Jesenno-zimná depresia
Strana 2 z 3 • 1, 2, 3
Re: Jesenno-zimná depresia
opadané lístie- Zlatý pokročilý člen
- Počet príspevkov : 436
Reputácia : 94
Dátum registrácie : 10.02.2015
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Mrzí ma, že to máš teraz také smutnejšie. Ako si teraz vlastne nastavený medikamentózne? Čo užívaš a koľko mg? Myslím, že spíš veľa kvôli novej medikácii, však je to tak? Ale zas nech sa máš aspoň lepšie čo do úzkostí a prázdnoty. Aké konkrétne negatívne obavy a myšlienky mávaš?
Drž sa, sme s Tebou.
M.
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5072
Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
napisem o tom viac niekedy nabuduce.
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
ja mam vtedy vycitky a strach, ze sa mi ide vyraznejsie pohorsit. stale nad tym rozmyslam a som vtedy nestastny. neviem si akoby "odpustit", ze som mal v dany den malo cinnosti.
viete si Vy aj v taketo dni zachovat dusevnu pohodu?
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Tuto- V.I.P. Inventár
- Počet príspevkov : 4793
Reputácia : 775
Dátum registrácie : 19.09.2010
Zdravotný stav
Diagnóza: F25.0
Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),
Čiastočne Ťa môže posunúť k duševnej pohode to, že si sám od seba nenakladieš v daný prázdny deň priveľké ciele. Pamätám si, že som skúšal mať ciele úplne základné, napr.
- dýchať, vylučovať, cikať, jesť, piť
- nikomu neškodiť, nebyť na obtiaž, nikomu nevadiť a nezavadzať, neznepríjemňovať deň
- starať sa o seba a vnímať sa oddelene od okolia
- umyť sa, robiť bazálnu jednoduchú hygienu
Takéto ciele som si vtedy zadal a to som nazval "žitím", teda že reku žijem. Ak som sa sám seba spýtal, že čo som robil, tak som si odpovedal: "Žil som. Úspešne som sa zobudil, prežil som deň, zachoval som si látkovú výmenu, metabolizmus fungoval, organizmus zostal zdravý, v čistote. A úspešne som dožil až doteraz do večera. Nikomu som nepoškodil, nikoho som neobťažoval. Žil som a prežil som." V podstate, keď si to takto človek až naturalisticky akceptuje, tak ho to môže čiastočne naplniť pokojom a pohodou aj na konci takého dňa, kedy veľa toho reálne neurobil. Kľúčom celý čas bolo klásť si minimálne ciele a minimálnu latku cieľov.
Lebo aj to je určitý zmysel žitia = neškodiť nikomu, nebyť na obtiaž, starať sa o svoje veci, aby boli na poriadku. ---> Aj to je istý plán, ktorý vie deň človeka zmysluplne naplniť. Stojí to za zamyslenie veru.
Držím Ti, Lístie, palce.
Matej
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
ester- Strieborný pokročilý člen
- Počet príspevkov : 374
Reputácia : 54
Dátum registrácie : 28.04.2014
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
opadané lístie napísal:tento rok na mna zima extremne zle vplyvala. uz nech si zbali kufre a odide. fandim jej, nech je to co najrychlejsie.
Jar je tu!
Zima bola túto sezónu veľmi mierna, aspoň tu u nás nad mestom. Snehu bolo veľmi málo, zdržal sa len krátko. Teploty boli obvykle okolo nuly, takže ani silné mraziská nebývali. Napriek tomu som rád, že už zima odchádza a morenu môžeme úspešne utopiť. Je čas na svetlé zajtrajšky.
m.
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Zajtra tu máme koniec letného času, takže po novom už bude bývať veľmi skoro tma. Celkovo prvú fázu jesene hodnotím ako relatívne teplú, pričom dosť často som aj tak už chodil za tmy domov, takže úzkosť bola pod kontrolou. Teším sa trochu do druhej fázy jesene, kedy už bude skoro tma, práve kvôli kontrolovanej flush.
Situácia v mojej psychike sa však rapídne zhoršila, takže sa mi s tohtoročnou jeseňou spája nástup depresie, prázdnoty a až neschopnosti sa adekvátne vyrovnať s pribúdajúcim stresom (vianočnej sezóny + zimného semestra). Jeseň bude trvať ešte asi mesiac a pol, tak uvidím v jej druhej polke, že či sa mi to zlepší.
Opatrenia:
- žiadny kofeín
- taurín 3-4 g denne
- B-komplex
- poctivo lieky, plus o 500 mg Orfirilu navyše
- pitný režim 2,5 litra denne
- výživná strava, hoci aj trochu drahšia
- čítať motivačné knihy, najmä tie "šťastného" typu o životnej harmónii, šťastí, pokoji
- v priebehu novembra navštíviť psychiatričku priamo v ambulancii a skonzultovať s ňou lieky a svoj stav (po dosť dlhej dobe, čo som chodil len po recepty k sestričke), dať si vziať krv a zmerať hladinu valproátu, urobiť pečeňové testy
- chodiť spať do 22:00 (na viac ani nemám, lebo bez kofeínu dlhšie ani nevydržím...)
- vstávať skôr kvôli zníženiu stresu, teda namiesto 7:30 už o 7:10
- kúpiť si niečo na spôsob CéTéBé... teda nejaké multivitamínové doplnky
- raz až dvakrát za týždeň ísť do solária (kvôli vitamínu D, kvôli flush, kvôli sebavedomiu a zníženiu stresu)
- každé 2-3 týždne chodiť holičke
- kúpiť darčeky na Vianoce už okolo 1. decembra
- snažiť sa sebecky neangažovať a nestarať sa do ničoho v robote, proste si robiť len svoju agendu, lebo inak sa veľa stresujem ohľadom toho, čo ani nepatrí mne do zodpovednosti
- viac sa zmieriť s realitou, brať ju taká, aká je a nebúriť sa, neprotestovať, nevnímať ju cez optiku negativity , pestovať si viacej flegmatickosti a cestu menšieho odporu
Ako ste na tom Vy, drahí forumáci, a jeseň?
M.
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Strana 2 z 3 • 1, 2, 3
» Depresia - boj o život
» Je to stále len o tom istom - neutíchajúca depresia
» F20.3 Nediferencovaná schizofrénia ,postschyzofrénna depresia