Chudnutie pri antipsychotikach
Strana 58 z 83 • 1 ... 30 ... 57, 58, 59 ... 70 ... 83
Re: Chudnutie pri antipsychotikach
- 69,8 kg nalačno ľavou nohou, pravou 70,3 kg
- 89 až 90 cm nalačno pri nenafúknutí
Takže žiadne pokroky, prešľapujem na mieste. Celkovo sa bojím, či nemám vrstvy viscerálneho (medziorgánového tuku v bruchu) príliš veľa, lebo 90 cm pás môže naznačovať brušnú kvázi-obezitu. Budem sa musieť ísť zmerať do nejakej lekárne na ten ich stroj, čo niektoré mávajú, kde sa meria aj percento telesného tuku. Naposledy som mal tuším okolo 18-19%, či koľko, pričom je lepšie okolo 13-14% u mňa. Podľa stránky Mira Veselého mám na bruchu nadváhu 1 kilogram čistého tuku. Je to veľmi možné. Inde naopak tuku mám dosť málo, ramená sú útlejšie, aj ostatné partie. Azda len boky sú "šťavnatejšie". Naprieč panvou mám 96 cm. Všeobecne by bolo najhoršie, keby naprieč panvou bolo menšie číslo, než naprieč bruchom. To by bola jasná brušná obezita typu "jablko". Ale aj napriek tomu, že to tak nemám, viscerálny tuk nie vždy vystupuje do priestoru a môže skôr zahlcovať priestor medzibrušný a tlačiť do priestoru tuk podkožný, takže o ňom človek ani nemusí mať dobrý prehľad.
Budem sa naďalej snažiť o 85 cm. Treba na to hlavne už cvičiť, a okrem toho krotiť sa v papaní. V tento týždeň som jedol asi 11200 kJ v priemere každý deň, pričom boli aj sladkosti. Opatrenie zostáva: 10 tisíc kJ denne a bez sladkostí. Asi kým si toto predsavzatie nezvyknem dodržovať, tak som odsúdený si ho zadávať opakovane do nemoty.
matej
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5072
Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
- 70,3 kg
- 90-91 cm
Takže hlásim pribratie. Ani to netreba zvlášť komentovať, kľúčom zostáva nižší príjem než výdaj. Ponechávam si pôvodné predsavzatia a do nového týždňa pôjdem bojovať so vztýčenou hlavou. Verím, že kurz, ktorý som pribratím akoby nastolil, sa dá zvrátiť a zastaviť. Hurá na to.
Cieľ do konca nového týždňa: späť pod 90 cm, späť pod 70 kg
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
opadané lístie- Zlatý pokročilý člen
- Počet príspevkov : 436
Reputácia : 94
Dátum registrácie : 10.02.2015
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
- 69,8 kg, 89-90 cm nalačno (ale v čase nafúknutia viem vyskočiť až na 92-93 cm)
Takže trošku som schudol, ale ono asi ani nejde o nejaký skutočný tuk či inú hmotu, skôr asi plyny a "metabolický odpad". Ak by som zbadal na metri 88 cm, tak vtedy by som povedal, že áno, to už je skutočné schudnutie. Lebo 88 cm som už nemal celé mesiace, ak vôbec niekedy v ére chudnutia.
Snažím sa zhruba okolo tých 10 tisíc kJ papať, niekedy presiahnem, niekedy zjem len 9500. Túto noc som sa zobudil po 23. hodine a musel som si ísť niečo dať jesť. Dal som si šunku, banán a jogurt i kúsok rožka. Čiže ešte nie vždy sa mi darí po 20. hodine nejesť.
