Šachy (Chess)
Schizofórum :: Kaviareň :: Šport
Strana 7 z 13 • 1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 11, 12, 13
Re: Šachy (Chess)
V druhej partii som zvolil strelcovú hru, ktorá platí na menej skúsených súperov a je osvedčeným receptom. Tiež som nevyužil taktické možností útoku na bod f7. Postupom času aj bez využitia tejto metódy som mal dvoch pešiakov k dobru, čo je už solídna prevaha. Podarilo sa mi efektívne zjednodušovať hru, ale zahral som jeden smolný ťah bez koncetrácie a aj tú partiu som prehral. Nevadí budeme bojovať. Mám sa ešte veľa, čo učiť. Hlavne nepodceňovať resp. nebyť v eufórii so slabými súpermi, i keď som jasne lepším hráčom. Ku každému súperovi mal by som pristupovať s pokorou.
kimi2028- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 2282
Reputácia : 762
Dátum registrácie : 13.02.2017
Zdravotný stav
Diagnóza: F20.0, F20.4
Súčasná medikácia: Reagila 4,5 mg
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5073
Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
kimi2028- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
kimi2028- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Tréning:
- podpora taktického videnia (1,5 hod. ráno, večer 45 minút)
- otvorenia (spracovať si všetky otvorenia z portálu Robert a Petr šachy, vybrať nejaké zaujímavé vecí, ktoré budem na turnaji hrávať)
- stratégia (učiť sa rôznym plánom v pešiakových štruktúrach)
- prax (odohratie 1 online partie za týždeň s tempom 60 min.)
- komentovanie vlastných najnovších partií
Turnaj:
- odohrám pravdepodobne len 4 zápasy, bolo by skvelé, keby som uhral 2 body
- mať kráľa, v čo možno najviac partiách v bezpečí
- skúsiť hodnotiť pozíciu a vyberať z viacerých ťahov, bude na to priestor
- rozohrávať správne otvorenia, vyhýbať sa "oslím" uškám.
- meniť vždy aktívneho súperovho jazdca, pokiaľ bude na to príležitosť
- pracovať nešachovo na pozitívnej osobnosti, energii a motivácii
kimi2028- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Odohral som 2 online partie s tempom 60 minút s rozloženou šachovnicou. Tam som bez väčších problémov víťazil a darilo sa mi nachádzať skvelé ťahy. Nejaké tie otvorenia sa nedali vyskúšať, keďže súperi ich nepoznali. Potešilo ma opäť, že v jednom prípade som zvíťazil po peknej taktike rontgenový útok. Takýmto spôsobom som ešte nevyhral. Doma sa dokážem už skutočne skvelo koncentrovať.
Sledoval som veľmi veľa videí, zaujímali ma hlavne partie klasikov. Škoda, že v češtine som videl už úplne všetko, čo bolo k dispozícii. Tam ide skôr o nejaké to poučenie z partii iných, na otvoreniach som ešte nemakal. To príde až zajtra, tak som si to výhľadovo naplánoval a dodržím to.
Čo sa týka komentovania partii, tak som dokázal okomentovať len jednu svoju partiu, tam to je o niečo zložitejšie, lebo je to veľký žrút času. Stráviš nad tým 3 hodiny a zistíš, že si sotva vo štvrtine partii, lebo chcem to robiť pedantne. Poučiť sa z toho,čo najviac.
Čo nešachové stránky? Na svoje domáce partie sa mi darí celkom sústrediť. Tendencie k omylom nie sú žiadne. Práve týmto by som sa mal prezentovať. Do toho naučiť sa dovádzať vecí až dokonca. Jednoducho mám o dvoch pešiakov viacej tak to vyhrať. Musím pracovať na bojovnosti a odvahe, lebo pozície kde som zdravo odvážny tak hrám veľmi dobre. Mohol by som byť veľmi silným hráčom.
kimi2028- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5073
Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
kimi2028- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Otvorenia som sa rozhodol meniť nebudem, na e4 budem hrať draka alebo francúzsku bude to závisieť od sily súpera. Vo francúzskej sa mi veľa nedarili, ale videl som na ňu veľa videi a rád by som ich skúsil proti veľmi silnému šachistovi so zložitejšou strednou hrou, ktorý by o nej niečo vedel. Na ostatných budem skúšať draka sicilského.
Odohral som stanovenú 1 partiu, ale súpera som zdolal veľmi rýchlo. Nepodarilo sa mu otvorenie a ja som ho pekne potrestal za to. Druhú partiu sa hrať nechystám z časových dôvodov, i keď pri hraní partie som sa cítil veľmi dobre, ale trvalo to krátko. Okomentoval som si tiež opäť jednu šachovú partiu.
Nešachovo? Je to na dobrej ceste zo šachu mám radosť. K tomu mi pomáha aj dobrá staršia šachová knižka z knižnice, ktorú mi mamka vypožičala. Týka sa to zápasov o majstra sveta v šachu, ktorá prináša zákulisie vrcholového šachu, či už nešachovo slovom alebo zaujímavými nenáročne komentovanými partiami. Je to taká pohodová knižka. Dúfam, že sa aj moje nešachové vlastnosti nejako zlepšili.
kimi2028- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Nie som už pod časovým stresom tak som sa rozhodol, že vypracujem svoj šachový repertoár za bieleho ako aj čierneho. Za bieleho sa nemení úvodný ťah, ktorým je 1. e4, na ktorý môžu súperi reagovať rôznym spôsobom a tak vypracujem si repertoár na ruskú hru, strelcovú hru, sicílsku obranu, francúzsku obranu, caro can či škandinávsku hru. Z pohľadu čierneho si pripravím reakcie na úvodné ťahy bieleho. Budem sa pripravovať na 1. e4, 1. d4, 1. c4, či 1. Jf3. Na každé otvorenie si pripravím po 2 varianty, ktoré budem sa snažiť striedať, čiže musím sa naučiť, keď to spočítam nejakých 20 systémov.
Budem pokračovať aj v tréningu taktiky. Tentokrát som sa rozhodol, že začnem od piky a budem riešiť jednoťažky a dvojťažky štýlom mat 1. resp. 2. ťahom. Takto sa mi bude zlepšovať môj taktický postreh. Chcel by som do 2 mesiacov vyriešiť cca. 400-500 diagramov. Uvidím ako mi to pôjde, lebo počet je asi vysoký. Budem mať určite aj voľné dní, kedy nevyriešim nič.
V rámci relaxu som sa rozhodol, že budem študovať aj partie bývalých majstrov sveta, ktoré by mi mohli v budúcnosti veľmi pomôcť. Vyberiem si pravdepodobne veľmajstra Karpova, keďže práve jeho šach sa mi veľmi páči. Do 2 mesiacov by som chcel prejsť si od neho 20 jeho partii. Chcel by som sa venovať aj komentovaniu vlastných partií hraných vážnym tempom odohraných v tomto roku. Povedzme, aby som si za tie 2 mesiace okomentoval 10-15 partii.
Teraz som zvedavý, že koľko vecí z tohto splním, kamaráti:)
kimi2028- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
S otvoreniami som príliš nepokročil, mal som síce 4 otvorenia do šachového repertoáru urobené, ale nejakou nešťastnou náhodou mi súbor zmizol a tak zo 4 otvorení mám zapísaných a uložených len 2 (Pircová hra, Carro cann). Aj tu je to dobrej ceste, aby sa stala z toho dobrá rutina. Dnes snáď dopíšem tie 2 možno 3 otvorenia (škandinávska hra, francúzska obrana, ruská hra), ktoré som zašantročil niekde. Nevadí, dnes sa budem venovať len písaniu repertoáru a som zvedavý koľko toho stihnem za jeden deň. Tréning taktiky je už za mnou, tak si to môžem dovoliť.
No a ten spomínaný šachový relax nie je. Momentálne, čo sa týka šachu tak len makám. Pozrel som si len jedno šachové video z jednej peknej šachovej partie klasikov. Zvyšok bieda. Na Karpovovi som nezačal ešte makať a podobne som neokomentoval ani jednu svoju šachovú partiu. Na toto si musím vyhradiť ešte čas, aby som všetko, čo som si vytýčil stihol.
kimi2028- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Čo sa týka mravčej prace? Tak v prvom rade vyškrtnúť zo svojho šachového repertoáru francúzsku obranu. Je to síce ľahké otvorenie na naučenie, ale nesedí mi to vôbec. V tomto otvorení som vyhral len raz za tie roky. Musím si tiež uvedomiť, že sa môže začínať aj s 1. d4. Osobitnou kapitolou je môj tréning, ku ktorému sa nedokážem veľmi prinútiť. Mal by som byť viac svedomitejší a odhodlanejší. Mal by som sa nejako viac motivovať. Zaujímavé, že keď som si dal za úlohu vyriešiť všetky dvojťažky tak som to splnil. Preto dávam si za cieľ vyriešiť denne 4 diagramy denne, tiež dať si tzv. šachový kvíz (hádanie ťahov za víťaznú stranu, spoločne s výberom ťahov kandidátov). To by bolo tak všetko.
kimi2028- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Strana 7 z 13 • 1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 11, 12, 13
Schizofórum :: Kaviareň :: Šport