Spánok - spíte dobre?
Strana 10 z 25 • 1 ... 6 ... 9, 10, 11 ... 17 ... 25
Re: Spánok - spíte dobre?
V noci sa mi zase všeličo snívalo. Najviac o tom, ako snežilo.
Každopádne som nemohol vôbec zaspať. Sám som prekvapený, že som aspoň trochu buval. Išiel som spať o 22:47 a ešte o jednej som bol hore. Ale zvíťazil som aspoň v tom zmysle, že som si nedal Prothazin, takže sa teraz ráno necítim taký ospatý. Možno že si ešte ľahnem, ale je to dosť nepravdepodobné, lebo za chvíľu vstávajú rodičia, a potom idem s mamou na prechádzku do neďalekého nákupného centra. Dúfam, že budem mať dlhý deň a navyše kvalitný. Pokúsim sa si ho zariadiť tak, aby bol zmysluplne vyplnený.
Prajem všetko dobré, užite si deň.
filipka napísal:Matej, a co robievas cele dni? A co tvoja mama-uz sa vyrovnala s tym, ze jednu skolu si nechal?
Filipka, Tvoju otázku idem akurát zodpovedať do témy "Ako sa máš". Tak potom tam si pozri.
---------------
Dobré ráno, Slovensko!
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5072
Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
Včera som zase rozjímal nad nesmrteľnosťou chrústa asi 2 a pol hodiny. Ľahol som si už okolo 21:15 a zabuval som asi o polnoci. Zistil som však, že si musím umelo uvoľňovať hovoridlá a mimické svaly, lebo ich mám počas zaspávania napäté, v podstate ich mám v tvare jemného úsmevu - a to mi odďaľuje spánok.
Ale nedal som si Prothazin, čo považujem za víťazstvo, lebo dnes nie som taky oťapeny. I keď možnože nie som oťapeny, lebo som si dal energetický nápoj. No vidíte, som plný protirečení.
Ak objavíte na tele gombík, ktorým sa dá zaspať, dajte vedieť. Ľudské pokolenie môjho typu Vám bude veľmi vďačné.
Ahoj.
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5072
Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
filipka- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1048
Reputácia : 120
Dátum registrácie : 20.09.2009
Zdravotný stav
Diagnóza: F 20.0
Súčasná medikácia: Seroquel XR(quetiapín),Reagila (kariprazín, Alventa(venlafaxín), občas haloperidol
kolko spanku pri F.25
ivetoth- Anonymný
je veľmi chválihodné, že i pri Tvojich problémoch dokážeš byť zamestnaná a teda pracovať. Dobre viem, že to vôbec nie je jednoduché.
Optimálny počet hodín pri užívaní antipsychotík v podstate neexistuje. Ak Ti vyhovuje spať veľa, tak to treba do určitej miery akceptovať. 14 hodín sa mi však zdá neobvykle veľa. Ja na Tvojom mieste by som sa poradil s psychiatrom. Niekedy nemusí sadnúť napríklad kombinácia liekov, inokedy je nastavená zbytočne vysoká dávka.
Pýtala si sa na spánkové optimum. To je aku zdravého jedinca, ale častokrát o nejaký čas aj vyššie.
S pozdravom a želaním dobrého zdravia Tuto
Tuto- V.I.P. Inventár
- Počet príspevkov : 4793
Reputácia : 775
Dátum registrácie : 19.09.2010
Zdravotný stav
Diagnóza: F25.0
Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),
práve pred chvíľočkou som v polospánku dosníval. V podstate som sa zobudil. Bude päť ráno a ja som driemal asi dve a pol hodiny. Pripadám si relatívne čerstvý a nechce sa mi spať. Pravdepodobne som začal dnešný deň. Kvalita spánku však bola dosť chabá. V kuse sa mi niečo snívalo. Akoby som stále vnímal svoju posteľ aj miestnosť navôkol. Na druhej strane som rád, že som si takto oddýchol.
Lieky na spanie už krátky čas vôbec neberiem. Myslel som si, že ich vysadenie bude omnoho tragickejšie, ale v skutočnosti je to pomerne znesiteľné. Najväčšie problémy mi momentálne robí spánkový režim, ktorý je veľmi chaotický a nestály. Bežne zaspávam okolo tretej v noci. Keď je to takto, je mi ľúto vstať ráno a poriadne si prispím. Občas sa stane, že vstávam až na poludnie. Automaticky sa mi nasledujúcu noc zaspávanie zase nastaví až na neskorú hodinu. Vyspať sa však chcem. Pripadá mi to však úbohé.
