Ako sa dnes máš? 5
Strana 5 z 84 • 1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 44 ... 84
Re: Ako sa dnes máš? 5
mne sa tiež zdá, že to hecovanie proti liekom je tu na fóre prítomné. Na druhej strane je známe, že pri F25 je možné dosiahnuť uzdravenia po čase, a tým aj vysádzať lieky. U mňa je to však iné. Síce mám F25, ale doktorka ho označila ako chronické, čo sa s vyliečením nezhoduje. Samozrejme by som uvítal postupy, ktoré by mi nielen zredukovali lieky, ale snáď aj vyliečili. Myslím, že by to bol každý šťastný.
..................................................
Ahojte všetci,
ani neviem ako sa vlastne mám. Po častiach som podriemaval počas dňa. Fajčil. Bol na krátkej prechádzke a zároveň aj kofole. Trocha som pomohol v domácnosti. Denný plán...
Dnes ma potešili dva telefonáty, mierne schudnutie a chutná bábovka.
Posmutnel som najmä z pasivity, neskorého zobudenia a hlasov na balkóne.
Občerstvenie dňa bol zápas Nemecko-Argentína, kde Európania v predľžení zvíťazili.
S pozdravom Tuto
Tuto- V.I.P. Inventár
- Počet príspevkov : 4793
Reputácia : 775
Dátum registrácie : 19.09.2010
Zdravotný stav
Diagnóza: F25.0
Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),
Tým, že vysadíme a vráti sa nám to, nič nezmôžeme, len by sme potvrdili ich stanovisko - je to chronické, je to na celý život. Ale verím, že sa dá s tým pracovať. V tejto štúdii sa spomína, že po 7 rokoch bola pravdepodobnosť relapsu rovnaká u tých čo "berú" a tí čo "neberú". S tým, že tí čo nebrali mali potom vyššiu šancu na úplné zotavenie...
http://www.madinamerica.com/2013/08/long-term-antipsychotics-making-sense-of-the-evidence-in-the-light-of-the-dutch-follow-up-study/?fb_action_ids=555894901122825&fb_action_types=og.likes
Mám pocit, že sa toho dá násť hodne, len to nemá kto "pretlačiť". Aj v tom Fínsku takto funguje jedna dve klininy v tamtej oblasti, zvyšok funguje "tradične" na liekoch ako naj. voľbe. Lieky proste robia giganti, ktorí si vedia kúpiť kde čo... Práca s ľuďmi - ľudia sa nedajú vyrábať vo veľkom ako lieky, takže sa na tom nedá tak zbohatnúť a nemá to kto pretláčať, lebo nikdy tú moc by nemal v rukách jeden človek na vrchu, ale všetci ako kolektív. A to sa dnes asi ešte nenosí...
xkrchnav- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1600
Reputácia : 142
Dátum registrácie : 19.08.2012
Vek : 39
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
v mnohom čo píšeš máš pravdu. Navyše aj z dejín o duševne chorých sa objavujú informácie o vyliečení pacientov za pomoci hudby, primeraného chovania sa k ním, kúpeľov a podobne. Myslím tým staroveké Grécko a staroveký Egypt. Opačne však bol postup u tých, ktorý boli chronický, alebo agresívny. Jednoducho ich popravili.
Hrať sa na to, že lieky sú všemocné je skutočne nereálne. Na druhej strane to však môžeme posunúť k začiatkom novoveku, kedy boli vážne duševne chorí bez liekov reťazami prikutý v pivniciach "nemocníc" a von sa dostali len v klietke, ako zárobková činnosť pre zriadencov.
Až nástupom prvých psychofarmák sa výraznejšie zmenila situácia pre vážne duševne chorých. Ich pobyt v "nemocničných priestoroch" už nebola doživotná, ale vychádzalo sa to na pár rokov. Dnes je dĺžka pobytu v nemocnici zredukovaná od mesiaca do cca 3och mesiacov. Používajú sa u nás zásadne humánne prostriedky, ku ktorým patria aj nové neuroleptiká a farmaká. Trendom je, že sa upúšťa od pojmu pacient smerom k chápaniu duševne chorého ako klienta.
Zásadný problém v Tebou spomínanej liečbe (v dokumente) je diagnostika. Mne trvalo asi 3 roky, kým mi prišli na správnejšiu diagnózu F25. V dokumente sa spomína, že oni to dokážu priamo po telefóne (tak nejak som to pochopil). V podstate mi ide o to, že oni možno liečia takých pacientov, ktorý reálne liečbu potrebujú len minimálne, alebo možno dochádza aj k selekcii pacientov, na tých, ktorí majú šancu úspešne absolvovať niečo podobné. V stacionári, kde som chodil bolo viacero skupín. Osobne sa mi zdá, že niektoré skupiny sa riešili len terapiami bez liekov. Išlo však len o ľahšie diagnózy.
...............................................................
Ahojte všetci,
dnešok bol do pohody vcelku. Bol som aj so širšou rodinou na takej minitúre v okolí. Potešil ma nielen výlet, ale aj chutný obed, prípadne aj to, že som mal na starosti ich podareného psíka. Rozmrzelo ma to, že som sa najedol viac ako mi dovolila váha, a tak som nič neschudol.
