Elektrošoky
Strana 4 z 10 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Re: Elektrošoky
ale ok. mozu mi nieco hovorit pribuzni a ja si nepamatam
EDIT: musim spatne konstatovat, ze zas mam miernu hypomaniu s prebytkom energie a aj s potrebou vyryvat a vrtat v druhych + slovny exhibicionizmus
takze sorry za tu pamat.skusim byt normalnejsi
hypomaniak- Domáci člen
- Počet príspevkov : 37
Reputácia : 4
Dátum registrácie : 08.10.2012
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
tak ja si napríklad z akútneho oddelenia vo V. Záluží nepamätám nič. Asi práve vďaka ETC.
Tuto- V.I.P. Inventár
- Počet príspevkov : 4793
Reputácia : 775
Dátum registrácie : 19.09.2010
Zdravotný stav
Diagnóza: F25.0
Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),
moj psychiater mi odporucil ECT- ze "precistit" hlavu. lieky nezaberaju a hopsam od depky k hypomanii.momentalne sa ovladam na hranici mozneho ,aby som nezacal vo velkom kupovat (nie celkom sa dari).
minulu manio fazu som si napr.: nechal doviezt z Ciech poltonovu frezu a dalsie "potrebne" veci .tak sa snazim zachovat zvysky zdraveho rozumu - ale zopar "drobnosti" za 50-80 eur su uz doma...
no a mam rozpracovanych zopar famoznych vyletov- napr. okruh Taliansko, Francuzko, Svajciarsko,Rakusko...
hypomaniak- Domáci člen
- Počet príspevkov : 37
Reputácia : 4
Dátum registrácie : 08.10.2012
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
a tak sa stanú ich otrokom .
Ako to teda liečiť ? Musia v sebe zlomiť pocity hanby , strachu , alebo rešpektu . Dobré je pochváliť sa démonom všetkým zlým čo človek v sebe má a povedať že to tak máte radi a keď sa nestratia vynadať im a tak stále ďalej až dokedy sa nestratia , alebo neprestanú byť zlí . Lieky by im démonov iba zatajili , ale nikdy sa s nimi nevyrovnajú a bez liekov sa ich budú zase báť a takisto aj ak im nepomôžu . Vždy nestačí len človeka natlačiť liekmi .Samozrejme sú užitočné aj lieky , ale strašne moc sa zanedbáva vlastný prístup pacienta . Tento postup musí pacient dodržať precízne , lebo inak mu to nemusí dostatočne pomáhať . Ešte raz zopakujem : Pochváliť sa im všetkým zlým čo človek v sebe má a povedať že to tak máte radi a keď sa nestratia vynadať im .
Ešte k tomu doplním že tie hlasy sa pri tom vždy nestratia , ale človek na ne prestane negatívne reagovať a nebude mu to robiť poškodenie rozumových schopností a aj ho to prestane toľko trápiť a postupne by sa mu mal rozum uzdraviť , ak sa bude snažiť . V podstate by sa mal vrátiť človek do toho stavu ako keď bol zdravý a o to sa musí aj snažiť ak sa chce uzdraviť , akurát že sem tam niečo počuje , inokedy nie , ale nerobí mu to také problémy ako predtým a začne rozmýšľať ako normálny človek a práve také ECT tomu môžu zabrániť, lebo mu ten pôvodný stav vygumujú z hlavy , takže ECT je dosť zlá ak niesi nejaký akútny prípad , ktorý to už nevie vydržať , ale aj na takých by to malo časom fungovať , pokiaľ majú iba halucinácie a rozum ešte zachovaný , ale na iné typy schizofrénie to nefunguje . Podstata je vytvoriť si akúsi ignoranciu voči nim a nenechať sa nimi nijak ovplyvniť . Je to inak veľmi dobrá terapia , len to musí človek robiť precízne . Dúfam že sa na to nevykašlete a , lebo tí doktori nevideli do pacientovej hlavy a tak by možno odporučili čosi iné . Samozrejme sa to dá kombinovať z liekmi . Pozri si tie príznaky , ktoré som spomínal . Ono to sú všelijaké druhy schizofrénie . Ak máš pocit že ti čítajú myšlienky ľudia , tak ti to asi pomôže len spolovice a to že sa ti stratia negatívne príznaky ako neschopnosť sústrediť sa , rozmýšľať a celkovo duševné vady ktoré sú priamo na tebe , ale o vonkajšom svete ti to bude robiť stále iný obraz , lebo nevieš kedy to sú skutočný ľudia a kedy nie , ale aj tam by to malo čiastočne fungovať , ale zase ak máš pocit že ti to robia démoni , alebo cudzie bytosti ktoré si nikdy nevidel , tak potom tie bludy sú toľko nerealistické , aby to človek dokázal oddeliť od reálneho života a tak tam to bude fungovať účinnejšie .
fuzohnusak- Mierne pokročilý člen
- Počet príspevkov : 115
Reputácia : -9
Dátum registrácie : 03.01.2013
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
To len taká rada na úvod Tvojho pôsobenia na fóre.
Prajem veľa úspechov.
S pozdravom
Matej
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5072
Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
teorik- Nový člen
- Počet príspevkov : 4
Reputácia : 0
Dátum registrácie : 24.01.2013
Lapaj napísal:psychojane...nebrala si leponex, ked Ti tie soky davali?
preco myslis ze leponex a elektrosoky spolu nejdu? ja beriem leponex a chcu mi dat elektrosoky
teorik- Nový člen
som jeden z tých, ktorí nezastávajú názor, že el. šoky sú dobré a že pomáhajú, preto ti musím (ne)odporučiť radšej to nepodpísať, pretože to môže mať zlé následky na celý život.
frances farmer- Bronzový pokročilý člen
- Počet príspevkov : 260
Reputácia : 12
Dátum registrácie : 12.01.2011
Vek : 32
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
frances farmer napísal:ahoj teorik
som jeden z tých, ktorí nezastávajú názor, že el. šoky sú dobré a že pomáhajú, preto ti musím (ne)odporučiť radšej to nepodpísať, pretože to môže mať zlé následky na celý život.
a preco mas takyto nazor? na zaklade vlastnej skusenosti? alebo vies o niekom komu uskodili? ide o to ze mne nic ine nepomaha a povedali mi ze toto by mohlo este zabrat tak rozmyslam ze to skusim...
teorik- Nový člen
Ja som bol na elektrošokoch 2 série, prvá po 6krát, druhá po 5krát. Občas sa mi z toho zdá, že sa neviem dobre vyjadrovať, som akosi nesústredený, nedarí sa mi dobre učiť, hoci zas zrovna úplne zlé to nie je. Nechcem to tak vydramatizovať, aby si si myslel, že mi tie šoky ublížili nejak naozaj zásadne. To by som nehovoril pravdu. Ale človek je taký viacej zábudlivejší, hlavne prvé týždne po šokoch.
Báť sa ich nemusíš, prebiehajú v umelom spánku s tým, že Ťa azda môže bolieť trochu hlava alebo môžeš byť "otrandžený" z tej uspávacej látky. Nezabudni sa pred zákrokom dobre vycikať, lebo mne sa stalo, že som sa už aj pri jedných šokoch pomočil - proste som sa zobudil z umelého spánku a zisťujem, že ležím v mokrom. Musíš rátať s tým, že niečo aj zabudneš, hlavne sa Ti vedia rozpadnúť niektoré bludné predstavy, lebo zabudneš mnohé deluzórne súvislosti, ktoré Ťa azda trápili. Čo sa týka halucinácií, to neviem povedať, lebo ja som mal iba tie myšlienkové, nie zmyslové. Ale na tie myšlienkové to pomohlo.
Šoky majú aj trochu krátku účinnosť, aspoň v mojom prípade to tak bolo. Že trebárs kvalita účinkov išla po zhruba polroku až roku od aplikácie jednej série trochu dolu. Tiež vlastne ak Ti šoky zaberú, tak u doktorov sa vytvorí akási "tradícia", že Ti ich budú chcieť už aplikovať vždy v nemocnici, ak sa Ti náhodou znovu rapídne zhorší stav. Proste nasledujúc heslo: "Kde šoky už raz pomohli, asi pomôžu aj teraz znovu, tak mu ich opätovne dáme." To by bolo už nebezpečné, lebo zas dávať si viacej sérií, by už mohlo mať podľa môjho názoru zlé účinky na mozog. Predsa len je to akýsi reset, a vieme, že aj resety počítačom škodia a nemajú sa preferovať.
Ja patrím teraz k takým pacientom, ktorí na jednej strane nepodporujú liečbu elektrošokmi, to znamená, že by som si ich už nedal aplikovať, ak by som šiel na hospitalizáciu. Ale na druhej strane v Tvojom špecifickom prípade, kde nič iné nezaberá, by sa to asi zišlo. Hlavne ak je to prvýkrát. Je to indidivuálne - niekto môže cítiť negatíva ako výpadky pamäte, zlé sústredenie, pokles inteligencie, ihneď a vždy, a niekto ich nepocíti dokonca temer vôbec a absolvoval v priebehu života aj zo 4 série už. Sú takí. Ja som osobne zaregistroval zlé sústredenie a mierny pokles inteligencie, a narušený ústny verbálny prejav. Ale to môžu byť pokojne aj dôsledky ochorenia ako takého, a nie nevyhnutne dôsledky šokov.
Takže moja rada na záver: V Tvojom prípade by som to skúsil. Aspoň jednu sériu. Lepšie, než sa trápiť s príznakmi, na ktoré nevie zabrať ani sám Leponex.
Teorik, vitaj teda na fóre. A držím Ti palce pri rozhodovaní.
Všetko dobré.
S úctou
Matej
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5072
Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
ja som elektrošoky absolvovala 5-krát vždy po 5 elektrošokoch a zakaždým mi pomohli. Písala som o tom už v predchádzajúcich príspevkoch. Nemám dojem, že by ma z dlhodobého hľadiska nejak poznačili. Krátkodobo som trpela výpadkami pamäte, ale nebolo to nič zásadné, len máš blbý pocit, že ti niečo vypadlo. Bezprostredne po elektrošokoch je to horšie, človek je akoby probrzdený, má spomalené reflexy, je strnulý až akýsi ťažkopádny, predsalen je to zásah do mozgu, ale časom sa to zlepšuje. Aspoň u ňa to tak bolo. Absolvovala som 5 sérií behom 10tich rokov, naposledy pred štyrmi rokmi, kedy som už takmer žiadne vedľajšie účinky nepociťovala. Elektrošoky ma vrátili späť do reality, liekmi sa to nedarilo, no halucinácie som nikdy nemala. Trpela som len bludmi, súvislosti som videla aj tam, kde žiadne neboli.
Chcela som už reagovať skôr, ale kedysi som tu písala o elektrošokoch pozitívne a bola som hádam jediná. Napriek toľkým elektrošokom nemám problém s vyjadrovaním svojich myšlienok, nebývam nesústredená, mám dojem, že ani inteligenčne som tým neutrpela. Mám síce zúžený okruh záujmov, no to pripisujem skôr samotnej chorobe. Napr. sledovanie televízie ma úplne prestalo baviť, hoci občas ma nejaký film zaujme a povedzme si pravdu až tak moc tam toho zaujímavého nedávajú.
Nejaký čas trvá kým sa človek z elektrošokov spamätá a to je to negatívne na nich. Netvrdila by som, že majú krátkodobý účinok, pretože moje ataky skôr prichádzali pod vplyvom toho, že som neeliminovala stres. Mám schizoafektívnu poruchu a moja prychiatrička mi už povedala, že je to zrejme na celý život a príznaky choroby sa zčasu na čas zhoršujú predovšetkým vplyvom stresových situácií, ktorým sa v živote ťažko úplne vyhnúť - niekedy proste stačí vianočný či veľkonočný zhon.
Vplyv elektrošokov je zrejme individuálny, mne však pomohli a nejak zvlášť ma nepoznačili, preto nemožno jednoducho povedať či ti ich odporučiť a či nie. Záleží určite aj na následných medikamentoch, ktoré potom berieš. Ja by som však z elektrošokov takého strašiaka nerobila. Mna sa nik nepýtal či s lečbou elektrošokmi suhlasím, bola v hroznom stave a lieky mi nezaberali. A ako hovorí Matej, ked raz elektrošoky zabrali, aplikovali mi ich zakaždým, keď som na akútne oddelenie dostala. Pravdupovediac nepáci sa mi vyjadrenie frances farmer, že elektrošoky neodporúča, pretože svoje tvrdenie bližšie neodovodňuje.
regina- V.I.P. Bronze
- Počet príspevkov : 673
Reputácia : 298
Dátum registrácie : 05.09.2011
Zdravotný stav
Diagnóza: schizoafektivna porucha
Súčasná medikácia:
teorik- Nový člen