Schizofórum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Dole

Ake je to mať hlasy?

Strana 4 z 5 Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

Goto down

• Zaslať odpoveď

Ake je to mať hlasy?  - Stránka 4 Empty Re: Ake je to mať hlasy?

Odoslať  EnaXnaY Pi 20 september 2024 - 20:51

Ináč kukni si totok (odmysli si tie kostýmy a tak), pozri si text pesníčky Wink

Je to víťaz tohtoročnej eurovízie Wink

Neviem odkiaľ vedia o mojom príbehu, ktorý je tam ospievaný (ak sa mi nemontujú v hlave) Wink

Lebo ten príbeh dokonale vystihuje moju cestu, ktorou som prešiel Wink

viac na dzio.sk Wink

Ake je to mať hlasy?  - Stránka 4 Dzio
EnaXnaY
EnaXnaY
V.I.P. Golden
V.I.P. Golden

Počet príspevkov : 1325
Reputácia Reputácia : 172
Dátum registrácie : 11.05.2018
Vek : 47
Bydlisko Bydlisko : Trebišov

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza: F25.2 - schizoafektívna porucha, zmiešaný typ, F20.0 - paranoidná schizofrénia
Súčasná medikácia Súčasná medikácia: Paliperidón, Aripiprazol, Depakine, Helex, Trittico, Diaprel, Betaloc, Prestarium

https://www.dzio.sk
hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  Saladin So 21 september 2024 - 9:26

EnaXnaY napísal:Neviem odkiaľ vedia o mojom príbehu, ktorý je tam ospievaný (ak sa mi nemontujú v hlave)
Je to aj tým, že tieto príbehy sú takzvane archetypálne alebo povedzme fraktálne - v každej časti (jedinec) sa nachádza celok (ľudstvo) ako v prípade hologramu. Tento efekt vysvetlil aj Mandelbrot. (na youtube sú pekné farebné animácie). Tiež si občas pozriem film alebo tie krimi príbehy a hovorím si, sakra, s drobnými obmenami je to ako cez kopirák ,).

V.I.P. Bronze
V.I.P. Bronze

Počet príspevkov : 685
Reputácia Reputácia : 59
Dátum registrácie : 05.07.2022

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza:
Súčasná medikácia Súčasná medikácia:

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  EnaXnaY So 21 september 2024 - 9:28

Alebo ešte to môže byť aj tak, že tie príbehy máme všetci podobné, resp. existujú cesty, po ktorých chodíme my pútnici tu na zemi a jednoducho, keď ideš do tatier, tak zažiješ ta3 Wink

Len ma zaujalo, že nie som osamelý v prežívaní niečoho Wink

Že aj niekto iný má takú skúsenosť Wink

viac na dzio.sk Wink

Ake je to mať hlasy?  - Stránka 4 Dzio
EnaXnaY
EnaXnaY
V.I.P. Golden
V.I.P. Golden

Počet príspevkov : 1325
Reputácia Reputácia : 172
Dátum registrácie : 11.05.2018
Vek : 47
Bydlisko Bydlisko : Trebišov

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza: F25.2 - schizoafektívna porucha, zmiešaný typ, F20.0 - paranoidná schizofrénia
Súčasná medikácia Súčasná medikácia: Paliperidón, Aripiprazol, Depakine, Helex, Trittico, Diaprel, Betaloc, Prestarium

https://www.dzio.sk
hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  relouth So 21 september 2024 - 11:07

Niekto dalsi ohladom hlasov?
relouth
relouth
Bronzový pokročilý člen
Bronzový pokročilý člen

Počet príspevkov : 262
Reputácia Reputácia : 57
Dátum registrácie : 10.01.2020
Bydlisko Bydlisko : Banská Bystrica

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza: progressive

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  Juraj So 21 september 2024 - 14:57

Ja som o svojich halucináciách písal tu: https://www.schizoforum.net/t1025-topic
Juraj
Juraj
V.I.P. Bronze
V.I.P. Bronze

Počet príspevkov : 676
Reputácia Reputácia : 174
Dátum registrácie : 17.12.2020
Vek : 43
Bydlisko Bydlisko : Turčianska záhradka

