kava a kofein
Strana 7 z 14 • 1 ... 6, 7, 8 ... 10 ... 14
Re: kava a kofein
Pre mňa je veľmi inšpiratívnou osobou v zmysle uvedeného. Skúšam teraz zvyšovať postupne príjem kofeínu v tabletkovej forme, to znamená ísť až na 700 mg denne. Naopak ísť dolu s taurínom a túžim zrušiť energeťáky zase raz, dnes sa mi to ešte nepodarilo. Vo všeobecnosti som na začiatku týchto experimentov. Včera som mal svojich prvých asi 600 mg, ktoré pochádzali z Cofi-Tabs. Na náladu mi to výrazne pomohlo kladne, plus pomohlo mi to cezčasovať od 17:00 do 20:00. Negatívom je, že po naozaj dlhej dobe som mal problém zaspať, prakticky vyše 2 hodín som sa prevaľoval, srdce bolo nepokojné a myseľ mala silný tlak k mysleniu, rozoberaniu situácií, prežitých počas dňa.
Dnes som mal tiež nejakých 700 z Cofi-Tabs, poobede som napriek tomu po práci zaspal ako bábätko. Trochu mi bolo však nepríjemne, možno až nepokojne. Včera a dnes som zaznamenal bolesť hlavy, musel som siahnuť po ibalgine 200.
Teď večer mám od kofeínu pauzu (vlastne od dnešnej asi 15tej hodiny). Zajtra, pokiaľ sa mi bude dať, tak by som si dal výraznejšiu pauzu, limit by som si stanovil na zajtrajšiu nedeľu asi na 100mg, uvidíme. Skrátka telo a nadobličky si potrebujú odpočinúť. Čo sa týka energeťákov a colových limonád i iných tekutých zdrojov sladidiel a éčok, tak si dávam predsavzatie na ďalší týždeň ich netolerovať, nepiť, nekupovať si ich. Skúsim, či mi bude stačiť na náladu a výkon zvýšený, podstatne zvýšený príjem kofeínu v tabletkovej forme na spôsob mojej kolegyne. Sme sa my dvaja dali ako takí sparing kamaráti, ona môj kouč, zdieľajúca svoje skúsenosti, a ja ako jej učeň. Dám vedieť potom aj Vám, či to znášam dobre, pričom prvoradým cieľom, ktorý týmto sledujem, je úprava náladovosti, zvyšovanie výkonu smerom k cezčasom, povzbudenie ku škole a nakoniec získanie fungujúcej náhrady za éčkové sajrajty.
Matej
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5072
Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
V posledné dva dni som sladké energeťáky prestal piť a prežívam teraz šok, ktorý nazývam pracovne že "šok z bezchutia". Jeho charakteristikami sú bezchuťová voda, nízka pestrosť prijímaných jedál, nízky objem prijímaných jedál, málo kilojoulov. Nabehnutie na vodu som už realizoval aj predtým, ale novinkou tu je znížená pestrosť jedál a vzdor voči intenzívnym a pestrým chutiam. Heslom sa stáva planosť, suchopárnosť, bezchuťovosť. Časom by som chcel dať dôraz na zlepšenie nutričných hodnôt, teda napr. aby som nejedol biele rožky, ale nutrične bohatšie, viaczrnné pečivo. A podobne.
Šok z bezchutia je nepríjemný, už som sa stretol s nervozitou, pocitom hypoglykémie. Moje vylučovanie na WC sa však zlepšilo, bolesť brucha momentálne nebýva, ekzém sa hojí, že už ani nepoužívam mastičku. Hlava nebolela, hoci tu dnes bolo špatné počasie. Iba sa mi trochu zívalo. Kofeín a taurín prijímam z tabletiek, konkrétne denne asi 200-300 mg kofeínu z Cofi-Tabs, a asi 2-3 g taurínu z kapsulí zo športového obchodu. Mám predsavzatie, že akonáhle sa mi zhorší nálada natoľko, že mi začnú upadať vôľové schopnosti, pracovná morálka alebo celkovo budem klesať do depresie, tak si energeťák sladký doprajem. Ale určite nie na denne báze. Jednoducho raz za čas si ho kúpim a vypijem, ak budem cítiť, že by mi mohol pomôcť a telo resp. myseľ si ho bude pýtať. To budem považovať ako ok. Ale budem sa snažiť, akonáhle mi bude znovu dobre, aby som sa vrátil k nízkemu poberaniu Cofi-Tabs a taurínu tak, ako som uviedol. Sladký energeťák bude len barlička v núdzi, mimo núdze si ho nesmiem dať, nesmie byť bežnou a každodennou súčasťou pitného režimu, ledaže by mi viac dní trval stav núdze.
Zatiaľ sa teda držím. Budem svoj nový štýl ešte vyľaďovať a dotvárať podľa toho, ako sa vysporiadam so stavom súčasného šoku. Nálady a psychiatrické príznaky budú dôležitým faktorom, ktorý bude mať na vývoj celého štýlu a jeho podôb i úspešnosti veľký vplyv.
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
Hlad je pre mňa častý jav, môže súvisieť s nízkym sérotonínom, užívaním liekov. Zatiaľ sa pokúšam papať asi každé 2 hodiny približne týždeň - počas tejto doby som zaznamenal zníženú potrebu jesť maškrty, zníženú chuť na sladké a tiež zníženú chuť na energeťáky, alebo kávy. Obvykle tento režim prospieval nálade a kladne ovplyvňoval vitalitu. Samozrejme ide o jedlá o sile asi 1200 až 2000 kJ, čiže žiadne bomby a plné taniere. Skôr dačo v podobe natretého rožku. Musím si to naďalej dôkladne evidovať na účte na KalorickýchTabuľkách.cz, kde mi to aplikácia sama spočítava a sama nahadzuje číselné údaje, ja len v hľadáčiku zadám dané jedlo (ich databáza jedál už presiahla 100 tisíc pokrmov a potravinových výrobkov českého, ale i slovenského trhu!). Evidenciu momentálne potrebujem aj na to, aby pri šiestich jedlách denne som neskĺzol do prekročenia hranice, za ktorou už organizmus začne priberať. Predsa len 6 pokrmov znie tak trošku ako prejedanie, takže si musím dávať pozor na energiu porcií, aby to súhrnne za ten deň bolo energeticky v poriadku.
Dnes mi však nálada išla dosť dolu. Cítil som silný dopyt po energeťáku. Včera som si napríklad tuším dával nejaké 2 plechovky, lebo mi to energeticky vyšlo a mal som po týždni chuť. Nálada mi však išla dolu aj v súvislosti so stresom v práci, lebo predsa len dnes bol dosť zaberák, cítil som sa pod tlakom, lebo veľa vecí urgovalo a samozrejme všetko naraz. Navyše som nešiel obedovať, takže mi chýbala prirodzená strava, siahol som po koláčoch, boli aj vzťahy na pracovisku trochu nepríjemné, aspoň mne sa to tak zdalo, tak som sa cítil negatívne naladený. Nakoniec som deň ustál aj bez energeťákovskej barličky. No v žalúdku mi postupne skončili asi 3 Cofi-Tabs (300mg).
Dám zajtra vedieť, akú som mal mieru vitality a úroveň nálady, keď budem poctivo papať každé 2 hodiny, doprajem si z donášky normálny obed a zároveň nebudem mať okrem Cofi-Tabs žiadnu barličku. Teda ak nerátam starý dobrý Escitil, Invegu, Orfiril a Spitomin, moje denno-denné "prášky".
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Pekne som vylial zbytok energeťáku z pohárka a fľašu som uzavrel a uskladnil v špajzi. Teď tu popíjam len minerálky, mám na stole Korytnicu a Bonaquu, neochutené, jemne perlivé, bez kalórií, jemne mineralizované, nízky sodík. Ak kvôli tomu nevydržím dlho v noci hore, tak nevadí, zdravie je prednejšie. Ak nespravím štátnice, lebo som sa v noci nevydržal bdelo učiť, tak nech, spravím ich v auguste.
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Časom, keď budem mať bytík, by som rád úplne zrušil príjem kofeínu z čierneho čaju Pigi, a začal piť skôr ovocné čaje. A bolo by fajn papať maximálne 300 mg Cofi-Tabs časom... teda 3 tabletky denne. Neviem, či je to u mňa reálne, reku či by to nebolo na moje pomery málo. Ale ako cieľ si to asi vytýčiť má zmysel.
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Tých 300-400 mg denne sa mi vidí v súčasnosti ako postačujúcich, a to aj čo do efektu potlačenia únavy z liekov aspoň na pár hodín.
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
rasto- V.I.P.
- Počet príspevkov : 517
Reputácia : 60
Dátum registrácie : 18.10.2015
Zdravotný stav
Diagnóza: f20
Súčasná medikácia:
rasto- V.I.P.
Zdravotný stav
Súčasná medikácia:
Ďakujem za odpovede a želám Ti všetko dobré.
Matej
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
rasto- V.I.P.
Zdravotný stav
Súčasná medikácia:
rasto- V.I.P.
Zdravotný stav
Súčasná medikácia:
rasto napísal:ahoj matej.ja si nedavam ziaden cukor do kavy pijem vzdy bez cukru.
Waaau, bez cukru, bez sladidla, bez mlieka, bez smotany? Chcel by som to aj ja dosiahnuť niečo také, ale obávam sa, bez tých 10 g cukru v jednej šálke by mi to nechutilo. Možno skúsim trošku mlieka a nedať si naopak cukor... Musím s tým experimentovať ešte, nájsť si takú tú svoju kombináciu, ktorá mi sadne.
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Strana 7 z 14 • 1 ... 6, 7, 8 ... 10 ... 14