Schizofórum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Dole

Šachy (Chess)

Strana 7 z 13 Previous  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 11, 12, 13  Next

Goto down

• Zaslať odpoveď

Šachy (Chess) - Stránka 7 Empty Re: Šachy (Chess)

Odoslať  kimi2028 Pi 22 jún 2018 - 17:05

Ani dnešok nebol pre mňa úspešný. Snažil som sa robil, čo som mohol, ale nepodarilo sa mi ani raz zvíťaziť. V úvodnej partii dňa som nebol favoritom. Zasadol ku mne celkom silný šachista a vzdorovať mu bolo náročné. Šach so chýbajúcou energiou sa hrá ťažšie a to sa mi len potvrdilo. Súper zvíťazil v očakávanej anglickej hre bez väčších ťažkostí. Stratil som jedného pešiaka a už to išlo do stratena. Mal som rôzne vhodné taktické zlepšenia napriek tomu, že som ich počítal. Toto musím zmeniť hrať tie šachy odvážnejšie.

V druhej partii som zvolil strelcovú hru, ktorá platí na menej skúsených súperov a je osvedčeným receptom. Tiež som nevyužil taktické možností útoku na bod f7. Postupom času aj bez využitia tejto metódy som mal dvoch pešiakov k dobru, čo je už solídna prevaha. Podarilo sa mi efektívne zjednodušovať hru, ale zahral som jeden smolný ťah bez koncetrácie a aj tú partiu som prehral. Nevadí budeme bojovať. Mám sa ešte veľa, čo učiť. Hlavne nepodceňovať resp. nebyť v eufórii so slabými súpermi, i keď som jasne lepším hráčom. Ku každému súperovi mal by som pristupovať s pokorou.
kimi2028
kimi2028
V.I.P. Golden
V.I.P. Golden

Počet príspevkov : 2282
Reputácia Reputácia : 762
Dátum registrácie : 13.02.2017

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza: F20.0, F20.4
Súčasná medikácia Súčasná medikácia: Reagila 4,5 mg

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  Matej Pi 22 jún 2018 - 17:33

To nič, Kimi. Určite Ťa v ďalších šachových partiách v budúcnu čaká ešte veľa výhier. Páči sa mi veľmi, ako perfektne opisuješ svoju taktiku a taktiku súpera, a celé to spojíš s opisom svojich dojmov a pocitov. Vyslovene ponúkaš prehľadnú analýzu, za čo Ti ďakujem, lebo to napríklad aj mňa konkrétne obohacuje. V šachu sa moc nevyznám, teda poznám pravidlá, ale teóriu o taktike vôbec neviem ani trochu. Preto s obdivom sledujem tieto Tvoje skúsenosti. Je veľmi dobre, že svoj talent rozvíjaš aj v čase liečenia ochorenia a socializuješ sa odvážne až na úroveň účasti na týchto zaujímavých turnajoch. Klobúk dole, Kimi! Applause

Super! Super! Super!

Vitaj

Šachy (Chess) - Stránka 7 Health10 https://schizo.sk
Matej
Matej
Okoloidúci
Okoloidúci

Počet príspevkov : 5073
Reputácia Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Bydlisko Bydlisko : západné Slovensko

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)

https://schizo.sk
hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  kimi2028 So 23 jún 2018 - 19:29

Moje šachové pôsobenie na Šírave sa skončilo. Bohužiaľ hodnotím ho, ako neúspešne. Podarilo sa mi získať len 1 bod zo 6 pokusov. Nejaké možnosti na zisk väčšieho počtu bodov som tentokrát nemal a ťahal som za kratší koniec. Bohužiaľ energiu hľadám ťažko od skončenia 4. kola v Humennom, odkedy som začal hrať slabší šach. Dalo sa čakať, že odohrať 12 partií za 8 dní nezvládnem. Sú to však pre mňa dobre skúsenosti a motivácia do ďalšieho tréningu. Musím zapracovať viac na taktike a už doma počítať všetko až do úplného konca. Hrám celkom pekný šach. Dokážem nájsť hlavný ťah, ktorý dokáže nasmerovať ma správnym smerom, ale nedokážem to dopočítať až do konca. Pozitívne hodnotím to, že čo som si povedal pred turnajom tak som to aj dodržal. Ťahal som to už pomalšie, využíval čas na rozmýšľanie efektívnejšie. Kráľ bol až na 2 prípady v úplnom bezpečí. Hlavný cieľ je teraz týchto 12 partií si teraz podrobnejšie okomentovať a nájsť v nich nejaké to poučenie.
kimi2028
kimi2028
V.I.P. Golden
V.I.P. Golden

Zdravotný stav

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  kimi2028 Po 25 jún 2018 - 19:00

O tom, ako trénovať šachy ,Smile Zase som sa niečomu priučil.

https://www.youtube.com/watch?v=SlVlJxKbp9o
kimi2028
kimi2028
V.I.P. Golden
V.I.P. Golden

Zdravotný stav

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  kimi2028 Ut 3 júl 2018 - 8:55

Ahojte, dneškom začínam prípravu na turnaj v Prešove, ktorý sa uskutoční 2. augusta, čo je relatívne ešte dostatok času. Chcem začať sa pripravovať už dnes. Hlavným cieľom bude si dobre zahrať na tomto turnaji a pracovať na sebe aj nešachovo. Dal som si za cieľ zlepšiť psychiku po prehre. Rád by som si dal za úlohu, aby som v prípade prehry nebol frustrovaný a myslel pozitívne. Druhou potrebnou nešachovou zložkou by mala byť energia. Pridám pravdepodobne na jej podporu prísnejší režim. Budem chodiť na plaváreň, či do fitness centra. Poslednou zložkou bude motivácia, tiež to skúsim. Najlepší turnaj, čo som odohral (bol na výkon 1800 elo) tak bol som skvelo motivovaný. Rád by som tento vzorec preniesol do ďalšieho tréningu. Chystám sa pozerať aj webinár Jána Markoša.

Tréning:
- podpora taktického videnia (1,5 hod. ráno, večer 45 minút)
- otvorenia (spracovať si všetky otvorenia z portálu Robert a Petr šachy, vybrať nejaké zaujímavé vecí, ktoré budem na turnaji hrávať)
- stratégia (učiť sa rôznym plánom v pešiakových štruktúrach)
- prax (odohratie 1 online partie za týždeň s tempom 60 min.)
- komentovanie vlastných najnovších partií

Turnaj:
- odohrám pravdepodobne len 4 zápasy, bolo by skvelé, keby som uhral 2 body
- mať kráľa, v čo možno najviac partiách v bezpečí
- skúsiť hodnotiť pozíciu a vyberať z viacerých ťahov, bude na to priestor
- rozohrávať správne otvorenia, vyhýbať sa "oslím" uškám.
- meniť vždy aktívneho súperovho jazdca, pokiaľ bude na to príležitosť
- pracovať nešachovo na pozitívnej osobnosti, energii a motivácii
kimi2028
kimi2028
V.I.P. Golden
V.I.P. Golden

Zdravotný stav

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  kimi2028 Ne 8 júl 2018 - 11:13

Týždeň tréningu na Prešov mám za sebou. Musím napísať, že v niektorých veciach som bol úspešný v iných menej. Najväčšie problémy robilo mi donútiť sa riešiť taktiku. To je taká nevďačná práca, ale je veľmi dôležitá, aby človek videl obraty rôzneho druhu. Hlavne keď v jeho partiách sa začínajú objavovať a nič sa nedokáže spočítať presne. Vyriešil som len nejakých 15 diagramov, z ktorých som mal väčšinu dobre. Zmýlil som sa len asi v 3 prípadoch, čo ujde. Čiže z hľadiska metodického, je to zatiaľ to skóre +9. Dnes si dám ešte jeden taktický tréning, pričom dôležitá bude aj koncentrácia. Skúsiť spočítať všetko správne, aj s možnosťami.

