Ako sa dnes máš? 18
Strana 76 z 83 • 1 ... 39 ... 75, 76, 77 ... 79 ... 83
Re: Ako sa dnes máš? 18
motylek- V.I.P. Silver
- Počet príspevkov : 832
Reputácia : 68
Dátum registrácie : 17.12.2022
Vek : 43
Zdravotný stav
Diagnóza: F20.0
Súčasná medikácia: Abilify 15 mg 1-0-0, Elicea 10 mg 1-0-0, Neurol 0,25 mg
Catherin4- V.I.P.
- Počet príspevkov : 599
Reputácia : 79
Dátum registrácie : 12.09.2022
Zdravotný stav
Diagnóza: F33.3, F25.1
Súčasná medikácia: Aripiprazol, Venlafaxin, Trazodon
Matej, motylek and Lucas like this post
Catherin4- V.I.P.
Zdravotný stav
kimi2028- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 2281
Reputácia : 762
Dátum registrácie : 13.02.2017
Zdravotný stav
Diagnóza: F20.0, F20.4
Súčasná medikácia: Reagila 4,5 mg
Matej, Catherin4 and motylek like this post
Zdravotne asi môže byť, ani depka, ani mánia, taký stred
Spánok viacmenej tiež funguje
Takže to hodnotím známkou 1
EnaXnaY- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1331
Reputácia : 172
Dátum registrácie : 11.05.2018
Vek : 47
Zdravotný stav
Diagnóza: F25.2 - schizoafektívna porucha, zmiešaný typ, F20.0 - paranoidná schizofrénia
Súčasná medikácia: Paliperidón, Aripiprazol, Depakine, Helex, Trittico, Diaprel, Betaloc, Prestarium
Matej, Catherin4, motylek and Lucas like this post
Catherin4- V.I.P.
Zdravotný stav
Matej, Juraj, Patty_Pillow, motylek and Lucas like this post
Juraj- V.I.P. Bronze
- Počet príspevkov : 676
Reputácia : 174
Dátum registrácie : 17.12.2020
Vek : 43
Zdravotný stav
Diagnóza: F25
Súčasná medikácia: Rispen 3 mg, Hedonin XR 500 mg
Matej, rasto, dzuli08, Patty_Pillow, Mous, Catherin4, motylek and Lucas like this post
Myslím, žiaľ, že už nejakú dobu si ma podmaňuje pomaly, ale iste, depresia. Dobrých chvíľ čoraz viac a viac ubúda a zvýrazňujú sa a predlžujú sa chvíle, kedy sa cítim "pod psa". Cítim sa často apatický, v postojoch niekedy trochu cynický, bez energie, takmer bez motivácie. Veľmi mi chýbajú nejaké pozitívne pocity, priam prahnem po nich, ale nenachádzam ich. Som emočne dosť vyprahnutý. Mám veľa aktivít a povinností a cítim nerovnováhu v tom zmysle, že sa mi za to nedostáva pozitívnej spätnej väzby. Nemyslím od ľudí, o to ani tak nejde, ale skôr že mňa osobne to vlastne vnútri nebaví a neprináša mi to nejaký ten dobrý pocit, nejakú tú emočnú satisfakciu. Možno mám skrátka príliš málo zábavy v živote... veď koniec koncov nemám zábavu žiadnu, aspoň nie v tom tradičnom zmysle, čo počúvam od iných ľudí (ako sú sociálne interakcie, dovolenky, kolektívny šport, kultúrne zážitky, filmy, hry atď.). Takáto obdobná zábava pre mňa, žiaľ, nie je zábavná, ak to tak smiem povedať... skrátka ma to nebaví v skutočnosti, Dokonca aktivity spojené s inými ľuďmi (aj obyčajný rozhovor) predstavujú pre mňa skôr žrúta energie, než dobíjača, nieto ešte zábavu. Ale človek asi aj "môjho typu" potrebuje nejakú verziu zábavy... len neviem doteraz akú. Lebo ma nebaví vlastne nič. Všetko robím suchopárne, lebo "to treba", lebo to prinesie niečo ďalšie dôležité v budúcnu, alebo to má potenciál niečomu zlému v budúcnu zabrániť. Všetko je to skôr slúženie nejakej modle súťaživej ľudskej kultúry a ekonomiky... snaha prežiť, snaha vytvoriť podmienky pre umenšenie utrpenia. Psychiatrička mi vravela, že anhedónia je pri mojej diagnóze častá. Asi to naozaj bude anhedónia, že si neviem nič užiť a všetko mi vlastne pripadá ako námaha, ako služba, ako investícia, ako zadanie, či úloha. Potom nečudo, že keď si idem naordinovať odpočinok, tak to tiež vnímam ako len ďalšiu úlohu v poradovníku...
