Ako sa dnes máš? 12
Strana 57 z 86 • 1 ... 30 ... 56, 57, 58 ... 71 ... 86
Dar ako ticho
https://dusanovblogateamdf.blogspot.com/2020/03/dar-ako-ticho.html
Dušan- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1604
Reputácia : 378
Dátum registrácie : 02.07.2016
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Re: Ako sa dnes máš? 12
Iacobus napísal:PS: Nevie mi niekto poradiť, ako vytvorím na fóre tabuľku? Potreboval by som tvoriť tabuľky.
Ahoj Jakub. Pripravil som na Tvoju otázku krátky tutoriál "Vkladanie tabuliek" ako samostatnú tému dolu v Metafóre v sekcii "Technika". Návod sa tak v mori príspevkov "Ako sa máš" nestratí a možno ho tak nájdu aj iní členovia neskôr a využije sa teda aj v budúcnu.
---
Ahojte, kamaráti.
Moje prežívanie sa v psychične trošku zhoršilo, musím priznať. Už prakticky 10 dní som bez styku s ľuďmi. Komunikujem iba tu s Vami cez príspevky, a potom večerné telefonáty s mamou. Inak som tu zavretý a sám. Trošku to na mňa dolieha. Viem, že to v dnešnej situácii by povedal asi každý, ale chcel by som, aby som sa už vrátil do práce a bolo všetko zase ako predtým, všetko dostupné a fungujúce. Necítim ani tak stres z epidémie, skôr tie opatrenia, ktoré kvôli nej sú, začínam čoraz horšie v duševne znášať. Ale priznávam, že to by povedal dnes už každý a všetci by sme to chceli, ako predtým. Nehovoriac, že je halda ľudí, ktorí kvôli situácii trpia oveľa markantnejšie a očividnejšie, než ja. Takže sa vlastne ešte môžem utešovať, že som na tom ako-tak dobre. Včera som si rôznym spôsobom viedol v hlave sebapovzbudivé reči, snažil som sa sám seba utešovať. Čiastočne sa mi to darilo, no občas nejaká tá slzička po líci stiekla veru. Cítim, že v podvedomí prežívam stres, hoci vo vedomí to nemám tak zreteľné. K tomuto poznaniu som dospel tým, že posledné dni, najmä ako vysvitlo, že musím ísť na neplatené voľno, mi často búši srdce, cítim nepohodu na hrudníku a mám problém zaspať. Zaspávam posledné 3 až 4 večery aj 2-3 hodiny, líham si s tým, že myseľ generuje množstvo myšlienok a na srdci cítim tlaky, ba až dýchavičnosť. Včera mi napadlo, že či postupne neskĺzam do nejakej formy úzkostí, možno áno. Snáď nie, veď v tom by mi malo pomáhať anxiolytikum Spitomin.
Som v bode, že sa mi aj ťažko sústredí na výuku PHP jazyka, hrať hry ma už takmer vôbec nebaví taktiež. To programovanie je síce super, ale doteraz mi to šlo ako po masle, lebo som sa opieral o znalosti z Céčka. No trinásta lekcia o funkciách pri práci s reťazcami a podreťazcami, to som také na Céčku nemal, resp. nie v tom jednom semestri. A vskutku ma to už stálo námahu, výrazne som na nej uviazol a v podstate som sa ju učil a cvičil si ju aj 2 dni. Nie v kuse, ale občasne a po troške. Je to rozdiel, 10 lekcií za 3 dni a tu zrazu 1 lekcia na 2 dni. Ako preberám už nové súvislosti a informácie, tak už to po masle proste nejde a zapotím sa. Zostať vtedy na to motivovaný je mi predmetom určitého boja. Často som ho zhruba od piatka nezvládal a urobil som vo veci len veľmi málo posunu.
