Spánok - spíte dobre?
Strana 1 z 25 • 1, 2, 3 ... 13 ... 25
Spánok - spíte dobre?
Máte aj vy nejaké problémy spojené so spánkom? Ako ich riešite? Ja spím dobre, plnohodnotne, ale zato to zaspávanie a vstávanie. Zaspať niekedy nemôžem prakticky celú noc až to nakoniec vzdám a ďalšie pokusy si nechám na nasledujúci večer.
Naopak, vstávanie mi niekedy robí obrovské muky. Budík už pomaly ani neregistrujem. Občas však je aj vstávanie, zaspávanie aj spánok úplne v pohode, dokonca aj bez liekov.
Beriem nepravidelne Hypnogen, Gerodorm.
Ešteže je nedeľa môžem oddychovať a zároveň nemať výčitky.
Tuto- V.I.P. Inventár
- Počet príspevkov : 4793
Reputácia : 775
Dátum registrácie : 19.09.2010
Zdravotný stav
Diagnóza: F25.0
Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),
Re: Spánok - spíte dobre?
Ivan- Bronzový pokročilý člen
- Počet príspevkov : 211
Reputácia : 1
Dátum registrácie : 13.09.2010
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Tuto, pevný režim dňa je veru dôležitý. Tak mi vždy všade vraveli, aj som tak všade čítal. Najlepšie vstávať v jednakú hodinu a ísť spať podľa možnosti v jednakú hodinu. Ale to sa ťažko radí, lebo chápem Ťa, že Ty aj 30 a viac hodín vieš byť hore bez únavy. To je potom o niečom inom. Tam už treba poriadne uspávadlá.
Držím palce.
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5072
Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
filipka- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1048
Reputácia : 120
Dátum registrácie : 20.09.2009
Zdravotný stav
Diagnóza: F 20.0
Súčasná medikácia: Seroquel XR(quetiapín),Reagila (kariprazín, Alventa(venlafaxín), občas haloperidol
filipka napísal:quetiapin
Quetiapin som vygoogloval ako antipsychotikum. Nič tam nepíšu o úprave spánku, naopak píšu, že keď ho berieš už by si ho nemal/a vysadzovať. Nemám ani zďaleka pocit, že som v nejakej nadnesenej, príliš dobrej nálade. Niekedy spím dobre. Zbytočne by som si nechcel dávať nasadzovať ďalšie lieky. So skúsenosti viem, že keď sa mi výnimočne podarí zabudnúť na večerné lieky, šanca zaspať je prakticky 0, a to aj s dávkou hypnotík a sedatív.
Keď som mal manickú epizódu (pred 4-mi rokmi) tak nielenže som skoro nespal, ale keď už, tak to bolo tak hodinové zdriemnutie. Vôbec sa to nepodobá tomu čo mám teraz.
Aktuálne mi to pripadá na rozbitý spánkový režim.
Tuto- V.I.P. Inventár
Zdravotný stav
Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),
filipka- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Súčasná medikácia: Seroquel XR(quetiapín),Reagila (kariprazín, Alventa(venlafaxín), občas haloperidol
filipka napísal:quetiapin...mne upravuje aj spanok
Myslíš, že by som sa na to mal spýtať doktorky? Zatiaľ mi len menila hypnotiká. Lieky na chorobu mám nastavené dobre. Neviem, či by som mal do toho zasahovať...
Tuto- V.I.P. Inventár
Zdravotný stav
filipka- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
filipka napísal:Ak mas dobre nastavene lieky, tak do toho nesprtaj. A uprav si hlavne spankovy rezim.
Tak OKi - šprtať sa do toho nebudem. Ono s tým mojím zaspávaním je to asi tak, že spať sa mi nechce. Idem chrnieť a ležať do postele nie preto, že chcem, ale že by to bolo vhodné. Ospalosť večer nezažívam už snáď aj roky.
PS: Zaujímavý výraz to "šprtanie". Okiaľ ho máš?
Tuto- V.I.P. Inventár
Zdravotný stav
Idem si niečo hodne nudné prečítať a o štvrtej zase zaľahnem. Mám dojem, že v minulom živote som bol asi sova alebo netopier. Alebo mora? Ja vám neviem, ale som si istý, že chuť na spanie nemám ani najmenšiu. Nechcem si dávať prášky na spanie - mal som včera. Musí byť trochu aj zmena. Dúfam, že neskôr zaspím. Včera som spal ako v oleji, tááák som sa vybuvinkal.
Teraz som asi takto. Aj keď si myslím, že spanie túto noc u mňa nebude na vysokej úrovni, som rád, že môžem aspoň vylihovať v posteli a je mi fajn. Únava odhadujem (ak vôbec nebudem spať) na mňa príde okolo 15:00 až 19:00. Asi sa vykašlem aj na seriál Odsúdené a pôjdem chrnieť.
Tešte sa vážení, ak si tieto riadky nebudete čítať real time. Dôvod je jednoduchý - spíte. Budte vďačný, že aspoň niečo je vo vašom živote v poriadku (myslím, že aj viac vecí).
......
Prečo nemôžem chrnieť ako všeci ostatní? Ja chcem, ale ono to nejde. Už som aj relaxoval na psychologický spôsob. Umŕtvil som si končatiny telo (...pravá ruka je unavená, ľavá ruka...) a ešte som si po tom všetkom pripadal odpočinutejší a čerstvejší ako predtým. A údajne pri tom niektorí zaspia. Ja rozhodne nie. Práve naopak. Tak som sa akurát ešte viac najedoval, že to nefunguje.
Rozmýšľam, čo prečítam. Motivačná literatúra je úplne nevhodná, na filozofii sa príliš zamýšľam, učiť sa mi až tak nechce, ale toto by bolo pomerne vhodné. Myslím, že si zopáknem nejaké slovká. Budem nielen znechutenejší s vlastnej neschopnosti naučiť sa ich viac, ale zároveň memorovanie vo mne vyvolá prirodzenú únavu... a potom sa začnem hnevať, že mi to tak neide a že som nie ideál na jazyky a budem špekulovať, že prečo to tak je... a snáď čosi vymyslím... a je to zasa tu. Myslím a nespím. Na 6:00 chodia davy do práce a to je už ruch. Tak zavzdychám a vybehnem na raňajky kúpiť nejaké rožky a jogurty.
Hlásia pekný jesenný deň, tak snáď únava z nespatia nebude taká aby som si ho neužil.
Želám všetkým príjemný utorok a dúfam napriek všetkým problemom tento deň pržite nielen šťastne ale aj naplno.
Na záver pekný obrášťok:
...
Je 6:00. Všetko podľa predpokladu. V noci som nespal. Nepripadám si unavený ani uťahaný. Dohovie aký bude dnešný deň. Vyzerá schopne. Mesiačik cúva, je jasno, hviezdičky sa ligocú. Onedlho sa vyhupne na obzor naše krásne slniečko. Asi bude príjemne teplo.
Vybehnem teraz do potravín na nejaký pamlsok. Už mám naplánované aktivity na dnes. Je toho primerane. Verím, že dnešok bude v pohode. Mohol by som si aj zacvičiť. Uvidíme.
Dobré ráno Svet!
A ešte obrázok pre dobrú náladu:
Tuto- V.I.P. Inventár
Zdravotný stav
Strana 1 z 25 • 1, 2, 3 ... 13 ... 25