Práca a choroba
Strana 1 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Práca a choroba
ethella- Nový člen
- Počet príspevkov : 7
Reputácia : 3
Dátum registrácie : 12.05.2014
Re: Práca a choroba
Jožin
xkrchnav- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1600
Reputácia : 142
Dátum registrácie : 19.08.2012
Vek : 39
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Tuto- V.I.P. Inventár
- Počet príspevkov : 4793
Reputácia : 775
Dátum registrácie : 19.09.2010
Zdravotný stav
Diagnóza: F25.0
Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),
Práca a choroba
ethella- Nový člen
Pracujem na osmičky... 5 dní v týždni. Ani neviem presne povedať, čomu vďačím za to, že ma to ešte nepoložilo. Myslím, že veľa vďačím asi kofeínu (vysokým množstvám 300-400mg/denne). Ten mi pomáha bojovať proti únave z liekov, hoci nie vždy úspešne. Som sociálne vyhýbavý, zakríknutý, hanblivý, trpím rúžovkou - preto vďačím určite aj antidepresívu escitalopramu za pomoc. Ako dôležitý hodnotím pravidelný spánok - niekedy ponocujem, ale darí sa mi potom spanie dobehnúť. Mávam živé sny, v ktorých sa mi chaoticky a fantazijne premieľa všetko, čo sa mi cez deň stalo, čo hodnotím ako schopnosť mozgu sa vyrovnať s myšlienkovým balastom a stresom. Je ale veľa vecí, ktoré nezvládam ani v rámci práce - problém s kritikou, negatívnou atmosférou v kolektíve, sociálne interakcie, pracovné telefonáty, sklony k depresii, pocity prázdnoty, stále silno prítomný myšlienkový balast v hlave ako produkt kotraproduktívnej analýzy všetkého, čo sa mi kedy deje alebo stane alebo môže potenciálne stať.
Asi by som určite nemohol pracovať, keby ma to nejako vnútorne nebavilo, alebo keby som mal zlé šéfstvo či zlý kolektív. Myslím, že aj tomu vďačím za to, že som ešte zamestnaný. Tiež veľké plus k psychickému zvládaniu je to, že mám pracovisko 10 minút od činžiaku, takže nemusím cestovať, čo v minulosti, keď som študoval v inom meste, robilo v psychickom zvládaní obrovský problém.
Držím palce.
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5072
Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
tak ja som z tých, čo prácu v zmysle zamestnania nezvladaju. Ochorela som v r. 2000 na materskej dovolenke s vtedy dvojrocným synom a po 3/4 roku som nastupila späť do práce. Po 6stich rokoch sa mi znova tentoraz zo stresu z práce spustila dalsia epizoda a hoci som velmi chcela pracovat, nezvladala to moja psychika a epizody sa vracali. Stala som sa hned plne invalidnou, no kedze bolo možné pracovať aj popri ID, robila som ďalej, ale fakt to potom už nešlo. Aj ludia v práci sa mi otočili chrbtom... podala som výpoved. Pokúšala som sa potom pracovať na živnosť, no nedarilo sa mi tak ako by som si predstavovala a chodiť denne do práce ma aj vycerpávalo... proste nestálo to za to. Stres mi spúšťa výkyvy nálad a často narúša spánok. Preto potrebujem niekedy pospať rano dlhšie alebo občas prelenosit aj celý den. Do práce vsak treba chodit riadne a na čas, deficit spanku sa potom nabaluje a ide to s mojou psychikou a aj celkovou výkonnostou dolu- vodou.
Nasla som si napln dna aj doma, mam syna, domacnost, zahradu, nejaké zvieratká a trochu vypomaham manželovi s poistovaním, ktoré robí ako vedlajsí uväzok. V podstate za den toho porobím hodne, ale vlastným tempom, bez toho aby ma niekto dirigoval, tlacil na mna alebo sa ku kvantite a kvalite mojej práce vyjadroval. Výhodu vidím aj v tom, že nepracujem v žiadnom kolektíve, lebo nepríjemným kolegom sa človek asi nevyhne a na chápavého šéfa tiež ťažko natrafiť. Snažím sa byť teda aspon rodine čo najužitočnejsia a nekomplikovať život príbuzným zhoršovaním sa mojho zdravotného stavu. Už 8 rokov sa mi to darí bez hospitalizácie, čo považujem za úspech.
Myslím, že by som zvladla niečo na polovičný uvazok ale už skor nejaku fyzicky nenarocnu prácu (určite nie psychickú s terminmi a pod.) v dobrom kolektíve - čo je podla mna dost nereálne alebo možné len v nejakej chránenej dielni. Uvidime, čo ešte život prinesie.
regina- V.I.P. Bronze
- Počet príspevkov : 673
Reputácia : 298
Dátum registrácie : 05.09.2011
Zdravotný stav
Diagnóza: schizoafektivna porucha
Súčasná medikácia:
Teraz som v štádiu "hľadania" ....určite by som chcela pracovať ale chcela by som zmeniť oblasť, no neviem načo by som sa hodila. Manuálna práca asi ťažko, a to čo by som najviac chcela tak tam je veľmi ťažké sa nejak dostať. Možno zasa len skončím pri tom učení, ktovie
Takže ono myslím že pokiaľ je človek stabilizovaný ono dá sa aj s touto chorobou pracovať, len príliš veľa stresu škodí a my to pociťujeme oveľa intenzívnejšie ako bežní ľudia. Už som mala aj stavy, že som uvažovala o ID ale nakoniec aj tak neviem ani či by mi ho vôbec dali a plný isto nie. Myslím ale, že kým to ide tak sa treba pokúsiť ešte zabojovať a pracovať lebo fakt teraz ako som doma, síce zo mňa opadol taký stres a ťažoba a cítim sa lepšie ale potrebujem sa zamestnať nejakou činnosťou lebo potom mám pocit premrhaného dňa.
dzuli08- V.I.P.
- Počet príspevkov : 566
Reputácia : 449
Dátum registrácie : 25.04.2016
Vek : 37
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Práca a choroba
ethella- Nový člen
- Počet príspevkov : 640
Reputácia : 221
Dátum registrácie : 21.10.2013
Zdravotný stav
Diagnóza: F 20.5
Súčasná medikácia: Aripiprazol STADA, Olanzapin Actavis
rasto- V.I.P.
- Počet príspevkov : 517
Reputácia : 60
Dátum registrácie : 18.10.2015
Zdravotný stav
Diagnóza: f20
Súčasná medikácia:
Príjemný deň praje Tuto
Tuto- V.I.P. Inventár
- Počet príspevkov : 4793
Reputácia : 775
Dátum registrácie : 19.09.2010
Zdravotný stav
Diagnóza: F25.0
Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),
ester- Strieborný pokročilý člen
- Počet príspevkov : 374
Reputácia : 54
Dátum registrácie : 28.04.2014
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Strana 1 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
» Podvedomie a jeho preprogramovanie
» praca, studium, whatever
» Horúčavy a choroba