Moje recenzie - beletria
Moje recenzie - beletria
Kníh som prečítal veľa, už tu mohla byť pekná zbierka. Ale nepamätám si mnoho kníh natoľko, aby som o nich mohol napísať kritiku. Čiže budem pridávať knihy postupne. Možno to pôjde pomaly, lebo idú štátnice, musím sa učiť. Hmm, to boli časy, keď som čítal knihu za knihou.
Do recenzie budem písať tému, myšlienku a formu diela, citáty, celkové hodnotenie a recenziu samotnú. Nebudem popisovať dej, to si každý môže prečítať knihu, stratil by sa tým knižný zážitok. Recenzia bude ako spoiler, lebo predsa napísať niečo bez toho, aby som to vysvetlil odvolávajúc sa na udalosti v knihe, nejde.
Naposledy upravil Iacobus dňa Št 26 november 2020 - 21:47, celkom upravené 1 krát.
ὅταν δὲ ὁ θάνατος παρῇ͵
τόθ΄ ἡμεῖς οὐκ ἐσμέν
Najobávanejšie zlo, smrť,
sa nás ani v najmenšom nedotýka,
pretože keď my žijeme, smrť tu ešte nie je,
keď však smrť príde, potom tu zas nebudeme my.
Iacobus- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1025
Reputácia : 445
Dátum registrácie : 25.08.2018
Vek : 26
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia: Abilify Maintena 400 mg á 4 t, olanzapín (Actavis) 5 mg
Matej and Mous like this post
Re: Moje recenzie - beletria
Názov knihy (originál) | Flowers for Algernon |
Názov knihy (slovensky) | Kvety pre Algernona |
Autor | Daniel Keyes |
Jazyk (originál) | anglický |
Žáner | spoločenský, filozofický román, sci-fi |
Forma: Próza
Téma: Mentálne zaostalý Charlie má silnú motiváciu stať sa múdrym, operácia mu to môže umožniť. Román hovorí o problémoch, s ktorými sa Charlie stretával, s akými sa bude stretávať a ako mu operácia zmení život.
Hlavná myšlienka: Problémy začlenenia spoločensky vylúčených ľudí do spoločnosti, rodiny a pracovného prostredia. Priateľstvo, jeho hĺbka. Vzťah medzi inteligenciou a priateľstvom.
- Spoiler:
- Recenzia: Kniha so zaujímavou myšlienkou, ktorá ma naozaj veľmi oslovila. Autor rozoberá, ako sa cíti mentálne zaostalý človek. Je písaná formou akéhosi denníka, teda správy o pokroku, ktoré má napísať kvôli experimentu. Z tých správ aj po gramatickej, aj po obsahovej stránke vidieť, ako sa mení, teda najskôr jeho inteligencia stúpa a potom klesá. Má problémy v rodine, škole, chce sa vyrovnať ostatným, lenže to nejde. Ako sa na ňom zapíše tento silný tlak? Koľko priateľov sú jeho skutoční priatelia a koľkí si z neho robia len posmech? Kniha ma oslovila asi aj preto, že sám mám mentálnu chorobu, ktorá je síce odlišná, ale v zásade tiež musím riešiť problémy, ktoré sa týkajú práce a sociálneho života. Charlie je vybraný do experimentu (rovnaký druh experimentu podstúpila myš Algenon, ktorého inteligencia stúpla), lebo ma neuveriteľnú motiváciu, veľmi chce byť múdry. Po operácii sa veľmi rýchlo vzdeláva, avšak jeho minulosť ho stále prenasleduje. Autor kritizuje vysokoškolských učiteľov, ktorí sú často namyslení, bažia len po úspechu, uznaní. Na záver Charlie zistí, prečo operácia nebola z dlhodobého hľadiska úspešná. Postupne sa jeho kognitívna úroveň znižuje, až spadne sa svoju úroveň spred experimentu. Charlie mal zafixovanú svoju sestru ako zlú, ako príčinu, prečo musel odísť z domu. Avšak keď sa stretnú, sestra ho vrúcne privíta, je k nemu milá, čo Charlieho veľmi prekvapilo. Je tu poukázané, že deti často nevedia správne reagovať, veľakrát ublížia, aj keď to tak nemyslia. Nepáčilo sa mi, že Charlie sa svojmu otcovi nepredstavil, keď ho stretol, a pritom som mal dojem, že otec ho celé detstvo zastával. Jedna chyba bola, a to taká, že experimenty (klinické skúšky) sa skúšajú najskôr na zvieratách a až keď je potvrdená ich bezpečnosť, sa skúšajú na ľuďoch. V románe je to tak, že nebolo preukázané, ako sa to skončí s Algenonom, ale hneď po prvotnom úspechu išli na človeka. Navyše etická komisia by podľa mňa takýto typ experimentu nepovolila. Bolo dojemné, ako v poslednú vetu venoval Algernonovi.
Citáty: "V živote nejde len o to, čo si o vás myslia druhí."
