Ako sa dnes máš?
Strana 81 z 84 • 1 ... 42 ... 80, 81, 82, 83, 84
Re: Ako sa dnes máš?
Laura- Strieborný pokročilý člen
- Počet príspevkov : 385
Reputácia : 20
Dátum registrácie : 20.09.2009
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
je pravda ze benzodiazepiny mozu sposobovat depresiu a dokonca aj kognitivny deficit ak sa beru dlho, preto ich treba brat co najmenej no ale niekedy to nejde, to je fakt..
proste je vela tazkych veci co clovek v zivote zazije a choroba to len komplikuje, raz som sa s kamoskou tiez pacientkou rozpravala o tom ako sa niektori stazuju ze toto a tamto a ake problemy maju a v skole drbnuti ucitelia- co teda aj su... ale ti ludia su zdravi a s tym vsetkym si cim sa stretavaju kazdy den, nemaju aj ten "bonus" depresie halucinacii uzkosti atd. lenze pre kazdeho, zdraveho ci choreho je najvacsi problem prave ten cez ktory momentalne prechadza (preto neznasam ked dospeli hovoria detom "no co ty uz mozes mat za problemy ved mas len ..rokov)
preto- to je pre teba matej- neporovnavaj sa s tymi co maju rakovinu, su na dialyze atd.. je to sice pekne ze niekto trebars s rakovinou chce zit a bojuje, lenze jeho problemy su fyzickeho charakteru, sice velmi uzko suvisiace s psychikou lenze ty mas primarny problem ten ze sa nedokazes tesit zo zivota lebo mas depku atd. ale! sebalutostou si len ublizis a ponaras sa do problemu viac a viac... nehovorim treba si obcas poplakat, treba dat volny priechod emociam (sice...asi najvacsi problem teda aspon moj je absencia emocii a prazdnota) ale netreba to robit stale.. lebo to "aky som ja chudak ako sa zle mam"..proste hovenie si v narcizme.... lenze to takto cez internet ti neporadim, ten problem je komplexnejsi a zdaleka nie je hlavnym problemom sebalutost...
no ved ku psychologom nemusite chodit ked nechcete, ano je problem zohnat dobreho psychologa a nie kazdemu to robi dobre, ale byt len na liekoch KED SA DA robit aj nieco ine je stagnacia. hoci mam kamarata ktory am za sebou dost vela rokov psychoterapie a stale nie je ok, hoci on si mysli ze je ...nevravim ze to pomoze vyliecit sa ale...
slnecnica- Zlatý pokročilý člen
- Počet príspevkov : 409
Reputácia : 13
Dátum registrácie : 21.09.2009
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
filipka- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1048
Reputácia : 120
Zdravotný stav
Diagnóza: F 20.0
Súčasná medikácia: Seroquel XR(quetiapín),Reagila (kariprazín, Alventa(venlafaxín), občas haloperidol
Pred 8mimi rokmi, povedala jedna docentka psychiatrička mame,že som chorá z domáceho prostredia.Vtedy som ešte bývala u našich.Myslím,že mala pravdu.
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Ja viem,že si poviete,aby som bola sama,no keď nemáte oporu v rodine,tak potrebujete niekoho blízkeho.Ja už s partnerom sex nemám vyše roka, o to tu vobec nejde.No často ma vie lepšie pochopiť,aj ako mama.Moja mama tiež nie je z tých citlivých ľudí a myslím,že veĺa krát mi ublížila,aj tým,že som bola toľko krát hospitalizovaná a v detstve sa mi moc nevenovala,lebo mala pracovné povinnosti.Keby moj otec vyhodil mojho druha,tak naozaj neviem,či si tu sama niečo nespravím.
Ešte si myslím,že moja liečba pred 20timi rokmi bola riadená jednou ženou,ktorá mi chcela zle,lebo si zobrala do hlavy,že kvoli mne jej dcéra behá po diskotékach a po krčmách,že ja ju na to navádzam.Pritom jej dcéra bola odo mňa staršia.Kvoli tej žene,ktorá je už teraz mŕtva,som sa na prvý krát nedostala ani na VŠ a v poslednej dobe si myslím,že riadila aj moje liečenie,hoci nebola psychiatrička.Viem,že si teraz myslíte,že to na mňa ide.Budem rada,keď sa k tomu vyjadríte.
Ináč mojich rodičov niekedy aj ľutujem,lebo žijú už 20 rokov s chorou dcérou,ktorú finančne podporujú a pomaly budú mať sedemdesiat.Ja síce už tri roky s nimi nebývam,no stále som na nich závislá,nielen finančne.
Mysleli ste už na to, ako to bude,keď sa o vás rodičia nebudú mocť starať ?Mnohí zatracujete myšlienku nájsť si partnera.Myslíte,že to zvládnete byť neskor sami?Blízki človek sa lepšie hľadá kým sme mladí.To je moj názor.no zase na druhej strane,naše choroby sa po tridsiatke často zlepšia.Tiež som partnera spoznala po tridsiatke.
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
to, ze si chora z domaceho prostredia je velmi realne mozne... nemozem povedat ano ci nie, len ze je to mozne....v suhre s inymi faktormi.. pravdupovediac, niektorym ludom co som spoznala a maju nejake psych problemy, sa ani necudujem ze su chori ked som zistila ako je to u nich doma. rodicia vedia velmi ublizit... hadam to nerobia umyselne, ale casto su netaktni, neempaticki... zdravemu cloveku ked niekto vynada alebo urobi nieco nevhodne, ten to lahsie spracuje ako chory.
a ako myslis ze ta zena riadila tvoju liecbu? akym sposobom to robila?
