Ako ste na tom fyzicky?
Strana 4 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Re: Ako ste na tom fyzicky?
- bolí ma sánka v bode ľavého kĺbu plus ľavé ucho, celá strana dolných zubov na ľavej strane, a to silno pri zívaní, pri jedení, žuvaní
- v sánke mi škrípe, praská
- bolí ma sánka pri tlaku zľava-doprava
- bolí ma sánka pri jej tlaku na podušku pri ležaní na boku
- vraj zo stresu mám silný zhryz, takže najmä v spánku silno zatínam zuby (škrípu)
Riešenie: podľa webu slovenskej stomatológie liečba spočíva v ukľudení kĺbu a dopriať mu priestor pre regeneráciu. Vo vážnych prípadoch sa robia invazívne zákroky, výplachy kĺbu od zrazenín, pablán, v najťažších prípadoch výmena za umelý čeľustný kĺb (finančne náročnejší než bedrový), obstreky. Medzi liekmi dominujú protiartritídové lieky (arthrostop), analgetiká, antibiotiká proti zápalu, teplé obklady, ďalej zubári robia zhryzové dlahy (násady na zuby), ktoré pacient v noci má nasadené, aby nezatínal v spánku zuby a neškrípal nimi (to som si stanovil ako cieľ si pre seba vybaviť, tiež chcem artritídový liek nejaký). Doporučenia lekárov: spať na chrbte bez podušky, sánku mať neustále vo voľnom závese svalstva, nezatínať pusu, mäkké jedlá, žiadne tvrdé a gumené jedlá, pri zívaní podložiť bradu päsťou (zabrániť otváraniu úst, koniec koncov aj teraz ich nedokážem otvoriť dokorán, lebo ma to strašne bolí).
Túto noc som spal viacmenej na chrbte. Je to pre mňa strašne neprirodzené, neustále odmala spím naboku. Snažil som mať voľnú sánku, medzeru medzi horným a dolným chrupom, čo mi vyvolávalo pri zaspávaní značné slinenie. V noci som sa viac ráz zobudil, že som naboku a že ma to bolí. Napokon som sa zobudil predčasne už o 6:30 s tým, že by som rád spal, ale musel by som zmeniť polohu, lebo "možnosti spánku pri tejto polohe ma už omrzeli". V podstate každú noc posledné týždne sa budím na bolesti. Najviac ma trápia bolesti pri jedení a pri zívaní. Inak bežne mimo týchto troch činností (jedenie, zívanie, spanie) ma to nebolieva.
Príčiny zápalu: ťažko povedať, často to býva stres a zatínanie i škrípanie zubov, niekedy trauma sánky, pukanie sánky, kedy došlo k neuvedomenému zakrvácaniu ložiska kĺbu. Možné následky pri neliečení: artróza, odhalenie kĺbu, fatálne mechanické porušenie, nutnosť výplachov či chirurgickej výmeny kĺbu.
Moje opatrenia:
- čoskoro ísť zubárke dať si diagnostikovať a dať si vyrobiť dlahu do úst
- menej stresu a zatínania zubov
- odteraz spím len na chrbte (je to síce menej kvalitný spánok pre mňa, ale čo už, bolesti ma nútia)
- menej zívania, mäkkšia strava, žiadne tvrdé stravy
- kúpim si niečo proti artritíde voľnopredajné
- zatiaľ žiadne analgetiká (upozorňujú, že tento zápal je na dlhé trate, takže hrozí závislosť od analgetík)
Hurá do boja.
matej
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5072
Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
Potrebujem to teda skonzultovať so zubárkou, že čo s tým, asi to bude treba chirurgicky vybrať.
Na jednej stránke ma vystrašili, lebo keď som hľadal fotografie a vysvetlenia tejto veci, tak ma to priviedlo až ku karcinómu ďasien. Pričom asi 5-mesačné problémy s bolesťami sánkových kĺbov, pocity knedlíku v oblasti lymfatických uzlín, bolesti v ušiach pri zívaní, to by podľa stránky svedčilo o prenikaní do ďalších častí lymfatickou a krvnou cestou v ústnej dutine a v príbuzných tkanivách. Samozrejme, nechcem vyznievať ako hypochonder - našiel som aj kopec takých vysvetlení, že ide o zápal, alebo stomatitídu, obyčajnú cystu, pupák, alebo benígny polyp.