"Teraz chápem, že jeden z najdôležitejších dôvodov, prečo študovať na vysokej škole a prečo získať vzdelanie, je naučiť sa, že veci, v ktoré ste celý život verili, nie sú pravdivé a že nič nie je také, ako sa zdá."
Celkové hodnotenie: 9/10
ὅταν δὲ ὁ θάνατος παρῇ͵
τόθ΄ ἡμεῖς οὐκ ἐσμέν
Iacobus- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Diagnóza:
Matej, Dušan and Mous like this post
No. II
Názov knihy (originál) | The Song of Achilles |
Názov knihy (slovensky) | Spev o Achillovi |
Autor | Madeline Miller |
Žáner | fantasy, historický román |
Forma: Próza.
Téma: Príbeh gréckeho hrdinu Achilla a jeho priateľa Patrokla.
Hlavná myšlienka: Priateľstvo ľudí rovnakého pohlavie, ktoré prerastie do partnerstva. Predsudky ostatných. Pozemský život hrdinu a obyčajného človeka. Snaha stať sa nesmrteľným.
- Spoiler:
- Recenzia: Mám rád knihy, ktoré majú hlbšiu myšlienku. Táto kniha ju má, preto ju hodnotím veľmi kladne. Páči sa mi grécka mytológia a spracovanie príbehu o Achillovi, ktorého príbeh netradične rozpráva menej významná postava z hľadiska mytológie, avšak pre dej je mimoriadne dôležitá, novým pohľadom je až magické. Je to príbeh lásky jedného z najznámejších gréckych hrdinov a jeho priateľa Patrokla. Láska môže mať aj takúto nezvyčajnú podobu, netreba ju odsudzovať. Vedel som, ako príbeh končí a očakával som, že to bude smutný koniec. Do istej miery aj bol, avšak záver prináša aj nádej.
Kniha hovorí o tom, ako sa títo dvaja hrdinovia spoznajú a ako nadviažu priateľstvo. To priateľstvo čoskoro prerastie do niečoho hlbšieho. Achillova matka Tetis hneď od začiatku nemala rada Patrokla, pretože nebol ničím výnimočný a navyše boli trochu iní ako väčšina (alegória k predsudkom a odsudzovanie všetkého iného), to Tetis nemohla zniesť. Na záver však Patroklovi pomôže tým, že na jeho hrob vyryje jeho meno a tým Patroklova duša môže voľné ísť do podsvetia za Achillom (alegória na zmierenie). Kniha nesie to posolstvo, že aj keď náš príbuzný alebo hocikto blízky je iný, ako od neho očakávame, na záver ho vlastne máme radi, aj keď sme to možno nedostatočne vyjadrovali.
Patroklos je veľmi vľúdny človek, chce robiť za každých okolností dobré veci (nie je dôležité, aby bol človek slávny, ale aby bol dobrý, citlivý k ostatným), k tomu nasmeruje aj Achilla. Okrem toho sa, samozrejme, spomínajú okolnosti trójskej vojny, tie z historického pohľadu neviem ohodnotiť, do akej miery je to mýtus a do akej skutočnosť.
Ako poznáme príbeh o trójskej vojne, jeho koniec je tragický. Najskôr zomrel Patroklos, ďalej rozprával príbeh ako duch, neskôr zomiera aj Achilles. Na záver sa ich duše akoby spoja, čo dodáva príbehu pátos. Nevidím v tom večnosť duše, skôr to, že máme vždy šancu začať od začiatku. Posledná myšlienka. Achilles sa nestal nesmrteľným tým, že jeho matka pre to spravila všetko. Nespravila z neho boha. Stal sa nesmrteľným tým, lebo jeho posolstvo a skutky ostali.
Citáty:
"Nedokázala som mu dať nesmrteľnosť," riekne hlasom rozoklaným bolesťou.
Ale dala si mu život.
Cheirón raz povedal, že národy patria k najhlúpejším ľudským výmyslom. "Každý človek má rovnakú hodnotu, bez ohľadu na to, odkiaľ pochádza."
Celkové hodnotenie: 9/10
ὅταν δὲ ὁ θάνατος παρῇ͵
τόθ΄ ἡμεῖς οὐκ ἐσμέν
Iacobus- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Diagnóza:
No. III
Názov knihy (originál) | Circe |
Názov knihy (slovensky) | Kirké |
Autor | Madeline Miller |
Žáner | fantasy |
Forma: Próza.
Téma: Príbeh z gréckej mytológie o čarodejnici Kirké, jej osud a udalosti, ktorým čelila.
Hlavná myšlienka: Vysoké nároky spoločnosti kladené na ostatných. Odsúdenie tých, ktorí ich nespĺňajú či po kvalitatívnej, alebo kvantitatívnej stránke. Ide o to, že ak ste iní, neuspejete. Spoločnosť má stále predsudky, aj keď si namýšľame, ako veľmi sme moderní. Prípadná zatrpknutosť a následky z odsúdenia. Postavenie žien, emancipácia. Na záver nechýba láska či nenávisť, alebo priateľstvo.
- Spoiler:
- Recenzia: Ľpiem (lipnem) na antickej kultúre, možno to vidieť na obrázkoch, ktoré maľujem. Antické sochárstvo, architektúra a literatúra sú okúzľujúce. Som v spojení s antikou od detstva, už vtedy sa mi páčili grécke povesti a báje, preto bolo zaručené, že si román s touto témou obľúbim, tak sa aj stalo, pričom veľkým plusom bola hlboká myšlienka. Je fascinujúce, ako autorka dokáže starému príbehu vdýchnuť čaro nadčasovosti. Jednoducho posolstvo jej knihy je aj dnes aktuálne a nejde len o magické výjavy z gréckych legiend.
Miller debutovala románom Spev o Achillovi, ktorý som recenzoval vyššie. Na tom diele pracovala 10 rokov. Kirké dokončila za 7. Miller píše knihy pomerne dlho, to ma mrzí. (Možno preto, že popri písaní vyučuje latinčinu a gréčtinu, vyštudovala klasickú filológiu.) Obe knihy považujem za rovnocenné, myšlienky, ktorých je množstvo, sú podobné.
To, čo malo byť trestom, sa stalo cestou. Cestou k sile, poučeniu a úcte k sebe. Nachádzam v knihe kopec alegórie na otázky, s ktorými aj dnes spoločnosť zápasí.
Pre časť antických divadelných diel je príznačný tragický koniec, (ktorý sa aj mne veľmi páči) poznáme to pri Sofoklovej Antigone, Euripidovi, Aischylovi. Akoby sa Miller inšpirovala tragickými zakončeniami. Je tomu tak pri Achillovi aj Kirké. Pri Kirké je to trochu fádne. V Achillovi to bolo emotívnejšie, preto ho hodnotím trochu lepšie.
Citáty:
"Nepomôže mi, ak sa budem báť."
Nepredstiera, že nás nečaká bolesť a strach, iba vraví, že sme stále tu. Toto znamená plávať v prúde a cítiť pod nohami zem, po ktorej kráčame. Toto znamená byť nažive.
Celkové hodnotenie: 8/10
ὅταν δὲ ὁ θάνατος παρῇ͵
τόθ΄ ἡμεῖς οὐκ ἐσμέν
Iacobus- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Diagnóza:
Dušan and Mous like this post
NO. IV
Názov knihy (originál) | Mythos |
Názov knihy (slovensky) | Mýty |
Autor | Stephen Fry |
Žáner | fantasy |
Forma: Próza
Téma: Príbeh stvorenia sveta podľa gréckej mytológie a ďalšie legendy zlatého a strieborného veku.
Hlavná myšlienka: Predstava lásky, vášne, odhodlania, hrdinstva, snoch ale aj pomsty, závisti, žiarlivosti, hádok a nepriateľstva v mysliach predkoch európskej civilizácie - antických Grékov, ktoré sú aktuálne aj dnes.
Recenzia:
Ako som pri svojich predchádzajúcich recenziách spomínal, mám rád grécku mytológiu. V knihe by mali byť prerozprávané tieto mýty modernou rečou s prídavkom humoru. Ja som sa však vôbec nesmial. Buď ja nemám zmysel pre humor, alebo autor. (Prvú možnosť vidím ako pravdepodobnejšiu.) Pozitívne hodnotím určite to, že S. Fry vysvetľuje pôvod mnohých slov, ďalej pomerne rýchle tempo deja a pútavosť rozprávania. Nepáčili sa mi niektoré obmeny v porovnaní s klasickým výkladom.
Keď sa mám dostať k hodnoteniu, tak mám rozporuplné pocity. Čo mi knihy dala? No, veľmi málo, okrem spomínaného pôvodu slov. Kniha - dobrá kniha - musí priniesť čitateľovi, nové myšlienky, nové pocity, ktoré v ňom zrejú ešte niekoľko týždňov po prečítaní. Ja som to zretie pocitov cítil, ale prečo? Lebo v knihe sú mimoriadne silné príbehy, aspoň pre mňa. Lenže autor pridal do príbehu len veľmi málo. Uvedomujem si, že do klasických mýtov nie je možné vniesť veľa nového, napriek tomu prijateľný jazyk a svižné tempo je veľmi málo na to, aby som knihe dal dobré hodnotenie. Mal som vysoké očakávanie, ale, žiaľ nemôžem to porovnávať s Madeline Miller. To nie.
Záverom chcem napísať, že autorovi patrí pochvala za to, že chce klasickú mytológiu priniesť mladej generácii.
Celkové hodnotenie: 4/10
ὅταν δὲ ὁ θάνατος παρῇ͵
τόθ΄ ἡμεῖς οὐκ ἐσμέν
Iacobus- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Diagnóza:
Mous- V.I.P. Silver
- Počet príspevkov : 937
Reputácia : 193