Schizofórum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Dole

kava a kofein

Strana 7 z 14 Previous  1 ... 6, 7, 8 ... 10 ... 14  Next

Goto down

• Zaslať odpoveď

kava a kofein - Stránka 7 Empty Re: kava a kofein

Odoslať  Matej So 1 apríl 2017 - 21:47

Kolegyňa si dáva bežne 1,5 až 1,7 gramu kofeínu denne. Zvykla si ako športovec dávať hneď ráno "tisícku" vo forme kapsule, potom si dáva cez deň ešte aj zo dve dvestovky, a popritom popíja v robote asi 4-5 menších šálok kávy. Stáva sa, že dá do seba teda aj 2 gramy kofeínu denne. Spí dobre, srdce jej nebúši, cíti sa výkonne, býva nabudená, sama rozpráva o tom, že to má na ňu silný placebo efekt. Je si vedomá, že maximálna odporúčaná dávka je tých 300 mg... ale i tak funguje na 2 gramoch v podstate už naozaj dlhodobo. Má názor, že taurín znekvalitňuje účinky kofeínu, hoci práve Dr. Google mi vravel, že kombinácia taurínu a kofeínu v energeťákoch má zosilňujúci vzájomný efekt. Vraj mi na náladu a na výkon by mal stačiť len kofeín, čiže taurín by som nemusel brať. Energeťáky sú zlé, a to najmä kvôli sladidlám a kvôli éčkam (benzoan draselný, sorban, aspartám, ...). Je zástankyňou kapsúl alebo tabletiek. Neopovrhne ani kávičkou, pričom v tejto oblasti je vyberavá, má rada čierne, kvalitné, bez mlieka, pozerá na značku a kde bola vypestovaná.

Pre mňa je veľmi inšpiratívnou osobou v zmysle uvedeného. Smile Skúšam teraz zvyšovať postupne príjem kofeínu v tabletkovej forme, to znamená ísť až na 700 mg denne. Naopak ísť dolu s taurínom a túžim zrušiť energeťáky zase raz, dnes sa mi to ešte nepodarilo. Vo všeobecnosti som na začiatku týchto experimentov. Včera som mal svojich prvých asi 600 mg, ktoré pochádzali z Cofi-Tabs. Na náladu mi to výrazne pomohlo kladne, plus pomohlo mi to cezčasovať od 17:00 do 20:00. Negatívom je, že po naozaj dlhej dobe som mal problém zaspať, prakticky vyše 2 hodín som sa prevaľoval, srdce bolo nepokojné a myseľ mala silný tlak k mysleniu, rozoberaniu situácií, prežitých počas dňa.

Dnes som mal tiež nejakých 700 z Cofi-Tabs, poobede som napriek tomu po práci zaspal ako bábätko. Trochu mi bolo však nepríjemne, možno až nepokojne. Včera a dnes som zaznamenal bolesť hlavy, musel som siahnuť po ibalgine 200.

Teď večer mám od kofeínu pauzu (vlastne od dnešnej asi 15tej hodiny). Zajtra, pokiaľ sa mi bude dať, tak by som si dal výraznejšiu pauzu, limit by som si stanovil na zajtrajšiu nedeľu asi na 100mg, uvidíme. Skrátka telo a nadobličky si potrebujú odpočinúť. Embarassed Čo sa týka energeťákov a colových limonád i iných tekutých zdrojov sladidiel a éčok, tak si dávam predsavzatie na ďalší týždeň ich netolerovať, nepiť, nekupovať si ich. Skúsim, či mi bude stačiť na náladu a výkon zvýšený, podstatne zvýšený príjem kofeínu v tabletkovej forme na spôsob mojej kolegyne. Sme sa my dvaja dali ako takí sparing kamaráti, ona môj kouč, zdieľajúca svoje skúsenosti, a ja ako jej učeň. Smile Dám vedieť potom aj Vám, či to znášam dobre, pričom prvoradým cieľom, ktorý týmto sledujem, je úprava náladovosti, zvyšovanie výkonu smerom k cezčasom, povzbudenie ku škole a nakoniec získanie fungujúcej náhrady za éčkové sajrajty. Smile

