Šachy (Chess)
Schizofórum :: Kaviareň :: Šport
Strana 3 z 13 • 1, 2, 3, 4 ... 11, 12, 13
Dušan- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1604
Reputácia : 378
Dátum registrácie : 02.07.2016
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Re: Šachy (Chess)
Zatulaný hosť, fakt zahájenie zvolil súper ťažké a pomerne nepríjemne som sa nechal zatlačiť. Keď začal som tlačiť konečne ja, neďaleko časovej kontroly, tak súper sa rozpadol. Teším sa, že podarilo sa mi celkom dobre brániť pseudoútokom a potom som ho zničil. Dá sa povedať, že na každý jeho ťah mal som odpoveď.
kimi2028- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 2281
Reputácia : 762
Dátum registrácie : 13.02.2017
Zdravotný stav
Diagnóza: F20.0, F20.4
Súčasná medikácia: Reagila 4,5 mg
Naposledy upravil anti/fajny dňa Ut 13 marec 2018 - 19:04, celkom upravené 3 krát.
Dušan- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Vraj medzi šachovnicou a riešením pozícii z knihy, či počítača je veľký rozdiel. Raz otvorene káral tých, čo riešia taktiku na rôznych taktických webových stránkach a nedávajú si to na reálnu šachovnicu, lebo človek má tendenciu tam si len tak mrskať a nesústredí sa tak ako za šachovnicou. Vraj nie je náročný tréning. Viem, že zaberá to skladanie na šachovnicu veľa času. Hlavne keď niekedy je tých kameňov 20 a viac, čo ich treba dať, ale inak to nejde. Ja dám za hodinu takých 5 pozícii aj so šachovnicou.
Momentálne riešim knihu od Bioleka Základy taktiky, kde sú ľahké diagramy. Snažím sa robiť kartotéku z tých diagramov, píšem na papier postavenia figúr ako aj riešenia a raz za čas počas dňa zamiešam to a náhodne si ťahám a riešim. Takýmto spôsobom by som si chcel vytvoriť kartotéku s vyše 600 diagramami.
Nepíšem ti toto v zlom, ale chcem ti trochu pomôcť, lebo ťa beriem ako kamaráta, hoci sa osobne nepoznáme. Chcem, aby si sa veľmi zlepšoval, dosiahol ten cieľ, ktorý si si vytýčil. To, že sa nezlepšuješ a máš problém poraziť silnejších šachistov na úrovni 1700 a viac ELO tak znamená niečo zle. Ja chcem, aby si takýchto silnejších šachistov porážal a dával si ich ako jednohubky. Ešte raz nemyslím vážne to v zlom. Ja som si stanovil jednoznačné pravidlá.
Čo sa týka šachu tak by som chcel písať nejaké odbornejšie články na otvorenia zo svojho pohľadu, aj takým spôsobom, že čo o daných pozíciach vieš a ako sa rozohrávajú tak ťa môže niekam ďaleko posunúť. Hlavne keď ty tvrdíš, že ten šach sa hrať nikdy nenaučíš, čo si viackrát písal. Trebárs si uvedomíš, že také ucelenie myšlienok je lepšia ako kniha, ktorá bude písaná odborným štýlom, ale nedá ti adekvátne pochopenie. Kým napíšem podobný článok o otvoreniach ešte veľa utečie. Momentálne som v ich štádiu výberu a skúsim nájsť toho špičkového šachistu, ktorý by mi mohol byť vzorom.
