Spánok - spíte dobre?
Strana 7 z 25 • 1 ... 6, 7, 8 ... 16 ... 25
Re: Spánok - spíte dobre?
v chorobe to so spánkom býva nič moc. Teploty, zimnica, posteľ, driemanie... to všetko nenapomáha spánkovému režimu. Tak sa rýchlo z toho vylieč a bude to zasa po starom. Taká chrípka, alebo prechladnutie nikdy nepoteší. Mne zaberá rozdrvená cibuľa s cukrom. Je to fakt hnusné, ale aj mikróbom a kadejakej chmradi to je tiež nepríjemné. Nezabudni na cesnak (do 3 strúčkov/deň) a pomaranče. Inak veľa nejedz a o to viac pi. Aj keď sa z toho rýchlo nedostaneš, znížia sa príznaky a budeš si pripadať zdravší.
Tuto- V.I.P. Inventár
- Počet príspevkov : 4793
Reputácia : 775
Dátum registrácie : 19.09.2010
Zdravotný stav
Diagnóza: F25.0
Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),
frances farmer- Bronzový pokročilý člen
- Počet príspevkov : 260
Reputácia : 12
Dátum registrácie : 12.01.2011
Vek : 32
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
vnímam túto noc. Je o niečo teplejšia ako tie predošlé. Z otvoreného okna ale preniká chlad. Spánok na mňa neprichádza. Je mi dobre, ako som. Po pospávaní cez deň si ani nezaslúžim nočný oddych ako ostaní navôkol. Práve tí si neuvedomujú aké je problematické mať narušený spánok. Raz bdiete, inokedy sa vám chce spať a to strašne. Vhodnosť je to správne slovo. Tá mi už pár dní uniká do neznáma. Nespím vo vhodnú chvíľu. Keď by som mal byť aktívny a plný energie a elánu, som uťahaný a ledva sa dostanem hoci aj na cigaretu. Inokedy v noci, bez povzbudzujúcich prostriedkov, som hore a vnímam ticho okolo. Aj ja chcem byť "tichý" keď to je optimálne a žiaduce, ale realita je iná. Žiada sa mi mať oči otvorené a moje zmysly sú čulé. Nemám chuti len tak polihovať a čas tráviť so zavretými očami unášaný snom a kľudom. Najradšej by som sa obliekol a vyšiel niekam von, počúvať zvuk áut na križovatke, prechádzať sa medzi regálmi v obchodnom dome. Ale je ticho, všetci si užívajú relax noci a ja som hore. Občas pozriem len na mobil, ako sa tá noc pomaly prehupuje smerom k skorým ranným hodinám. Skutočnosť je však taká, že sekundy a minúty plynú nie rýchlo, skôr naopak. Vlečú sa. A ja sa tmolím s nimi. Myslím na to, keby už konečne bolo ráno. Dalo by sa ísť aspoň do obchodu na teplé rožky a mlieko. Možno by sa našlo aj niečo pre mlsný jazýček v podobe koisantu alebo tyčinky. To je však ešte ďaleko. Teraz mi zostáva čakať. Minúty. Hodiny. Kým slnko nukáže prvé lúče. Kým sa v bytoch robotníkov nezažnú nočné lampičky. Kým prvá predavačka neotvorí dvere na potravinách. Kým šofér s pečivom nezastane pri zadných dverách obchodu. Dovtedy čakám. Kedy bude ráno?