Matej
Huge smiley

kava a kofein - Stránka 7 Health10 https://schizo.sk
Matej
Matej
Okoloidúci
Okoloidúci

Počet príspevkov : 5072
Reputácia Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Bydlisko Bydlisko : západné Slovensko

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)

https://schizo.sk
hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  Matej Št 27 apríl 2017 - 19:58

Uplynulé asi 2 týždne sa vyznačovali tým, že som skúšal pravidelne každý deň piť asi 3 plechovky energeťákov. Išlo o energeťáky bez éčok, teda tie, ktoré zakladajú chuť na vysokých dávkach bieleho cukru. Napriek tomu, že mi preukázateľne pomáhali na náladu, na fyzično mi neprospievali. Zaregistroval som v tomto období haprovanie glukózy v krvi, zvýšený hlad. Zvýšený príjem cukru ma hnal do potreby zasycovať sa čoraz intenzívnejšími chuťami, takže padali za obeť rôzne zákusky, čokolády, mcdonald, džúsy. Bolo aj obdobie Veľkej noci, takže som mal na takéto maškrtenie a vyprážané rezne množstvo ľahko dostupných príležitostí. Zaregistroval som okrem týchto výkyvov pamlsnosti aj zhoršenie zaspávania, bolesti brucha, zápchu, "zapečenie" stolice, nafukovanie, dokonca pravidelné kŕče z bruchu, bolesti hlavy. S týmto obdobím časovo zhruba koreluje aj môj ekzém na pravom oku, ktorý sa medzičasom začal opäť zlepšovať. Sladké energeťáky, ktorými som nahradil sladidlové éčkové nízkokalorické, mi pridávali náhle denne aj 1700 kJ navyše, zväčša cukry, asi 90 g, takže zatiaľ čo som predtým prijímal asi 220 g sacharidov denne, toto obdobie bola bežná vec okolo 350 g.

V posledné dva dni som sladké energeťáky prestal piť a prežívam teraz šok, ktorý nazývam pracovne že "šok z bezchutia". Jeho charakteristikami sú bezchuťová voda, nízka pestrosť prijímaných jedál, nízky objem prijímaných jedál, málo kilojoulov. Nabehnutie na vodu som už realizoval aj predtým, ale novinkou tu je znížená pestrosť jedál a vzdor voči intenzívnym a pestrým chutiam. Heslom sa stáva planosť, suchopárnosť, bezchuťovosť. Časom by som chcel dať dôraz na zlepšenie nutričných hodnôt, teda napr. aby som nejedol biele rožky, ale nutrične bohatšie, viaczrnné pečivo. A podobne.

Šok z bezchutia je nepríjemný, už som sa stretol s nervozitou, pocitom hypoglykémie. Moje vylučovanie na WC sa však zlepšilo, bolesť brucha momentálne nebýva, ekzém sa hojí, že už ani nepoužívam mastičku. Hlava nebolela, hoci tu dnes bolo špatné počasie. Iba sa mi trochu zívalo. Kofeín a taurín prijímam z tabletiek, konkrétne denne asi 200-300 mg kofeínu z Cofi-Tabs, a asi 2-3 g taurínu z kapsulí zo športového obchodu. Mám predsavzatie, že akonáhle sa mi zhorší nálada natoľko, že mi začnú upadať vôľové schopnosti, pracovná morálka alebo celkovo budem klesať do depresie, tak si energeťák sladký doprajem. Ale určite nie na denne báze. Jednoducho raz za čas si ho kúpim a vypijem, ak budem cítiť, že by mi mohol pomôcť a telo resp. myseľ si ho bude pýtať. To budem považovať ako ok. Ale budem sa snažiť, akonáhle mi bude znovu dobre, aby som sa vrátil k nízkemu poberaniu Cofi-Tabs a taurínu tak, ako som uviedol. Sladký energeťák bude len barlička v núdzi, mimo núdze si ho nesmiem dať, nesmie byť bežnou a každodennou súčasťou pitného režimu, ledaže by mi viac dní trval stav núdze.