Riešenie aj diagnostikovanie však nechám na zubárku alebo lekára, ktorého mi ona odporučí. Držme sa.
Zostávam optimista.
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
Stav flush hodnotím na 2.
Stav nedokonalostí pleti, akné, čiernych bodiek, šupín, suchých pier, kruhov pod očami: 2-.
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Táto terapia rúžovky mi, zdá sa, sadla veľmi dobre, nakoľko pociťujem reálne zlepšenie. Zdá sa, že aj tá Nivea významne lieči pokožku a mám pocit, že môj face je oveľa na tom lepšie. Ružovenie a červenanie je takto doménou skôr exteriéru, keď idem po vonku v chladnom vzduchu (environmentálny spúšťač) a ide oproti mne veľa ľudí (psychologický spúšťač).
Pokračujem v terapii, som zatiaľ s výsledkami veľmi spokojný.
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Celkovo teda môžem zhodnotiť, že sa mi viróza zlepšuje. Kašlem však už týždeň, a to nie je dobré znamenie, lebo dr. Google mi na to odporúča už zajsť k lekárovi. Snáď sa to napokon dobre vyvinie a lekársky nález nebude potrebný.
Nakopeme tie nádchové rhinovírusy typu A aj B, aj C do zadku! Askorbové kyseliny na ne!
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
CHINAMAN- V.I.P.
- Počet príspevkov : 567
Reputácia : 94
Dátum registrácie : 23.01.2016
Vek : 34
Zdravotný stav
Diagnóza: F20.0
Súčasná medikácia: Abilify, kventiax, escitalopram, akineton, nebilet
V tejto súvislosti, keď mi zubárka vyjadrila návrh prerobiť dva už opravené zuby, tak rozmýšľam, že by som si v priebehu roka nechal odstrániť všetky amalgánové plomby z minulosti a nahradil ich bielymi. Vraj trošku slabšie držia, majú menšiu životnosť, ale páčili by sa mi. Síce ani teraz pri širokom úsmeve nie sú tie amalgánové vidieť, ale je to skôr pre moju všeradosť. Ale musí to byť postupne, asi zub za mesiac, lebo biela plomba u mojej stojí aj 30 eur plus 9 eur injekcia. Takže z finančných dôvodov musím ísť postupne. Táto moja mladá doktorka vyzerá, že by súhlasila. Má odvahu prerábať už raz urobené zuby, o tom ma už presvedčila, a navyše by to boli peniaze pre ňu ako zisk. Jedine, že by ma schladila, že to takto bez diagnózy a nálezu nie je poisťovňou dotované, takže by som musel platiť za zub viacej. To už by som do toho asi nešiel...
Tak zajtra 9:30 sedím v kresle! Držme sa.
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Platil som strašne veľkú sumu, lebo biele plomby na zadných zuboch nie sú dotované poisťovňou, tam dotuje poisťovňa len amalgány. Na predných zuboch, ktoré sú vidieť pri úsmeve, tak tam poisťovňa dotuje aj biele plomby. Teraz som objednaný niekedy koncom marca. Budeme pokračovať v ďalších opravách a v podstate aj prerábkach, lebo ak tam bude kaz v oblasti pôvodnej plomby, tak mám v pláne ju požiadať o prerábku na bielu, tak ako to urobila aj vo štvrtok.
Základom je však si umývať poriadne zuby a čistiť niťou. Niť používam často, vlastne každý deň, lebo mám niektoré medzizubné priestory trošku väčšie, asi 2 alebo 3, kde sa mi zachytáva potrava. To si musím často teda mechanicky niťou vyčisťovať, lebo inak sa mi to má tam tendenciu zakvasiť a zapáliť. Kefka mi to nevie dať preč.
Svoj boj v oblasti zubov teda okrem týchto prerábok a opráv orientujem na pravidelné čistenie. Ráno nikdy nemám problém, ale večer sa mi sem-tam stane, že zaspím bez prebehnutia pastou. Je to na hanbu, dúfam, že Vás to nepohorší, uvedomujem si to nie ako absenciu zdravého návyku, ale skôr vyslovene ako zlozvyk. Ale musím povedať jedným dychom, že situácia sa naozaj už posledné mesiace výrazne zlepšuje a večerov, kedy zaľahnem bez vyčistenia, je čoraz v bežnom týždni menej a menej. Je to niečo ako s tým Orfirilom, že som tiež zaľahoval bez večernej dávky, pravidelne. No a teraz si dávam na to dlhodobo pozor, a vskutku ho nevynechám. Toto čistenie je o tom istom, tiež si musím dať proste pozor. Nerád by som mal vo vyššom veku protézu, hoci obaja moji rodičia protézy majú, takže neviem, či to nie je dedičné. No chcem sa o zuby strašne starať, veľmi túžim po sviežom bielom úsmeve a sviežom dychu. Už som niekde v polke cesty za týmto cieľom, tak určite sa nejdem vzdať. Smelo vpred!
Všetko dobré a zdravým zubom a bezbolestnej zubarine zdar!
matej
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Po zákroku mi ešte ukázala na "zubnej žabe", ako si čistiť správne zuby. Prednáška trvala asi 5 minút, no vzápätí mi ponúkla za pár eur k výkladu kefku, s čím som súhlasil, resp. mi to bolo aj podané ako hotová vec, že si ju kupujem. Je marketingovo zdatná. No nevadí, za ten výklad umývania zubov mi to stálo, lebo ešte mi priamo žiadny odborník-zubár nevysvetľoval takto otvorene správne čistenie. Takže paráda. (podľa toho, čo som počul do čakárne, tak to isté ponúkala a vysvetľovala aj pacientovi, čo bol predo mnou).
Po Veľkej noci v stredu teda v opravách zubov pokračujeme.
Zdar bezbolestnej zubarine!
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Zajtra idem k zubárke, bude robiť 1 kaz a okrem toho sme dohodnutí na čistení kameňa na spodnom chrupe. Potom by som mal ísť ešte raz v iný termín, keď bude čistiť horný chrup od kameňa. Zaujímavé, že keď čistila mi predošlá zubárka kameň, tak vzala obe polky chrupu naraz za jednu cenu. Táto to rozdelila na dve polky a dvakrát musím platiť.
Proktologické ťažkosti sú zlepšené vďaka probiotikám asi. Krv ale býva, momentálne aspoň bez bolesti.
Evidujem zhoršenie krátkozrakosti, myslím, že už mi dioptria presiahla -1, možno už na -1,25. Zatiaľ stále zostávam bez korekcie, vrátiť sa k predoperačnej situácii, že budem nosiť okuliare alebo šošovky, sa mi zatiaľ nechce, hoci nad šošovkami by som sa asi aj rád zamyslel. Predsa len ostro vidieť je super a ocenil by som to najmä v prítmí a večer... Od operácie očí laserom ubehli už 2 roky. Je to škoda, že sa efekt tak rýchlo stráca, určite v tom má prsty aj moje celodenné hľadenie do počítača.
A ešte v rámci fyzična evidujem problém s držaním tela, trochu mi je na chrbticu nepríjemno, akoby som mal nábeh na prvé bolenie chrbáta z dôvodu životného štýlu (zdvíhanie krabíc a bremien). Čoraz častejšie si chrbát a šiju a držanie tela precvičujem - už ale nič asi neurobím s predsunutou hlavou a krkom a celkovo ľahkou skoliózou, ktorú mi diagnostikoval už dávno ortopéd v detstve a potvrdila mi ju aj všeobecná teraz na prehliadke naposledy. Alebo že by som to dostal do správnej polohy cvičením? Určite budem na tom pracovať, pomaly ale isto si na cvičenie chrbta zvykám, je to už pravidelné, no ale príležitostné, čiže keď si cez deň zmyslím, tak si precvičím. Býva to každý deň, ale nie napríklad v jednaký čas, že by som trebárs 10 minút v kuse sa tomu úmyselne venoval. Skôr príležitostne, ako to deň umožní. Často trebárs cvičím držanie tela a šiju vo výťahu v práci, keď ma nikto nevidí.
Iné fyzičnosti asi nič teraz. Budú mi brať krv na valproát a hneďka bude aj krvný obraz a hepatálky, tak sa možno uvidia aj nejaké ďalšie veci. Dúfam, že bude všetko ok.
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Strana 4 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5