Schizofórum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Dole

Ako sa dnes máš? 11

Strana 64 z 86 Previous  1 ... 33 ... 63, 64, 65 ... 75 ... 86  Next

Goto down

• Táto téma je zamknutá, nemôžete tu pridávať odpovede ani upravovať svoje príspevky!

Ako sa dnes máš? 11 - Stránka 64 Empty Re: Ako sa dnes máš? 11

Odoslať  Iacobus So 27 apríl 2019 - 22:18

Ahoj @Matej,
vieš, že som bol zaregistrovaný dlhú dobu pred tým, ako som začal písať. Počas tej doby som čítal vaše príspevky, ale dlho som sa neodhodlal nič napísať. V jeden príjemný deň sa zlomilo a začal som prispievať. Celkom živo sa na to pamätám, spočiatku som mal obavu, či je to dobré riešenie niekomu cudziemu sa zdôverovať, ale bolo dobré. Myslím, že aj toto dopomohlo k zlepšeniu môjho stavu. Takže som rád, že takéto fórum existuje. Môj doktor nebol nadšený, keď som mu povedal, že tu píšem. Ale to len z toho dôvodu, že nemá rád internetovú komunikáciu, potom som mu vysvetlil, aké to má výhody. A bol napokon spokojný, že prichádzam do interakcie s ľuďmi.
Niektoré príspevky píšem s odbornou tematikou, iste sa to nie všetkým pozdáva, nemusia to čítať. Ale myslím, že je prospešné, keď sa s nejakými zaujímavými témami podelím. Aspoň ja ich teda považujem za zaujímavé. Naozaj ma teší, že moje príspevky považuješ za poučné.

Ahoj @kimi2028,
mal som aj negatívne príznaky, najmä pred rokom. Vôbec nič sa mi nechcelo robiť. Škola ma prestala baviť, aj knihy som prestal čítať. Čo bolo čudné, lebo to sú činnosti, ktoré ma veľmi bavili. Nejavil som záujem o starých známych, ani o rodinu. Lekár mi potom dal Abilify, veľmi chválim ten liek, lebo vymizli pozitívne príznaky a čiastočne sa upravili aj negatívne. Stále mám občas apatiu a chuť na samovraždu, ale vždy sa snažím prekonať sa.
Asi dva mesiace od nasadenia Abilify mi dal lekár aj sertralín. Bol som voči nemu skeptický, lebo klasickú depresiu som nemal a nechcel som ho brať. Doktor argumentoval, že tým liekom chce znížiť prejavy sociálnej fóbie, čo by bolo rozumné, keby som sociálnu fóbiu mal. Ale ja sa ľudí stránim z jasných dôvodov, nie len tak. Takže sertralín nepotrebujem. No ale začal som ho užívať a ani po dlhšej dobe som necítil badateľnú zmenu. Verím, že aj bez neho mi bude dobre.

ὅταν δὲ ὁ θάνατος παρῇ͵
τόθ΄ ἡμεῖς οὐκ ἐσμέν
Najobávanejšie zlo, smrť,
sa nás ani v najmenšom nedotýka,
pretože keď my žijeme, smrť tu ešte nie je,
keď však smrť príde, potom tu zas nebudeme my.
Iacobus
Iacobus
V.I.P. Golden
V.I.P. Golden

Počet príspevkov : 1025
Reputácia Reputácia : 445
Dátum registrácie : 25.08.2018
Vek : 26

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza:
Súčasná medikácia Súčasná medikácia: Abilify Maintena 400 mg á 4 t, olanzapín (Actavis) 5 mg

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Táto téma je zamknutá, nemôžete tu pridávať odpovede ani upravovať svoje príspevky!

Odoslať  kimi2028 Po 29 apríl 2019 - 19:49

Ahojte.
No kamaráti neviem, neviem, čo s tými negatívnymi príznakmi budem robiť. Mal by som sa aj celkom dobre, ale moja pasivita ma neskutočne rozčuľuje. Smutnejšie je, že nedokážem sa ku ničomu prinútiť. Robím toho každý týždeň menej a menej. Teda na prechádzky chodím, ale už to nepomáha tak ako kedysi. Celkovo sa cítim akosi emočne otupene. Pozerám šachové videá a to je aj tak všetko, čo robím. Chce to už nejakú zmenu, ale bojím sa prípadnej hospitalizácie, že zase ma budú do nemocnice hnať s tým ako naposledy. Do nemocnice nechcem už ísť po posledných "vynikajúcich" zážitkoch, kedy ma z toho kleplo na mieste.
kimi2028
kimi2028
V.I.P. Golden
V.I.P. Golden

