kava a kofein
Strana 5 z 14 • 1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9 ... 14
Re: kava a kofein
Dlhodobý cieľ: fungovať na rannej a večernej káve a 2 kofexoch na obed (čiže denná dávka asi 260mg kofeínu).
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5073
Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
PS: Najbližší cieľ: Zrušiť kofču kvôli éčkam, nahradiť ju občasnou instantnou kávou (je v určitom smere a do určitého množstva možno aj zdravá). Kofexy si dávam 300-400 mg, v posledných dňoch skôr 400, čo pri súčasnej vyťaženosti by som nemal znižovať. Tlak mi to zvyšuje nanajvýš na 110/65, búšenie sa nedostavuje.
Naposledy upravil Matej dňa So 24 september 2016 - 15:36, celkom upravené 1 krát. (Reason for editing : doplnenie PS)
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
Prajem Vám, priatelia, pekný deň, nech Vás depresia i mínusové príznaky zďaleka obchádzajú.
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Vďaka úspešnému zakúpeniu čistého taurínu v kapsuliach som si teraz naordinoval kofeín v zníženej miere. Teda trebárs:
- najviac 2 slabšie instantné kávy denne v kombinácii s najviac spolu s dvomi gramami taurínu
- alebo najviac 2 kofexy denne v kombinácii s 2 g taurínu spolu
Zisťujem, že netreba toho kofeínu príliš veľa, aby sa šikovne aktivizoval spolu s taurínom. Takže by som mohol denne vypiť len okolo 150 mg kofeínu, možno niekedy ešte menej, pričom by som dbal na pravidelné 2 gramy taurínu. Uvidím, záleží aj od náladových podmienok, miere stresu a šírke povinností.
Podľa googlu sú 2 kávy denne a 2 gramy taurínu denne úplne bezpečné. Občas to ale nezaškodí vynechať, aby to nebolo úplne každý deň, trochu dať do toho viacej nepravidelnosti, flexibility. Tieto bezpečné výšky dávok sa nedajú ani hodnotiť ako závislosť, čo ma veľmi teší, je to proste takpovediac bežné a normálne a bezpečné. A určite je tá kapsuľa s taurínom bezpečnejšia, než piť energetický nápoj so všetkým jeho škodlivinami a umelosťami. Flexibilita a nepravidelnosť v dávkovaní je v tomto prípade dôležitá aj pre dlhodobé zachovanie svojej účinnosti - aby som teda časom nemal potrebu zvyšovať dávku.
PS: Toto je ten výrobok, čo som si kúpil:
Naposledy upravil Matej dňa So 1 október 2016 - 12:15, celkom upravené 2 krát. (Reason for editing : doplnenie PS)
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Dávam si trošku taurín, asi 3 gramy denne. Dosť som si o ňom načítal v posledných dňoch a zistil som, že ho máme v tele hojne zastúpený, a v našich mozgoch je nepostrádateľný. Takže tie taurínové kapsule, to nie je niečo umelé dodávané do tela navyše za účelom energizácie, ale práveže ide o normálny doplnok stravy, ktorý zvyšuje koncentráciu taurínu v tele niečo na spôsob vitamínových suplementov. Taurín ani nepatrí medzi energizéry, hoci dokáže odďaľovať čiastočne únavu. Skôr uvoľňuje človeka, pomáha mu zvládať stres, bystrí myseľ, psychickú odolnosť, zlepšuje náladu a zmierňuje napätie a úzkosť. Naše mozgy ho potrebujú nutne, organizmy si ho vyrábajú tuším z cysteínu či z čoho, do tela sa dostáva skrz mäsitú a živočísnu potravu. Hlavne vegetariáni by mali dbať na dopĺňanie si taurínu skrz takýto výživový doplnok.
Bezpečná dávka je až 5 gramov denne, pričom otázka závislosti nie je na mieste, nakoľko telo to tak či tak potrebuje a vyrába si to. To je ako sa pýtať, či môže byť niekto závislý na vitamíne C alebo na vápniku. Včera som si dával 3 kapsule, teda 3 gramy. Dnes zatiaľ iba 1 gram.