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza: F25
Súčasná medikácia Súčasná medikácia: Rispen 3 mg, Hedonin XR 500 mg

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  Mous So 21 september 2024 - 16:37

Ja som počul už dávno anglickú kráľovnú,no poviem tak, že niečo tak divné by som už nerád niekedy zažil:(

Ale vlastne...kto to naozaj bol?oooch
Mous
Mous
V.I.P. Silver
V.I.P. Silver

Počet príspevkov : 937
Reputácia Reputácia : 193
Dátum registrácie : 23.05.2022

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza:

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  relouth So 21 september 2024 - 22:24

Ak ste este nepoculi o videohrach Hellblade, su tam zaujmavo tieto psychoticke hlasy znazornene.
(vsetky hlasy vo videu, su psychoza hlavnej hrdinky)
To herne studio vychadzalo zo skusenosti psychiatrickych pacientov. Tusim aj nejaky ich zamestnanci s tym mali skusenost.

najlepsie si to pustit na sluchadlach

https://youtu.be/TbXR9nl4aEA?t=1061

(inak, krasne ako sa herna grafika posunula dopredu – to video nie je predrenderovane, ale bezi v relanom case na grafickej karte v pc)
relouth
relouth
Bronzový pokročilý člen
Bronzový pokročilý člen

Zdravotný stav

Mous likes this post

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  Saladin Ne 22 september 2024 - 9:10

Tiež ma dosť prekvapilo, že všade na internete píšu, že protagonistka má psychózu, pretože počuje hlasy. Lenže prítomnosť hlasov neznamená, že človek má psychózu. A naopak, môžeš byť v stave akútnej psychózy, pričom nepočuješ žiadne hlasy.

Psychóza je z definície akútny rozvrat riadiacích funkcií a neschopnosť testovať, čo je reálne a čo nie. Preto človek v tomto stave nie je právne zodpovedný za svoje skutky. Pretože nevedel, čo je reálne a čo nie - preto neskončí vo väzení, ale v blázinci (na doživotie). Nie je to tak (právne ani psychiatricky), že mám ozvučenú myšlienku "zabi človeka xyz" a ja ho zabijem a som v suchu.. pretože "aha, mám psychózu".

Alebo to, že je niekto paranoidný, neznamená psychózu, ba dokonca to nemusí znamenať ani ochorenie schizofrénneho okruhu. Jedným zo symptómov hraničnej / paranoidnej poruchy osobnosti, popr. takzvaný psychologický konštrukt "zhubný (mallignant) narcizmus" (Hitler, Stalin, ..) je paranoja. Dokonca ani prítomnosť bludov nemusí znamenať, že človek je v stave psychózy a že je schizofrenik. To by sme boli schizofrenici všetci. Pretože každý istým spôsobom verí v niečo, čo nie je reálne (plochozemci ap).

Podmienkou psychózy je rozvrat riadiacích funkcií. V mnohých kauzách je to krásne vidieť: "preplo mu, vyzliekol sa do naha, a s pocitmi blaženosti pobehoval po ulici/lese pokiaľ ho nezadržala mestská polícia a neodviezla na psychiatriu". Človek si v danej situácii vôbec neuvedomoval, že toto správanie nie je OK. = Toto je rozvrat riadiacích funkcií. Toto je strata kontaktu s realitou. Nemám pocit, že protagonistka v tejto hre pôsobí dezorientovane.. že nevie, koľko bije.

Takže si nemyslím, že je protagonistka v psychóze (ale môže mať dg. F20+, pretože má ozvučené myšlienky) . Z toho, čo som videl, dokáže fungovať ako zdravý neurotypický človek. A to, že ju nevedomie/riadiace štruktúry (de fakto jej psychika/mozog) upozorňuje na blížiacu hrozbu formou myšlienok napr. tu:

"You need to climb again. She will fall if she does. She will die if she doesn't. Climb, Senua. Climb. Climb. She's hurt. So tired. She going to fall. No, be careful. Senua. Be careful, you have to be."

