Šachy (Chess)
Schizofórum :: Kaviareň :: Šport
Strana 6 z 13 • 1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 11, 12, 13
Re: Šachy (Chess)
Čiže musím si zaradiť do tréningu všetky oblasti otvorenia a taktika sú pohoda. Stratégia nie je tiež problém tam budem istý čas čerpať z Robert a Petr šachy. S koncovkami bude to horšie. Skúsim brať poznatky aj z vlastných partií ako si aj niečo naštudovať.
kimi2028- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 2282
Reputácia : 762
Dátum registrácie : 13.02.2017
Zdravotný stav
Diagnóza: F20.0, F20.4
Súčasná medikácia: Reagila 4,5 mg
Dušan- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1604
Reputácia : 378
Dátum registrácie : 02.07.2016
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
sam studujem jednu knihu a konkretne knihu o prepoctoch,dolezitym onym signalom k pokracovaniu a nie k bezmocnosti je si stanovit alebo predstavit hodiny na dany diagram,poviem priklad :venujem sa koncovkam a mám k dispozicii diagram aj s notaciou,tu notaciu si zakryjem, trebarz papierom a hladam najlepsie mozne tahy,pokracovania,ale na fiktívny cas,kde by mal byt na urovni casovej tiesni,potom papier odtiahnem a skontrolujem a idem na dalsi diagram ci partiu,takto mozem pouzit aj bodovaci system napriklad za spravne vyrieseny test + 1bod,za nevyrieseny - 1bod,za zbyvajuci cas pripisem alebo odpisem sekundy v desatinnych cislach,a takto mozem vybrane testy riesit kolom dookola,malo by ich byt aspon zo 900 diagramof,aby to malo efekt.
Dušan- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
kimi2028- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Dušan- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
kimi2028- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Ciele v turnaji:
-získať aspoň 3 až 3,5 b. zo 7 (z toho aspoň jedno víťazstvo s hráčom ratingu okolo 1700-1800)
-učiť sa agresívnej hre v novom otvorení
-neustále hodnotiť svoju pozíciu
-vyberať z 3-4 ťahov a zvoliť ten najaktívnejší
-vyhýbať sa ťahom oslabujúcich kráľa a zvoliť radšej najpevnejší obranný systém svojho monarchu
-skúsiť lepšie hospodáriť s energiou a koncentrovať sa
kimi2028- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
V druhom kole bol žreb priaznivý, dostal som len začínajúci talent, ktorý hral pomerne nepríjemne. Na šťastie sa mi darilo zbierať pešiakov, zjednodušiť hru do koncovky a pohodlne zvíťaziť. Videl som aj lepšie talenty. S takými hráčmi by som sa však mal viac snažiť. Prakticky som to veľmi rýchlo odťahal, aj keď súper nejako ničím nehrozil. Dal len typickú schému začínajúcich šachistov strelcov na b5 a g5, ale na víťazstvo nemal žiadnu šancu. Čiže dnešný deň 1 z 2b. Teším sa na zajtra, ako to roztočím.
kimi2028- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Vo štvrtej partii som podcenil svojho súpera, ako aj bol som už unavený. Rozhodol som sa zahrať na e4 po prvýkrát v kariére systém s 1. d6. Celkom sa mi to pozdávalo, mohol by mi sedieť. Hral systém s uzavretým malým centrom. Nevyhli sa mi menšie zaváhania v strednej hre, prišiel som zbytočne o jedného pešiaka, keď som sa rozhodol pre dlhú rošádu, chyba z koncentrácie. O niečo neskôr som musel odovzdať i ďalšieho pešiaka, ale tam som sa už rozbehol dobre. Podarilo sa mi tam bez väčších problémov vyrovnať hru. Mal som dobre šance na víťazstvo. Súper mi ponúkol po tom remízu, ktorú som prijal. Hoci mohol som ho ešte vyskúšať v nádejnej vežovej koncovke, ale to sa mi nechcelo. Z 5. kola som sa odhlásil, ale bol to pekný bojovný deň.
kimi2028- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Čo sa týka predvedenej hry, tak bolo to ako na hojdačke. Boli tam pekné momenty, odvážna hra, ako aj dostatok kreativity. Ku koncu turnaja mi chýbala sila a akosi to celé som pretrpel. Zamakal som na hre s časom, tam to bolo OK. Snažil som sa rozmýšľať. Možno mal by som to hrať pokojnejšie, lebo nejakého svojho klona so svojím štýlom by som hľadal ťažko.
Partie boli však skutočne nádherné, chcelo by však to popracovať na lepšom prepočte. Čo z toho, keď hrám pekné vecí, ktoré nedokážem spočítať až dokonca. Úspech je aj ten, že nemal som ani v jednej partii slabého kráľa. Po tejto stránke som to veľmi pekne podchytil a poučil som sa z Bratislavy. Ďalšou dôležitou vecou bola bojovnosť, v každej partii som mal šance na víťazstvo a presne to by som chcel vidieť aj vo štvrtok.
Negatívne vnímam svoj posledný deň, bol som pomerne už unavený. Vtedy je to zo šachmi už ťažšie. Nešachové problémy narastali, nechal som sa ukolísať súpermi a prispôsobil som sa ich slabšej hre. Aj tam som mohol vyhrať, hoci poslednú partiu, v ktorej išlo o ELO body, či budem mať cca. -50 alebo budem na nule. Napokon som to vyhral.
Čo by bolo potrebné zlepšiť? Svoju pozíciu som vôbec pri partii väčšinou pri žiadnom ťahu nehodnotil. Len som sa zamyslel, čo je chyba. Nemal by som sa spoliehať len na svoj veľký talent, ale aj ukľudniť sa a hovoriť si, že ako na šachovnici stojím. Našli sa ešte momenty, kedy by sa dal ten čas využiť aj efektívnejšie. Tiež je potrebné zamakať na prepočte, začiatok vetvy kritickej pozície som zvládal, ale časom sa mi to po 3-4 ťahoch rozpadalo na šachovnici. Pričom je to škoda, lebo išlo väčšinou o sympatické riešenia v pozícii, na ktoré by si väčšina ľudí netrúfla. Hrali by to o niečo pokojnejšie, ale nemám sa za čo hanbiť.
kimi2028- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Čo by som mal zlepšiť? Pre mňa budú to opäť rovnaké vecí ako hodnotenie svojej pozície, zlepšiť výber ťahov kandidátov a hlavne zefektívniť čas na rozmýšľanie. Občas zostáva čas na rozmýšľanie nevyužitý. Bolo by dobre, keby som pridal do toho lepšiu koncentráciu. Tá koncentrácia nebude nikdy veľmi dobrá, ale dobrý úsudok by mal byť. Chcel by som zamakať na týchto prvkov hry, po turnaji sa pustiť do lepšieho tréningu. Mám v plane urobiť si už veľa diagramov zo svojich partií, ktoré by som mohol poriešiť potom. Začal by som novými partiami a postupne by som prešiel ku starším. Takéto zmapovanie svojej cesty by mohlo byť dobrým zamyslením sa o svojej hre.
kimi2028- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Druhá partia bola už o niečo vydarenejšia a snažil som sa i rozmýšľať. Vypracoval som si menšiu prevahu, ale mal som zdvojiť vežky na polootvorenom stĺpci. Namiesto toho som zobral pešiaka a prehral som to takmer na slabého kráľa. S takým slabým kráľom sa to hraje horšie. Musel som prejsť do vežovej koncovky, v ktorej sa mi až tak veľmi nedarilo. Vyskytli sa v partii momenty, kedy by som mal byť kreatívnejší. Hoci pozície s kvalitou menej sa hrávajú o niečo ťažšie. Škoda prvé 3 kolá zrejme prehrám, čaká na mňa zajtra silný protivník, ktorý má dobre meno. Hoci úvod prehrám, viem akým štýlom hraje. Ide o úplne odlišné štýly a vyhovujem mu. Budem musieť niečo zmeniť, ale chcem odohrať dobrú partiu.
kimi2028- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Strana 6 z 13 • 1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 11, 12, 13
Schizofórum :: Kaviareň :: Šport