hudobný nástroj
Schizofórum :: Kaviareň :: Životný štýl
hudobný nástroj
anonym- V.I.P. Silver
- Počet príspevkov : 886
Reputácia : 26
Dátum registrácie : 20.09.2009
Re: hudobný nástroj
filipka- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1048
Reputácia : 120
Zdravotný stav
Diagnóza: F 20.0
Súčasná medikácia: Seroquel XR(quetiapín),Reagila (kariprazín, Alventa(venlafaxín), občas haloperidol
Anonymný- Anonymný
Godiva- Nový člen
- Počet príspevkov : 20
Reputácia : 3
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Navštevovanie hudobnej alebo tanečnej školy považujem za mimoriadne zmysluplnú činnosť. Pri tanci si človek dobre zacvičí, a pri speve aj hre sa zlepšuje nálada. Keby som mal dieťa, rád by som ho zapísal na nejaké ľudové tance, folklórny spev alebo na hru na nejakom nástroji.
Niekedy mám také obdobia, že celé dni si doma pospevujem (aj keď mi to nejde neviem ako dobre).
historik- Strieborný pokročilý člen
- Počet príspevkov : 360
Reputácia : 78
Dátum registrácie : 18.04.2013
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Asi pred mesiacom a pol som mal dva depresívne dni za sebou. Zrazu som sa pozrel na bratovú gitaru, čo visí na stene, a zachcelo sa mi zabrnkať si na nej. Tak som ju zvesil a pustil som sa do toho. Ale to mi vždy išlo ťažko, veď na gitare sa hrá obidvoma rukami. No spomenul som si, že mám aj taký jednoduchý 8-strunový cimbal. Rodičia nám ho kúpili, keď sme s bratom boli malí. Takmer 20 rokov ležal v skrinke, a aj keď sme ho brali do rúk, nikto na ňom už nehral. Vybral som ho a začal som si na ňom brnkať. A zaujalo ma to! Potom som zatúžil po hudobnom nástroji s väčším počtom strún. Na internete som našiel 15-strunové cimbaly a jeden taký som si objednal. Pre ilustráciu tu uvádzam odkaz na stránku s takým cimbalom:
http://www.insgraf.sk/home/3482-detsky-cimbal.html
Ja som si síce kúpil iný, nie tento, ale v podstate taký istý. A teraz hrám raz na tom starom a raz na novom nástroji. Jeden má vyššie oktávy a druhý jednu nižšiu, takže vydávajú rozličný zvuk. Nie sú to klasické cimbaly, kde sa po strunách ťuká paličkami. Tu sa brnká buď prstami, alebo trsátkom. Viem na nich hrať niekoľko jednoduchých melódii a naučil som sa zahrať aj našu hymnu. Ale väčšinou len tak brnkám po strunách, improvizujem, ako sa mi páči. Inak, v stredoveku seriózni hudobníci hrali na citarách, ktoré mali tiež možno nejakých 15 – 20 strún a hralo sa na nich len jednou rukou. To bolo niečo podobné ako toto. Aj dnes na citarách hrajú niektorí nadšenci. Tie cimbaly, čo mám ja, sú síce jednoduché, ale aj tak sú to celkom slušné hudobné nástroje pre muzikoterapiu.
historik- Strieborný pokročilý člen
- Počet príspevkov : 360
Reputácia : 78
Dátum registrácie : 18.04.2013
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Schizofórum :: Kaviareň :: Životný štýl