kimi2028- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
no zalezi natom kolko energie chces vrazit do treningu,zatial trenujem len dve hodky taktiku,ostatne tri hodiny preklikavam pgn,
co sa tyka sachovnice a knih,u mna je to strata casu,pre mna je v dnesnej dobe casovo realne to pgn.ale zase na druhu stranu stracam vela casu a energie na tom preklikavani,zatial inacu cestu k sachom nevidim,
z knihy na sachovnicu,to nemam prehlad,listovat sa mi nechce,no a ako viez celu knihu nalistovat to aj potrva,myslim si ze tie pgn su predsa len casovo rychle
v jednom vydeu movsejsan raz hovoril,ked neboli dostupne pocitace nosil si so sebof na turnaje sachove poznamky,pripravy,zosity,co si myslim ze na tu dobu to bolo v pohode.ale ked dosli pocitace,tvrdil ze mu to urychlilo trening aj pripravu na turnaj
Dušan- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Trebárs u nás dvaja 16 roční chlapci siahajú po 2000 elo. Jeden ho už aj jemne prekročil, ale museli na to, aby ho dosiahli veľa hrať ťažkých zápasov. Majú za sebou cca. 60 ťažkých ligových zápasov+ povedzme viac ako 40 turnajových ťažších zápasov. Klub im umožnil hrať ťažké zápasy a sú mi tak trochu vzorom. Šach je veru drina. Na sebe tiež vidím, že zlepšujem sa každou partiou a posúvam sa dopredu, chybičiek je už menej. Hoci na ele to nevidno, ale pokiaľ to pôjde správnym smerom tak ELO nemusí byť vysoké. Momentálne nie som orientovaný na elo, ale riešim svoju hru a snažím sa ju vylepšovať.
Vidno to na štýle, začínam mať pomaly prevahu už dokonca v koncovkách. Koncovky hrajem už viditeľne lepšie ako niektorí súperi viď. aj posledná moja partia. Hoci nie vždy sa mi v nich podarí zvíťaziť, ale som v nich silnejší ako oni, čo je dobre pre budúcnosť. Začínam dostávať i pochvaly od veľmi silných hráčov. Nikdy by som nepovedal, že budem koncovky dobre hrať, hoci v časovej tiesni pod 5 minút na hodinkách sa nejaká chybička vlúdi. Mám už dá sa povedať silné zahájenia, koncovky nie sú už tiež márne. Bude priestor ešte na zlepšenie.
kimi2028- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Do turnaja vstupujem s viacerými cieľmi. Tento zajtrajší turnaj nie je prioritný, aj vzhľadom k tomu, že sa turnaja zúčastňujú hráči prevažne mojej výkonnosti, ale bude to určite zaujímavé a poučné. Hlavným cieľom bude naučiť sa, čo platí na šachistov tejto úrovne a ide o to dobre sa rozohrať pred Bratislavou, ako som už dával vedieť na známosť idem tento týždeň len na 3 kolá. Chcel by som si vyskúšať rôzne útočné ako aj obranné systémy za bieleho, či čierneho vo francúzskej obrane, či dámskom gambite. Skúsiť získať min. 2 body z troch. Počas celého turnaja by som sa mal pýtať po každom ťahu, čo mi hrozí a vyberať si z viacerých ťahov, skúsiť správne hodnotiť pozíciu. Týmto spôsobom by som sa mohol vyhnúť hrubým taktickým chybám, ako aj hrať to o niečo pomalšie. Potešilo by ma, keby som si pripísal aspoň 30 ELO bodov, ale nie sú nutné. Oveľa nutnejšie je preukázať svoje zlepšenie v každej fáze partie, ako aj si dobre zahrať. Poteší ma tiež každá vyhraná koncovka, lebo práve v nich mi rastie sila výrazne hore. Cítim sa v nich byť veľmi silným.
Z nešachovým stránok bude cieľom udržať si energiu, ako i koncentráciu na požadovanej úrovni. V prípade negatívnych okolností neklesať na duchu, štýlom keď už som prehral jednu partiu tak prehrám ďalšiu. Chcem sa učiť prijať porážku a hneď zvíťaziť v ďalšej partii. Posilniť víťazného a bojového ducha.
kimi2028- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Koncentrácia bola tiež veľmi zlá, vlastne začínalo to nastavením. Už pri vstupe do hracej miestnosti som bol akýsi nesvoj, lebo nepoznal som nikoho. Hoci presne o to mi išlo, aby som stretával i s inými šachistami. Úroveň turnaja bola taká, že nemohol som si vyskúšať žiaden systém, lebo na tejto úrovni ich neovládajú. Potešilo ma, že som zvládol jednu vežovú koncovku a ukázal som v nej veľkú silu, hoci musel som ju ťahať 3,5 hodiny. Všetky partie skončili a ja som ťahal a ťahal až som to vyhral. Ťažká partia ma stála veľa energie, ale z víťazstva sa teším.
V ďalšom kole som bol tiež favoritom, nehral som to najhoršie s patričnou agresivitou no napokon som prehral. V rozhodujúcom okamihu som zle zvážil doberal som jazdcom, pričom mal som doberať strelcom a súper by bol hotový. K tomu ďalšia chyba sa stala v priskorej centralizácii kráľa v koncovke J+S vs J+S. Mal som si ponechať zrejme aspoň 1 vežový pár. Netušil som tam veľmi ako sa to hraje, hoci som pozíciu držal dlho v rovnováha. Jazdca som pekne odsekol. Nepodarilo sa mi však k nemu dostať kráľa na pôvodné miesto po krátkej rošáde. Jednoducho nešlo to a bola to veľká smola. Resp. keď niekto zahodí jasnú výhru tak nič iné si nezaslúži. Som však vďačný, že som si zahral na tomto turnaji, hoci tých odohratých partii veľa nebolo. Budem musieť zapracovať viac na riešení taktických diagramov, aby som bol silnejší v taktike.
Naposledy upravil kimi2028 dňa So 17 marec 2018 - 18:42, celkom upravené 1 krát.
kimi2028- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5072
Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
kimi2028- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Na úvod musím tu dať, že turnaj v Bratislave bude z kategórie dôležitých. Mohlo by mi vyhovovať, že sa bude hrať pomalším tempom, čoho výsledkom bude, že budem hrať pomalšie. Predsa len pri tempe 60 min+30s sa necítim veľmi pohodlne. Pri 90 minútach bude to o niečo pohodlnejšie a budem sa hnevať na seba, keď to budem hrať rýchlo. Mal by som odohrať 6 partii, ale koľko ich reálne bude tak sa uvidí až na mieste. Niektoré ciele z predošlého turnaja ostávajú. Hlavným cieľom bude si rozšíriť poznatky o nové otvorenia, aké pozície môžu v nich vznikať. Bol by som veľmi spokojný, keby som odohral 3 zápasy so šachistami nad ELO 1 700, čo by znamenalo, že na turnaji som hral dobre. Skúsiť francúzsku obranu, či dámsky gambit, čo bude zaujímavé. Viac dbať na pešiakovú štruktúru a rešpektovať plány v nich. Vyhýbať sa oslabujúcim ťahom v blízkosti svojho monarchu. Tiež bol by som rád, keby sa mi podarilo uspieť v nejakej koncovke, ktorá by bola pre mňa veľmi poučnou, ako to bolo včera v Prešove. V Prešove som odohral 2 pekné koncovky, hoci jednu som napokon stratil. Bol by som rád, keby bolo tomu aj na OPENE Doprastavu. Čo sa týka bodového zisku na turnaji tak budem spokojný s 3 bodmi so 6tich, ale na počte bodov nezáleží. Viac mi záleží na hre. Na ELO nezáleží.
Nešachové stránky sú u mňa hrôza des. Vďaka neporiadku v nich dokážem odohrať pekné partie, ako mám i horšie momenty. V prvom rade chcem pôsobiť sebavedomejšie ako naposledy, kde sa dá povedať, že turnaj som prehral už pri vstupe do miestnosti. Musím zapojiť lepšiu koncentráciu, ťahať pomalšie, aby som sa vyhol chybám. Pomerne zle znášam prehry, to musím zmeniť. Musím pochopiť konečne to, že práve z prehier sa dá najlepšie poučiť. Vďaka prehrám som sa zlepšil výrazne v koncovkách. Pochopiť, že chyba v nich sa môže pritrafiť. Ide o to sa z nich poučiť a skúsiť určiť, že čo bolo zle v nich a nabudúce zahrať to správne. Hoci môžem v nich aj tak prehrať.
Čo sa týka tréningu tak budem sa snažiť trénovať intenzívnejšie. V prvom rade si vybrať svoju obľúbenú šachovú hviezdu, s ktorou by som mohol kopírovať svoje otvorenia. Venovať sa analýze svojich partii, tam mám najhoršie resty, chcel by som urobiť diagramy z kľúčových momentov partií a skúšať hádať správne ťahy v nich. Treťou položkou bude taktika, chcel by som trénovať ju systematickejšie, stránku za stránkou, lebo som až príliš v knižke skákal. Prešiel som ju celú, ale nič si z nej nepamätám, čo je škoda.
kimi2028- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
- 1 Viete, ako si nájsť informácie o tom, kde sa vám v otvoreniach darí a kde nie? Tu musím napísať, že v otvoreniach sa mi darí konštantne a s touto stránkou šachovej hry nemám žiaden problém. Stále dá sa hrať aj lepšie, ale na tomto stupni šachu mi to stačí. Väčšinou v otvorení, pokiaľ neurobím hrubú chybu stojím podstatne lepšie ako súper.
- 2 Máte vytvorený systém, ako si ukladať svoj repertoár? Vlastný šachový repertoár nemám ešte vytvorený, čo hodnotím negatívne. Neviem však, ako na neho,lebo súperi odbočujú väčšinou veľmi skoro na mojej úrovni. Z tohto dôvodu stojím v zahájení lepšie.
- 3 Ste pripravení na prekvapenia od súperov? Viete, ako na ne budete reagovať? Na prekvapenia zo strany súperov som pripravený a dokážem na ne väčšinou dobre reagovať, hoci občas reakcia nie je adekvátna.
- 4 Poznáte triky, ako odhaliť rýchlo a efektívne súperove slabiny? Nie som veľmi behaviorálnym šachistom, ale chcel by som byť.
- 5 Viete, ako súper vníma vás? Viete tento svoj obraz v jeho hlave využiť vo svoj prospech? Aj silní hráči vďaka mojim znalostiam v otvoreniach ma rešpektujú, lebo vidia, že hrajem to pomerne dobre.
- 6 Viete, v ktorých otvoreniach skórujú najlepšie slabší hráči a v ktorých tí silnejší? Slabší hráči skórujú väčšinou v otvorených hrách ako talianska hra, francúzska obrana. Silnejší hrávajú už zatvorené hry, ako dámsky gambit, či kráľovská indická obrana, sicílska obrana.
- 7 Poznáte stratégie slabších hráčov, ktoré prinášajú najviac bodov? Výsledky proti slabším hráčom nemám najlepšie, lebo nedokážem sa vypnúť k skvelým výkonom. Tuším už, čo by som proti slabším mal hrať. Ide hlavne o útok na kráľa, prípadne prehrať ich v koncovke s prevahou
- 8 Ak hráte na remízu, dávate si pozor na to, aby hra na remízu nebola pomalou cestou k prehre? Tu veľmi veľký pozor nedávam, keďže nedokážem hrať ešte na remízu
- 9 Ak hráte na výhru, dali ste si pozor, že hráte podľa šachových zákonov a neznásilňujete ich podľa svojich želaní? Snažím sa rešpektovať základné šachové pravidlá, nie vždy sa mi to podarí.
- 10 Dokážete zovšeobecňovať a nájsť príčiny svojich chýb? Dokážem nájsť i viacej príčin svojej prehry ako šachové tak i nešachové.
kimi2028- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Strana 3 z 13 • 1, 2, 3, 4 ... 11, 12, 13
Schizofórum :: Kaviareň :: Šport