Zatiaľ sa teda držím. Budem svoj nový štýl ešte vyľaďovať a dotvárať podľa toho, ako sa vysporiadam so stavom súčasného šoku. Nálady a psychiatrické príznaky budú dôležitým faktorom, ktorý bude mať na vývoj celého štýlu a jeho podôb i úspešnosti veľký vplyv. Smile

Huge smiley

Matej
Matej
Okoloidúci
Okoloidúci

Zdravotný stav
Súčasná medikácia Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  Matej Ut 9 máj 2017 - 23:14

V súčasnosti sa usilujem ako zdroj energie, vitality a dobrej nálady využívať pravidelné jedenie každé 2 hodiny, čo mi vychádza asi na 5 až 6 jedál denne, cez pracovné dni zväčša 6, cez víkendy skôr 5 (nakoľko vtedy vstávam okolo deviatej, takže po raňajkách idem rovno obedovať, čiže nemám desiatu).

Hlad je pre mňa častý jav, môže súvisieť s nízkym sérotonínom, užívaním liekov. Zatiaľ sa pokúšam papať asi každé 2 hodiny približne týždeň - počas tejto doby som zaznamenal zníženú potrebu jesť maškrty, zníženú chuť na sladké a tiež zníženú chuť na energeťáky, alebo kávy. Obvykle tento režim prospieval nálade a kladne ovplyvňoval vitalitu. Samozrejme ide o jedlá o sile asi 1200 až 2000 kJ, čiže žiadne bomby a plné taniere. Skôr dačo v podobe natretého rožku. Musím si to naďalej dôkladne evidovať na účte na KalorickýchTabuľkách.cz, kde mi to aplikácia sama spočítava a sama nahadzuje číselné údaje, ja len v hľadáčiku zadám dané jedlo (ich databáza jedál už presiahla 100 tisíc pokrmov a potravinových výrobkov českého, ale i slovenského trhu!). Evidenciu momentálne potrebujem aj na to, aby pri šiestich jedlách denne som neskĺzol do prekročenia hranice, za ktorou už organizmus začne priberať. Predsa len 6 pokrmov znie tak trošku ako prejedanie, takže si musím dávať pozor na energiu porcií, aby to súhrnne za ten deň bolo energeticky v poriadku. Smile

Dnes mi však nálada išla dosť dolu. Cítil som silný dopyt po energeťáku. Včera som si napríklad tuším dával nejaké 2 plechovky, lebo mi to energeticky vyšlo a mal som po týždni chuť. Nálada mi však išla dolu aj v súvislosti so stresom v práci, lebo predsa len dnes bol dosť zaberák, cítil som sa pod tlakom, lebo veľa vecí urgovalo a samozrejme všetko naraz. Navyše som nešiel obedovať, takže mi chýbala prirodzená strava, siahol som po koláčoch, boli aj vzťahy na pracovisku trochu nepríjemné, aspoň mne sa to tak zdalo, tak som sa cítil negatívne naladený. Nakoniec som deň ustál aj bez energeťákovskej barličky. No v žalúdku mi postupne skončili asi 3 Cofi-Tabs (300mg).

