Cvičím, cvičíš, cvičíme! :)
Schizofórum :: Kaviareň :: Šport
Strana 7 z 9 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Re: Cvičím, cvičíš, cvičíme! :)
kimi2028- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 2281
Reputácia : 762
Dátum registrácie : 13.02.2017
Zdravotný stav
Diagnóza: F20.0, F20.4
Súčasná medikácia: Reagila 4,5 mg
kimi2028- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Šiel som tam hlavne kvôli potrebe kardia, ktoré ma, žiaľ, doma nevie baviť. A tu som, hľa, bojoval o to, aby som neprekročil 160 tep, musel som to behanie znižovať pod 7 km/h pravidelne, aby som sa späť ukľudnil na tep nejakých 120 úderov. Vcelku ma to bavilo. Rotoped bol menej zábavný, ale slúžil mi hlavne na vydýchanie, uschnutie. Vo fitku bolo pomerne málo ľudí teraz večer, takže som si obzeral prázdne stroje. Zistil som, že sú na nich nalepené obrázkové návody, ako ich používať. A to je super! Niektoré som nepochopil ani podľa obrázkov, ale asi 3 či 4 som podľa obrázku vyskúšal a zdá sa, že som ich pochopil. Tiež ma na nich veľmi bavilo cvičiť, ale zatiaľ som si vždy dal len 1 sériu. Zaujal ma hlavne stroj na prsné svaly, pretože presne to mi dlhodobo chýbalo v mojej zostave - čosi, čo by mi budovalo prsné svalstvo. Teraz si tie 3-4 stroje dám zakaždým po kardiu a vždy, keď bude málo ľudí a budú stroje prázdne, že ich môžem skúmať, tak si dávam akési predsavzatie naučiť sa obsluhovať postupne ďalšie a ďalšie. Zdá sa, že na to nebudem vlastne nikoho potrebovať na konzultáciu, niektoré tie obrázky sú informačne kvalitné. Asi býva menej trénujúcich takto v sobotu večer. Lebo cez týždeň medzi 17tou a 19tou sa mi zdalo vždy narvané.
Podľa knihy "Jak vyléčit depresi" si stanovujem tri kardiotréningy týždenne... pondelok, stredu a sobotu. V každom aspoň 30-40 minút sústavnej aeróbnej aktivity, gro bude bežiaci pás. To je asi 120 minút kardia týždenne, plus v dni, kedy necvičím kardio, si budem dávať činky na 10-15 minút. Drepy, strečing a ohýbanie chrbáta/kĺbov zostávajú každý deň.
Otázny bude budúci týždeň, kedy mám hneď v pondelok kardiotréning, no lenže cez deň som v práci. Takže tá otáznosť spočíva v tom, či nebudem z práce unavený na to, aby som išiel ešte cvičiť. A vždy musím, žiaľ, rátať aj s prípadnou depresívnou fázou, ktorá ak sa postaví v ten večer do cesty, tak sa k cvičeniu takmer naisto nedostanem.
Zostávam dúfať.