Nuž, aby som to uzavrel, zostávam teda nejak bojovať. Priznávam však, že mi je ťažko a prežívam už pravidelne niektoré znaky depresie a čoraz viac aj úzkosť. Tá samota, to uzavretie sa doma, ten strach z nedostatku financií a blížiacej sa úplnej straty príjmu, to bezbrehé voľno s nízkou hodnotou, ten nedostatok jedla a častý hlad... Áno, aj s tým jedlom to tu nemám ideálne, ale rozumiem, že je to v mojich rukách. Zodpovednosť si priznávam. Škoda len, že mi to vedomie, že je to na mne a nikto mi za mňa nenavarí, zatiaľ nepomáha k lepšiemu staraniu sa o seba a svoje stravovacie potreby. V takejto krízovej situácii sa ukazuje, ako som vlastne naozaj pripravený stáť na vlastných nohách a postarať sa sám o seba, od jedla cez finančný príjem až po psychickú odolnosť. Kríza mi nastavuje zrkadlo a ten pohľad zatiaľ nie je pekný.
Držte sa, priatelia, mám Vás rád a súcitím s Vami. Sme v tom spolu.
matej
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5073
Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
Ozývam sa v tejto téme dnes druhýkrát, lebo by som sa rád s Vami podelil o novinku v mojej osobnej situácii.
Okolo jedenástej mi dnes volal manažér, ktorý robí pohovory do istého skladu a ktorý bol uvedený ako kontakt na inzeráte, na ktorý som ešte v piatok reagoval životopisom a vyjadrením záujmu. Ide o veľkoobchodný sklad potravín v priemyselnej zóne môjho mesta, asi 45 minút pešo od môjho činžiaku. Tento sklad vyskladňuje potraviny do rôznych obchodov v meste a v okolí a práve na takúto úlohu skladníka-vyskladňovača som sa na dohodu v rámci inzerátu hlásil. Manažér si ma pozval na pohovor, o jednej sme sa stretli, som tam šiel peši. V tej časti mesta som jakživ vlastne ešte nebol, iba čo som tade možno prechádzal po hlavnej autom, keď ma brat viezol zo svojho bydliska, lebo tým smerom je cesta na jeho dedinu. Pohovor trval kratúčko, vyznelo to celé tak, že moja situácia a jeho situácia navzájom veľmi dobre sadli - ja potrebujem prácu kvôli zavretej prevádzke môjho zamestnávateľa a on presne takéhoto dohodára, ktorý je inak zamestnaný inde, presne potrebuje. A práve iba na čas, kým sú kladené vysoké objednávky na ten sklad, keď je zvýšený dopyt po potravinách v čase epidémie. Takže v čase, keď sa vec vráti do normálu a ja zo skladu odídem, lebo sa mi otvorí pôvodný zamestnávateľ, tak im nebudem ani chýbať, lebo v tom čase by už mala byť normalizovaná aj situácia na trhu s potravinami. A tak ma, priatelia, zobral.
Predstavil mi oddelenie ovocia a zeleniny, tam budem vyskladňovať tovar na palety podľa požiadaviek z PDA, resp. skenera. Je tam chladný vzduch, asi 10 stupňov, skladníci majú oblečené červené "montérky". Robia sa teraz veľa nadčasy, lebo sklad nestíha, vlastne aj preto teraz zobral niekoľkých dohodárov a brigádnikov na výpomoc, čo podľa jeho slov sa bežne v ich sklade nerobí, majú skôr všetko ľudí v kmeňovom stave na trvalý pomer.
Dnes som si vyplnil ešte papiere a zajtra musím ísť na vstupnú prehliadku k svojej obvodnej lekárke. Bol som sa tam už dnes pozrieť, akú tam má situáciu, ordinačné hodiny a oznamy či obmedzenia. Stihol som tam prísť o 13:50, no a iba do druhej brala pacientov. Takže pôjdem ráno. Hneď skočím potvrdené tlačivá zaniesť do skladu a podľa slov manažéra by mohol byť nástup už hneď na druhý deň po prijatí papierov. Čiže asi v stredu, alebo najneskôr vo štvrtok.
Po vybavení vecí som šiel ešte do obchodu a nakúpil nejaké papanie. Aj som sa konečne nejak najedol a urobil som si radosť aj kúpou energeťáku. Veľmi sa teším, že môj životný čas, kým sa vec v krajine znormalizuje, budem mať opäť nejaký organizovanejší a voľný čas stúpne na hodnote. A opäť budem medzi ľuďmi, hoci účelovo kecať tam nejdem, no nejaká tá komunikácia pravdepodobne prebiehať bude, minimálne na pracovnú tému, a to mi príde v tejto chvíli super. Tiež to nútenie chodiť na ulicu, upravovať sa, starať sa o zovňajšok, plus more pohybu (45 minút peši tam a 45 naspäť, možno sa mi aj pohne obvod pásu! ).
Platovo je to tak, že táto brigáda (dohoda) mi nepokryje síce všetky mesačné potreby, takže nejaký schodok budem mávať, no pri predpokladanom schodku, k akému som výpočtom došiel, by som mohol pri súčasnej rezerve na účtoch vydržať takto prežiť asi 15-16 mesiacov. Neviem, či by ma tam tak dlho chceli alebo potrebovali, ale každopádne je to už taká dlhá doba, že šanca, že sa dovtedy epidémia skrotí a zlikviduje, je naozaj veľmi pravdepodobná - snáď až istá. Dúfame v to všetci, lebo inak by nás mnohých už asi trafil šľak.
Ďakujem Vám, kamaráti, za prečítanie.
Prajem Vám pekný zvyšok pondelka. Majte sa pekne.
S úctou
matej
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
tak napisem aj ja ako si zijem v case koronavirusu.
Este minulý pondelok teda 16.3. prisli k nam mladí s malým vnukom z Bratislavy. Predsa len je to tam nebezpecnejsie a celkovo v panelaku horsie teraz ako na dedine v rodinnom dome s dvorom a zahradou. V tom case bol uz doma aj syn, student VŠ, kedze skolu im zavreli.
Este týzden predtým sme ja a syn prekonali dosť neprijemnú chripku. Mladí vlastne cakali, kedy sa z nej vyzdravieme, aby mohli prist z Bratislavy. Prisli nabalený tak na dva týzdne, no vyzerá teraz to, ze by tu mohli byt aj dva mesiace. Zatial sme zdravi a tak si tu zijeme vcelku dobre. Ja si akurát potrebujem vyzdvihnut z lekárne lieky a obcas, asi 2-3x do týzdna chodime na nakup. Teda bud ide zatko alebo moj manzel. Zajtra vsak ja budem musiet do drogerie, lebo nam dochádza aj prach na pranie a iný drogistický tovar. Doobeda vacsinou varim a periem. Ostatní bavia maleho alebo pracuju a ucia sa z domu. Poobede pokial bolo lepsie pocasie sme chodili von do prirody za dedinu a samozrejme na dvor. Malemu sa paci v pieskovisku, objavuje s dedom, mojim manzelom, kadeco v garazi, kde ma dedo dielnicku. Zapacilo sa mu i vozenie sa vo furiku. V kociku to ho to nebavi, ale furik to je iná sálka kavy. Kým bolo dobre pocasie bol tolko vonku, hlavne na dvore, ze pred siedmou vecer uz bol K.O. Potom nam vstaval zas o siestej rano. Teraz, ked sa ochladilo, travi vonku menej casu a zas nabehol do normalneho rezimu. Ked mam cas, sijem nam bavlnene ruska, pretoze ziadne sme nemali. Zatial som usila 14 kusov. Vecere vacsinou su v rezii mladých. Bud nieco zatko uvari alebo dcera upecie kvaskový chlebik a ten potom hned s nejakou pomazankou celý "padne".
Po veceroch hrame spolocenske hry. Takze je nam celkom veselo.
Prv nez mladi prisli bola som z toho vsetkeho co nas caka uz pomaly v akejsi depresii, teraz je to napodiv lepsie. Vnuk ma rozveselil. Trochu ma od vcera neposlucha tlak, mam ho dost vysoký - teda hlavne vcera vecer a dnes podvecer. Nastastie na vecer sa uz zas ustalil. Tabletky na tlak zatial nemam. Mam dojem, ze tlak mi vyskakuje po noseni okuliarov. Neviem, mozno je to blbost, ale nosim ich len ked sijem a vcera som sila cele poobede a dnes tiez nejake dve hodinky.
Takze, tak. Držte sa a neklesajte na duchu, bude zas dobre.
regina
regina- V.I.P. Bronze
- Počet príspevkov : 673
Reputácia : 298
Dátum registrácie : 05.09.2011
Zdravotný stav
Diagnóza: schizoafektivna porucha
Súčasná medikácia:
teším sa, že si si našiel náhradnú prácu v čase krízy, ktorú spôsobil coronavírus. Máš rezervu na 15 mesiacov, to je super. Po 15 mesiacoch si nikto ani nespomenie na coronavirus, môj odhad. Za to obdobie by mala byť v používaní aj vakcína, aj kauzálne liečivá-antivirotiká. Viem, že sa skúša remdesivir, ktorý bol pôvodne proti pôvodcovi Eboly a proti Marburg virusu, chlorochín, ktorý je antimalarikum, a antiretrovirotiká - priti virusu HIV. Výsledky sú zatiaľ celkom optimistické.
Isteže, mohli by to celé skončiť aj skôr, keby sme nemali také bezpečnostné opatrenia, ktoré tu máme. Bez opatrení by to rýchlo prišlo a rýchlo aj odišlo. Samozrejme, zdravotníctvo by taký nápor chorých nezvládlo. Ale skôr by bol pokoj. Neboli by také rozsiahle ekonomické škody, podľa môjho názoru. Nemal by som taký problém so školou, stále neviem, ako to bude ďalej. Radšej by som bol chorý, vyležal by som si to a potom by som sa mohol hneď vrátiť do školy. Teraz sa to bude ťahať mesiace...
Dnes sa mám veľmi dobre. Od otca sme prišli domov. Bol som pri starej matke, samozrejme, s rúškom. S bratom som si robil test z geografie. Som rád, že som ho naučil pracovať s atlasom, aby si v ňom vedel vyhľadať informácie. Dnes si aj písal poznámky z rímskeho cisárstva, na zajtra mu pripravím test zo starovekého Grécka a Ríma.
Volal som pánovi doktorovi, aby mi predpísal lieky. Dúfam, že tak spravil a nezabudol. Zajtra pôjdem do lekárne si ich vyzdvihnúť. Písal som dva testy z farm. technológie - granuláty a tablety. Z tabliet som to napísal obstojne, z granulátov veľmi zle, lebo, ako som spomínal, knihu som zabudol na internáte.
To je odo mňa všetko. Majte sa dobre.
Jakub
@Matej, ešte sa chcem niečo spýtať. Kde robím chybu, keď mi registrovanú známku R v kružnici nenapíše správne symbolom?
ὅταν δὲ ὁ θάνατος παρῇ͵
τόθ΄ ἡμεῖς οὐκ ἐσμέν
Najobávanejšie zlo, smrť,
sa nás ani v najmenšom nedotýka,
pretože keď my žijeme, smrť tu ešte nie je,
keď však smrť príde, potom tu zas nebudeme my.
Iacobus- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1025
Reputácia : 445
Dátum registrácie : 25.08.2018
Vek : 26
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia: Abilify Maintena 400 mg á 4 t, olanzapín (Actavis) 5 mg
Iacobus napísal:
@Matej, ešte sa chcem niečo spýtať. Kde robím chybu, keď mi registrovanú známku R v kružnici nenapíše správne symbolom?
Ahoj Jakub. Ďakujem Ti za povzbudivé slovo ohľadom mojej novej "brigády". Čo sa týka smajlíka "registered", jeho zobrazenie zlyhá, ak sa jeho kódik ocitne medzi značkami upraveného typu písma alebo upravenej veľkosti písma, ako to máš v tých daných príspevkoch. Mám na mysli, že si tam nastavil Verdanu a veľkosť písma 13:
- kód:
[size=13][font=Verdana][b]Donepezil[/b] (Donesyn:registered:, PROMEMORE:registered:, Ysnal:registered:) je liečivo používané na ...