Odohral som 2 online partie s tempom 60 minút s rozloženou šachovnicou. Tam som bez väčších problémov víťazil a darilo sa mi nachádzať skvelé ťahy. Nejaké tie otvorenia sa nedali vyskúšať, keďže súperi ich nepoznali. Potešilo ma opäť, že v jednom prípade som zvíťazil po peknej taktike rontgenový útok. Takýmto spôsobom som ešte nevyhral. Doma sa dokážem už skutočne skvelo koncentrovať.

Sledoval som veľmi veľa videí, zaujímali ma hlavne partie klasikov. Škoda, že v češtine som videl už úplne všetko, čo bolo k dispozícii. Tam ide skôr o nejaké to poučenie z partii iných, na otvoreniach som ešte nemakal. To príde až zajtra, tak som si to výhľadovo naplánoval a dodržím to.

Čo sa týka komentovania partii, tak som dokázal okomentovať len jednu svoju partiu, tam to je o niečo zložitejšie, lebo je to veľký žrút času. Stráviš nad tým 3 hodiny a zistíš, že si sotva vo štvrtine partii, lebo chcem to robiť pedantne. Poučiť sa z toho,čo najviac.

Čo nešachové stránky? Na svoje domáce partie sa mi darí celkom sústrediť. Tendencie k omylom nie sú žiadne. Práve týmto by som sa mal prezentovať. Do toho naučiť sa dovádzať vecí až dokonca. Jednoducho mám o dvoch pešiakov viacej tak to vyhrať. Musím pracovať na bojovnosti a odvahe, lebo pozície kde som zdravo odvážny tak hrám veľmi dobre. Mohol by som byť veľmi silným hráčom.
kimi2028
kimi2028
V.I.P. Golden
V.I.P. Golden

Zdravotný stav

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  Matej Ne 8 júl 2018 - 17:45

Kimi, s veľkým obdivom naďalej sledujem Tvoje zanietenie pre šach. jumping Vidím, že Ti to ide a že Ti perfektne funguje aj motivácia v tejto veci. Klobúk dole, prajem Ti mnoho víťazstiev a hojne pôžitku zo samotnej hry. Všetko dobré! Super! Super! Super!

cheers
jumping2

Šachy (Chess) - Stránka 7 Health10 https://schizo.sk
Matej
Matej
Okoloidúci
Okoloidúci

Počet príspevkov : 5073
Reputácia Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Bydlisko Bydlisko : západné Slovensko

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)

https://schizo.sk
hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  kimi2028 Ne 8 júl 2018 - 19:59

Ďakujem ti Matej za milú reakciu. Tiež som rád, že mi život spríjemňujú šachy a je to vcelku zaujímavé. Bohužiaľ ku šachu patria i pády, ale vždy sa dá povstať a ísť na správnu cestu. Momentálne mám do šachu veľkú chúť. Posledný neúspešný turnaj ma namotivoval, hoci to som nebol ja. Začal som pracovať okamžite na svojom zlepšení. Poslal som na jeden youtube kanál 3 svoje partie, ktoré zaanalyzuje mi jeden chlapík (silný šachista) a som zvedavý, čo bude o nich hovoriť. Teda keď si ich vyberie, ale verím, že áno. Dovtedy budem na sebe makať šachovo.
kimi2028
kimi2028
V.I.P. Golden
V.I.P. Golden

Zdravotný stav

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  kimi2028 Ne 15 júl 2018 - 11:26

Mám za sebou druhý týždeň prípravy na Prešov. Vyriešil som 20 diagramov väčšinou správne. Potešilo ma, že uvodník som našiel vždy, ale v niektorých variantách som sa strácal. Čiže taktika môže byť, ale je na čom pracovať, mám však ešte 2 týždne.