Cieľ do budúceho víkendu: skúsiť dúfať v 88-89 cm nalačno ... pričom opatrenia sú:
- 9500 až 10500 kJ denne
- kontrolovať sacharidy pod 320 g a tuky pod 90 g
- redukovať maškrty, ako sa mi len bude dať
- zapisovať stravu na tom účte
- uprednostňovať pohyb, kde sa len dá (napr. pešo ísť po schodoch /zatiaľ chodím len smerom dolu, hore ešte používam výťah/, po meste chodiť všade peši, nebáť sa státia, "chodenia po veci na viackrát"), strečing, ohybnosť chrbtice a ramien
- nejesť po 20. hodine (čo predstavuje asi 2 hodiny predtým, než idem spať priemerne, a niekedy až 3)
Matej
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Strop mám 10 500 kJ. A chcem skúšať dodržovať aj makroživiny. V posledné mesiace som najmä tuky nedodržoval, mával som bežne cez 120 g, zatiaľ čo by som nemal ísť cez 80.
Čo sa týka cvičenia, zatiaľ stále neevidujem naňho vôľu. Iba pohyb mám rád a ten uprednostňujem, ale že by som organizovane cvičil nejaké partie nejakým súborom opakujúcich sa cvikov, to ešte nie. Maximálne tak strečing a jednoduché cviky na ohybnosť chrbta. To ešte áno. Asi je vo mne aj nejaká myšlienka, že netúžim po viditeľnej svalovej hmote, možno len trochu. Nikdy som nebol maskulatúrny, tak si to na sebe ani neviem nejak predstaviť, asi by som to ani nebol ja. Športové uzobranie by som asi vo svojom živote riešil naďalej asi len snahou o pohybovú zdatnosť a kĺbovo-šľachovú obratnosť či zdravie chrbtice. Nejaké to kardio, alebo svalové posilňovanie, k tomu sa zatiaľ necítim a myslím si, že je takýto postoj u mňa už dosť dlhodobý trend. Neviem, či ma to má mrzieť, alebo je to ok... Ťažko povedať.
Čo sa týka stravy, tak kontrolovať sa ma naďalej baví, aj si to zapisovať a analyzovať. Je to koníček. Len musím pracovať na tom, aby som neúzkostnel, keď nedodržím limity, lebo to by svedčilo o nábeh na ortorexiu, nový typ poruchy príjmu potravy, ktorý sa ešte len v súčasných dobách skúma a v psychiatrii zavádza. Vidím to optimisticky.
Matej
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Hlásim zvýšenie mier na 70,2 kg a 90 cm. Mierne pribratie je záležitosťou bežného haprovania hore-dolu, ale zároveň je aj neprekvapivým výsledkom môjho značného prežierania v posledné dni. Totiž preferoval som množstvo maškŕt a sladkostí, tiež sirupové vody, takže veci s vysokým glykemickým indexom, a také potraviny spôsobujú ešte väčší hlad. Najviac som si "doprial" práve večer, keď som zobal kade-tade a dával som si dosť kalorické aj objemné jedlá krátko pred spaním.
Vo všeobecnosti je u mňa dlhodobý trend v nezdare sa vyhýbať bočákom, zobaniam, maškrtám. Keby každé zobnutie kde-tu bolo chápané ako 1 chod, tak by som za deň jedol priemerne aj 12-15 chodov. Jedlom som aj navyknutý si kompenzovať nepríjemné psychické stavy, čím je situácia ešte náročnejšia na nápravu.
Budem nejak pokračovať. Vízia je do budúceho víkendu ísť späť pod 70 kg a pod 90 cm. Opatrenia by mohli byť zatiaľ iba také, že si deň vopred plánovať večeru a zapísať do tabuliek. Lebo, zdá sa, s večerou a prejedaním večer mám momentálne najväčšie problémy. To je však určite vysvetliteľné tým cukrom cez deň, takže je to všetko začarovaný kruh.
Držme sa.
S úctou
jedloholik Matej
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Miery sa mi vrátili späť na nejakých 69,5 kg plus mínus. A 90 cm pás na najtučnejšom obvode, 96 cm naprieč panvou, 86 cm na najužšom obvode.
Cez týždeň som často vynechával varené jedlá a jedol som len pečivo s nátierkami. Celkovo som sa ale kaloricky pohyboval vždy nad 10 tisíc kJ, čo bolo spôsobené najčastejšie nezdravými typmi stravy (boli tam čipsy, džús, maškrty v práci a podobne).