Buď si tam tie kódiky na "size" a "font" zadal ručne, alebo si si označil text myšou a klikol si na príslušné ikonky v editore. Myslím, že poradenie by bolo asi v tom duchu, že ak v príspevku zobrazuješ smajlík, odporúčam neupravovať druh písma (napr. Verdana, Times New Roman, Arial a podobne), a tiež ani veľkosť písma. Čo sa týka veľkosti, trinástka je vlastne východzia, teda takú veľkosť má písmo v našich príspevkoch aj bez toho, aby sme si ho v editore ručne nastavovali.
Prajem Ti všetko dobré, drž sa!
==>
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
@regina
@Iacobus
@Matej
regina je skvelé, že ste sa ako rodina zgrupili a užívate si voľna. Nás tak isto poteší, keď nás navštívi sestra zo synovcami a ostanú tu niekedy cez víkend. želám veľa pohody a užívania si vnukov.
Iacobus čítam tvoje príspevky a snahu dosahovať výborné výsledky v škole. Čítam i ten tvoj farma výklad. Čakám, kedy tam šupneš moje lieky.
Ale myslím si, že to sa dozviem aj z letákov na liekoch. Prajem ti, aby si už konečne mal všetky skúšky za sebov a tvoj sen sa stať, ak má pamäť neklame, nejakým farma výskumníkom na schizofréniu. Držím palce, len tak ďalej.
Matej, nuž je fajn, že máš dobre premyslený rozpočet, akýsi Cashflow. Vydržíš bez peňazí rok a pol. Ja takú sebadisciplínu nemám. To čo si odkladám z dochodku (10%), miniem na cigarety. Ale šak, čo z dôchodku našporím? Stále som závislí finančne na mame. Je to hrúza. Aj by som išiel robiť, ale všade odtiaľ utekám. Nehľadám, len čakam, kým mi na podnose sa nezjaví finačná príležitosť.
Ahoj
Mám sa fajn, život šlape ako hodinky, pohoda pijánko. Väčšinu času trávim doma spolu s Mamou a Mirom. Čo sa týka nezbláznenia sa, mám to vo svojej moci. Program, režim beží na plné gule, aj si niekedy oddýchnem, tak že si dám niečo ako obed a relax. Niekedy sa mi aj nechce, a to buď vylihujem alebo sedím za NB. Po pár dňoch sa dostanem zase na svoju koľaj.
Trošku ma mrzí neúčasť SŠZ a Trnafskej šípkovej ligy. Totiž kvoli korone sa všetky spoločenské aktivity odložili na neurčito.
Von musím chodiť z rúškom, bo by ma mamucha prizabila. Porobila mi, nám pár rúšok, inšpirovala sa videami na FB.
Psychika (myseľ s myšlienkami) je na báze celodenného meditovania, študovania odbornej literatúri....Hlasy a slová sú na báze trancedencie, čo znamená niečo ako tiché pozorovanie. Už na mojom blogu som o tomto písal, a ako ste si mohli všimnúť, že som v sebe objavil dar.
Žijem si a plachtím svojím vesmírom ako to pierko na nebi.
Čo bych ešte viac dodal. Prajem vám a želám veľa pohody a pochopenia.
Dušan- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1604
Reputácia : 378
Dátum registrácie : 02.07.2016
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Ahoj Iacobus, no školákom hlavne na univerzite nezávidím, ale tak máte snáď nejaký výklad cez internet. Ja som takto študoval 5 rokov. Bolo to síce ťažké, lebo mali požiadavky ako na denných a na prednáškach sa nestíhalo všetko. Tak snáď sa dá nejako, keď tak pochváľ sa výsledkami testov, ktoré si hovoril, že budeš robiť.
Ahoj Matej, mám radosť z toho, že si si našiel brigádu. Snáď bude to dobre v týchto časoch. Hlavne, keď peniažky potrebuješ.