Dám zajtra vedieť, akú som mal mieru vitality a úroveň nálady, keď budem poctivo papať každé 2 hodiny, doprajem si z donášky normálny obed a zároveň nebudem mať okrem Cofi-Tabs žiadnu barličku. Smile Teda ak nerátam starý dobrý Escitil, Invegu, Orfiril a Spitomin, moje denno-denné "prášky". Very Happy

Huge smiley

Matej
Matej
Okoloidúci
Okoloidúci

Zdravotný stav

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  Matej Št 25 máj 2017 - 20:33

V týchto dňoch som začal siahať k väčším objemom kofeínu a dosť mi to nerobí dobre. Teda necítim nejaké extra ťažoby na srdci, ale vnútri, azda v psychike, cítim, že je to strašne nezdravé a že to telo trpí. Napríklad dnes už asi liter čierneho čaju a liter a pol energeťáku. Veď to nie je normálne. Embarassed Akurát som čítal na webe, jak kolabuje mládež takýmto životným štýlom. Niekde uvádzali, že zomrel mladík, ktorý vypil sotva 2 litre energeťáku! To je predsa môj štandard, ku ktorému sa približujem v náročnejších časoch celkom bežne. A keď si predstavím, že by ma to mohlo zabiť, že moje srdce to nejak nevydrží, tak by mi takáto smrť prišla ľúto, ak by som mal čas to ľutovať ešte. V diskusii pod článkami mali pravdu ľudia, keď hovorili, že človek začne s jednou plechovkou a onedlho mu bude štandard liter, dva denne. Energeťáky naozaj fungujú, naozaj zlepšujú náladu, vôľové schopnosti, kreativitu a fyzickú vitalitu, ale je aj pravda, že sú návykové a že človek musí zvyšovať dávky, resp. objem - po čase už ani liter denne nestačí. Mrzí ma to. Myslím si, že môj dlhodobý zámer zbavovať sa tejto závislosti je správny. Vyznačuje sa úspešnými obdobiami a menej úspešnými fázami. Teraz som mal tú menej úspešnú fázu, lebo som toho vypil haldy. Idem však okamžite sa opäť tomu brániť a trochu sa starať o názor môjho srdca a pečene. Smile

Pekne som vylial zbytok energeťáku z pohárka a fľašu som uzavrel a uskladnil v špajzi. Teď tu popíjam len minerálky, mám na stole Korytnicu a Bonaquu, neochutené, jemne perlivé, bez kalórií, jemne mineralizované, nízky sodík. Smile Ak kvôli tomu nevydržím dlho v noci hore, tak nevadí, zdravie je prednejšie. Ak nespravím štátnice, lebo som sa v noci nevydržal bdelo učiť, tak nech, spravím ich v auguste. Embarassed

Embarassed cyclops alien

Matej
Matej
Okoloidúci
Okoloidúci

Zdravotný stav

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  Matej So 10 jún 2017 - 10:17

V súčasných dňoch sa mi darí existovať na 400mg kofeínu denne, plus dačo z čierneho čaju Pigi. Wink Energeťáky žiadne, ani kávy. Na kávy nemám chuť, hoci predsavzatie vyhýbať sa im nemám. Avšak energeťákom sa vyhýbam úmyselne. Zdá sa, že tých 400 mg mi stačí, pričom okolo tej 19:00-20:00 začínam byť spavý - a keď si dám večerný Orfiril tisícku, tak ma to dorazí úplne. Bývajú aj výnimky samozrejme, kedy bdiem dlhšie aj napriek večerným liekom. Smile Na motiváciu teď užívam hlavne B-Komplex, Ginko a Tryptofán. Ak sa ukáže o nejaký čas, že to nestačí, tak si budem musieť z e-shopu objednať tyrozín, pomocou ktorého by som si povzbudil produkciu dopamínu v mozgovni. Ten je pre motiváciu kľúčový.

Časom, keď budem mať bytík, by som rád úplne zrušil príjem kofeínu z čierneho čaju Pigi, a začal piť skôr ovocné čaje. A bolo by fajn papať maximálne 300 mg Cofi-Tabs časom... teda 3 tabletky denne. Neviem, či je to u mňa reálne, reku či by to nebolo na moje pomery málo. Ale ako cieľ si to asi vytýčiť má zmysel. Cool it is perfect

alien

Matej
Matej
Okoloidúci
Okoloidúci

Zdravotný stav

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  Matej St 26 júl 2017 - 0:35

