Ako sa dnes máš? 2
Strana 10 z 84 • 1 ... 6 ... 9, 10, 11 ... 47 ... 84
Re: Ako sa dnes máš? 2
Laura- Strieborný pokročilý člen
- Počet príspevkov : 385
Reputácia : 20
Dátum registrácie : 20.09.2009
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Hlásim, že som bol dnes u doktorky a dopadlo to dobre. Znížila mi Rispen na púhy 1 mg s tým, že nabudúce o dva týždne mi ho úplne vysadí. Takže podľa všetkého by sa mi malo viac rozjasniť myslenie a tvorivosť, a taktiež trošku ľahšie by sa mi malo chudnúť. Dúfam. Čo sa týka antipsychotika, zostanem o 2 týždne už len na injekcii Risperdal Consta.
Doktorka sa mi pochválila, že aj ona chodí na spinning a má ho vraj veľmi rada. Tak dúfam, že bude mojím vzorom, aby som na spinning začal chodiť nielen preto, že musím, ale preto že sa mi to vlastne páči. Bolo by to fajn, však?
Držím pršteky, pa.
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5073
Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
Laura napísal:... A taktiež som v poslednom čase narobila dosť manických kúskov ... Bolo by to jednoduché vyhovárať sa na mániu a na chorobu.Myslím,že všetci tu máme občianske preukazy,takže sme za svoje konanie zodpovední.Myslím,že mi ubližujú aj cudzí ľudia a teraz nemyslím rodičov ...
Ja som za to, že za niektoré veci nemôžeme. Nie je vyhovárať sa ako vyhovárať sa. Vyhováranie sa vnímam ako úplné odmietanie zodpovednosti s poznámkou, že to bez posúdenia z objektívnejšieho hľadiska zvaľujem na svoju chorobu. Ale tuná je to, myslím, iné, iná situácia - totiž ak to posúdime z trochu objektívnejšieho hľadiska, tak mať manické príznaky predsa znamená nepoznať mieru. Ja som sa napríklad prihlásil na druhý vysokoškolský odbor v hypomanickej fáze, takže som cítil, že zvládnem v pohode dve vysoké školy súbežne. Hoci to teraz veľmi preveľmi ľutujem (keďže, ako viete, skončil som z toho v nemocnici), nemôžem povedať, že je to úplne moja vlastná chyba a hlúposť, že som takto konal. Nie som za to v úplnej miere zodpovedný, iba čiastočne, a síce mierou, ktorá sa dá vytýčiť iba veľmi ťažko. Tým sa predostiera celá tá únavná otázka miery zodpovednosti duševne chorého za svoje činy.
Myslím, že aj toto je kapitola, ktorá robí našu životnú cestu náročnou. Za čo môžem a za čo už nie? Kedy som to prepískol s tými klebetami a narozprával som, čo mi pusa mlela? Môžem za to, že som uveril, že zvládnem dve školy naraz? Pálčivé otázky. Mám pocit, že čím je človek starší, tým sa mu mánie zvládajú lepšie, napr. to že si partnera nepodviedla, Laura, svedčí o sile Tvojho charakteru, ktorý zvíťazil nad manickými príznakmi. Verím preto, že víťaziť sa dá a tým pádom je istá dávka zodpovednosti aj na našej strane. Ale rozhodne to nie je jednoduché, preto sa hodlám veru pozerať na manické výstrelky s rešpektom a rozhodne nijak neodsudzovať. Najmä ak Ti, Laura, ubližujú aj ďalšie osoby, tak už len v snahe sa brániť a ohradiť, na čo má človek neodkladné právo, je táto situácia vôbec nie taká jasná, kde by stála číra plnosť zodpovednosti alebo číre povolenie vyhovoriť sa na chorobu ako jediné proti sebe stojace alternatívy.
Ani neviem, o čom je vlastne môj príspevok. Odpustite. Ja len teraz využívam, že mám tvorivejšiu a optimistickejšiu chvíľku, tak prispievam do fóra. Lebo niekedy je to hrozné a prispievať sa mi vôbec nechce. Chápete.
Pa.
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5073
Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Igor- Mierne pokročilý člen
- Počet príspevkov : 147
Reputácia : 6
Dátum registrácie : 28.09.2009
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
filipka- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1048
Reputácia : 120
Zdravotný stav
Diagnóza: F 20.0
Súčasná medikácia: Seroquel XR(quetiapín),Reagila (kariprazín, Alventa(venlafaxín), občas haloperidol
Robo- Bronzový pokročilý člen
- Počet príspevkov : 236
Reputácia : 52
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Strana 10 z 84 • 1 ... 6 ... 9, 10, 11 ... 47 ... 84
» Ako sa dnes máš? 4
» Ako sa dnes máš? 13
» Ako sa dnes máš? 5