Mám sa veľmi dobre. Efekt liekov ešte nevidno, ale tak treba si počkať. Čo porábam v týchto časoch? Tak venujem sa šachom. Hraje sa jeden turnaj v šachu Kandidáti, o to že kto vyzve majstra sveta. Momentálne s priebehom turnaja som spokojný hrajú to dobre. Komentár v češtine ku zápasu je tiež super. Včera som počúval ešte jednu prednášku o mládeži v ČR. Bola tiež veľmi zaujímavá. Dnes idem trénovať s jedným pánom veľmajstrom online, tak sa teším.
kimi2028- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 2282
Reputácia : 762
Dátum registrácie : 13.02.2017
Zdravotný stav
Diagnóza: F20.0, F20.4
Súčasná medikácia: Reagila 4,5 mg
Ďakujem Vám, @antifajny a @kimi2028, za povzbudivú reakciu, vážim si to. Bolo tam spomenuté, že bez peňazí vydržím rok a pol, no vlastne som to myslel tak, že bez príjmu vydržím iba zhruba do konca júla až polky augusta, a ten rok a pol, to je doba, kým sa mi minie rezerva pri predpokladanom príjme z terajšej novej brigády. Čiže nie úplne bez príjmu, lež sa tá "schopnosť prežiť" natiahne na takú dlhú dobu vďaka tomu, že schodok budem mať iba malý vďaka novému (dočasnému) príjmu.
Priatelia, dnes som bol na tej vstupnej prehliadke u svojej obvodnej, príslušné papiere mi orazila a všetko sa podarilo vybaviť. Ani ma nevyšetrovala so slovami, že minulý rok som mal preventívku u nej, takže čerpala údaje z nej. Hneď som bol aj zaniesť všetko do skladu, kde to prebehlo zhruba hladko a vlastne rýchlo. Zistil som však, že ma idú zobrať na trvalý pomer, lebo im to tak viac vyhovuje papierovo a právne, takže na moje počudovanie budem mať normálne plný plat a aj straváče. Ale teda aj plnú smennosť so všetkou povinnosťou odpracovať plný fond hodín, ako to má hociktorý kmeňový miestny človek. Som tomu vlastne rád, lebo veď aj tak nemám nič iné na robote, takže mať to ako plnohodnotnú prácu (hoci dočasnú) je asi aj vítané. Je možné, že vďaka plnému platu nebudem mať ani ten pôvodne predpokladaný schodok, ako som si bol myslel, takže možno vyžijem aj normálne, akokeby som robil u svojho pôvodného zamestnávateľa. Ich ekonóm aj manažér mi povedali, že keď mi otvoria pôvodnú prevádzku, tak sa dohodneme na mojej výpovedi zo dňa na deň bez prieťahov. Som v tejto súvislosti veľmi rád, že ma tam berú s jasným vedomím, že je to iba na čas, kým mám zatvoreného pôvodného zamestnávateľa. To vnímam ako veľké plus na celej veci.
Nastupujem zajtra o 10:00, asi bude treba podpísať zmluvy, spraviť BOZP a už pôjdem aj do svojho oddelenia, lebo mi manažér povedal, že mám prísť v pracovnom oblečení, teda aby som rátal, že už budem v tom chladnom sklade (pridelil ma na oddelenie ovocia a zeleniny, kde je asi 10 stupňov). Zatiaľ nebudem mať ich firemné oblečenie, takže si musím niečo nájsť doma svoje.
Dnes sa mám teda zatiaľ celkom dobre. Známku by som dal asi 1-, možno 1.
Prajem Vám, kamaráti, príjemné popoludnie. Držme sa!
S vrúcnym pozdravom
matej
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
@antifajny, veľmi ma teší, že si čítate môj výklad. Áno, niečo nájdete v príbalovom letáku, ktorý je priložený ku každému baleniu. Hlavne to, čo sa týka užívania a vedľajších účinkov. Preto som aj dlho zvažoval, či takéto informácie budem písať. Rozhodol som sa popísať časté a veľmi časté nežiadúce účinky. Pretože niekto môže byť zvedavý, aké sú najčastejšie NÚL pri lieku, ktorý napr. neužíva a tým pádom nemá ani príbalový leták. Možno niekto chce porovnať svoj liek, ktorý má NÚL, a nájde si tu liek, ktorý taký typ NÚL nemá, a bude žiadať od doktora práve toto liečivo. (Aj keď tie NÚL sú pri antipsychotikách veľmi podobné, najmä je to EPS)
Isteže, zoznam NÚL sa dá ľahko nájsť hocikde na internete. Ale myslím si, že nič sa nestane, ak my - ako fórum o psychických poruchách - budeme mať vlastnú databázu NÚL liečiv, ktoré sa na tieto choroby používajú.