Počet príspevkov : 2282
Reputácia Reputácia : 762
Dátum registrácie : 13.02.2017

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza: F20.0, F20.4
Súčasná medikácia Súčasná medikácia: Reagila 4,5 mg

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

Odoslať  rasto Ut 30 apríl 2019 - 14:18

ahojte.ja sa mam v celku fajn zijem si taky besstarosní zivot ze vlastne nemusim chodit do prace a ani sa nad nicim trapit ono je otazne ci by som niejaku pracu zvladol lebo sa nato necitim sem tam mam aj dni ket som aktivny a vtedy pocvycim alebo idem na prechadzku alebo len tak chodim rychlov chvodzov hore dole po schodoch vyac krat za sebov aby som nieco robil pre zdravie len sa mi nedary chudnut vlastne preto ani moc nerobim ale je aspon fajn ze nepryberam.
rasto
rasto
V.I.P.
V.I.P.

Počet príspevkov : 523
Reputácia Reputácia : 60
Dátum registrácie : 18.10.2015
Bydlisko Bydlisko : stredne slovensko

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza: f20
Súčasná medikácia Súčasná medikácia:

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

Odoslať  Meretseger Ut 30 apríl 2019 - 15:41

Čauko.

Ešte žijem, což je asi... fajn? Občas si popozerám fotky nejakých cosplayerok a potom mi je smutno, že už to sama nerobím a neviem, ako ďalej Very Happy Tož uvidím. Spravila som ale mierny pokrok, požiadala som mamu, aby ma objednala na dentálnu hygienu, že ja sa tam proste neobjednám, ani keby ma mali zabiť Very Happy Bude to síce až po návšteve zubárky, ktorá, chudina, asi umrie, lebo to fakt nevyzerá pekne, ale čo narobím. Aspoňže tam konečne pôjdem. Ešte očné, diabetológia, etc. a ako by mohlo byť aj fajn Very Happy

Glyčky sú vcelku okej, vlastne skôr nižšie, ťahá ma to do hypoglykémií, čo bude najskôr asi tým, že sotva jem Embarassed Nemávam hlad, atď. Okrem toho všetko okej.

Zvažovala som, čo so sociálnymi interakciami, ktoré som chcela budovať, ale už ma to, tuším, prešlo. Povedzme si pravdu, moja generácia sú poväčšine vyj... voliči nemenovanej, bohužiaľ nezrušenej politickej strany, čo si mám s takými vôbec povedať? Hľadanie vzťahu ma už akosi fakt neláka a kamošov mám dvoch, prečo mi to sakra nestačí Very Happy Chúďatká moje exspolužiačky sa zmohli nanajvýš na porobenie si detí a tým pádom si zničili život, ale moje priority smerujú úplne niekam inam, než na dosahovanie "hodnoty" v štýle "no, ja som manželka pána XY a mám s ním desať detí". Ak to tej babe stačí, čo už s ňou Rolling Eyes
Meretseger
Meretseger
V.I.P. Silver
V.I.P. Silver

Počet príspevkov : 967
Reputácia Reputácia : 224
Dátum registrácie : 18.09.2015

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza: F33, F60.31
Súčasná medikácia Súčasná medikácia: Abilify, Brintellix, Lamotrigin, Trittico

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

Odoslať  Iacobus Ut 30 apríl 2019 - 22:15

Zdravím,
takže AD neberiem už asi 3-4 dni. Ako som predpokladal, nepostupoval som takým štýlom, že každých desať dní znížiť dávku o 25 mg. Veď to by trvalo mesiac. Jednoducho som to vysadil z dňa na deň. Neľutujem, žiadne negatívne príznaky sa neobjavili. Mám sa dosť pozitívne aj napriek tomu, že akosi sa nestíham naučiť na zápočty. Čítam príliš veľa beletrie a odbornú literatúru odsúvam.
Skontaktoval som sa po roku s jednou paňou, ktorá bola so mnou hospitalizovaná na psych. Dohodli sme sa na stretnutí. Čo ma teší. Chcel som sa jej ozvať skôr, ale mal som turbulentné obdobie, stále strach z prenasledovania, pretože som vysadzoval antipsychotiká...

Viem, že fórum by nemalo byť politické, ale nedá mi nezareagovať na jednu udalosť, ktorá ma trápi. Načrtla ju už Meretseger. Pokúsim sa to však zosumarizovať z hľadiska právneho, nie politického. Tak v skratke. Najvyšší súd zamietol žiadosť na rozpustenie istej politickej strany. Vlastne som to očakával. Žijeme v demokracii a tá umožňuje každému vyjadrovať svoje názory. Zásah do slobody slova na základe zákona musí mať vážny dôvod, a to taký, že šírené informácie sú lživé, nebezpečné alebo poburujúce. Inými slovami urážajú česť, znižujú dôstojnosť a kazia dobré meno ostatných; ohrozujú demokraciu, bezpečnosť; a podnecujú a podporujú k nenávistným prejavom voči skupine osôb. Paradoxne, aby sme udržali toleranciu, resp. demokraciu nesmieme tolerovať prejavy nenávisti.
Nemyslím si, že niečo rieši rozpustenie politickej strany, založí sa nová. Navyše ich to bude stavať do polohy martýrov a získajú ešte väčšiu podporu. Čiže riešením je trestať podľa zákona prejavy nenávisti konkrétnych ľudí a nie rozpúšťať stranu, ktorá môže mať podporu aj tých ľudí, ktorí nesúhlasia s hanobením rasy, národnosti, presvedčenia...

Naposledy upravil Iacobus dňa St 1 máj 2019 - 11:38, celkom upravené 1 krát.

ὅταν δὲ ὁ θάνατος παρῇ͵
τόθ΄ ἡμεῖς οὐκ ἐσμέν
Iacobus
Iacobus
V.I.P. Golden
V.I.P. Golden

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza:
Súčasná medikácia Súčasná medikácia: Abilify Maintena 400 mg á 4 t, olanzapín (Actavis) 5 mg

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

Odoslať  Matej St 1 máj 2019 - 10:25

Ahojte. Smile

Mám sa zhruba dobre. Dojatie 2 Prvé dva dni pracovného týždňa prebehli relatívne v poriadku. Boli síce aj stresové situácie, ale celkom sa mi ich podarilo nejak zvládnuť, a to najmä vďaka knihám Richarda Carlsona, bestsellerového psychoterapeuta. Mám z jeho tvorby doma 4 kúsky a tvoria podstatu mojej súčasnej kvázi-psychoterapie. Jej jadro nazývam "práca s myšlienkami", takže vlastne som "pracoval s myšlienkami" rôznym spôsobom tak, aby som stresory a náročné okolnosti dajako zvládol. Určite to ale nie je jediný faktor veci - druhým, nemenej dôležitým faktorom mojej súčasnej stabilnejšej nálady je sertralín, antidepresívum. Beriem ho teda v množstve 50 g už asi 10 týždňov a myslím si, že sa doktorka trafila, sadol mi. Ani neviem priamo určiť, či mám nejake nežiaduce účinky, asi nemám, no benefity sú pravdepodobne zjavné, hoci som v pokušení všetko hodiť na zásluhu tej spomínanej "práci s myšlienkami". Pravda je však taká (a musím si ju silno umelo pripomínať), že je to asi pol na pol - pol efektu je Carlson, pol efektu je sertralín. Smile Pravdepodobne by mi Carlson nefungoval, keby som vysadil sertralín, ale myslím si, že sa to isté dá povedať aj opačne - nemal by som také zjavné benefity z antidepresíva nebyť tamtých knižiek. Tieto knižky jeho benefity výrazne rozvíjajú do hĺbky. Embarassed

Význam priaznivého efektu energy-drinkov sa, mám pocit, čoraz viac každým týždňom naopak znižuje, sú celé dlhé šnúry dní, kedy žiadne nepijem a napriek tomu neutrpím depresívny výkyv. Ešte túto koreláciu nemám dostatočne overenú a odskúšanú, ale keď sa tak obzriem dozadu na tých 10 týždňov, tak sa skutočne zdá, že pijem tie drinky čoraz menej, a to aj bez tých hrozivých dôsledkov na moju náladu. Shocked

Dnes je sviatok práce, paradoxne ho oslávim nepracovaním. laughing Ale tak to už chodí, odkedy ho vymysleli. it is perfect Som teda doma a relaxujem. Uvidím, čo všetko ešte budem robiť, presné body nemám stanovené. very sad3 Ale zišlo by sa mi si nejaké čiastkové ciele určiť... Hromžím

Prajem Vám príjemný deň, kamaráti, držím Vám palce! Super!

S vrúcnym pozdravom
matej
Muzika

Ako sa dnes máš? 11 - Stránka 64 Health10 https://schizo.sk
Matej
Matej
Okoloidúci
Okoloidúci

Počet príspevkov : 5073
Reputácia Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Bydlisko Bydlisko : západné Slovensko

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)

https://schizo.sk
hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

Odoslať  tyx81 St 1 máj 2019 - 10:36

Ahojte, dnes to vyzerá na pekný deň, aspoň tu v Blave.Dlho som nepísal a ani to tu nesledoval, mal som dosť práce. Mám sa dobre, som chorý a práve počúvam DM.it is perfect veľa sily prajem:perfect:
tyx81
tyx81
Bronzový pokročilý člen
Bronzový pokročilý člen

Počet príspevkov : 287
Reputácia Reputácia : 30
Dátum registrácie : 30.01.2019
Bydlisko Bydlisko : Bratislava

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza: falošný schizofrenik,z presvedčenia- asi fakt chory
Súčasná medikácia Súčasná medikácia: Aripiprazol , Fevarin

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

Odoslať  Tuto St 1 máj 2019 - 19:29

Ahojte kamarátky a kamaráti!
Dnes, ako písal Matej, máme sviatok. Všetko je zatvorené, tak som vítal "pozvanie" na záhradu. V poslednej dobe sa ma dosť týka nechuť o fyzickej aktivity. Sťažka za pomoci vôle sa k čomusi dostanem. Na druhej strane som bol aj rád pobytu vonku a aj malým prácam, hoci... Celkom ma tento týždeň potešilo jubileum, a teda aj posedenie a stretnutie sa s rodinou. Snažil som sa správať konformne (zapadať) a po čase strávenom v tomto kruhu, mi bolo príjemne, priam radostne. Bol som potom skutočne potešený, že aj mňa takto pozvali a urobilo mi to akúsi pohodu v mysli.

Celkovo môžem zhrnúť, že tieto dni, napriek drobnejším a ukorigovanejším drobnostiam sú OK. Mierny problém som už spomínal, teda určitá pasivita. Stretol som sa však na jednej malej prechádzke s tým, že taký pubertiaci sa zasmiali na protichodnosti obrázku na mojom tričku v porovnaní s postavou. Urobilo mi to, napriek všetkému, dobre, lebo sa to nepodobalo na vzťahovačnosť a teda bolo to jednoznačne reálne a o poznanie skutočné.

Ostatné v podstate po starom. Držte sa čo najlepšie. Rád vás uvítam na Zelle. Tuto

V.I.P. Inventár
V.I.P. Inventár

Počet príspevkov : 4793
Reputácia Reputácia : 775
Dátum registrácie : 19.09.2010
Bydlisko Bydlisko : Západ Slovenska

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza: F25.0
Súčasná medikácia Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

Odoslať  kimi2028 Št 2 máj 2019 - 14:57

Ahojte kamaráti. Mám sa dobre. Nevenoval som sa ničomu, keďže som bol na kontrole u psychiatričky. Hoci po vzore posledných týždňov by som nič nerobil tak či tak. Mám liek, ktorý bude pre mňa novinkou nejaký aripiprazol Teva. Tak som zvedavý, že aké účinky bude mať. Pre začiatok začnem na 10 mg. Vraj kým bude niečo vidieť bude trvať klasicky 2-3 týždne. Som zvedavý, ako si s mojimi negatívnymi príznakmi poradí. Verím, že bude to dobre.
kimi2028
kimi2028
V.I.P. Golden
V.I.P. Golden

Zdravotný stav

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

Odoslať  Iacobus Št 2 máj 2019 - 16:54

Ahoj Kimi,
Ako som už neraz písal, aripiprazol beriem v množstve 30 mg. Obsahuje rovnakú účinnú látku ako známe Abilify. Lenže Abilify ma teraz vysoký doplatok, tak sa predpisuje Aripiprazol Teva, ktorý nemá doplatok. S liekom som veľmi spokojný. Snáď budeš aj ty.

ὅταν δὲ ὁ θάνατος παρῇ͵
τόθ΄ ἡμεῖς οὐκ ἐσμέν
Iacobus
Iacobus
V.I.P. Golden
V.I.P. Golden

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza:

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

Odoslať  kimi2028 Št 2 máj 2019 - 17:19

Ahoj Iacobus, ďakujem za reakciu tak som zvedavý teda na akej báze funguje a ako bude účinkovať na mňa. Uvedomujem si, že v prvom rade musím sám niečo robiť a začiatky nemusia byť až také vydarené. Doktorka ma upozornila na to, že môže ma to aj trochu tlmiť na začiatku. Verím, že budem schopný sa vrátiť ku obľúbeným činnostiam, pretože okrem šachu som doteraz nič nerobil v posledných týždňoch. Snáď horšie už to nebude. laughing
kimi2028
kimi2028
V.I.P. Golden
V.I.P. Golden

Zdravotný stav

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

Odoslať  Iacobus Št 2 máj 2019 - 18:32

Aripiprazol
Ako sa dnes máš? 11 - Stránka 64 1920px-Aripiprazole2D1.svg
Indikácie
Aripiprazol patrí medzi atypické antipsychotiká. Používa sa hlavne na liečbu schizofrénie, mánickej epizóde pri bipolárnej afektívnej poruche typu I, ale aj depresie, tikov súvisiacich s Tourettovým syndrómom a nepokoji pri autizme.

Nežiadúce účinky
Nežiadúce účinky sú podobné ako pri iných atypických antipsychotikách, (poznáme ich dôverne). Incidencia extrapyramídových príznakov, zahŕňajúcich akatíziu, parkinsonizmus, dystóniu a dyskinézu, je nižšia ako pri liečbe haloperidolom.

Predávkovanie
Medzi potenciálne medicínsky závažné znaky a príznaky pri predávkovaní patrili somnolencia, prechodná strata vedomia a extrapyramídové príznaky. Po predávkovaní nebolo hlásené žiadne úmrtie.

Interakcie.
V dôsledku antagonizmu α1-adrenergných receptorov má aripiprazol potenciál zvyšovať účinok niektorých antihypertenzív. Aripiprazol je substrátom CYP2D6 and CYP3A4. Pri súbežnom uživaní inhibítorov týchto cytochrómov ako chinidín, fluoxetín, paroxetín a ketokonazol, itrakonazol sa má dávka znížiť. Pri uživaní valproátu a lítia nie je nutná zmena dávkovania. Dávka sa má znížiť aj pri uživaní karbamazepínu. V štúdiách sa nepreukázali významné zmeny metabolizmu substrátov CYP2D6, CYP2C9 (warfarínu), CYP2C19 (omeprazolu) a CYP3A4 po užívaní aripiprazolu.

Farmakodynamika
Mechanizmus účinku aripiprazolu je odlišný od iných atypických antipsychotík. Namiesto účinkovania ako čistý antagonista na D2 receptoroch, vykazuje funkčnú selektivitu - funguje ako tichý antagonista na niektorých subpopuláciách tohto receptoru a zároveň ako parciálny agonista na iných subpopuláciách. Aripiprazol je tiež parciálny agonista D3 receptorov. Je tiež parciálny agonista serotoninových 5-HT1A receptorov a slabý agonista  5-HT2A receptorov. Na 5-HT2B receptoroch je silný inverzný agonista. Na rozdiel od ostatných antipsychotík je parciálnym agonistom 5-HT2C receptora so silným účinkom ale slabou afinitou. Táto vlastnosť môže byť základom minimálneho prírastku hmotnosti pozorovaného v priebehu liečby. Zanedbateľne sa viaže na muskarínové, dopamínové D4 a histamínové receptory.

Farmakokinetika
Aripiprazol sa dobre vstrebáva a vrcholové plazmatické koncentrácie sa dosiahnu do 3-5 hodín po podaní dávky. Absolútna biologická dostupnosť tabletovej liekovej formy je 87 %.
Je v značnej miere distribuovaný do celého tela, vykazuje distribúciu do extravaskulárneho priestoru. Viaže sa na plazmatické bielkoviny 99%, hlavne na albumín.
Aripiprazol sa v rozsiahlej miere metabolizuje v pečeni hlavne tromi biotransformačnými cestami: dehydrogenáciou, hydroxyláciou a N-dealkyláciou.
Ako sa dnes máš? 11 - Stránka 64 Chemical-structure-of-aripiprazole-and-metabolism
Priemerný polčas eliminácie aripiprazolu je približne 75 hodín u rýchlych metabolizérov CYP2D6 a približne 146 hodín u pomalých metabolizérov CYP2D6.

ὅταν δὲ ὁ θάνατος παρῇ͵
τόθ΄ ἡμεῖς οὐκ ἐσμέν
Iacobus
Iacobus
V.I.P. Golden
V.I.P. Golden

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza:

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

Strana 64 z 86 Previous  1 ... 33 ... 63, 64, 65 ... 75 ... 86  Next

Návrat hore

Povolenie tohoto fóra: