Chudnutie pri antipsychotikach
Strana 8 z 10 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Re: Chudnutie pri antipsychotikach
Cottage je nejméně kalorický sýr, který se dá běžně sehnat.
Na oběd libové maso, nejlépe drůbeží prsa nebo ryby a dodržovat pravidlo třetin - třetinu talíře by měly tvořit bílkoviny (tj. maso nebo vejce nebo sýr), třetinu příloha a třetinu zelenina. Dobré jsou taky luštěniny, ty prohánějí. (Takže zase to s nimi nepřehnat.)
Měla bys jíst menší porce a často (5 jídel denně), cca po 2-3 hodinách, a sledovat, kolik co má kilojoulů nebo kalorií. Pokud chceš hubnout, denní dávka by neměla přesáhnout 5000 kJ. Rozděl si těch 5000 kJ na 5 jídel tak, aby bylo nejvíc kJ na oběd, pak na snídani, večeři a nejmíň na svačiny.
Pokud dostaneš chuť na sladké, tak ho jez spíš dopoledne, odpoledne už ne. A před jiným sladkým preferuj ovoce, to je taky sladké.
Když si dáš něco tučného nebo hodně kalorického, tak si pak uprav zbytek jídelníčku tak, abys nepřekročila tu hranici 5000 kJ denně.
Do pitného režimu zařaď víc vody místo sladkých nápojů. Když budeš mít někdy chuť na sladký nápoj, řeď si džus s vodou aspoň 1:1, ať není tak sladký, nebo šťávu ze sirupu, ale toho sirupu dej málo.
A když náhodou upečeš koláč, schovej si ho do spíže někam hodně vysoko a daleko a když na něho dostaneš chuť, řekneš si "Ale, to mi nestojí za to, abych pro ten koláč lezla až někam nahoru." (To nám taky radili.) Buď líná lézt pro koláč na židli. A když nebudeš líná, vezmi si jen jeden kousek koláče.
Chce to trochu sebeovládání, ale jde to, taky jsem to kdysi takhle dělala. Já jsem líná péct, ale udělala jsem to tehdy s čokoládou.
motylek- V.I.P. Silver
- Počet príspevkov : 832
Reputácia : 68
Dátum registrácie : 17.12.2022
Vek : 43
Zdravotný stav
Diagnóza: F20.0
Súčasná medikácia: Abilify 15 mg 1-0-0, Elicea 10 mg 1-0-0, Neurol 0,25 mg
janka,janka likes this post
Denní příjem pro hubnutí má být 5000 kJ, tj. tedy 12,5 talířku. Když vezmeme v potaz, kolik máme sníst kJ na jednotlivá jídla (napsáno ve sloupcích vedle talířků), tak nám vychází:
SNÍDANĚ: 3 talířky
svačina: 1 talířek
OBĚD: 4 talířky
svačina: 1 talířek
VEČEŘE: 3,5 talířku
Chcete-li, můžeme zaokrouhlit večeři na 4 talířky a vyjde nám denní příjem 13 talířků, tj. 5200 kJ.
Po zhubnutí požadovaného množství kil pro udržení váhy postačí denní příjem 6000 kJ.
Musíme si ale uvědomit, že k celkovému příjmu musíme připočítat i (slazené) nápoje. Na obrázcích je vidět, kolik jednotlivých nápojů se vejde do 400 KJ, tedy jednoho "talířku".
motylek- V.I.P. Silver
Zdravotný stav
Je to program pro psychotické pacienty, jehož součástí je cvičení, vážení a edukace o zdravém životním stylu formou besedy zúčastněných.
Pokud se tam dozvím něco nového, napíšu to sem.
Jediné, co mě na tom odrazuje, je, že příliš vycházejí vstříc požadavkům pacientů (klientů). Přestali vést jídelníček, který jsme si vždy navzájem "kritizovali" i vážení je pouze dobrovolné, jelikož někteří klienti to považovali za ponižující. Jenomže k čemu tam chodit, když se nechtějí vážit? Jak potom zjistit, jestli zhubli nebo ne? K čemu tam chodit, pokud opravdu nechtějí hubnout?
Mimochodem můj muž mi sdělil, že prý hubnutí je ze 70% dietou a "pouze" z 30% pohybem. Čili je opravdu nutné nejen se hýbat, ale celkově změnit životosprávu. Doufám, že mě PDZ k dietě bude motivovat jako kdysi.
motylek- V.I.P. Silver
Zdravotný stav
Catherin4 likes this post
Patty_Pillow- Zlatý pokročilý člen
- Počet príspevkov : 477
Reputácia : 50
Dátum registrácie : 04.04.2022
Vek : 32
Zdravotný stav
Diagnóza: 20.3
Súčasná medikácia: Parnido 12mg,, Haloperidol 6mg, Kventiax 75mg, Lexaurin 1,5mg, Akineton 3mg, Fluanxol 20mg
Catherin4 likes this post
Patty_Pillow- Zlatý pokročilý člen
- Počet príspevkov : 477
Reputácia : 50
Dátum registrácie : 04.04.2022
Vek : 32
Zdravotný stav
Diagnóza: 20.3
Súčasná medikácia: Parnido 12mg,, Haloperidol 6mg, Kventiax 75mg, Lexaurin 1,5mg, Akineton 3mg, Fluanxol 20mg
Matej, Katuska, Juraj, Catherin4, motylek and janka,janka like this post
Pozměnila jsem trochu svůj jídelníček, zařadila víc méněkalorických potravin a výsledek je zatím za 2 týdny 2 kg dole.
Při mé nadváze to není skoro vidět, ale já to na sobě poznám - trochu mi splasklo břicho, necítím se tak moc jako přefouknutý balón.
Uvidíme, jak to půjde dál. Ráda bych za příštích 10 měsíců zhubla aspoň 10 kg, to je takový můj prozatímní cíl.
motylek- V.I.P. Silver
Zdravotný stav
Matej, regina, rasto, Patty_Pillow, janka,janka and Lucas like this post
Lucas- Strieborný pokročilý člen
- Počet príspevkov : 362
Reputácia : 78
Dátum registrácie : 12.08.2023
Vek : 36
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Matej and motylek like this post
A výsledek byl takový, že jsme za celý srpen (august) šli jednou na 6km procházku, jednou jsme jeli vlakem kousek za Prahu a třikrát jsme jeli do kina. A zhubnutá kila jsem znovu nabrala.
Takže přátelé, budu muset začít odznova. Jen nevím, za jaký konec to mám vzít. Jsem ochotná zařadit pro začátek víc pohybu. Začala jsem chodit každé pondělí na cvičení pro psychotické pacienty. Cvičíme 15 minut kardio cvičení (to je rychlé cvičení s prvky aerobiku), potom cvičení na gymnastickém míči a nakonec protahování svalů na karimatce. Zatím jsem tam byla dvakrát. Po prvním pondělku mě bolel celý motýlek až do pátku. Po druhém cvičení mě už nebolelo skoro nic a už v úterý jsem byla schopná jít s kamarádkou do čajovny.
Cvičitelka říkala, že kritické období je první měsíc, tehdy se člověk cítí rozlámaný a rozbolavělý a hodně lidí to v tomto období vzdá. Já jsem se rozhodla, že já to tedy rozhodně nevzdám!
Naopak, zavolala jsem kamarádce, že přijímám její nabídku chodit společně do fitness centra. A začneme po tom měsíci, jakmile si moje tělo zvykne na pondělní cvičení. Takže budu cvičit pro začátek 2x týdně. A časem se uvidí. Třeba časem přidám třetí cvičení týdně. Koneckonců cvičitelka mi říkala, že abychom zhubli, měli bychom cvičit tak 2-3x týdně.
Horší je to s jídlem. Měla bych zařadit víc nízkokalorických potravin, zeleniny apod. a když někdy "ujedu" a dám si něco tučnějšího, tak omezit porce. Jen to nevím, jak zvládnu, tak moc se mi nechce vracet se k dietě... (Asi bych si měla přečíst nějaký motivační text o redukční dietě.)
motylek- V.I.P. Silver
Zdravotný stav
Inak fitko 3x do týždňa je veľmi fajn spôsob, hlavne ak máš parťáka, ktorý má rovnaký cieľ! Nemusíš sa vôbec obávať, že budeš mať svaly ako Schwarzenegger, pokojne môžeš zaradiť aj tréning na silu a potom kardio. A sparing vie namotivovať! Je to omnoho lepšie. Navyše si tam môžeš nájsť aj nové kamošky , takže benefit navyše.
Ale strava je gro - to ti povie každý tréner, 75 percent úspechu. Ubrať rýchle cukry, pridať bielkoviny a hlavne vydržať. A je normálne, že je to ako na hojdačke s tou váhou.
Držím palce
Lucas- Strieborný pokročilý člen
- Počet príspevkov : 362
Reputácia : 78
Dátum registrácie : 12.08.2023
Vek : 36
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Matej likes this post
Reputácia : 449