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5072
Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
kimi2028- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Momentálne sa môj tréning až tak nemení a nepúšťam sa zatiaľ do komplikovaných vecí. Cvičím:
a) predkopávačky - 18 kg (2*15 opakovaní)
b) zakopávačky - 30 kg (2*15 opakovaní)
c) rozťahovanie nôh do strán - 21 kg (2*15 opakovaní)
d) kladka na hruď, za chrbát, na triceps - 30 kg (2*15 opakovaní)
e) stroj na ramená - 21 kg (2*15 opakovaní)
f) 2 stroje na prsné svalstvo - 30 kg (2*15 opakovaní)
g) stroj na biceps - 18 kg (2*15 opakovaní)
c) jednoručky predpažovanie, nad hlavu, pripažovanie - 8 kg (2*15 opakovaní)
kimi2028- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
kimi2028- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Čo sa týka mňa, neviem, ako dlho, ale už to môžu byť aj 2 týždne, aj 3, čo som nejako extra necvičil. Žiadne kardio, žiadne činky. Dokonca aj naťahovačky, ohýbačky, strečing, už aj to nebýva každý deň. Je to u mňa výrazný krok späť. Z činiek som mal pekné prvotné výsledky, no tá vysilenosť mi akosi nerobila dobre na náladu a podporovala depresívne rozlady. Neviem naisto, či to tak je, keďže niektorá literatúra aj posilňovaniu pripisuje antidepresívny efekt popri hlavnom kardiu. Ale takto nejako sa mi to v tých mesiacoch zdalo. V podstate od toho septembra do konca novembra som sa nevedel vyhrabať z depresívnych pádov, stále sa obnovovali a antidepresívum nebolo dostatočne účinné. Je to zároveň obdobie, kedy som výraznejšie, takmer každý deň, posilňoval. Aj v práci som si všimol, že keď dovláčim pol tony tovaru a som na pár minút vysilený, tak sa mi automaticky spúšťa negatívne myslenie a značná podráždenosť, iritabilita, pesimizmus. Doma bezprostredne po cvičení s činkami som to takto nevnímal, ale väčšinou na druhý deň v práci som bol negatívny. Ťažko tieto dva fenomény s úplnou istotou spojiť do kauzálneho vzťahu. Môže to tak byť, a nemusí. Možno zrovna iba u mňa to tak je. A možno to všetko je úplne o niečom inom, trebárs o zlyhávaní AD po letných experimentoch, alebo kvôli mojej žiarlivosti, ktorej som v danom období prvýkrát v živote bolestne čelil a nevedel som sa z nových skúseností spamätať.
Momentálne mám naďalej teda činky stopnuté. Pravdepodobne sa k nim skúsim po Novom roku vrátiť, keď sa účinok môjho Wellbutrinu maximalizuje. Vtedy najlepšie zistím, či dôjde náhle k zhoršeniu psychického stavu po tom, ako začnem posilňovať. Budem to vedieť lepšie rozlíšiť. Teraz je ešte skoro, ešte by som stále mohol z prípadných rozlád podozrievať nedostatočný efekt AD, prípadne stres z vianočnej sezóny.
Čo si ale vytyčujem ako predsavzatie, je vrátiť sa k ohýbačkám a strečingu. To zaberie sotva 5 až 7 minút, ale spraví to neskutočne veľa. Cítim sa potom ľahký a telesne flexibilný. A skvalitňuje sa slúženie chrbtice, resp. odďaľuje sa prípadný problém s ňou. Priznám sa, zlenivel som v tomto, takže akosi sa mi oslabil pôvodný zvyk, o ktorom som si myslel, že už je pevný. No nič sa nedá robiť, len zdvihnúť zadok s prepáčením a naozaj sa do toho donútiť, veď ide len o 5 minút.
Kardio zatiaľ ako tému nenačínam, v nej to nemám jasno, pretože by som ho chcel realizovať behaním vo fitku, no nemám na to pri svojej smennosti čas, pokiaľ chcem mať aj nejaký alternatívny voľno-časový život. Takže zatiaľ mi zostáva táto téma otvorená a nedoriešená. Mrzí ma to, ale neviem to v súčasnosti vyriešiť.
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
matej
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
S cvičením vyzerá to tento týždeň opäť nádejne. Mal som dobrú motiváciu cvičiť, aj keď pondelok som vynechal, ale tak ešte zajtra si dám silový tréning, čím budem považovať cieľ pre tento týždeň splnený. Myslím si, že 3 silové tréningy, ako aj 2 kardia musia stačiť. Pohrávam sa s tým, či budem cvičiť 4 série po 8-12 opakovaní alebo 2 série po 15. Neviem, ako to je lepšie, či sa nebudem veľmi zdržiavať. Zlepšuje sa mi pomaly aj triceps, čo je len dobre, že sa mi podarilo ho trochu posilniť. Postava ide tiež celkom pekne, len chcelo by to viac trénovať brucho, lebo tam to nejako flákam. Skúsim to nejako spevňovať sed ľahom. Inak dá sa povedať, že je všetko po starom.
kimi2028- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Za posledný mesiac, zhruba od poslednej dekády novembra do konca starého roka, som takmer vôbec necvičil s činkami. Rotoped bol občasne, v uplynulých 2 týždňoch skôr pravidelne, no nie často, frekvencia najviac 2krát do týždňa. Vždy okolo 10 minút. S nábehom na minirotoped som trošku hádam aj spokojný, zvykám si naňho, pričom motivujem sa tým argumentom hýbania sa, keď som si už ujasnil, že to nebudem mať ako kardio. Pozmenením účelu tohto pohybu sa tak k nemu cítim viacej motivovaný.
