schizofrenia simplex
Strana 2 z 2 • 1, 2
Re: schizofrenia simplex
Potreboval by som pomoc najst nejake kauzy tejto choroby. Velmi malo sa o nej pise. Viete pomoct ?
relouth- Bronzový pokročilý člen
- Počet príspevkov : 262
Reputácia : 57
Dátum registrácie : 10.01.2020
Zdravotný stav
Diagnóza: progressive
Súčasná medikácia:
Couz- Nový člen
- Počet príspevkov : 5
Reputácia : 0
Dátum registrácie : 16.12.2020
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Couz- Nový člen
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Jednoduchá schizofrenia je typická tým, ze absentujú pozitívne príznaky schizofrenie, teda halucinacie a bludy, na druhej strane sú prítomné negatívne príznaky, ako strata motivácie, apatia, sociálna izolacia. Čiže môže sa to ľahko pomýliť s depresiou.
Podľa mňa je nepodstatné, čo máte napísané v lekárskej správe. To vám chorobu nevylieci. V psychiatrii sa používajú len dve hlavne skupiny liečiv, a to antidepresiva a antipsychotika. Ide o to, ze ak na depresiu nezaberu antidepresiva, dobrý psychiater vie, ze ma vyskúšať antipsychotika. A dôležitá je hlavne odpoveď na tieto liečivá a nie to, ci mam formalne depresiu alebo schizofreniu. Veľmi často sa tieto liečivá kombinuju. Schizofrenik užíva aj antidepresiva a naopak.
Toľko za mňa. Želám vám, aby ste spolu so svojim lekárom našli správny liek, ktorý vám pomôže cítiť sa aspoň trochu tak ako pred rokmi.
ὅταν δὲ ὁ θάνατος παρῇ͵
τόθ΄ ἡμεῖς οὐκ ἐσμέν
Najobávanejšie zlo, smrť,
sa nás ani v najmenšom nedotýka,
pretože keď my žijeme, smrť tu ešte nie je,
keď však smrť príde, potom tu zas nebudeme my.
Iacobus- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1025
Reputácia : 445
Dátum registrácie : 25.08.2018
Vek : 26
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia: Abilify Maintena 400 mg á 4 t, olanzapín (Actavis) 5 mg
Matej and Couz like this post
Couz- Nový člen
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Iacobus likes this post
Matej napísal:Lapaj napísal:http://www.uvn.cz/index.php?option=com_kunena&Itemid=438&func=view&catid=12&id=2263&lang=cs
Nemocný postupně kousek po kousku vypadává ze svých rolích v životě – role syna či dcery, role studenta či pracovníka, role kamaráda… Prostě nám pomalu mizí před očima, a my cítíme, že tento proces asi nemůžeme zastavit.
Moja reakcia je asi takáto:
Tá simplexná schizofrénia je teda ale potvora. Osobne si myslím, že keby sme to mali vziať štatisticky, tak rodina musí znášať najviac obtiaže a utrpenia vtedy, ak jej rodinný príslušník trpí práve schizofréniou simplex. Myslím si to preto, lebo s paranoidným človekom sa dá ešte všeličo robiť, môže bojovať nejak s mínusovou symptomatológiou, môže teda chodiť do školy alebo do práce. Ale pri simplexnej sú negatívne príznaky také mocné a svojimi chapadlami také devastujúce pacientovu osobnosť, že neviem, či dnešné lieky dokážu tento neblahý stav nejako úspešne riešiť. Právom môžem nazvať simplexnú schizofréniu rakovinou pacientovej osobnosti.
Ono všetko závisí od stavu. Ja mám paranoidnú a nie je to med lízať. Mám aj negatívne príznaky (aj 6 rokov od choroby), mal som aj hlasy a bludy tak vážne neviem, čo je horšie. Áno, negatívne príznaky sú to najhoršie, čo môže byť, ale je takto aj pri iných diagnózach z okruhu schizofrénie nielen pri jednoduchej... S tými negatívnymi príznakmi sa nedá skutočne bojovať. Hlavne keď si človek naplánuje aj niečo a vďaka tým príznakom nesplní ani 5%. U mňa je to ťažké v tom, že ja ku mojej diagnóze patria pozitívne, negatívne aj kognitívne príznaky. Nie je to o tom, že tak ten má len paranoidnú tak trochu pozitívnych príznakov, ktoré odoznejú a potom nie je už nič... Aspoň u mňa to takto nefunguje...
kimi2028- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 2281
Reputácia : 762
Dátum registrácie : 13.02.2017
Zdravotný stav
Diagnóza: F20.0, F20.4
Súčasná medikácia: Reagila 4,5 mg
Strana 2 z 2 • 1, 2