Tuto- V.I.P. Inventár
Zdravotný stav
Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),
rozmýšľam, ako by som chrakterizoval, to čo je u mňa obvyklé. Je to niečo ako nedostatok chuti spať v noci. Aj napriek skutočnostiam, že napríklad noc predtým spím veľmi chabo (2-0hod) a počos dňa som bol relatívne aktívny (turistika, zaťaženie mozgu, debaty, občasná práca...), nič z toho nemení fakt, že ak si večer do postele ľahnem necítim najmenší vnútorný dôvod a potrebu spať. Neležím preto, že to tak cítim, ale preto, že sa to v noci má. A tak ležím. Čas trávim trikmi, ktoré pomáhajú zaspať (poloha, relaxačný tréning), samozrejme som aj užil lieky na spanie. Nemám však pocit chuti k spánku, netuším kedy príde. Len ležím. Som duševne čerstvý, aj keď akože unavený. Únava ma však nevkladá do uspávania. Po hodine vstanem, možno pôjdem na cigaretu, napijem sa. Po dlhšej dobe mám možno šťastie a do spánku jednoducho upadnem. Zo stavu čerstvosti sa v okamžiku stane stav spania. Nie je tu žiaden prechod cez únavu a príjemné zaspávanie.
Toto si však vynahradím ráno a to priam prehnane. Nenávistne zaklapnem budík a veľmi rozospalý sa prilepšom aj vytrepem z postele. Tieto pocity iste poznáte. Po prebudení chvíľu trvá, kým sa plne preberiete, urobíte hygienu, naraňajkujete sa. U mňa prebratie niekedy trvá hodiny. V polospánku občas fungujem počas celého doobedia a niekedy aj dlhšie. Mám priam tlaky v hlave, aby som si ľahol a spal. Bežne to trvá cca desať minút, ja si to užívam do obedných hodín, nie vždy, ale je to často. Ako na potvoru sa začnem preberať okolo poobedia a následne v neskorých nočných hodinách začína ceremónia, ktorú som vám opísal vyššie. V danej chvíli by som bol radšej aby stav ospalosti trval už celý deň, aby som mal pokoj so zaspávaním, ale nie.
Čo sa týka doobednej ospalosti, nie je to pravidlo, skôr niekedy. Občas teda fungujem v zobúdzaní primerane. Zaspávanie je však takéto vždy. Je to veľmi veľká výnimka, keď je to inak. Predstava hodín ležiac v posteli v noci a byť hore nie je vôbec príjemná. Závidím všetkým sladké zaspávanie na začiatku noci, lebo ja to už ani nepoznám. Všetkým čo toto čítajú želám dobrý spánok, príjemné sny a ľahké vstávanie.
Tuto- V.I.P. Inventár
Zdravotný stav
tak som si odspal svoje povinné 2 hodiny. Je pol piatej a ja sa pripadám plne vyspatý a čulý. Tentoraz sa mi vstávalo veľmi dobre. Už som stihol šálku studeného čaju a moje nešťastie a prekliatie - teda cigaretu. Rozmýšľam nad tým aký bude deň. Vonku je pekne, vtáci spustili svoje trilkovanie už úplne na plno, a to aj napriek tomu, že všade vládne tma. Jednoznačne tak avizujú vykuknutie Slnka spoza horizontu v priebehu hodinovej chvíle. Závidím im tú guráž, s ktorou ma predbehli v stávaní. Ešte aj cez zavreté okno počujem troch najbližších ako si trénujú hrdlá. Ráno s pocitom vyspania je vždy krajšie ako po prebdetej noci. Myšlienky tak nezalietajú k otázniku, čo bude so mnou počas dňa. Takto som spal, a to je hlavné. Nemám voči sebe výčitku, že na druhú noc idem spať po cca 30 hodinách bdenia, ale len týcgh primeraných 16-20 hodinách. Aj chvíľkové zaspatie je omnoho lepšie ako žiadne. V tomto chválim tie dve hodiny, ktoré mi boli dožičené a umožnili mi oddýchnuť si v plnej miere. Lebo môžem prehlásiť, že krátkosť spánku mu neubrala na kvalite. Spal som spánkom priam spravodlivých. Nič sa mi nesnívalo, bolo to krásne osviežujúce a príjemné. Som takto spokojný.
Môj plán na dnešný deň je založený na splnení zadaného plánu napísaného včera. Je tam všeličo užitočné. Môžem z toho spomenúť učenie sa angličtiny, s ktorou som priam notoricky roky nespokojný. Ďalej študovanie lexikónu. Práce v domácnosti. Rozcvička. Samozrejme aj čítanie odbornej literatúry a iné činnosti. Vzhľadom na to, v akú hodinu som hore, predpokladám, že stihnutie všetkého bude len korením dnešného dňa. Vzhľadom na to, že je sobota, možno vybehnem do doobedňajších obchodov a tak dám zadosť aj peňaženke. V tejto oblasti by som sa však mal krotiť, lebo mám v dlhodobom pláne nejaké väčšie výdavky, ktoré závisia od toho ako budem šetriť a hospodáriť s financiam.
A tak pomaly čakám ako sa zobudí mesto. Keď som bol na balkóne na cigarete videl som fajčiara na siedmom poschodí ako realizoval svoju záľubu rovnako ako ja. Rozmýšlal som, či sa tiež zobudil a vníma ten skororanný pokoj spestrený vtačím trilkotom a občasným zvukom motora auta. Možno to je tiež taký závislák ako ja, že sa hneď z postele rozbehol hľadť cigaretu v škatuľke a s plným nasadením sa rozbehol k chodbovému oknu v žuoane a vyšľapaných papučiach. Možno. O tom človeku však neviem nič. Len to, že ho tam občas vídam ako fajčí a asi tiež robí "radosť" svojim blízkym.
Toľko ranná úvaha. Čau všetci. Tuto
Tuto- V.I.P. Inventár
Zdravotný stav
v tejto teme vidim, ze viaceri mate so spankom problemtak ako ja .
ja som toho za poslednych 50 hodin nenaspala, boli to zhruba asi take 4 hodinky aj tak to nebol velmi kvalitny spanok. Telesne citim velmi velku unavu, nevladzem ani chodit po byte. Mozog mi vsak funguje na plne obratky. Stale ma napada mnozstvo veci, nad ktorymi premyslam. S pamatou je to uz horsie neviem si ani spomenut co som vcera ranajkovala a robimi to riadny problem aj v uceni kedze zajtra mam v skole dost tazku pisomku. Neviem sa sustredit na ucenie.
Celu noc rozmyslam. Dokopy nad nicim dolezitym, co by ma posunulo dalej. Su to ale veci, ktore ma trapia a neviem si s nimi rady. Mozno preto nemozem spat, pretoze stale na nieco hladam riesenie. Teraz z toho uz ale neviem vycuvat. Stalo sa pre mna samozrejmostou, rozmaslat nad tym ako to vyriesi. Akoby tie myslienky uz prichadzali same a ja ich neviem vypnut. Sice si poviem, zena nic nebudem mysliet a poviem tymto myslienkam stop ale po chvili sapristihnem pri tom, ze som znova tam kde som bola.
Mate aj vy problem zastavit taketo obsedantne myslienky, ktore sa ani nepytaju ci mozu zamestnat vasu mysel na tolko aby vam z nej vytlacili aj zakladne zivotne potreby ako je potreba spanku, hlad alebo smad?
venusa- Mierne pokročilý člen
- Počet príspevkov : 165
Reputácia : 36
Dátum registrácie : 20.03.2011
Vek : 34
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
vítam Ťa tu u mňa na prevažne mnou okupovanej téme. Napíš mi tu ak budeš v noci hore.
Kedysi som mal problémy myšlienky vypnúť. V malom to je doteraz. Väčšinou mi na to pomáha čítanie a sústredenie sa na niečo trošku namáhavejšie ako len napríklad televízia a romány.
.........................................................................
Je 2:34 a ja čo? Hádajte! No, to by ste určite netipovali. Stavím sa, že si myslíte, že Tutovi je dobre a sníva o nejakej sexbombe ako si tento, dávajú drink na Karibskej pláži. Ale ouha. Tuto nespí. Je hore a stráži práve vaše sny. Aj by rád driemal ako vy, ale realita je taká ako je. Tuto je hore a píše do svojej častej diskusie. Aj keď v tejto hodine s ním nikto hovoriť nebude, aspoň dáva slová na Net, aby si ich možno ráno prečítal, ale dohovie, každý má svoje starosti. Dokonca nevie či aj Skalík si to tu prečíta, lebo pracuje na bakalárke a tak nemá čas na podružnosti.
Trošku sa nádejám čítaniu od viki, ktorá sa nám pekne zapája a mňa teší, že tu máme nového člena, ktorý napíše riadky pre svoje aj naše potešenie, že nie sme v problémoch osamotený ako karavána na pustej Sahare. Viki, píš ja som si s radosťou prečítal všetko od Teba a držím Ti palce nielen v tom zvládaní choroby, ale aj písaní, aby si tu s nami bola aj vtedy, keď pretečú nejaké tie hektolitre vody v potôčiku, čo nám tečie pri záhrade. Je to skutočne malý potôčik.
Zdravím a pozdravujem všetkých spachtošov a ráno želám: "Dobré ráno!"
Tuto- V.I.P. Inventár
Zdravotný stav
dakujem za pekne slova. Ja v noci na internete nebyvam, pretoze mam izbu so sestrami a pocitac ich vnoci rusi.
Vcera by to aj tak nebolo mozne, pretoze uz o jedenastej som podlahla svojej silnej unave, a zaspala som opojnym spankom, ktory trval az do piatej. Bol to velmi kvalitny spanok, nespominam si, ze by sa mi nieco snivalo. Teraz som uz v pohode. Vcera som do vecera chodila ako zombie a nebolo so mnou velmi do reci. Dnes je to ine som aktivnejsia a dokazala som v pohode spravit aj tie zakladne veci ktore posledne tyzdne robim len preto, ze musim ako je ranna hygiena, ranajky a podobne.
Co sa tyka tych dobijajucich sa maslienok, myslim, ze som skusala uz vsetko aby som sa ich zbavila. Mozno to chce len cas aby som si uplne uvedomila, zenie su podstatne a nedaval im taku vahu aku im davam teraz, zatial mam skusenost, ze vsetky zle veci v mojom zivote sa po case (ci uz kratsom alebo dlhsom) zmiernili.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Samozrejme ako som citala v Tutovich prispevkoch aj ja vystrelim z postele po cigaretu a idem si zapalit, ked mam k tomu aj skvelu kavicku nic to nepokazi. Sedim na balkone v pyzame, teplych papuciach a starej vytahanej mikine a pocuvam ako krasne vtaciky vitaju vychadzajuce slniecko. vtedy mam pocit, ze sa musim usmiat, pretoze je to jedna z mala veci pocas dna, ktore ma vedia uprimne potesit. Ja som v podstate rada totmuto rannemu vstavaniu, pretoze mi to vela dava a vie ma to nabit energiou potrebnou na prezitie nasledujuceho dna.
venusa- Mierne pokročilý člen
- Počet príspevkov : 165
Reputácia : 36
Dátum registrácie : 20.03.2011
Vek : 34
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Tuto napísal: ... Skalík ...
Dúfam, že si sa na mňa, Tuto, neurazil nejak, keď si ma tak špatno priezviskovo nazval.
Ak nechceš byť fialový, ale inej farby, len povedz. A rekonštrukciu fóra? Po takomto utriedení tém som túžil dlho, takže by som bol smutný, ak by Ti nevyhovovalo. Aj keď nevýhodou je, že sa stránka dlhšie načítava a že musia čitatelia dlhšie rolovať, čo však myslím, že v dobe myší s rolujúcim kolečkom až tak nevadí. V bývalom "Všeobecnom fóre" bolo nahromadených strašne veľa tém, ktoré patrili do rôznych iných kategórií, preto som ich takto doslova kategorizoval. Dúfam, že sa za to na mňa nehneváš. Pre poznámku stojí, že ani jedna téma nebola zmazaná, všetky sú vo svojej príslušnej kategórii.
A vskutku, čítam Tvoje príspevky, aj keď píšem bakalárku. Ja občas prídem ako hosť, a nie ako prihlásený Matej, a vtedy ako hosť si prečítam, čo nové. Ale máš pravdu, že by som mal viac reagovať na príspevky. Ibaže v tomto už bakalárka a škola naozaj vyhrávajú. Ospravedlňujem sa.
Vstal som pred polhodinou, tak Ti zároveň ďakujem za zaželanie dobrého rána. Aj Tebe prajem pekný deň a peknú noc. Ahoj.
S pozdravom
Matej
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5073
Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
viki napísal: Samozrejme ako som citala v Tutovich prispevkoch aj ja vystrelim z postele po cigaretu a idem si zapalit, ked mam k tomu aj skvelu kavicku nic to nepokazi. Sedim na balkone v pyzame, teplych papuciach a starej vytahanej mikine a pocuvam ako krasne vtaciky vitaju vychadzajuce slniecko. vtedy mam pocit, ze sa musim usmiat, pretoze je to jedna z mala veci pocas dna, ktore ma vedia uprimne potesit. Ja som v podstate rada totmuto rannemu vstavaniu, pretoze mi to vela dava a vie ma to nabit energiou potrebnou na prezitie nasledujuceho dna.
Viki, Ty si ako moja mama, chi.
Ona má taký ranný rituál, ktorý jej nikto nesmie prerušiť či skaziť, a síce ísť na balkón s kávičkou v pyžame, cez seba prehodí len teplú bundu starú, s ktorou by na ulicu už nešla, teplé papučky, a horsa si pri kávičke na balkóne zapáliť cigaretku. Veľmi si mi ju pripomenula, chi.
Bez tohto rituálu nikdy nezačne ani jeden deň a taktiež sa bez neho ani nepreberie k životu. Je to nevyhnutný domáci obrad, ktorý musí povinne absolvovať, aby bola voľačo schopná iné počas dňa urobiť. Chi.
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5073
Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
Matej Skalík napísal:
Dúfam, že si sa na mňa, Tuto, neurazil nejak, keď si ma tak špatno priezviskovo nazval.
Matej,
ty máš nick dvojitý. Nevidel som rozdiel, či Ťa oslovím Matej alebo Skalík. U mňa to je jasné: Tuto. Keby som mal nick Tuto Henten, tak ma oslovujte aj Henten, je mi to úplne jedno. Nemusíš byť preto vzťahovačný, že niečo so mojím vzťahom k Tebe nie je vporiadku. Všetko je absolútne OK. Keby som vedel, že sa Ťa to dotkne, použil by som Matej. Odteraz len Matej, Maťo. Platí?
Mne sa tvoje nick priezvisko páči, dobre si si ho vybral. Buď na neho hrdý a nie nešťastný, že Ti ho niekto (ja) aj pripomenul.Matej Skalík napísal:
špatno priezviskovo nazval
.......................................................................................
K téme:
Ešte som nespal od včerajška rána. Mám trochu strach aby som dnes večer zaspal a aj sa trochu predriemal. U mňa môže mať dlhodobá bdelosť zákerné následky v podobe vyvolania mánie. Vždy to začínalo dlhodobou nespavosťou. Som preto na spánok precitlivelý. Nechcem si kôli nemu robiť problémy.
Tuto- V.I.P. Inventár
Zdravotný stav
toto je už druhá noc v priebehu dvoch týždňov, kedy nespím. avšak minule som nezobral lieky, tak som to pripisoval tomu, ale dnes som všetko večer normálne vzal a nespím. no neviem. noc mi príde vždy taká krátka
frances farmer- Bronzový pokročilý člen
- Počet príspevkov : 260
Reputácia : 12
Dátum registrácie : 12.01.2011
Vek : 32
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Strana 7 z 25 • 1 ... 6, 7, 8 ... 16 ... 25