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
filipka- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1048
Reputácia : 120
Zdravotný stav
Diagnóza: F 20.0
Súčasná medikácia: Seroquel XR(quetiapín),Reagila (kariprazín, Alventa(venlafaxín), občas haloperidol
Mám na mysli najmä to, že v čase depresie som vrchovate presvedčený, že moja situácia je absolútne a nespochybniteľne beznádejná či zúfalá, v čase zdarného dňa som príjemne optimistický a mnohé veci sa mi zdajú sympatické, akoby sa mi otvorili oči aj pre tie pekné veci v živote človeka. V čase depresie nielenže nevidím tie pekné veci, ale ani ich nechcem vidieť, pretože to považujem za sebaklam a ako jedinú realitu hodnotím iba svoju biednu situáciu. Iste mi rozumiete - poznáte to, hoci nemusíte byť natoľko bipolárni ako pri zmiešanom type F25. Takže, hoci odmietam v čase depky optimistické lichôtky, jedinú optimálnu reč, čo mi dokáže pomôcť, je vedomie, že ide o poruchu v psychike, či lepšie v mozgu. Prečo? Lebo keď vnímam vec ako poruchu, viem, že to nie že skončí a zase vyjde slnko, ale sa usvedčujem z toho, že moje vyhliadky nie sú až také zlé. V skutočnosti sú lepšie než v čase depky, a horšie než v optimistických časoch. (lebo ani v čase optimizmu sa nehodnotím neskreslene žiaľ ).
Priznám sa, som unavený z toho večného striedania sa lepších a veľmi zlých dní. Teraz momentálne som v lepšom dni, bol som v kostole, oslávil som kresťanskú Veľkú noc, a tiež si už druhý deň úspešne čítam odborné knihy na bakalárku, dokonca som utvoril "Predhovor" a chystám sa na "Úvod". Čo je zaujímavé, skutočne ma to baví čítať. Mám optimistické náhľady na seba, že sa mi podarí doštudovať alebo dokonca že sa budem venovať v živote tomu, čo študujem (čo je však nanajvýš nepravdepodobné, no dobrá nálada má aj u mňa povahu bezbrehého, no príjemného optimizmu). Sústredenie riešim Lucetamom a Lecitínom, a tiež kávou. Pomáha to.
Hoci som unavený z toho všetkého striedania, teším sa teraz v týchto lepších dňoch, že mám nádej. A táto nádej sa konkretizuje aj do podoby vedomia poruchy, ktorú mám. To je, myslím, veľmi dôležité, ba až strategické pre prežitie. Lebo keď máme vedomie poruchy, sme menej ovládaní negatívnymi emóciami a myslením, ktoré na nás ťažko doliehajú v atakoch choroby. Laura hovorila, že vekom sa choroba zlepšuje - mám pocit, že u nás mladých je to horšie najmä preto, že ešte nie sme celkom zvyknutí na svoje prežívanie a myslenie a málo ho vnímame ako chorobné. Ja mám za sebou 5 rokov psychiatrickej liečby, a stále to je primálo na to, aby som v čase návalu depresívnych myšlienok si dokázal urobiť aspoň ako-taký odstup a neponoril sa tak veľmi do ľútostivosti či hnevu. Verím, že cesta vedie práve cez dôraz na večné omieľanie si, že sa jedná o poruchu, a nie o najväčšiu katastrofu môjho života. Prežijem si ťažké bolestné chvíle, ale nesmú byť ony úplne diskvalifikujúce zo života. Na to nemajú právo!
Neviem, či som zrozumiteľný, nepodarilo sa mi asi presne vyjadriť to, čo som chcel Vám predložiť ako úvahu. Každopádne som sa chcel z toho vykecať a opäť sa Vám zdôveriť. Zároveň som Vám povedal, čo robím teraz a ako sa mám. Keď mi ešte niečo napadne, tak to napíšem, alebo keď mi napadne nejaké zrozumiteľnejšie vyjadrenie myšlienky, tak ju odprezentujem.
Nateraz Vám aj ja želám milostiplné veľkonočné sviatky, nech máte veľa tých lepších dní a v čase tých horších či veľmi zlých nech Vás nikdy neopustí vedomie poruchy, náhľad, ktorý si, zdá sa, musíme my psychotici vštepovať sami umelo, lebo mozog nám ho dobrovoľne neposkytne. Držte sa!
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5072
Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
Robo- Bronzový pokročilý člen
- Počet príspevkov : 236
Reputácia : 52
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Ja teraz nemám najlepšie dni,Dnes prídu naši a mám z toho strach,ete aj telefón sa nám pokazil.Bojím sa,aby sa otec s partnerom nejako nechytili,ale mám aj úplne neurčitý a myslím,že až mierne chorobný strach pred návštevou našich.
Prajem všetkým pekne prežitý zbytok Veľkej noci.
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Strana 81 z 84 • 1 ... 42 ... 80, 81, 82, 83, 84
» Ako sa dnes máš? 19
» Ako sa dnes máš? 7
» Ako sa dnes máš? 4
» Ako sa dnes máš? 13