Na bruchu mám asi 1 kilogram čistého tuku v prebytku (podľa chudnutie-ako.sk), primerane rozložený tak, aby príliš nevyčnieval. V tejto fáze, ako som to už spomínal v minulosti, už musím kráčať cestou cvičenia - pričom asi nemôže chýbať ani kardio a mal by som sa uchýliť aj k silovému cvičeniu. Pozeral som si cviky na brucho, sú zaujímavé, ale teda dosť ťažké na prevedenie. Musím opatrne a hlavne aby som zapájal brušné svaly, a nie chrbticu a krk. Spolu s tým treba siliť aj ruky, ramená, na nožky mám vyhradené bicyklovanie na minirotopede. Na fitko nemám, resp. teraz mi deviateho odíde posledné členské, a potom som už slobodný od viazanosti, čomu sa strašne teším. Cvičenie budem realizovať v súkromí domova teda.
Samozrejme, problém mám s vôľou a motiváciou. Vo svetlé chvíle sa mi to zdá jasné, že idem cvičiť. Tých chvíľ je ale máličko, väčšinou sa na to cvičenie necítim, alebo na to jednoducho nemám energiu.
Budem skúšať ďalej... ono sa to časom podvolí, keď sa nevzdám. Myslím si. Ja to mám tak, že furt dúfam a vytyčujem si cieľ, hoci aj tisíckrát ten istý, až kým ho nesplním. Ako povedal Edison, keď skúšal tisíc spôsobov, ako zostrojiť fungujúcu žiarovku, a nepodarilo sa mu to ani na tisíci raz: "Vôbec som tisíckrát nezlyhal, iba som objavil tisíc spôsobov, ako to nefunguje. Som o tisíc krokov bližšie k spôsobu, ako to fungovať bude."
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Dnes hlásim nalačno 69,2 kg, čo je síce úbytok, ale zase som bol nafúknutý na 91 cm. Myslím si, že ide o plyny, keďže hmotnostne to išlo o pár stoviek gramov dolu. To sú ale všetko detaily, v priemere sa dá zovšeobecniť, že mám miery dlhodobo rovnaké.
Ľudia mi hovoria, aj tabuľky, že hmotnostne už by som nemal ísť nižšie, pretože moja výška je 178 cm (v priemere počas dňa). Vraj ideál mám mať niekde na 72-73 kg, ibaže takým spôsobom, aby som mal viacej svaloviny a tuk pod 16%. Teraz som síce váhovo dosť nízko, ale pomerne dosť objemu môjho tela (okrem vody) tvorí tuk (asi 17-18%), obzvlášť viscerálny a brušný podkožný. Svalovina dominuje skôr na stehnách a na ramenách, ale vôbec nie okato, absolútne tým nemyslím vyšportovanosť, to nie. Ale je zase pravda, že v priebehu posledných mesiacov sa mi voľným okom zvýšili bicepsy o niečo, čo pripisujem každodennému zdvíhaniu krabíc plných kníh, v podstate furt prekladám desiatky kíl kníh každú smenu, cez vianočné obdobie to boli stovky kilogramov denne. Som tam jediný chalan (muž?) v kolektíve, takže sa cítim akosi k tomu povolaný, nerád sa dívam, keď sa k tomu idú podujať kolegyne, idealizujem si trochu gavalierstvo a mám pocit, že je slušné takéto fyzické prenášanie nechať na seba. Niekedy mi idú pomáhať, mnohokrát však pomoc odmietnem, lebo mám nejaké také konzervatívne zmýšľanie, že dámy by toto nemali zdvíhať. Aspoň nie pred mojimi očami, keď ma ešte chrbát poslúcha. Najmä sa vždy o tom vadím s jednou kolegyňou, ktorá váži 20 kíl aj s botami a chce mi to pomáhať prenášať. Skrátka asi som moc konzervatívny...
A tie bicepsy trošku rastú, pričom myslím aj preto, že sa tovar snažím zdvíhať silou rúk, a nie silou chrbta. Neviem to presne ortopedicky vysvetliť, ako to myslím, ale skrátka zdvihnem to silou bicepsov, pričom do polohy vzpriamenej sa dostávam bez toho, aby chrbát cítil tú ťažobu - tá leží na rukách.
Na čo to vlastne opisujem? Zase kecám. Skrátka ešte mám nejaký prebytočný tuk v tele, pričom by som chcel mať podiel asi len okolo 14-15% (nižšie je už asi príliš málo, lebo nie som maskulinný typ, aby som objem nahradil svalovinou a tým vyzeral ako "plný organizmus", a nie ako vydlabátko.). Podnikám ďalšie kroky, ale kto tu sleduje moje zápisky v tejto téme, tak vie, že vôbec nerobím dosť, resp. nesnažím sa efektívne a vytrvalo. Asi si hovorím, že času je dosť... rok 2018 sa ešte len rozbieha, do jeho konca mám cieľ ísť na 15% tuku v tele, obvod pása na pupku pod 87 cm, kilogramy nemám určené, iba mám určené, že určite nie nad 72. Jedine, že by ma osvietilo z neba a začal by som silovo cvičiť až tak, že by som začal vyzerať maskulínne, vtedy by som prijal vyššie hmotnosti, lebo viem, že to nie je tuk. Ale nedávam si skutočný cieľ snažiť sa vyzerať maskulínne, nikdy som nebol alfa-samcom.
A tak si tu kecám ostošesť, príspevok radšej ukončím. Ozvem sa tu asi opäť nabudúci víkend, ako vždy.
S nádejou
Matej
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
danka- Domáci člen
- Počet príspevkov : 93
Reputácia : 14
Dátum registrácie : 22.08.2017
Zdravotný stav
Diagnóza: F 23.9, F 19.2, F 32.1
Súčasná medikácia: Escitalopram 20 mg., Olanzapin 0,5 mg., Rivotril 0,5 mg.
Budeš potrebovať ísť na konkrétne tento link: https://www.chudnutie-ako.sk/bmi/. Tam od Teba tabuľka chce okrem váhy a výšky aj obvod pása, obvod bokov, pohlavie, vek, úroveň priemernej námahy počas dňa a tvar postavy. Podľa toho Ti to vyráta dosť veľa údajov, vyhodí Ti článok, ktorý je presne šitý na Teba, je dosť dlhý, a je v ňom, koľko živín máš prijímať, koľko kilojoulov, koľko cvičiť pri akej tepovej frekvencii, koľko presne máš nadváhu, približné množstvo tuku v tele a na bruchu, a rôzne ďalšie podrobnosti.
Osobne som schudol asi 35 kg, pričom 6 kg asi v roku 2012, okolo 18 kg v roku 2013, 2 kg v roku 2014-2015, okolo 9 kg v roku 2016. Od roku 2017 do súčasnosti sa stále obšmietam okolo 70 kg hmotnosti, bránim sa jojo-efektu ustavičným sebakontrolovaním na stránke https://kaloricketabulky.cz. Túto stránku Ti vrelo odporúčam, sú tam desaťtisíce českých a slovenských potravín, ktoré sa predávajú v našich obchodoch, takže si vieš zapísať všetko, čo zješ, a ono Ti to samo vyráta aj živiny, aj kilojouly Ti samo spočíta a určí. Takže ani nemusíš sledovať etikety, nič, stačí vedieť názov produktu a zadať do tabuľky približnú gramáž. Isteže, nie sú tam len produkty, ale aj hotové varené či inak upravované jedlá z bežnej slovenskej a českej kuchyne (doporučujem zapisovať a vyhľadávať v češtine, majú rozsiahlejšiu databázu).
Veľmi Ti držím palce, a ak budeš mať nejakú otázku, pokúsim sa zodpovedať.