Kofeín ma však zradil a spútava ma. Úplne si ma zotročil a robí mi veľmi zle, aj psychicky, aj fyzicky. Veľa - škodí a cítim sa zle, málo - je mi zle, stredne - som unavený a neúčinkuje. Proste je treba z tejto závislosti nejak vycúvať. Zo strednodobého hľadiska očakávam chronický pokles výkonnosti, ľahšiu unaviteľnosť, slabšie sústredenie. Strašne dúfam, že schopnosť zvládať stres mi namiesto kofeínu pomôže taurín. Snáď nie som až tak naivný.
Držme si palce. Všetko dobré, kamaráti.
M.
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Hodnotenie: Energie bolo dostatok, bol som pomerne čulý a motivovaný, mal som chuť na dané úlohy. Nálady v poriadku, depresia ustúpená, v práci však bolo o dosť menej stresu, než všeobecne v minulý týždeň, takže sa to nedá dobre porovnávať. Hlava už nebolela. Spánok bol v noci pomerne dlhý, išiel som včera spať okolo 21:30, čiže je tu nádej na 8-9 hodín spánku, čo významne prispelo k zvládnutiu bezkofeínového stavu.
Pokračujem v boji za slobodu (od škodlivých návykov).
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
To ako v tom vtipe:
Príde starší pán doktorovi a hovorí, že sa chce dožiť stovky.
Lekár: Pijete alkohol?
Pán: Nie.
Lekár: Fajčíte?
Pán: Nie.
Lekár: Vyrazíte si s dievčatami?
Pán: Tak to teda vôbec.
Lekár: Konzumujete nezdravé jedlá?
Pán: Nie, Som vegetarián.
Lekár: Tak čo by ste tu do tej stovky robili?
Reputácia : 775
Dátum registrácie : 19.09.2010
Zdravotný stav
Diagnóza: F25.0
Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),
Mojím cieľom neviem či je v zmysle vtipu dožiť sa stovky, ale ak by som sa dožil a bol celý čas slobodný od všetkých menovaných neduhov, tak by som vôbec nemal pocit, že môj život nestál za to. Nemyslím si, že životu prináša korenitosť a zaujímavosť práve niečo zakázané, nezdravé a škodlivé. Osobne môj život si viem predstaviť, že sa bez tohto všetkého zaobíde, a pritom ho budem vnímať ako dostatočne korenistý, dobrý, nápadný a zaujímavý. A hlavne je veľká pravdepodobnosť, že sa vyhnem utrpeniu, ktoré by mi závislosti inak spôsobili, takže už len život s menším utrpením stojí za to, hoci by aj nebol úplne korenistý.
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Kiežby aj ostatné závislosti len spôsobili pri odvykačke dajakú bolesť, ktorú by bolo treba nejak prebolieť ibalginami! A neboli by sme zaťažení cravingami, na ktorých recept som ešte nenašiel. Ak máte niekto recept, ako prekonať craving z rôznych typov závislostí, dajte vedieť.
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Čo sa týka prahnutia, alebo baženia, po objekte závislosti, tak cigareta je pravdepodobne dobrým príkladom. Možno je to aj tým, že sa rýchlo dostavuje efekt uvoľnenosti napätia, vlastne priamo počas fajčenia. Keby tak to bolo pri káve, pravdepodobne by to muselo byť ešte vo chvíli, keď sa popíja. Je pomerne ťažké zbaviť sa tabakizmu, resp. nikotinizmu. Nemálo ma trápi, že som do toho takto spadol. Denne je to tak 20ks, čo považujem za priveľa. Dať niečo od 0 po 5 za deň, to si predstavujem ako znesiteľné. Pomerne dosť sa za túto svoju slabosť hanbím.
Reputácia : 775
Dátum registrácie : 19.09.2010
Zdravotný stav
Diagnóza: F25.0
Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),
Obdivujem ľudí, ktorí dokázali prestať. Nech už ide o akýkoľvek objekt závislosti, aj tak je to sila, že niekto sa dokáže oslobodiť. A zostať už navždy "čistý".
Držím nám palce, pokračujeme v boji.
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Strana 5 z 14 • 1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9 ... 14