Splnil som svoj plán, že po presťahovaní zruším čierny čaj Pigi a prejdem na ovocné čaje. Už týždeň pijem takmer 2 litre ovocného čaju "Popradský" denne. Ustálil som množstvá cukru na pomer "5 g na 500 ml". Výpadok kofeínu z Pigi ani extra necítim, spavý som výrazne večer okolo dvadsiatej, ale to som býval aj predtým. Kofeín prijímam naďalej z Cofi-Tabs (asi 3-4 tabletky denne), sem-tam siahnem ku káve, obzvlášť cez víkend. V ostatné 2 týždne som mal sporadicky aj energeťák, dohromady asi 2-3 razy. Už to nie je vôbec na pravidelnej báze, ako kedysi. Embarassed

Tých 300-400 mg denne sa mi vidí v súčasnosti ako postačujúcich, a to aj čo do efektu potlačenia únavy z liekov aspoň na pár hodín. alien

pig

Matej
Matej
Okoloidúci
Okoloidúci

Zdravotný stav

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  rasto So 29 júl 2017 - 3:52

tak ja uz dlho pijavam 3 kavy dene ale ked nespim tak to porusujem a spravym si este jednu v noci.
rasto
rasto
V.I.P.
V.I.P.

Počet príspevkov : 517
Reputácia Reputácia : 60
Dátum registrácie : 18.10.2015
Bydlisko Bydlisko : stredne slovensko

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza: f20
Súčasná medikácia Súčasná medikácia:

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  rasto Ne 10 september 2017 - 15:40

ahojte.tak ja som si navykol zase pit okolo 5 niekedy aj 6 kav cez den zda sa mi to privela na internete som cital ze pitie kavy je zdraviu prospesne ale nemislim si ze v takych mnozstvach ako ju pijem ja to je asi aj na kona dost nechcem ani odhadnut co to roby z mojim srdcom ale ked ja sa po vypiti kavy citim akosi lepsie taky nabudeny.
rasto
rasto
V.I.P.
V.I.P.

Zdravotný stav

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  Matej Ne 10 september 2017 - 16:07

Rasťo, aj ja teraz trošku presedlávam na kávu, chcel by som ju piť namiesto energeťákov, z ktorého som mal v sobotu menšiu srdcovú slabosť. Chcem sa Ťa spýtať: Koľko si dávaš tej kávy do šálky, ďalej ide o kávu Nescafé, a do tretice otázka, koľko cukru si dávaš do jednej šálky?

Ďakujem za odpovede a želám Ti všetko dobré. Smile
Matej
Vitaj

Matej
Matej
Okoloidúci
Okoloidúci

Zdravotný stav

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  rasto Ne 10 september 2017 - 16:30

ahoj matej.ja si nedavam ziaden cukor do kavy pijem vzdy bez cukru.
rasto
rasto
V.I.P.
V.I.P.

Zdravotný stav

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  rasto Ne 10 september 2017 - 16:32

este som zabudol kavy si davam 2 cajove lizicky a pijem nescafe instantnu.
rasto
rasto
V.I.P.
V.I.P.

Zdravotný stav

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Zaslať odpoveď

Odoslať  Matej Ne 10 september 2017 - 16:34

rasto napísal:ahoj matej.ja si nedavam ziaden cukor do kavy pijem vzdy bez cukru.

Waaau, bez cukru, bez sladidla, bez mlieka, bez smotany? Embarassed Chcel by som to aj ja dosiahnuť niečo také, ale obávam sa, bez tých 10 g cukru v jednej šálke by mi to nechutilo. Možno skúsim trošku mlieka a nedať si naopak cukor... Musím s tým experimentovať ešte, nájsť si takú tú svoju kombináciu, ktorá mi sadne. Smile

Matej
Matej
Okoloidúci
Okoloidúci

Zdravotný stav

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

Strana 7 z 14 Previous  1 ... 6, 7, 8 ... 10 ... 14  Next

Návrat hore

- Similar topics

Povolenie tohoto fóra: