Schizofórum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Dole

Šachy (Chess)

Strana 5 z 13 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11, 12, 13  Next

Goto down

• Zaslať odpoveď

Šachy (Chess) - Stránka 5 Empty Re: Šachy (Chess)

Odoslať  kimi2028 Ne 1 apríl 2018 - 16:28

U mňa je to približne podobné. Tiež mám stanovenú svoju výkonnosť. Bola už aj podporená jedným turnajom, ktorý som odohral na danej výkonnosti 1800. Prišiel som tiež na to, že sa dá hrať s každým. Osobne ELO pre mňa neznamená až tak veľa, žeby som sa za ním trhal a mal nejaké muky. Bohužiaľ ELO potrebujem na ligu. Raz by som chcel vyzvať v lige hráčov s ELO nad 1800. Tiež dokázať, že nepatrím ešte do starého železa, ako potvrdzujú moji spoluhráči, ktorí svoje nahrabané bodíky až veľmi stracajú. Ja by som sa chcel hýbať opačným smerom a aby sme sa niekde v polovici cesty stretli. Limitujú ma však moje skúsenosti a všetky odohrané turnaje resp. zápasy sú pre mňa veľkou školou. Herne zlepšujem sa každým odohratým zápasom, čo ma teší. Musím si však nájsť nejaký lepší systém učenia šachu, aby som sa mohol posúvať pomalým tempom vyššie. Strašidelné vecí dokážem hrávať aj s ELO 1400. Very Happy Odohral som na Doprastave skutočne pekné partie a cítim, že som dosiahol vyššiu úroveň v praktickom šachu.
kimi2028
kimi2028
V.I.P. Golden
V.I.P. Golden

Počet príspevkov : 2282
Reputácia Reputácia : 762
Dátum registrácie : 13.02.2017

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza: F20.0, F20.4
Súčasná medikácia Súčasná medikácia: Reagila 4,5 mg

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  Dušan Ne 1 apríl 2018 - 20:15

Dušan
Dušan
V.I.P. Golden
V.I.P. Golden

Počet príspevkov : 1604
Reputácia Reputácia : 378
Dátum registrácie : 02.07.2016

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza:
Súčasná medikácia Súčasná medikácia:

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  kimi2028 Ne 8 apríl 2018 - 16:57

Dnes som mal ligovú partiu a bohužiaľ som prehral so slabším súperom. Hra bola dobrá, mal som ho na lopatke, ale nevyšla mi obeť figúry. Bola to vtipná partia, napriek prehre som sa dávno tak nepobavil. Súper mal rozhodujúcu prevahu, doslova si zdriemol za šachovnicou na 15 minút, 3x som sa ho snažil decentne zobudiť a padol mu napokon čas. Prebral sa asi po 4 minútach, čo mal na hodinách samé nuly. Nechcelo sa mi reklamovať na čas svoje víťazstvo. Chcel som, aby nejaké body do ratingu získal, keď už tak dobre to hral a zaslúžil si ich. Musím trochu zamakať, lebo v 80-90% prípadov mám lepšiu pozíciu ako súper a potom to dopadne takto, že prehrám. Z posledných 10 hier som stal 9x lepšie, ale stále mi niečo chýba.
kimi2028
kimi2028
V.I.P. Golden
V.I.P. Golden

Zdravotný stav

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  Dušan Ne 8 apríl 2018 - 19:37

Dušan
Dušan
V.I.P. Golden
V.I.P. Golden

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza:

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  kimi2028 Ne 15 apríl 2018 - 11:27

Ahoj fajny, čo ty a koncovky? V poslednom čase som sa zlepšil v nich veľmi a s dostatkom času dokážem ich hrať skutočne kvalitne hlavne tie vežové. Na začiatku mal som s nimi problémy, ale v súčasnosti som v nich lepší ako súper. V nich sa z prehratých pozícii stavajú remízové, naopak z remízových vyhraté. Musím si naštudovať aj iné typy, hoci v praxi sa vyskytujú už menej ako tie vežové.

Píšem ti preto, lebo som našiel pekný článok o nich: http://sachovetreningy.sk/koncovky-vseho-druhu/
kimi2028
kimi2028
V.I.P. Golden
V.I.P. Golden

Zdravotný stav

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  Dušan Ne 29 apríl 2018 - 20:39

ahoj,
tak po dnesnom celodenom vylihovani som si dal na teraz tu namahu a dopisal som sachove poznamky bez diagramov do 10 zositov,cela táto cinost mi trvala viac ako pol roka,vychadzal som z 10 knih a z casti aj videi,

teraz nasleduje druha faza a to prepisanie tíchto poznamok do poznamkoveho bloku onenote a do wordu,

az budem mat tuto fazu hotovu,mozem nekonecne memorovat,eh ,opakovat kolom dookola teoriu bez diagramof,
dost to pomaha aj pri rieseni uloh,testov a samotnej hre,par krat sa mi pri hre stalo ,ze som pri pozicii na sachovnicu si opakoval konkretnu poucku z poznamok a jej spravny postup dosiel k vyhre,

je dobre ked clovek vie ako nato,toho aj zacne sach bavit,

dalej do poznamkoveho bloku nahravam pgn.diagrami aj s poznamkami ohladne mojho repertoaru,teda sachoveho zahajenia a otvorenia,je to zdlahava robota nakolko mam tusim az 6 knih,ale len jedna je po cesky,ostatne po anglicky, a tie si chcem potom neskorsie dat nekomu prelozit,
totiz do svojej chessdatabazy nahravam vsetko,cize mam prehlad o vsetkom,jak videa,tak aj knizky,a v poznamkovom bloku pouzivam na zobrazenie partie ci diagramu aj chessbase viewer,

dalej comu sa venujem je konecne aj to samostudium z poznamkoveho bloku,totiz mojim snom a faktom je mat vseko co sa tyka sachu,vsetko na jednom mieste a poznamkovy blok je jak na to stvoreny,online blog ci stranku zatial v plane nemam,lebo nemam ani na nu cas,

cize mam o jednu sachovu cinnost menej,ostava mi len :
-tvorba pgn.diagramov,ci partii spolu s poznamkami (Repertoar zahájení,sachové tréningy.sk,robert a petr sachy)
-samostudium opakovanie poznamok bez diagranov a opakovanie poznamok aj z diagrammi z otvoreni ci videi o strategii,taktike....
-a samozrejme tréning,najlepsie z mojej nazbieranej databazy ktoru som rozdelil na treningove databazy z oblasti otvorenia,taktiky,strategie a koncoviek + bodovaci system.

az budem kompletny s poznamkami a treningovej databazy az potom budem uvazovat o nejakom turnaji,zatial sa na turnaje necitim a je mi luto teraz vysolit tolke penaze za regi.
Dušan
Dušan
V.I.P. Golden
V.I.P. Golden

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza:

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  kimi2028 Po 30 apríl 2018 - 11:10

Ahoj fajny,
momentálne pre šach nerobím až tak veľa. Snažím sa okomentovať svoje partie a to je všetko, čo sa týka šachu. Jeden turnaj som zrušil, ktorý štartuje o pár dní. Ide hlavne o to, že zanedbávam prácu s vlastnými partiami, aj keď som pokročil. Tiež chcel by som zmeniť zásadne systém hry a technike hry ako takej, ktoré som doma ešte netrénoval. Bolo by vhodné, keby som si to natrénoval. Málo by ísť o tréning z vlastných partii (voľba 3-4 kandidátov zo všetkých dostupných ťahov, vybratie najsilnejšieho pokračovania) za obe strany. Takýto tréning však zaberie veľmi veľa času a bude to náročné, keďže počet pokračovaní sa blíži ku 300-vke za celú partiu pri takomto spôsobe uvažovania. Tiež si to nejako zapísať a okomentovať to všetko. Pokiaľ by sa mi to podarilo to preniesť aj do normálneho turnaja tie vecí, ktoré budem cvičiť v najbližších týždňoch tak by to mohlo byť skutočne skvelé. Na začiatku budú výsledky zrejme strašné, ale časom by sa mal výber ťahov zlepšovať.
kimi2028
kimi2028
V.I.P. Golden
V.I.P. Golden

Zdravotný stav

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  Dušan Po 30 apríl 2018 - 11:42

ahoj @kimi2028

vsetko chce svoj cas, sachy su zdlhava vec,niekto to hra cely zivot a je tam kde je a napr.taky carlsen za 20 rokof sachu to dotiahol na majstra,
chcem len povedat ,nikam sa neponahlat ,sachy sa daju hrat aj popri starobnem dochodku,poznam vela dedkovcou ktori hraju sachy kratku dobu a hraju ich len pre zabavu aktivitu,chodia kvoli relaxacnemu pobytu na turnaje,ktore ich naplnaju,

ja hram sachy piaty rok a tento rok som pocitil prvy ubytok bodov,ale hovorim vsetko to je o psychologii.... a hlavne treningu v ktorom nesmie chybat prepocet variant,

ked riesis diagram alebo hras hru na cas ,tak je dobre vyuzivat aj superov cas na profilaxiu co je + dalsich 50% z hry,po lopate povedane ,u supera rozmyslas plany a u seba kombinacie,

tuto profilaxiu trenujem napr.pri blickach na nete,a ide to.
Dušan
Dušan
V.I.P. Golden
V.I.P. Golden

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza:

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  kimi2028 Po 30 apríl 2018 - 15:51

Neostáva mi nič iné, ako súhlasiť s tebou fajny. Možno keby som bol zdravý, tak by som to bral inak. S chorobou je to však oveľa horšie, naučil som sa hrať šachy len pre zábavu. Ide mi v súčasnosti len o to, aby bolo vidno zlepšenia, mohli ma pochváliť aj iní šachisti. Tiež príjemne stráviť čas mimo domova. Chcem zažívať tie príjemné pocity, ktoré som mal po Bratislave a presne preto hrať ten šach. Bola to skutočne paráda.

Mám za sebou len jednu turnajovú sezónu a je predo mnou ešte veľa turnajov. Najväčšiu radosť mám z príjemnej šachovej komunity, ktorá pokiaľ hráš veľmi zaujímavý šach tak dokáže ťa oceniť. Na ratingu nie je to vidieť, ale zlepšujem sa. Hrám oveľa lepšie už aj v pozíciach, v ktorých stojím mierne horšie. Tiež idú mi už pomerne aj koncovky. Otvorenia som hrával vždy dobre, menšie problémy sú však v strednej hre. Na tej by som chcel pracovať. Plánujem si zopakovať typové pozície od D. Káňovského a ním sa venovať, jeho séria videí o pešcových štruktúrach je skutočným pokladom.
kimi2028
kimi2028
V.I.P. Golden
V.I.P. Golden

Zdravotný stav

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  Dušan Po 30 apríl 2018 - 21:16

Tak som si urobil prehlad o mojej praci s poznamkovym blokom a hlavne chess databazou,

tu su vypočty:

oblast otvorenia cca.776 variant z 8 zahajení = 776/3=259 tyzdnov=cca.5 rokof namahavej energie prace,

oblast taktiky cca.2009 stran z 5 knih=669 tyzdnov=cca.12 rokof

oblast strategie cca.528 stran z 3 knih=176 tyzdnov=cca.3,5 roka

oblast strategie cca.549 stran z 3 knih=183 tyzdnov=cca.3,5 roka

+ videa od robert a petr sachy ci aj sachove treningy

a toto za predpokladu ze na kazdu oblast sachovej tvorby budem mat cas 1hod./tyzden ,v priemere 3 strany/na oblast,

ked na tieto cisla kukam najme na tu taktiku tak pomaly dojdem aj do starobneho,ci sa mi po tomto scitani bude chciet v tejto namahavej cinosti co zere so mna vsetku energiu,este uvidim,ale som pevne odhodlany v tom pokracovat,motivacia je aj to ze to budem mat taky lepsi komfort,namiesto toho ako si na stole a sachovnici skladat figurky a z knihy si tam davat kazdu vetvicku,odbocku od varianty.

dalsim motivom moze byt zdielanie na nete ci dokonca aj moja praca ako produkt pod znackou na predaj.
Dušan
Dušan
V.I.P. Golden
V.I.P. Golden

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza:

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  Dušan Po 30 apríl 2018 - 21:34

pre nazornu ukazku uvediem par odkazov na chessbase viewer ktori pouzivam v pozn.bloku,

je to moja praca a mam ju ulozenu tu ako aj vo svoje chess databaze v pocitaci vo forme pgn.

ukazky su asi tak zhruba s do troch stran na partiu

http://view.chessbase.com/cbreader/2018/3/27/Game1109220484.html

http://view.chessbase.com/cbreader/2018/4/4/Game19807875.html

http://view.chessbase.com/cbreader/2018/4/3/Game274056562.html

http://view.chessbase.com/cbreader/2018/4/3/Game288229578.html
Dušan
Dušan
V.I.P. Golden
V.I.P. Golden

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza:

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  Dušan Ut 1 máj 2018 - 11:57

troska som porozmysla nad cislami a s cielom urychlit si robotu ,je zavedenie si roboty na doma,to znamena,ze som opet "neskutocne" pomenil denne ulohy o pracovnu dobu 8 hodin denne od PO-PI

a vyslo mi ,
ze koncovky a strategia budu hotove za jeden rok
otvorenia za 1,5 roka
a taktika 3,8 roka ale tam su dve knihy z oblasti sachovych velmajstrov a ich partie a to zabera polovicu casu.

cize do dvoch rokof bych mohol byt offf.
Dušan
Dušan
V.I.P. Golden
V.I.P. Golden

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza:

hug0
sorry0