Čo v príbalovom letáku nenájdete, je mechanizmus účinku. Farmakodynamika a farmakokinetika. A práve to sú dva hlavné aspekty farmakológie, na ktoré som sa zameral. To chcem ľuďom vysvetľovať, aby vedeli, ako ich lieky účinkujú. Zaujímavosťou je napr. použitie liečiv off-label, to tiež v príbalovom letáku nenájdete, tam sú len registrované indikácie. Navyše PIL je plný balastu, nepotrebných informácii. Ja vyberám iba to najrelevantnejšie.
Čo sa týka Vašich liekov, tak z psychiatrických beriete kvetiapín, ten by mal byť o tri týždne. A valproát, zolpidem sú pri konci. Úplne posledný je zuklopentixol. Čiže také dva mesiace. Ak všetko pôjde podľa plánu. Za dva mesiace sa môže veľa zmeniť...
@kimi2028,
Tak zatiaľ som mal tri online prednášky. V škole by som ich mal asi desať. Takže to, čo sa mi teraz dostáva do uší, je len zlomok z toho, čo by som získal na prezenčnej výučbe. Je to nemilé. Neviem si predstaviť, ako sa budem pripravovať na skúšky. Vlastne ani neviem, kedy tie skúšky budú. Je možné, že sa bude upravovať harmonogram Štúdia. Problém robí aj májová prax v lekárni. Tiež sa to zrejme posunie.
Prajem Vám hlavne veľa zdravia a málo prejavov choroby.
ὅταν δὲ ὁ θάνατος παρῇ͵
τόθ΄ ἡμεῖς οὐκ ἐσμέν
Najobávanejšie zlo, smrť,
sa nás ani v najmenšom nedotýka,
pretože keď my žijeme, smrť tu ešte nie je,
keď však smrť príde, potom tu zas nebudeme my.
Iacobus- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1025
Reputácia : 445
Dátum registrácie : 25.08.2018
Vek : 26
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia: Abilify Maintena 400 mg á 4 t, olanzapín (Actavis) 5 mg
Matej perfektne si sa vyrovnal zo vzniknutou situáciou....ani len nereptaš, neberieš to tragický to že ta zamestnavatel tak nechal na pospas osudu...ako mne keby sa to stalo....ja by som minimalne sa stažovala...a to nemam ani na hlave hypoteku - vlasne ja by som mohla ist na neplatene volno....ale radsej ani nemyslieť na také.....proste to ako si to zvládol je vlastne až jedinečne a ukážkové
Iacobus nečítala som sice tvoj vyklad liekov, ale zda sa mi to ako prospešne aj do budúcna....hoci kedy si vyhladavam aj ja na nete predpisane lieky aj ked mam leták v krabičke...
Ako sa mám? ...no v podstate dobre...doma som na dovolenke...sice až od dnes si ju naplno užívam aj ked počasie je uplne ze zle...ako za normalných okolnosti by som si teraz nevybrala dovolenku....ako vonku sa neda isť, ibaže aj dnu sa dá robiť kadečo, konečne chcem čítať tu rozčítanu knihu...aaa to bol len moj plán ešte ráno...teraz mi poslala sefka sms - ze mam robit...v podstate cez dovolenku....ako fakt ma uz štvu....nikto mi nič nepreplatí ani nič....ako mal to byt pekný povzbudzujúci príspevok....no da sa neda...
Prajem krásny deň....
- Počet príspevkov : 640
Reputácia : 221
Dátum registrácie : 21.10.2013
Zdravotný stav
Diagnóza: F 20.5
Súčasná medikácia: Aripiprazol STADA, Olanzapin Actavis
Romča- Nový člen
- Počet príspevkov : 3
Reputácia : 0
Dátum registrácie : 25.03.2020