Dnes nič zvláštne ani výnimočné neplánujem. Za stále aktivity považujem to, čo mám v dennom pláne. Okrem tohto si mám iba ak vybrať lieky v lekárni a to je asi tak všetko. Ešte som si spomenul, že moja teta má akési nezrovnalosti s ovládaním telefónu a chce s tým pomôcť. Tak je možné, že dnes za ňou v tejto veci vybehnem.
Tieto dni veľa čítam. V noci som dorazil "Život a osud" od Grossmana. Je to 700 stranová kniha o Stalingradskej bitke za II. sv. vojny a hlavne osudoch ľudí v tej dobe. Bol som s ňou hotový za tri dni. Zo začiatku to bolo dosť ťažké čítanie, ale je to len beletria, takže sa to primerane rozbehlo a nakoniec sam sa od toho nevedel odtrhnúť. Autor veľmi verne zobrazuje život ruských občanov a kniha ukazuje aj tienisté stránky Stalinovho režimu. Dielo bolo počas komunizmu zakázané a nevydávalo sa. Často je kritikmi označované ako "Vojna a mier 20. storočia".
Ostatné je u mňa po starom. Odhadujem, že ešte do tejto témy budem v budúcnosti písať.
Zatiaľ. Tuto
Tuto- V.I.P. Inventár
Zdravotný stav
Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),
Čo vlastne napísať? Že ešte nespím?
Tuto- V.I.P. Inventár
Zdravotný stav
anonym- V.I.P. Silver
- Počet príspevkov : 886
Reputácia : 26
Dátum registrácie : 20.09.2009
dnešnú noc je to bieda. Celý predchádzajúci deň som bol nadmieru unavený, čo som si kompenzoval driemaním v posteli. Za toto doobedné aj poobedné pospávanie si teraz pravdepodobne vychutnám aj následky. Som zvedavý, či dnes zaspím. Je to pre mňa pomerne otázka.
Lieky na spanie už istý čas vôbec neberiem. V podstate som zistil, že je to v podstate aj jedno. Približne rovnaké problémy mám aj bez nich a vyvodzujem si z toho, že mi v skutočnosti ani nejako extra nepomáhali. Niekedy stačí len hodina-dve na prespatie a už som v celku v pohode. To isté bolo, aj keď som užíval kvantum liekov. Jednoducho spánok mám v rovnakom stave ako nedávno. Vzhľadom na to, že nemám žiadne nahnedlé kruhy pod očami z nevyspatia, je všetko OK.
Noc je dnes pomerne nepokojná. Neviem odkiaľ, ale sústavne nám tu šteká akýsi pes. Dáva si v svojej činnosti len malé prestávky a tak je to pomerne do jedu. Ožrani majú predĺžené hodiny v krčmách a tak brázdia ulice a tiež narúšajú pokoj noci. Predpokladám, že tak o tretej sa už všetci budú pakovať do postele a nastane ticho.
Ja tu teraz ležím v posteli a notebook mám položený pred sebou. V miestnosti mi svieti nočná lampička a jemne vrčí ventilátor. Okrem nej je na tomto kusu nábytku položené aj bežné predmety, ktoré častejšie využívam. Patrí k nim napríklad peňaženka, mobil, škatuľka cigariet, zapaľovač a sluchátka. Naľavo odomňa je perinák zabudovaný do policového systému. Tam aj na ňom sa nachádzajú všeliako usporiadané knihy. Priamo po ruke mám tie na perináku. Keďže je teplo, prikrívam sa len plachtou a občas aj dekou, znamená to, že perinák nebol otvorený už dlhé týždne. Za ten čas sa na ňom nazhromaždilo kopec kníh a textov, ktoré sú mi rýchlo k dispozícii. Samozrejme ich aj využívam.
Netuším aká bude dnešná noc, ale dúfam, že si aspoň na chvíľku zdriemnem.
S pozdravom Tuto.
Tuto- V.I.P. Inventár
Zdravotný stav
tri hodiny v noci práve minuli a ja som si na Vás tu spomenul, že by som čas ticha mohol zaplniť aj nejakým riadkom pre Vás.
Dnešná noc je celkovo akási tichá. Počujem tikať hodiny v kuchyni a vrčať motor od chladničky. Občas započuť nejaký brechot, ale teraz mám už zatvorené okno, takže vnímam skôr len zvuky z bytovky. Pred chvíľou som vybehol na balkón vyfajčiť cigaretu. Čuduj sa svete, nejaký opitý mládežníci sa hlasno ozývali zo vzdialenej križovatky. Z balkóna som rozoznával ich vzdialené obrysy. Bolo mi to aj trochu divné. Krčmy v okolí sú od 24:00 pozatvárané. Dohovie z ktorej časti mesta sem prikvitli. Počul som ich slovník, ktorý sa nehodí do slušnej spoločnosti. Doma z nich budú mať iste radosť, keď v takom stave dorazia. Bolo ich počuť už zďaleka.
