujes? vola sa to Zajačica? ako vyzera flasa? je plastova alebo sklenena? chcela by som ju aj ja vyskusat... dikes
Ahoj liam. Volá sa "Zajačická horká minerálka" a kupuje sa v bežnej lekárni. Stojí okolo ani neviem, asi dve eurá, alebo tak. Slúži na zmäkčenie stolice, aby plynulo vyšla pri vyprázdňovaní, nie je v zásade preháňadlom, ale výrazným zjemňovateľom stolice. Odporúčam Ti ju si dávať maximálne100 ml, čiže deci na deň, aj to najlepšie nalačno hneď ráno. Je dosť horká a hnusná, takže ja ju zapíjam s nejakým čajom alebo ochutenou minerálkou. Je to plastová modrá fľaša, tuším litrová. Držím Ti palce.
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Strana 31 z 84 • 1 ... 17 ... 30, 31, 32 ... 57 ... 84