Schizofórum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Dole

Ake je to mať hlasy?

Strana 5 z 5 Previous  1, 2, 3, 4, 5

Goto down

• Zaslať odpoveď

Ake je to mať hlasy?  - Stránka 5 Empty Re: Ake je to mať hlasy?

Odoslať  Saladin Po 23 september 2024 - 17:33

@Mous, myslím si, že je to tým, že v stave psychózy mozog už nedokáže rozlíšiť, čo je hrozba a čo nie. Mozog to "vzdal" a v rámci prežitia vyhodnocuje každý jeden stimul za extrémne ohrozujúci. Z toho pramení napr. veľká vzťahovačnosť. Pretože IMO je evolučne výhodnejšie byť extrémne vystrašený z okolia, vzťahovačný (maladaptívna forma opatrnosti, že) a radšej sa milión krát pomýliť a nesprávne vyhodnotiť neutrálnu situáciu ako hrozbu.. ako vstupovať do nových situácií a jeden krát si pomýliť neutrálnu situáciu s predátorom, čo znamená smrť.

Vo väčšine prípadov je príčinou dekompenzácie psychiky neznesiteľný pocit hrozby (stalking ap) alebo extrémny stres (čo je vlastne tiež reakcia na hrozbu) alebo príliš veľa podnetov (výpočtová kapacita mozgu má svoje limity). Genetika je tiež jedným z faktorov, typy osobnosti xxxP z MBTI sú podľa mňa ako stvorené pre toto ochorenie alebo aspoň paranoju, podozrievavosť - práve preto ako funguje ich mozog: spájať na prvý pohľad nesúvisiace javy, idei a myšlienky (istým spôsobom základ kreativity), napr. ak si videl obrazy Salvadora Dali-ho., na nich je to krásne vidieť. A keď je tých podnetov príliš vela, mozog začne spájať všetko ako na steroidoch, čo býva často predohra k dg.

V.I.P. Bronze
V.I.P. Bronze

Počet príspevkov : 685
Reputácia Reputácia : 59
Dátum registrácie : 05.07.2022

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza:
Súčasná medikácia Súčasná medikácia:

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  relouth Po 23 september 2024 - 17:52

Senua ma hlasy roznych zien, muzov, demonov.. Co viac dodat Smile
Neviem preco sa rozobera ta hra, ved to bolo uvedene len na pre zaujimavost. Very Happy
Hej, hlasy mozu zniet rozne, pekne mi to vysvetlil Kimi, hlavne tym, ze napr. mozu zniet ako cez stenu..
Jop, ich prejav je urcite pestry.
relouth
relouth
Bronzový pokročilý člen
Bronzový pokročilý člen

Počet príspevkov : 259
Reputácia Reputácia : 57
Dátum registrácie : 10.01.2020
Bydlisko Bydlisko : Banská Bystrica

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza: progressive

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  Mous Po 23 september 2024 - 18:09

@Saladin Dalího poznám trochu, to je sureál.
Sen-no-ten svet psychózy býva aj snový, aj sa tomu hovorí odborne "denné snenie".
@relouth tá hra sa rozoberá, lebo je to zaujímavéSmile) pokiaľ prišli s nápadom priblížiť tieto stavy ľuďom, tak je to fajn nie? to by som mal lepšie preniknúť do jej tajov, akurát že nemám rád hororovky 🥱tuším že dnes končím s pseudofilozofovaním a idem čítaťlaughing
Mous
Mous
V.I.P. Silver
V.I.P. Silver

Počet príspevkov : 937
Reputácia Reputácia : 193
Dátum registrácie : 23.05.2022

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza:

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  relouth Po 23 september 2024 - 18:43

Mas pravdu, dnes som akysi paranoidne podrazdeny Smile Ved obcas si mozem dopriat, ked uz mam F21like diagnozu Very Happy Ale budem sa snazit byt dobry, slubujem Very Happy

Hru by som nenazval hororom, skor mystery. Jednotku som hral, bola fajn, dvojku mozno niekedy.
relouth
relouth
Bronzový pokročilý člen
Bronzový pokročilý člen

Počet príspevkov : 259
Reputácia Reputácia : 57
Dátum registrácie : 10.01.2020
Bydlisko Bydlisko : Banská Bystrica

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza: progressive

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  Juraj Po 23 september 2024 - 18:58

Ja keď som mal hlasy, tak boli extrémne nepríjemné, buď ironické, úchylné, alebo démonické. Často som počul hlas ktorý hovoril: daj si pozor, daj si pozor, daj si pozor! A raz som počul hlas starej mamy ktorá mi povedala: Jurajko, daj si pozor aby si sa nepopálil. To som už poznal pôvod toho hlasu ktorý mi hovoril aby som si dával pozor. Viac krát som počul hlasy ktoré hovorili veci, ktoré mi rodinní príslušníci hovorili keď som bol veľmi malé dieťa. Napríklad: Usmej sa na nás. Alebo: máš ma rád? Alebo som počul ako keby rádio a v ňom jedného redaktora, ktorý mal veľmi príjemný hlas. Ale toto všetko sa dialo veľmi dávno, v roku 2019. Teraz hlasy našťastie nemám, ak nepočítam zhoršenie ktoré som mal minulý rok v lete a na jeseň. Vtedy sa mi zhoršili hlasy počas nocí, keď som sa budil zo spánku. Aj teraz mávam hlasy keď sa v noci budím, ale nie je to veľmi vážne. Dr. hovorila že také nočné hlasy mávajú aj ľudia s depresiou.
Juraj
Juraj
V.I.P. Bronze
V.I.P. Bronze

Počet príspevkov : 675
Reputácia Reputácia : 174
Dátum registrácie : 17.12.2020
Vek : 43
Bydlisko Bydlisko : Turčianska záhradka

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza: F25
Súčasná medikácia Súčasná medikácia: Rispen 3 mg, Hedonin XR 500 mg