Veľa sa zamýšľam nad tým, čo by som vlastne ja vnútri chcel a čo by ma naozaj vnútri bavilo. Možno v čase anhedónie nie je vhodné hľadať, čo by ma vnútri bavilo, lebo mám dojem, že viaceré aktivity, ktoré robím, ma majú potenciál baviť, len to nemusím akurát v tejto epizóde cítiť. A keď sa mi počasie v hlave umúdri, tak tie pozitívne pocity prídu, alebo sa vrátia. Relevantnou mi tak zostáva aspoň tá prvá otázka, a síce čo by som vnútri v skutočnosti chcel. Bol som vychovaný okolnosťami a alkoholizmom v našej rodine, ako aj mojou úzkostnou poruchou z čias tínedžerského veku, že nesmiem myslieť. Kniha prof. Rohra, psychológa, mi vysvetlila, že ja som práve presne ten typ, že som si nikdy vlastne nedovolil myslieť sám za seba. Nikdy som si nedovolil pýtať sa, čo ja chcem a aký mám ja mať názor. Veci mi boli prezentované tak, že ja som nekompetentný sa sám o seba postarať a to druhí sú tí, ktorí vedia, ako sa veci majú, a ja len musím držať krok. Niekedy také typy, ako som ja, spoznáte na križovatkách, keď široko ďaleko nejde zo žiadneho smeru žiadne auto a just típek-chodec stojí na červenú. Lebo sa to tak patrí. Lebo pravidlá. Lebo druhí sú múdrejší a keď povedali, že na červenú sa stojí, tak asi vedia niečo viac než vy, tak je bezpečnejšie ich počúvnuť. Je tak trochu pre niektorých nepochopiteľné, že niekto ako ja vyštudoval filozofiu, ktorá si podľa zaužívanej predstavy vyžaduje kritické myslenie a hlavne samostatné myslenie a tvorbu nezávislej argumentácie. Vyštudoval som to všetko pekne teoreticky, ale prakticky som si nedovolil nikdy vlastný názor. A tak mám 38 rokov a vlastne na veľa vecí nemám názor. Občas ma niekto nazve alibistou, osobne sa niekedy správam agnosticky... skrátka nemám vypestovaný návyk si zvoliť konkrétnu stranu názorového spektra.
A tak to potom vyzerá aj v mojom praktickom živote. Že neviem, čo chcem. Nechávam si spoločnosťou injektovať to, "čo by sa malo" a čo je podľa nej hodné snahy. Ale to nekorešponduje s mojimi pocitmi. Je to len konformizmus v snahe byť vysmievaný a utlačený čo najmenším množstvom ľudí. Ale zistiť a pochopiť, čo s mojimi pocitmi už korešponduje, je pre mňa neľahká úloha. Naozaj to neviem. Neviem, čo chcem. Stereotypne sa niekedy vraví, že muži obvykle vedia, čo chcú. Asi nie som typický muž. Nie asi... je očividné aj podľa veľa iných kritérií, že nie som typický muž...
A tak si takto nažívam s anhedóniou a demotiváciou. Čoraz viac si pripadám ako robot. V niektorých veciach to potom nedávam a dovoľujem si isté regresy... znižujem si latku. Napr. viac spím, cez večery nič dokopy nerobím... nepripravujem sa do školy (dnes som nešiel do školy, hoci som mal...). Neumyjem dlhšie riady, zametám menej často, v práci odvádzam menší výkon, vyberám si úlohy, ktoré odignorujem... hoci ma to potom celé aj tak dobehne.
Potreboval by som nejakú tú injekciu pozitívnej nálady, nejakého elánu, chuti do života a činnosti. Nechcem pôsobiť ako snehová vločka, ale fakt túžim, aby ma ten život aspoň aj trochu bavil... aspoň trošku. Snáď neprosím až tak o veľa. Ak áno, tak ok, beriem na vedomie a zaradím sa tíško späť.
Ďakujem Vám za vypočutie. Som Vám vďačný, že sa mám kde o tom zdôveriť. Držím Vám palce.
matej
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5072
Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
rasto, Juraj and Mous like this post
Matej napísal:Myslím, žiaľ, že už nejakú dobu si ma podmaňuje pomaly, ale iste, depresia.
@Matej, inšpiruj sa svojim obrázkom, ktorý máš v avatare, ja bol v temnom údoli cca 17 rokov a potom sa to zázračne polepšilo Neviem, ako dlho to bude trvať tebe, ale podstatné je veriť v lepšie zajtrajšky a ony snáď raz prídu
A potom ešte jeden citát: Ak ťa to "bolí", pozorne sleduj, život sa ťa snaží niečo naučiť
EnaXnaY- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1331
Reputácia : 172
Dátum registrácie : 11.05.2018
Vek : 47
Zdravotný stav
Diagnóza: F25.2 - schizoafektívna porucha, zmiešaný typ, F20.0 - paranoidná schizofrénia
Súčasná medikácia: Paliperidón, Aripiprazol, Depakine, Helex, Trittico, Diaprel, Betaloc, Prestarium
Matej, dzuli08, Patty_Pillow, Catherin4 and motylek like this post
Tak prajem pekný zvyšok večera a držte sa
Reputácia : 449
Dátum registrácie : 25.04.2016
Vek : 37
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Matej, Juraj, Catherin4, motylek and Lucas like this post
Catherin4- V.I.P.
Zdravotný stav
Matej, regina, dzuli08, Juraj, motylek and Lucas like this post
Pozeram, ze mas diagnostikovanu Schizoidnu poruchu osobosti. Neviem, ci si sa o to zaujimal, ale tato porucha nema nic so schizotypovymi poruchami. Schizoidi su len jednoducho povedane odrezani sami od seba, od svojich emocii. To co opisujes, ze si vzdy pocuval inych a svoje ja si utlmil , s tym celkom koreluje.Matej napísal:Ahojte, priatelia.
......
Co som cital tvoje prispevky, vidiet, ze cestu k sebe obcas nachadzas, tak to az tak zle v tomto ohlade nebude. Urcite sa mi ako cisty schizoid nejavis – ti ludia neprejavuju absolutne ziadne emocie.
Pred casom som ich trochu „studoval" a myslim, ze su dost zajimavi a poucni – i ked je to podla mna najtazsia porucha osobnosti, co sa tyka kvality prezivania. Napriklad taka Schizoid dilemma je fakt peklo.
https://www.reddit.com/r/Schizoid/
Naposledy upravil relouth dňa So 5 október 2024 - 21:09, celkom upravené 1 krát.
relouth- Bronzový pokročilý člen
- Počet príspevkov : 262
Reputácia : 57
Dátum registrácie : 10.01.2020
Zdravotný stav
Diagnóza: progressive
Súčasná medikácia:
Strana 76 z 83 • 1 ... 39 ... 75, 76, 77 ... 79 ... 83