S pozdravom a želaním pekného dňa Tuto
Tuto- V.I.P. Inventár
Zdravotný stav
Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),
dakujem Matejovi za privitanie.
Chcel som tu nieco napisat, ale som to zmazal, nechce sa mi, je uz pozde. dobru noc
nox
nox- Domáci člen
- Počet príspevkov : 34
Reputácia : 1
Dátum registrácie : 08.07.2014
Robo- Bronzový pokročilý člen
- Počet príspevkov : 236
Reputácia : 52
Dátum registrácie : 20.09.2009
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
na Tvojom štýle písania sa mi páči najmä pocit takého príjemného kľudu, ktorý vyplýva z Tvojich riadkov. Vždy si ich s radosťou prečítam.
............................................
Ahojte,
dnes bol u mňa deň v mene výletu do okolia spolu s mojou rodinou. Aj sme si zašlapali do kopca, aj videli pár nových vecí. Zastavili sme sa na pizzu, zmrzlinu a previezli miestnou lokálkou (vlakom). Boli sme na to piati, vrátane mojej vzdialenejšej rodiny (2X 5-tačky). Všetci sme sa dobre držali a celkovo sa mi výlet páčil.
Doma som sa tradične pustil do denného plánu, ktorý čiastočne konám aj deň vopred. Inak všetko po starom, ešte som si však zabudol dať obedné lieky a dúfam, že to bude OK. V chudnutí stagnujem, chcelo by to viac pohybu a vydreného potu. V tomto sa za seba dosť hambím. Chudnutie mi akosi príliš nejde, ale musím niečo vyšpekulovať, aby išlo.
Majte sa pekne. Tuto
Tuto- V.I.P. Inventár
Zdravotný stav
ako sa mate? Len zriedka niekto napise, dokonca sa posledne dni neozval ani Matej.
Ja sa mam dobre, dnes som bola na depotnu injekciu a dostala som coctail s apaurinom, tak mi to celkom dobre bodlo. Depotnu injekciu mi pani doktorka dvihla ale len o minimum a dufam, ze teraz mi uz jej ucinky vydrzia cele dva tyzdne.
inac nemam nic nove, moja sestra caka o par tyzdnov babatko tak sa vsetci tesime a nevieme sa dockat. Konecne sa mi podarilo vratit sa k citaniu a dokazem sa sustredit, takze, KNIZNICA TRAS SA . Dovolenkovat budem pekne doma ako kazdy rok ale vyjdem si aspon s kamoskou na kofolu, zajtra dokonca dojde moja kamaratka z nemocnice a ostane par dni, tak sa uz na nu tesim. Mam teraz pokojne obdobie aj ked ma minuly tyzden dva dni suzovali hlasy, moja doktorka to excelentne vyriesila aj telefonicky.
Posledne dni som si uvedomila, ze sa velmi sustredim na to negativne v mojom zivote a ze ani nedam sancu uvedomit si vsetko to krasne a carovne okolo seba, tak sa teraz snazim tesit aj z tej najmensej malickosti, ktora ma stretne.
Prajem prijemny zvysok vecera, Venusa
venusa- Mierne pokročilý člen
- Počet príspevkov : 165
Reputácia : 36
Dátum registrácie : 20.03.2011
Vek : 34
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
celkovo ma veľmi teší, že sa Ti takto polepšilo, a snáď už po dlhšej dobe Ťa budú obchádzať všetky zásadnejšie výkyvy v chorobe, čo aj želám. V podstate aj ja som naviazaný na depotné injekcie, ale ešte mám aj tabletky. Zatiaľ je to v celku so mnou Ok t.j. nepociťujem silnejšie návaly choroby. Podobne ako Ty sa radšej orientujem na príjemné maličkosti a snažím sa s nimi uľahčiť bežný život.
PA.
........................................................
Ahojte,
u mňa sa nedeje nič extra. Dnes som si prispal, a tým som si asi vykoledoval neskoré zaspatie. Bol som v lekárni aj obchode. Inak najmä som bol doma a pozeral TV, čítal, trošku študoval a mal som aj na starosti pár drobností v domácnosti. Potešil ma dážď, ktorý bol už potrebný vzhľadom na suchom popukanú zem. Nie som nadšený zo svojho fajčenia a vstávania.
Majte sa pekne. Tuto
Tuto- V.I.P. Inventár
Zdravotný stav
Naposledy upravil nox dňa Št 21 august 2014 - 21:43, celkom upravené 1 krát.
nox- Domáci člen
- Počet príspevkov : 34
Reputácia : 1
Dátum registrácie : 08.07.2014
po Robovom príspevku o dovolenke - inak dobre sa to čítalo - som ani veľmi nemala čo napísať čo mam nove. U mňa dovolenka ani zďaleka nehrozí. Cele leto budem doma, nie je to zase až tak zle dnu mame chladnejšie ako je vonku a tak aj veľké horúčavy v pohode zvládam
Venusa - tie maličkosti aj ja sa s nich začínam zase tešiť ....a skôr hľadám to pozitívne vo všetkom čo sa mi stane
Nox - problémy s kolenom mám aj ja hlavne pri behaní, u mňa je to pravá noha zle na ňu stúpam...a keďže som už začala na plno behať tak to vidím ako veľký problém....keď som sa konečne odhodlala, že behaním schudnem a vyformujem si postavu tak zrazu ani to nemôžem naplno robiť....pre mňa veľké sklamanie ....skúšam to teraz aj s prestávkami aby si koleno aj oddýchlo...
Ako sa dnes mám?...tak no ako po psychickej stránke dobre, len ma trochu trápi to, že s kamoškou som sa nepohodla teraz sa nemám ani občasne s kým porozprávať aj keď aj ona mala svoje chyby, ale teraz mám pocit, že som na všetko sama - dokonca ani psychologička na mňa nemala čas a preobjednala ma....myslím, že aj to čo som ku nej chodila tak vždy riešila nejaké telefonáty a tak 30 minút z hodiny mňa .....to je zle keď už sa ani nemáte s kým porozprávať a prebrať svoje problémy .....ale samozrejme ma to aj pozitívnu stránku ....objavila som v sebe väčšiu rozhodnosť....a trošku viac sebavedomia.....ako nebolo ľahké povedať kamoške čo si skutočne myslím ....a tak isto aj v iných veciach sa cítim rozhodnejšia ....a to ja som ako dosť bola nerozhodná a váhavá a taká milá k druhým asi až priveľmi ... nie, že by som teraz nebrala ohľad na druhých, ale keď dotyčný človek vôbec neberie ohľad na vás tak s tým nie je všetko v poriadku....môžem len konštatovať, že kamoška sa už dávno zmenila s veľmi milej na takú tvrdšiu osobu čo jej ide iba o svoj prospech....ako aj sa priznám chcela som byt taká ako ona taká priebojnejšia a rozhodná atď., ale netušila som, že pri tom prídem o jej kamarátstvo....aj keď si myslím, že je to len dočasne ...
S prianím pekných slnečných dní sa lúčim
- Počet príspevkov : 640
Reputácia : 221
Dátum registrácie : 21.10.2013
Zdravotný stav
Diagnóza: F 20.5
Súčasná medikácia: Aripiprazol STADA, Olanzapin Actavis
s tými cigaretami je to aj u mňa katastrofa. Výrazne som sa priblížil méte 30cig./deň, čo ma skutočne neteší, ale zároveň si s tým neviem vôbec dať rady. Niekde som čítal, že podobné ako odvykanie od tabaku je, v určitom zmysle, podobné ako odvykanie od heroínu. Úspešnosť abstinencie je totiž veľmi náročná a navyše často okolie príliš nepomáha.
......................................
Ahoj Mischelll,
to osamotenie aj ja niekedy znášam ťažko. Veď aj vo väzení je najťažší trest samotka. Priznám sa, že niekedy aj ja mám obdobné pocity ako ty. Kamarátov je málo, a aj tak majú kopec vlastných starostí, prácu a rodinu. Niekedy ma čušanie doma deprimuje, niekedy som rád, že mám ešte rodičov a tým sa na pár slov zmôžeme. Občas riešim pocity osamelosti pomocou telefónu a niekomu so známych zavolám aspoň na vetu-dve.
...........................................
Ahojte,
dnes som vybehával nejaké úrady, milo ma prekvapilo, že som takmer nikde dlho nestál, teda opačne, všade som bol rýchlo vybavený. Tým sa mi podarilo dostať sa aj na záhradu, trošku aj porobiť drobnosti, a aj zabaviť sa s kocúrom.
Momentálne sa mám celkom znesiteľne, málo ma trápi soc. fóbia, ale tá sa mi darí celkom dobre prekonať. Dosť času ležím, iba ak vybehnem na balkón na cigaretu. Teší ma pobyt na záhrade a spokojnosť, že pre dnešok som úrady vybavil bezproblémovo a bez zbytočného čakania.
PS: Matej kde si?
Tuto- V.I.P. Inventár
Zdravotný stav
Poniektori tu spominate samotu a niet s kym pokecat. Teraz mi napadla jedna vec. Co tak skusit hlasovy pokec ako taky obcasnik - raz za nejaku dobu v stanoveny cas sa pripojit na kanal a pokecat. Mohlo by to byt take samoterapeuticke psychohygienicke okienko, pre niekoho utocisko pred samotou a vobec pre zdielanie radosti a starosti dni. Hm? K Open dialogu este daleko lebo nemame "odbornika" ale ja by som to bral. Jednoducha anonymne skupinova komunikacia je mozna napriklad cez http://www.zello.com. Moj cesky clanok k tomu napriklad tu:
http://www.hccz.cz/wp/zello/
Dajte vediet nazory.
Pekny vecer!
xkrchnav- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1600
Reputácia : 142
Dátum registrácie : 19.08.2012
Vek : 39
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Strana 5 z 84 • 1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 44 ... 84