Matej
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Za dlhšie obdobie viacerých rokov môžem potvrdiť, že jeden z faktorov, ktorý mi najviac pomáhal mať na druhý deň pri vážení menšie čísla, je čas, kedy som naposledy deň predtým jedol. Spravidla aspoň 3 hodiny pred spánkom, keď sa nejedlo a nepilo nič, čo obsahuje kalórie (maximálne tak voda, alebo sladidlové žbrndy bez cukru), tak toto malo už za 2 večery po sebe efekt sploštenia brucha aj o 1 cm. Minimálne subjektívne sa človek cíti sploštenejší, ľahší, prázdnejší v bruchu. Ďalším faktorom mi bolo pitie veľa tekutín, viac než je bežné... teda aspoň 3 litre, pričom ak nám z nejakého dôvodu vadí voda, tak môžu byť bezkalorické žbrndy, mnohé sladidlami imitujú sladkú chuť a sú sýtené oxidom uhličitým, takže človeku niekedy vedia zahnať aj hlad a oklamať žalúdok. Špeciálne ja keď som prichádzal dávno z dvanástok a mal som strašnú chuť si dať maminu večeru o pol desiatej večer, tak som bojoval proti tomu kofolou light, alebo colou zero, asi aj pol litra na postátie. Dokázalo ma to oklamať, aby som si pokojne ľahol spať bez pocitu nervózneho hladu alebo iných šialených chutí. Zabralo to asi v 60-70% prípadoch.
Takže:
- nejesť v noci, nejesť 3 hodiny pred spánkom nič s kalóriami (nájsť si bezkalorické pitivo ako náhradu)
- piť 3 litre, aj viac... prelievať sa, často chodiť cikať
Ale tých faktorov je samozrejme viac... najzákladnejší princíp je nižší príjem než výdaj (energie). O tom získa človek najlepšie predstavu až pri zapisovaní, lebo som presvedčený z vlastnej skúsenosti s inými ľuďmi, že drvivá väčšina ľudí absolútne netuší, čo ma koľko energie a veľakrát si myslia, ako málo jedia, a pritom si dávajú úplne bežne aj 12 tisíc kJ. Pamätám si, že keď som začal kvázi-koučovať tatina, tak bol šokovaný, že jeho 3-4 "ľahké" jedlá denne spravia tak veľa energie. A tie sladkosti alebo sladké pečivá, toho sa len veľmi ťažko vzdával - nechápal, ako môže mať jedna rolka aj 1500 kJ. Ovsenej kaše sa nevzdal, čo nevadí, len teda nebolo mu ľahko, keď videl, že jedna tá miska s tým všetkým, čo si tam on popridával, má 3500 kJ, takže asi 40% denného doporučeného príjmu. Ale bojoval, zapisoval som mu, držal sa limit asi 8000 kJ a schudol v priebehu nejakého času vyše 11 kg. Ale ako som sa odsťahoval a prestal som mu to zapisovať, tak postupne opäť strácal "z oka", čo má koľko energie, a začal sa prejedať, vrátil sa aj k sladkému a už pribral od môjho odsťahovania 5 kg. Ja verím, že človek, ktorý trpí obezitou, sa musí už doživotne kontrolovať, nedá sa schudnúť, a potom už mať pokoj, to proste to myslenie, ktoré človeka k obezite priviedlo, ho dovedie naspäť tam, kde nechce byť. Už treba byť na pozore stále, špeciálne keď človek z nejakého dôvodu trpí nedostatkom pohybu (ako tatino, ktorý je po mozgovej príhode), alebo my tuná, ktorí máme lieky nepriaznivo pôsobiace na metabolizmus. Je to vec obrody životného štýlu, ktorý sa už stáva súčasťou človeka navždy, lebo inak sa vráti do starých koľají.
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
danka- Domáci člen
- Počet príspevkov : 93
Reputácia : 14
Dátum registrácie : 22.08.2017
Zdravotný stav
Diagnóza: F 23.9, F 19.2, F 32.1
Súčasná medikácia: Escitalopram 20 mg., Olanzapin 0,5 mg., Rivotril 0,5 mg.
Strana 58 z 83 • 1 ... 30 ... 57, 58, 59 ... 70 ... 83