.. je naopak prejav duševného zdravia. Istý čas som lietal paragliding a počas letu mi tieto myšlienky naskakovali rýchlosťou 2 za sekundu. Neviem, prečo takto pletú ľudí, ktorí potom panikária, nesprávne sa diagnostikujú..

______
Hraničná porucha osobnosti sa volá "hraničná", pretože pacient >>hraničí<< medzi neurotizmom a psychózou. Testovanie reality býva oslabené, ale je stále intaktné (prítomné). Bohužiaľ psychiatri dnes majú veľa pacientov, nemajú čas, ani energiu, tak F20+ rozdávajú na počkanie. Je to aj preto, lebo aj tak sa všetky psychiatrické problémy liečia dvomi typmi liekov - antipsychotiká a antidepresíva - takže je úplne jedno, čo má kto napísané v karte. Jediný vplyv to má na to, či ti dajú na invalidný dôchodok štempel alebo nie.

V.I.P. Bronze
V.I.P. Bronze

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza:

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  relouth Ne 22 september 2024 - 10:45

Preco si myslis, ze pocuje len hlasy?

btw. Ten koncept, ze hraniciari su medzi neurozou a psychozou je stary a dnes sa uz nepouziva.
relouth
relouth
Bronzový pokročilý člen
Bronzový pokročilý člen

Zdravotný stav

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  Saladin Ne 22 september 2024 - 11:33

psychóza : nie je podstatné, čo je prítomné, ale čo prítomné nie je. Človek s psychózou nie je schopný plniť questy, naopak je kompletne dekompenzovaný.

HPO : ale používa, používa.. v kontexte s tým, že človek s HPO má testovanie reality intaktné (na rozdiel od človeka v psychóze) a preto ľudia s HPO nie sú žiadne obete traumy, ktoré nevedia, čo robia a že to robia (Amber Heard, Jodi Arias ap).

V.I.P. Bronze
V.I.P. Bronze

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza:

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  relouth Po 23 september 2024 - 12:29

Myslím, že som položil ľahkú otázku 😉 Ale nechaj tak, uz je to tu aj tak plné príspevkov mimo temu
V tej hre ma samozrejme hrdinka aj vizualne, hmatove a pachove halucianacie. Ma tam rozvinute hlboke bludy a tie questy su z velkej casti len vykonavanie tych bludov. Nema psychotik v ataku tiez nejaky ten quest v hlave?
Nuz co, napisal si toho vela a vlastne nic, lebo si vychadzal zo zleho predpokladu. Trochu dunning-kruger. Ludia, co o danej teme vedia nejmenej, k nej paradoxne vedia povedat najviac.
Howgh Wink
relouth
relouth
Bronzový pokročilý člen
Bronzový pokročilý člen

Zdravotný stav

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  Mous Po 23 september 2024 - 15:52

K tej Senua's Sage @relouth , mne to príde dobre spravené, no keď sa pýtaš na hlasy ako také, tak v tej hre má ženská hlasy, ktoré jej radia a znejú ako jej vlastný (pozeral som ale len kúsky). V realite to je často tak, že hlas neznie ako vlastný, ale skôr cudzí-aj opačného pohlavia. Čosi ako v tej ukážke z hry-keď prehovorí Tieň.... je to ale myslím viac neurčité-ako môžeš si sám napr.automaticky prideliť, kto to s tebou sa baví, ale vlastne je to ťažko vedieť.

Mne to celé príde ako porucha čidla, nielen vnímania. Hlasy môžu byť aj v hlave si myslím, ale môžu znieť aj z vonku, ako napríklad komentujú dianie, tvoju osobu a podobne. Samozrejme, dúfam že to nevyznie sugestívne.

Ja to cítim asi tak, že počas ataky psychózy je človek vystrašený z okolia, často vzťahovačný. Je to akoby transformácia týchto pocitov do halucinácie, samotného hlasu či vidiny. Otázne je, prečo vlastne dotyčný človek nevie vtedy rozlíšiť, prečo počuje čo počuje a zdá sa mu to často normálne.
Mous
Mous
V.I.P. Silver
V.I.P. Silver

Počet príspevkov : 937
Reputácia Reputácia : 193
Dátum registrácie : 23.05.2022

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza:

Juraj and Saladin like this post

hug0