Ako sa dnes máš? 18
Strana 66 z 83 • 1 ... 34 ... 65, 66, 67 ... 74 ... 83
Re: Ako sa dnes máš? 18
Inak ja sa dnes vecer citim ovela lepsie ked som nemusela ist do roboty, vela si citam, v podstate som aj hladala vela na nete informacie o schizoafektivnej poruche a potom o OCD, pisem si s vami, tak svoju mysel furt niecim zamestnavam, tak je ten hlas casto ticho. Samozrejme ozve sa aj teraz, ale v prijatelnej miere. Z toho co som citala a som nad tym rozmyslala mi to vychadza skor na tu OCD alebo nieco podobne. V kazdom pripade zajtra vyberiem ten Aripiprazol a zacnem ho brat, to nemoze uskodit. Mozno pomoze. Ale so psychiatrom sa o tom porozpravam. Uvidim co povie, budem brat lieky co mi predpise, nebudem nic svojvolne vysadzovat.
Catherin4- V.I.P.
- Počet príspevkov : 599
Reputácia : 79
Dátum registrácie : 12.09.2022
Zdravotný stav
Diagnóza: F33.3, F25.1
Súčasná medikácia: Aripiprazol, Venlafaxin, Trazodon
Matej, Saladin, motylek and Lucas like this post
Čítal som postrehy zahraničných psychiatrov a neurológov za ktorými prišli pacienti s kognitívnymi poruchami až s podozrením na demenciu. Dôkladným vyšetrením a rozhovorom bola však zistená aj depresívna/úzkostná porucha.
Neraz sa stalo, že po dvoch-troch mesiacoch liečby AD, najčastejšie prvej voľby SSRI - došlo k výraznému zlepšeniu pamäti, prejasneniu nálady, zníženiu úzkostných symptómov, a teda vinníkom bola práve psychiatrická diagnóza (!), nie neurologická ako taká.
Apropo, v tomto smere je mimoriadne zaujímavé multimodálne AD vortioxetine - Brintellix, má skutočne klinicky dokázaný pozitívny efekt na pamäť a poznávacie funkcie (sám som to na ňom zažil, žiaľ, pre výrazné NÚ som ho nemohol ďalej užívať).
V opačnom prípade sa siaha po liekoch na báze ginko biloby (Tebokan, Tanakan, Gingio), piracetam sa tiež zvykne písať (Pirabene) alebo voľnopredajný Lucetam či Nootropil, prípadne po covide na tzv. brainfog alebo u ťažších stavov vedie jednoznačne vinpocetine - Cavinton, Cavinton forte.
Mimochodom, na druhej strane, samotné zhoršené prekrvenie mozgu sa môže javiť ako melanchólia s typickým úzkostným prejavom...
Avšak nevhodné liečivá na pamäť sú všetky s výrazným anticholinergným účinkom (atropín, biperidén, tricyklické antidepresíva, niektoré typické antipsychotiká, spazmolytiká a pod.).
Toľko, čo som pochytil, možno pomôže...
Lucas- Strieborný pokročilý člen
- Počet príspevkov : 362
Reputácia : 78
Dátum registrácie : 12.08.2023
Vek : 36
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Matej, Saladin, Catherin4, Jaro123444 and motylek like this post
Koľko užívaš (alebo niekto iný) venlafaxín, či si nemám nechať navýšiť (som na dávke 112,5 mg). Pretože niekedy sa cítim akoby vo mne boli mravce. Neviem sedieť, som nervózny, neviem sa sústrediť, myšlienky mi lietajú kade tade. Aj opakovane pozorujem, že tu po sebe musím opravovať gram. chyby a preklepy - zdá sa, že myšlienky sú rýchlejšie ako ja..
Myslel som, že je to z jedla, ale vysadil som múku, cukor a stále je to rovnaké. Bože, ako mám rád palacinky a nemôžem, lebo potom mám v hlave hmlu a zhorší sa mi všetko, ADHD ap.. ,(((
Reputácia : 59
Dátum registrácie : 05.07.2022
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Juraj- V.I.P. Bronze
- Počet príspevkov : 676
Reputácia : 174
Dátum registrácie : 17.12.2020
Vek : 43
Zdravotný stav
Diagnóza: F25
Súčasná medikácia: Rispen 3 mg, Hedonin XR 500 mg
Matej, Saladin, Catherin4, Jaro123444 and Lucas like this post
Bol som napr. s psychiatričkou dohodnutý začiatkom júla, lebo mi bolo katastrofálne, čakal som na termín ako splašený kôň a v deň, keď som k nej mal ísť, som to zrušil s tým, že už je mi lepšie. A naozaj som sa týždeň cítil oveľa lepšie (nemohol som to zrušiť skôr, pretože bola na letnej dovolenke). V každom prípade zajtra idem, lebo tie "mravce" (nervozita, úzkosť) sú otravné.
____
Aké si mal NÚ pri Brintellixe? Tiež som čítal ódy od psychiatrov, že je to zázračný liek - čo sa týka kog. fn., len som si to vysvetľoval, že robia reklamu novému lieku
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Jaro123444 likes this post
Catherin4- V.I.P.
Zdravotný stav
Matej, Saladin and Lucas like this post
Ja obdobie Alventy považujem za jedno z najkrajších rovno sme udreli 150 mg ráno (predtým som vždy užíval len 75 bez efektu) - nakoplo ma to ako dostihového koňa, v priebehu pár dní prejasnená nálada, sociofóbia znížená na minimum, chuť do života, proste aktivizátor eňo ňuňo trvalo to cca pár mesiacov, čo sa týka NÚ tak som pociťoval nadmerné potenie (aj v noci), zrenice rozšírené ako sova (darmo, účinkovalo na inhibíciu noradrenalínu i čiastočne dopamínu), no problémom začalo byť práve nepríjemné mravčenie v rukách, nohách i po tvári, zvýšený tlak a nakoniec veľmi nepríjemný tras rúk. A bol som celkovo taký splašený, doslova ako na trojitom presse. Takže sme nakoniec museli opäť presedlať na Mirzaten.
Čo sa týka Brintellixu, áno - proste buď sadne alebo nie. Niekoho stimuluje, iný sa na ňom cíti pokojný a ďalší má akurát nežiaduce účinky (u mňa hnačky, svrbenie celého tela a nepríjemné závraty so silnou bolesťou hlavy). Ale i napriek tomu peklíčku NÚ som po dvoch týždňoch začal pociťovať zlepšenie pozornosti (síce akurát tak asi na záchode ).
Maybe by stálo za úvahu skúsiť ešte Dulseviu (tiež SNRI) alebo Elontril (NDRI). Ale opäť je to všetko veľmi individuálne...
Každopádne treba Alventu vysádzať postupne, respektíve krížovú titráciu zvoliť - jedno AD znižujeme do vysadenia a druhé AD postupne navyšujeme, aby sa zabránilo abstinenčným symptómom...
Držím palce pri akejkoľvek voľbe
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Matej, Saladin, Catherin4, Jaro123444 and motylek like this post
Patty_Pillow- Zlatý pokročilý člen
- Počet príspevkov : 477
Reputácia : 50
Dátum registrácie : 04.04.2022
Vek : 32
Zdravotný stav
Diagnóza: 20.3
Súčasná medikácia: Parnido 12mg,, Haloperidol 6mg, Kventiax 75mg, Lexaurin 1,5mg, Akineton 3mg, Fluanxol 20mg
Veľká ryba stretne ďalšie dve malé a pýta sa ich. Čaute baby, aká je dnes voda? Jedna z nich odpovie stroho "Voda? Celkom fajn". Veľká ryba odzdraví a odpláva. Z ničoho nič sa malá ryba pýta tej druhej. "Počúvaj, čo je to tá voda?"
Ryba nevie čo je voda. Pretože celý život v nej pláva, že..
_____
Btw. Alventu som raz sekol zo dňa na deň (viem, nemalo by sa) a prežil som to. Možno som aj mal abstinenčné príznaky, len som to považoval na normálne.
Naposledy upravil Saladin dňa St 21 august 2024 - 21:16, celkom upravené 2 krát.
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Catherin4- V.I.P.
Zdravotný stav
Matej and motylek like this post
Tak potom by fakt stálo za úvahu zvýšiť dávku Alventy, pri dobrej tolerancii je strop 375 mg, čo isto vieš. Dá sa pohrať s dávkovaním, užívaš v podstate ani nie polovičnú dávku.
Inak to u psychiatra poznám, mesiac som si (kedysi) pripravoval reč, čo všetko chcem povedať, a zrazu "okno", len tak vo všeobecnosti a som čakal, kedy konečne vypadnem z ambulancie . U mňa to malo zrejme veľkú súvislosť s nadmernou úzkosťou a navyše nedôverou voči bývalej lekárke,
ktorá zakaždým stav veľmi bagatelizovala a točila si svoje dookola...
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Matej, rasto and motylek like this post
Mne ale psychiatrička posledný približne polrok píše že som v uspokojivej remisii. Nemôže toto ohroziť schválenie môjho invalidného dôchodku?
Rozmýšľam že k tej žiadosti pridám aj kópiu psychologického vyšetrenia z roku 2019, kde mi diagnostikovali schizoafektívnu poruchu. Vtedy som bol v dosť zlom stave a je to v tých papieroch zachytené.
Juraj- V.I.P. Bronze
- Počet príspevkov : 676
Reputácia : 174
Dátum registrácie : 17.12.2020
Vek : 43
Zdravotný stav
Diagnóza: F25
Súčasná medikácia: Rispen 3 mg, Hedonin XR 500 mg
Strana 66 z 83 • 1 ... 34 ... 65, 66, 67 ... 74 ... 83