K činkám sa vraciam len opatrne. Dnes som si dal po mesiaci jednu malú sériu s ľahkými závažiami... asi 2,4 kg na ruky v rôznych uhloch a do rôznych strán ... vždy 10 opakovaní a len raz. Iba keď som robil zhyby na bicepsy s položeným lakťom na stehne, tak vtedy som spravil 20 opakovaní v 2 sériach s činkou 5,4 kg alebo 5,2... neviem presne. Zabudol som, koľko váži tyčka. K tomu 20 drepov a 1 minútu brušné cviky... Tiež strečing a cviky na chrbát.
Iste, zabehnutému cvičencovi to príde smiešne ľahké cvičenie a krátke, malé, azda málo efektívne. Ale povedal som si, že nechcem už žiadne zranenia, a nechcem sa cítiť vysilený. Budovanie svaloviny je síce preto otázne, no k spevneniu a rysovaniu by mohlo dôjsť, resp. by po mesiaci mohlo pokračovať. Aj keď extra kopce na rukách pravdepodobne nebudem mať pri takomto nenáročnom spôsobe. Nevadí. Spevnenie a náznak rysovania stačí. Plus zdravotný benefit.
Ani si nejdem určovať a predsavzať nejakú frekvenciu cvičenia... skrátka ako príde, tak príde. Nechcem to prežívať ako povinnosť, skôr to brať ako príjemno-užitočné trávenie dlhej chvíle.
Jediné predsavzatie, ktoré si predsa len dám, je minimálny počet cvičenia do istého dátumu, a to bez určenia, v ktorý deň presne sa zrealizuje:
- ešte aspoň raz odcvičiť zostavu do soboty
- do soboty ešte aspoň raz minirotoped
Nebudem tak na seba tlačiť a dávam si väčší manévrovací priestor uchýliť sa k cvičeniu zrovna vtedy, keď budem mať aj chuť, a nemať ho, keď mi nie je zrovna dvakrát najlepšie. A to bez výčitiek a zníženia sebaúcty kvôli tomu, že som si nesplnil predsavzatie. Hlavne, nech ma to aspoň trochu baví, a nie slepo povinuje. A to aj za cenu, že by ten môj nenáročný spôsob a nízka frekvencia robili moju zostavu pramálo efektívnou.
S nádejou
tárajúci matej
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Moja nová cvičebná zostava obsahuje 4 série po 10-12 opakovaní:
1. predkopávanie
2. zakopávanie
3. leg press
4. horná kladka pred hlavou
5. horná kladka za hlavou
6. tricepsová kladka
7. cvik s jednoručkami za hlavou
8. predpažovanie s jednoručkou v sede
9. upažovanie s jednoručkou v sede
10. stroj na biceps
11. jednoručky biceps
12. stroj na hrudník
13. sedľahy
Zatiaľ cvičím to približne takto, na každý cvik (ramená, triceps, biceps, chrbát, nohy, brucho) mám min. po 2 cviky a myslím si, že na začiatok by mohla táto séria mi aj postačovať.
kimi2028- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Mam materiálu dosť, otázne ke kedy a ako!
Momentálne mám rána katastrofické, to som same niečo ako meditacia s cigaretou v sede po celé doobedie, uvažujem, že keď nie ráno tak na obed, alebo pred večierkou
Hulk DF 365 1- Mierne pokročilý člen
- Počet príspevkov : 183
Reputácia : 28
Dátum registrácie : 18.07.2018
Vek : 45
Zdravotný stav
Diagnóza: F20.0 +
Súčasná medikácia: Kventiax SR,Cisordinol,Depakine chrono,Stilnox
Strana 7 z 9 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Schizofórum :: Kaviareň :: Šport