Otvorenia som sa rozhodol meniť nebudem, na e4 budem hrať draka alebo francúzsku bude to závisieť od sily súpera. Vo francúzskej sa mi veľa nedarili, ale videl som na ňu veľa videi a rád by som ich skúsil proti veľmi silnému šachistovi so zložitejšou strednou hrou, ktorý by o nej niečo vedel. Na ostatných budem skúšať draka sicilského.

Odohral som stanovenú 1 partiu, ale súpera som zdolal veľmi rýchlo. Nepodarilo sa mu otvorenie a ja som ho pekne potrestal za to. Druhú partiu sa hrať nechystám z časových dôvodov, i keď pri hraní partie som sa cítil veľmi dobre, ale trvalo to krátko. Okomentoval som si tiež opäť jednu šachovú partiu.

Nešachovo? Je to na dobrej ceste zo šachu mám radosť. K tomu mi pomáha aj dobrá staršia šachová knižka z knižnice, ktorú mi mamka vypožičala. Týka sa to zápasov o majstra sveta v šachu, ktorá prináša zákulisie vrcholového šachu, či už nešachovo slovom alebo zaujímavými nenáročne komentovanými partiami. Je to taká pohodová knižka. Dúfam, že sa aj moje nešachové vlastnosti nejako zlepšili.
kimi2028
kimi2028
V.I.P. Golden
V.I.P. Golden

Zdravotný stav

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  kimi2028 Ne 22 júl 2018 - 18:58

Tak mám za sebou tretí intenzívny šachový tréningový týždeň, pričom sa vyvrbilo to tak, že do Prešova napokon nepôjdem. Vyriešil som 40 diagramov s úspešnosťou +11... Bohužiaľ koliduje to s jednou akciou v mojom meste, ktorú uprednostním pred šachmi. Aj tak by sa mi do Prešova blbo dochádzalo a povedal som si, že turnajov ešte bude. Pridali mi do šachového kalendára ďalší turnaj v okolí na koniec septembra, čo je super a tam pôjdem. Vzhľadom na to, že ide o dva mesiace tak by som sa chcel na neho pripravovať intenzívnejšie.

Nie som už pod časovým stresom tak som sa rozhodol, že vypracujem svoj šachový repertoár za bieleho ako aj čierneho. Za bieleho sa nemení úvodný ťah, ktorým je 1. e4, na ktorý môžu súperi reagovať rôznym spôsobom a tak vypracujem si repertoár na ruskú hru, strelcovú hru, sicílsku obranu, francúzsku obranu, caro can či škandinávsku hru. Z pohľadu čierneho si pripravím reakcie na úvodné ťahy bieleho. Budem sa pripravovať na 1. e4, 1. d4, 1. c4, či 1. Jf3. Na každé otvorenie si pripravím po 2 varianty, ktoré budem sa snažiť striedať, čiže musím sa naučiť, keď to spočítam nejakých 20 systémov.

Budem pokračovať aj v tréningu taktiky. Tentokrát som sa rozhodol, že začnem od piky a budem riešiť jednoťažky a dvojťažky štýlom mat 1. resp. 2. ťahom. Takto sa mi bude zlepšovať môj taktický postreh. Chcel by som do 2 mesiacov vyriešiť cca. 400-500 diagramov. Uvidím ako mi to pôjde, lebo počet je asi vysoký. Budem mať určite aj voľné dní, kedy nevyriešim nič.

V rámci relaxu som sa rozhodol, že budem študovať aj partie bývalých majstrov sveta, ktoré by mi mohli v budúcnosti veľmi pomôcť. Vyberiem si pravdepodobne veľmajstra Karpova, keďže práve jeho šach sa mi veľmi páči. Do 2 mesiacov by som chcel prejsť si od neho 20 jeho partii. Chcel by som sa venovať aj komentovaniu vlastných partií hraných vážnym tempom odohraných v tomto roku. Povedzme, aby som si za tie 2 mesiace okomentoval 10-15 partii.