Dnes som bol nadmieru unavený. Po včerajšom zaspatí som spal, driemal a pospával asi 15 hodín. Nemohol som inak. Keď som sa aj dostal z postele, omámený som sa len tackal po byte a moje fungovanie bolo na elementárnej úrovni. Snažil som sa aj siliť do nejakej aktivity, ale vždy ma premohla otupelosť a ospalosť. Aj keď som sa sám pred sebou hambil, bol som donútený si znova znova líhať do postele a odspať si ešte aspoň chvíľku. Keď som bol takto hore už hádam šiesty krát, povedal som si, že to nemá zmysel a zalomil som to v posteli. Posledné dni som skutočne viac unavený ako obvykle.
Vzhľadom na horeuvedené som sa tentoraz rozhodol vedome v noci nespať a zároveň sa tým pokúsim upraviť si spánkový režim, ktorý je v troskách. Je to dosť nepríjemné, keď sú záležitosti okolo spánku poškodené. Kvalita života sa pomerne dosť zníži.
Myslím na Vás, že ako teraz všetci pospávate a čerpáte sily na zajtrajšok. Želám Vám dobré spanie a ľahké zobúdzanie.
Tuto
Tuto- V.I.P. Inventár
Zdravotný stav
Dnes v noci to vyzerá na bdenie. Vlastne som veľkú čas včerajška prespal a predriemal. Aj keď všetky povinnosti som si splnil, zbytok bolo najmä pospávanie. Samozrejme, na večer som sa prebral a občerstvený ani nečakám, že bude u mňa nejaký ten spánok prítomný.
Cez noc sa v zásade nič zvláštne nedeje, ako nakoniec takmer vždy. V paneláku je úplny kľud. Občas ho ja naruším buchnutím dverí na balkóne keď idem fajčiť a to je asi tak všetko.
Keď niečo konám, musí to byť najmä ticho, aby som nerušil spiacich príbuzných, alebo aj susedov. Našťastie mám svoju izbu a nemusím brať na nikoho ohľad týkajúc sa osvetlenia, alebo podobne. Tak mám zapnutú lampičku, ktorá mi je nápomocná najmä pri čítaní a prípadne ako osvetlenie klávesnice notebooku. Okrem iných činností, si môžem niečo vytiahnuť s chladničky a aj zohriať. Akosi mi vyhladlo, možno by som si aj niečo malé dal.
.............................
Dnes som si dal na čítanie také opakovanie, Džibrán, Ch.: Prorok. Celkom mi takáto duchovná literatúra padla vhod. Pomerne príjemne sa to číta a má to aj hĺbku. Nie je to nič komplikované a je to vhodné bez ohľadu na akúkoľvek náboženskú vieru alebo nevieru. Je tam veľa vecí na zamyslenie. Má to cca 100 strán. Viem, že v predaji je teraz znovuvydanie, ktorého súčasťou je aj "Prorokova záhrada". Kto si chce užiť príjemné a povznášajúce čítanie, myslím, že toto je celkom vhodné.
.............................
Rozmýšľam, čo Vám ešte napíšem...
Lieky na spanie už 2 týždne vôbec neberiem. Spánok mám rovnako chaotický a problémový ako keď som lieky bral. Vlastne som sa zbavil pravdepodobne zbytočnej návykovej chémie, čo som užíval.
.................
Dám ešte obrážčok:
Tuto- V.I.P. Inventár
Zdravotný stav
zasa je noc a ja som pomerne čulý.
Atmosféra v okolí je pomerne kľudná. Keď som bol na balkóne s cigaretou, z vzdialeného discobaru sa ozývala hudba s prelínaním sa výkrikov zabávajúcich sa. Na ulici sa občas mihne skupinka mladých, ktorí sa rozhodli asi zmeniť bar alebo krčmu. Typický sobotňajší večer a noc. Tie, počas pracovných dní bývajú kľudnejšie.
Keď som bol na tom balkóne, mal som šťastie a videl som padať meteor. Spravil jasnú čiaru a zmizol. Aj keď nie som poverčivý, zo zvyku som si niečo želal. Bolo to celkom pekné.
Panelák je inak tichý. Na nebi je množstvo hviezd, a teda je bezoblačno. Dúfam, že zajtra bude tak ako teraz, lebo by som asi išiel plávať na jazero.
Príjemné spanie želá Tuto.
Tuto- V.I.P. Inventár
Zdravotný stav
Strana 10 z 25 • 1 ... 6 ... 9, 10, 11 ... 17 ... 25