Ako sa dnes máš? 17
Strana 17 z 83 • 1 ... 10 ... 16, 17, 18 ... 50 ... 83
Re: Ako sa dnes máš? 17
Snížila jsem si denní dávku na polovinu (z 0,5 mg na 0,25 mg) a mám to takhle už 2 měsíce. Když bych chtěla vysadit úplně, tak přejdu na 0,25mg tablety a budu brát půlku denně. A v další fázi půlku 0,25 mg tablety každý druhý den. Pak třeba každý třetí den, pak už jen při úzkostech (podle potřeby) a pak třeba bych už úplně vysadila.
U sebe bych postupovala takhle pomalu u všech psychiatrických prášků, protože jsem extrémně úzkostlivá a navíc jsem citlivá na placebo-efekt, takže vysazování psych. prášků snáším těžko. Minule jsem musela takhle opatrně vysazovat Akineton.
motylek- V.I.P. Silver
- Počet príspevkov : 833
Reputácia : 70
Dátum registrácie : 17.12.2022
Vek : 43
Zdravotný stav
Diagnóza: F20.0
Súčasná medikácia: Abilify 15 mg 1-0-0, Elicea 10 mg 1-0-0, Neurol 0,25 mg
Matej and Catherin4 like this post
Ahoj, vysokoúčinný BZD alprazolam - Xanax (Pfizer), Frontin (Egis), Neurol (Zentiva), Helex (Krka), v zatvorkách cielene uvádzam názvy firiem, keďže každá si musí danú látku nazvať vlastným menom - každopádne liečivo je rovnaké!
Je absolútne nevhodné ich vysadiť náhle, obzvlášť ak sa užívajú dlhšiu dobu a vo vyšších dávkach! To, že po ňom "nebažíš" psychicky (zvyšovať bezdôvodne dávku), neznamená, že sa ti nevytvorila závislosť fyzická. Tá môže vzniknúť i po krátkej dobe liečby (napr. 4 týždne) i pri dodržaní predpísaných dávok. Ale nie je dôvod na paniku.
Alprazolam má navyše veľmi krátky čas účinku - ako rýchlo zaberie, tak rýchlo zvykne sa jeho účinok vytratiť. To je jedna z jeho výhod a súčasne nevýhod - zväčša ho treba užívať viackrát denne (v závislosti od stavu a citlivosti pacienta naň).
Čiže to, čo prežívaš, sú podľa všetkého abstinenčné príznaky z náhleho vysadenia - úzkosť, potenie, bolesti kĺbov, svalov, nespavosť, triaška, precitlivenosť na zvuky a svetlo a ďalšie. Ak užijete daný liek a dôjde k rýchlej úľave, tak nie je o čom inom špekulovať...
Každopádne do budúcna, aby si sa vyhol takým nepríjemným fyzickým stavom z odňatia lieku, treba to konzultovať s lekárom, ktorý ti podobne ako @motylek bude opatrne (!) znižovať dávky mesiac čo mesiac. Všetko, samozrejme, závisí od stavu pacienta a potreby takejto medikácie.
Apropo, ja ich znižujem už niekoľko rokov, bol som na koktejle 2-kombinácie BZD vo vysokých dávkach, takže trošku už viem, o čom píšem z vlastnej skúsenosti.
Možnosť je takisto skúsiť ešte "presedlať" na Xanax SR - liečivo s riadeným uvoľňovaním, tzn. že nemá hneď taký wau efekt, avšak sa liečivo uvoľňuje dlhší čas a rovnomerne počas celého dňa ( je v sile Xanax SR 0.5 a 1mg / Helex SR 0.5 a 1mg až 2 mg) - predpísať môže len psychiater/neurológ.
Sú aj iné možnosti, napr. zmena za iný BZD s dlhším polčasom rozpadu.
Plán liečby vždy treba konzultovať so psychiatrom, aby sme sa vyhli takým nepríjemným stavom.
Držím palce
Lucas- Strieborný pokročilý člen
- Počet príspevkov : 362
Reputácia : 78
Dátum registrácie : 12.08.2023
Vek : 36
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Matej, Saladin, Catherin4 and motylek like this post
Reputácia : 59
Dátum registrácie : 05.07.2022
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Matej, kimi2028 and Lucas like this post
Ahoj, niečím podobným som si prešiel minulý týždeň. Prišlo to ako blesk z jasného neba - začal som v noci vracať a následne sa pridružili hnačky a horúčky vyše 39 stupňov Celzia, silné kŕče. Trvalo to tri dni, napriek liekom som nemohol poriadne spať v noci a bol som totálne odpísaný fyzicky. A, samozrejme, psychika tiež v...
Vyčíňa u nás momentálne črevný infekt (norovírus maybe), tak som mal tú česť sa medzi prvými s ním bližšie spoznať už sa chechlim, ale bolo mi fakt na skapanie... Veľmi mi to totiž pripomínalo covid infekt, keďže ma v noci tak chytila zimnica, ruky sa mi triasli, že som neudržal ani pohár v rukách (!) a nedarilo sa mi akosi ani znížiť horúčku a ani som sa nepotil (napriek hydratácii akosi termoregulácia tela bola mimo prevádzky).
Kde som tú pliagu chytil, netuším, ale na hygienu rúk si dávam obzvlášť pozor. Ďalšiu úlohu zohráva, samozrejme, imunitný systém, ktorý je u mňa odmalička výrazne oslabený.
Ale ozaj, vtedy je najlepšie dať na ten deň hladovku a prijímať tekutiny (čierny čaj je veľmi fajn), obmedziť všetko mastné, korenisté, mliečne výrobky, kávu. Telo je úžasné v tom, že dokáže vyslať signál typu Nie, toto nie! - keď som si zalial kafé a následne som aj vylial potom do drezu...
A následne už nejaký ten suchár, varená ryža, banán, na štvrtý deň som mal gurmánsky zážitok, keď som si už doprial kuracie na prírodno so zemiakmi ooooooooo...
Želám ti teda skoré uzdravenie
Lucas- Strieborný pokročilý člen
- Počet príspevkov : 362
Reputácia : 78
Dátum registrácie : 12.08.2023
Vek : 36
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Matej, kimi2028, Patty_Pillow, Saladin, Catherin4, motylek and janka,janka like this post
kimi2028- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 2282
Reputácia : 762
Dátum registrácie : 13.02.2017
Zdravotný stav
Diagnóza: F20.0, F20.4
Súčasná medikácia: Reagila 4,5 mg
Matej, Catherin4, motylek and Lucas like this post
Apropo, na imunitu je skvelá sauna - mával som stavy, že keď som prešiel zo sprchy pre oblečenie po dlažbe (na dome mám podlahové kúrenie), tak som na druhý deň smrkal, kýchal. A to je u mňa vždy cesta k zápalu priedušiek (amputovali mi mandle v destve ). Vždy som musel byť v zime mega naoblečeny, aby som náhodou neprehladol.
Ale keď som sa saunoval pravideľne (mam v dome), tak som mal takú imunitu, že som mohol pokojne vybehnúť von v tričku.
____
Dnes som bol na 3 hodinovej prechádzke.. veľmi mi prospela. Bolo krásne počasie.
Reputácia : 59
Dátum registrácie : 05.07.2022
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Patty_Pillow, motylek and Lucas like this post
Ahoj
Majte sa
Mous- V.I.P. Silver
- Počet príspevkov : 937
Reputácia : 193
Dátum registrácie : 23.05.2022
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Matej, regina, rasto, kimi2028, Juraj, Patty_Pillow, Saladin and like this post
Juraj- V.I.P. Bronze
- Počet príspevkov : 679
Reputácia : 174
Dátum registrácie : 17.12.2020
Vek : 43
Zdravotný stav
Diagnóza: F25
Súčasná medikácia: Rispen 3 mg, Hedonin XR 500 mg
regina, rasto, kimi2028, Mous, Saladin, Jaro123444, motylek and Lucas like this post
animusmeus- Domáci člen
- Počet príspevkov : 85
Reputácia : 5
Dátum registrácie : 31.03.2023
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia: Reagila, Lithium, Rispen, Trittico, Akineton, Frontin
Matej, Catherin4 and motylek like this post
Strana 17 z 83 • 1 ... 10 ... 16, 17, 18 ... 50 ... 83