Teraz som zvedavý, že koľko vecí z tohto splním, kamaráti:)
kimi2028
kimi2028
V.I.P. Golden
V.I.P. Golden

Zdravotný stav

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  kimi2028 So 4 august 2018 - 6:26

Ahojte kamaráti, čo sa týka šachov tak pokračujem v nastolenom trende. Hlava si už zvykla na to, že musí riešiť diagramy každý deň. Stala sa z toho už celkom príjemná rutina. Počas týchto cca. 2 týždňov som sa venoval riešeniu dvojťahových matov, riešil som celkovo 176 diagramov (z toho bolo 5 vyriešených nesprávne, čo nie je najhoršia úspešnosť). Tak dvojťahové diagramy by mal človek vidieť.

S otvoreniami som príliš nepokročil, mal som síce 4 otvorenia do šachového repertoáru urobené, ale nejakou nešťastnou náhodou mi súbor zmizol a tak zo 4 otvorení mám zapísaných a uložených len 2 (Pircová hra, Carro cann). Aj tu je to dobrej ceste, aby sa stala z toho dobrá rutina. Dnes snáď dopíšem tie 2 možno 3 otvorenia (škandinávska hra, francúzska obrana, ruská hra), ktoré som zašantročil niekde. Nevadí, dnes sa budem venovať len písaniu repertoáru a som zvedavý koľko toho stihnem za jeden deň. Tréning taktiky je už za mnou, tak si to môžem dovoliť.

No a ten spomínaný šachový relax nie je. Momentálne, čo sa týka šachu tak len makám. Pozrel som si len jedno šachové video z jednej peknej šachovej partie klasikov. Zvyšok bieda. Na Karpovovi som nezačal ešte makať a podobne som neokomentoval ani jednu svoju šachovú partiu. Na toto si musím vyhradiť ešte čas, aby som všetko, čo som si vytýčil stihol.
kimi2028
kimi2028
V.I.P. Golden
V.I.P. Golden

Zdravotný stav

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  kimi2028 Po 3 september 2018 - 20:14

Ahojte kamaráti rozhodol som sa, že zosumarizujem svoju šachovú sezónu. Pôjdem síce ešte na jeden turnaj do Vranova, ale tam si idem v prvom rade dobre zahrať a vyzvať, čo najviac silných šachistov. Moje šachové výkony boli tento rok veľmi biedne. Prišiel som o nejakých 200 ELO bodov, čo je strašný prepad. Som rád, že som opustil svoju komfortnú zónu a donútil som sa ísť na turnaje. Aj to je pokrok ku lepšiemu, hoci tých turnajov mohlo byť viac. Na začiatku sezóny som písal, že cieľom je hlavne zúčastniť sa 5 turnajov so zapisovaním. Je jasné, že to nesplním. S Vranovom budem mať odohraté len 4 turnaje.

Čo sa týka mravčej prace? Tak v prvom rade vyškrtnúť zo svojho šachového repertoáru francúzsku obranu. Je to síce ľahké otvorenie na naučenie, ale nesedí mi to vôbec. V tomto otvorení som vyhral len raz za tie roky. Musím si tiež uvedomiť, že sa môže začínať aj s 1. d4. Osobitnou kapitolou je môj tréning, ku ktorému sa nedokážem veľmi prinútiť. Mal by som byť viac svedomitejší a odhodlanejší. Mal by som sa nejako viac motivovať. Zaujímavé, že keď som si dal za úlohu vyriešiť všetky dvojťažky tak som to splnil. Preto dávam si za cieľ vyriešiť denne 4 diagramy denne, tiež dať si tzv. šachový kvíz (hádanie ťahov za víťaznú stranu, spoločne s výberom ťahov kandidátov). To by bolo tak všetko.
kimi2028
kimi2028
V.I.P. Golden
V.I.P. Golden

Zdravotný stav

hug0
sorry0