čítal som na Nete:
Strana 3 z 8 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Re: čítal som na Nete:
kimi2028 napísal:Celkom zaujímavý rozhovor, hoci je o schizofrénii len veľmi okrajovo. Odporúčam ho však prečítať celý. Veľmi poučné:
https://www.aktuality.sk/clanok/607233/hladame-ciele-ktore-su-nad-nase-sily-rozhovor/?i9=e55474e99d69
Veľmi pekný rozhovor. Palec hore!
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5072
Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
Pri tom raste cien, čo číha všade si neviem, čo si mám myslieť.
kimi2028- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 2281
Reputácia : 762
Dátum registrácie : 13.02.2017
Zdravotný stav
Diagnóza: F20.0, F20.4
Súčasná medikácia: Reagila 4,5 mg
Bosorka- Anonymný
Ahojte.
Pri včerajšom surfovaní webom ma zaujali 2 články na vyššie uvedených linkoch. Komu sa to nechce celé čítať, tak v skratke môžem zhrnúť, že ide o to, že sú ľudia,
- ktorí nemajú/nevedú žiaden vnútorný myšlienkový monológ
- ktorí ho síce majú, ale len útržkovito, v obrazoch, takmer neverbalizovane.
- ktorí vnímajú v hlave monológ priam v ucelených vetách, často aj rozvité vety - vtedy sa to dokáže nazvať "vnútorným komentátorom" všetkej našej činnosti
A tiež je obsahom tých článkov zistenie, že ľudia navzájom často netušia, že sú tieto 3 typy mysle a predpokladajú, že všetci majú rovnakú myseľ ako oni sami. Je pritom pre nich šokujúce, že niekto trebárs vôbec nemá vnútorný monológ... alebo ľudia, ktorí ho nemajú, si zase nevedia predstaviť, že ho niekto má a aké to je.
Toľko zhrnutie.
Ja patrím do tej tretej skupiny... teda tej, ktorá vnútorný monológ nielenže má, ale ide o ustavičného komentátora s ucelenými, rozvitými vetami. Osobne to cítim ako nevýhodu. Oveľa radšej by som chcel mať ticho v hlave. Myslím si, že by som tým bol ušetrený od nemála duševných problémov.
Do ktorej skupiny patríte Vy, priatelia? A ste so svojím "typom mysle" v uvedenom zmysle spokojní, alebo by ste chceli mať "iný typ mysle"?
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5072
Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
Iacobus likes this post
ὅταν δὲ ὁ θάνατος παρῇ͵
τόθ΄ ἡμεῖς οὐκ ἐσμέν
Najobávanejšie zlo, smrť,
sa nás ani v najmenšom nedotýka,
pretože keď my žijeme, smrť tu ešte nie je,
keď však smrť príde, potom tu zas nebudeme my.
Iacobus- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1025
Reputácia : 445
Dátum registrácie : 25.08.2018
Vek : 26
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia: Abilify Maintena 400 mg á 4 t, olanzapín (Actavis) 5 mg
Matej likes this post
kimi2028- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 2281
Reputácia : 762
Dátum registrácie : 13.02.2017
Zdravotný stav
Diagnóza: F20.0, F20.4
Súčasná medikácia: Reagila 4,5 mg
Matej likes this post
Ďalej, kde využívam vnútorný dialóg sám so sebov je po zvačša v sede, pri cigarete a káve, PC, či mojom oblúbenom kresle, kde študujem a vzdelávam sa. Ináč sa snažím byť vnútorne ticho, lebo akonáhle sa vnútorne prejavím, má to škodlivé a parazitné následky. Totiž život navonok reaguje na moje myšlienky.
Mimo spoločnosť je to o porážke, poprave a smrti tohto vnútorného hlasu. Teda snažím sa byť vnútorne ticho. A v spoločností ľúdí, tam je to skorej (non)Verbálne, kde sa snažím byť tiež vnútorne ticho, ale v spoločnosti ľudí mám na výber. Buď budem navonok ticho a načúvať druhým a povzbudzovať ich, aby hovorili o sebe, alebo sa prejavujem na vonok verbálne, kde vediem monológ, dialóg, polylóg ba dokonca Som svedkom aj polemiky. Svoj raport tak doživotne rozvíjam ako aj svoju inteligenciu, čítaním pravidiel a zásad z nemálo knižiek.
"eGo je semienkom sveta. Poviete si Ja Som a celý svet sa začne okamžite pprejavovať"
Dušan- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1604
Reputácia : 378
Dátum registrácie : 02.07.2016
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Iacobus likes this post
Teraz sa už aj pred spaním snažím toľko nekontepmlovať, a ide to .....zaspím do pol hodiny a klop klop....spánok mám dobrý našťastie.
Reputácia : 449
Dátum registrácie : 25.04.2016
Vek : 37
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Dušan and Iacobus like this post
Ale, ak si uvedomujeme tento vnútorný hlas v sebe, máme nad sebov kontrolu. Nie sme tak mysľou ovládaný a riadený, tak ako blázni. "Blázon je človek, ktorého ovláda vlastná myseľ, vedomie a emócie. Opakom je Mudrc, ktorého (ne)Ovláda žiadna mysleľ, žiadne vedomie a žiadne emócie".
Dušan- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1604
Reputácia : 378
Dátum registrácie : 02.07.2016
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Iacobus likes this post
Strana 3 z 8 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8