Schizofórum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Dole

Ako sa dnes máš? 3

Strana 79 z 84 Previous  1 ... 41 ... 78, 79, 80 ... 84  Next

Goto down

• Táto téma je zamknutá, nemôžete tu pridávať odpovede ani upravovať svoje príspevky!

Ako sa dnes máš? 3 - Stránka 79 Empty Re: Ako sa dnes máš? 3

Odoslať  anonym So 1 september 2012 - 13:11

ahoj, matej. vdaka za privitanie.

forum som navstivil naozaj len obcasne, aj to len "anonymne"

ani neviem, ako som sa mal, co som robil...bol som dvakrat v nemocnici tento rok...z toho raz len tyzden...

momentalne mam zmenu liecby...uzival som depotny Xeplion a Seroquel XR 300, teraz uzivam asi piaty den Xeplion a Olanzapin (byvala zyprexa) 10 mg

mam trochu problemy s vahou, hoci skor subjektivne...vazim okolo 80 kil, co je pre mna zatial maximum

neviem este ci sa budem zapajat, mozno zatial tak nejak vlazne.

papa, pozdravujem
anonym
V.I.P. Silver
V.I.P. Silver

Počet príspevkov : 886
Reputácia Reputácia : 26
Dátum registrácie : 20.09.2009

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

• Táto téma je zamknutá, nemôžete tu pridávať odpovede ani upravovať svoje príspevky!

Odoslať  anonym So 1 september 2012 - 13:13

k tomu bacilovi...ja mam vzdy pri zhorseni stavu "zimnicu"...vyrazny pocit zimy, ktory so zvsenim davky liekov zmizne
anonym
V.I.P. Silver
V.I.P. Silver

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

Odoslať  Tuto So 1 september 2012 - 14:19

Ahoj Venusa,
je super, že si to tak úžasne zvládla. Čo sa týka sociálnej fóbie tie záležitosti okolo zvládania radami, tipmi, literatúrou... možno to funguje u tých, čo reálny psychický problém nemajú a skôr sa akoby hrali na ochorenie. Na skutočnú sociálnu fóbiu treba lieky, teda buď antidepresíva, alebo stabilizátory nálady.

................................

Fúha Lapaj,
kedy si naposledy prispel? Je fajn, že si sa ozval. Inak 80kg u muža nie je rozhodne tragické, tieto veci sú dosť individuálne. Niekedy trebárs aj stovka sa vníma inak u chlapa z posilovne.

..................................

Ohľadom chrípky-nachladnutia a vzniku epizódy, u mňa to tak nefunguje, skôr spánkové problémy.

...............................

Sirius - dik za podporu.
Tuto
Tuto
V.I.P. Inventár
V.I.P. Inventár

Počet príspevkov : 4793
Reputácia Reputácia : 775
Dátum registrácie : 19.09.2010
Bydlisko Bydlisko : Západ Slovenska

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza: F25.0
Súčasná medikácia Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

Odoslať  xkrchnav So 1 september 2012 - 19:07

Zdravím všetkých,
tak vidím, že je to hodne individuálne, čo sa týka nachladenia a nástupu. Našťastie si mal pravdu - Tuto - spal som dobre a ďalší deň si aj moje okolie všimlo návrat do normálu. Trošku problém je v tom, že v pondelok idem k psychiatričke a mala teraz roznodnúť o mojom návrate do zamestnania. A teraz neviem, či sa máme zveriť aj s týmo jednodňovým zrýchlením, alebo to zamlčať a dúfať v podrobné sledovanie sa počas nástupu do zamestnania. Asi sa zveríme a budem dúfať, že ma od stredy pustí. Ináč nachladenie už pomaly ustupuje, tak k polovici mesiaca snáď aj športovať začnem. Ja sa teda k behaniu neviem donútiť, posilka ma tiež akosi nebaví, tak mi ostáva bicykel. Ten zas zbožňujem.

Tuto - zaujímalo by ma, máš zlý vzťah s doktorkov, že si si skoro upravil lieky bez konzultácie s ňou? Alebo pre teba prípadný relaps neznamená veľkú katastrófu? Až mi šli zimomriavky jak som si čítal "domácu kuchárku". Dúfam, že sa s ňou dobre dohodneš a zmení ti to podľa tvojich prianí.

Lapaj - ahoj, som tu nový. Neviem akú máš výšku, ale ja som po zyprexe pribral z 65 kg na 90 kg. Behom cca 2-3 mesiacov. Mám 183 cm. Teraz pri Seroqueli sa držím na 84. Dúfam, že to pôjde ešte dole, pretože "břuch" je jedna veľká pneumatika Laughing
xkrchnav
xkrchnav
V.I.P. Golden
V.I.P. Golden

Počet príspevkov : 1600
Reputácia Reputácia : 142
Dátum registrácie : 19.08.2012
Vek : 39
Bydlisko Bydlisko : Adamov, ČR

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza:
Súčasná medikácia Súčasná medikácia:

http://krizovatkaduse.osvobodse.cz
hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

Odoslať  Tuto So 1 september 2012 - 20:35

Ahoj x,
je super, že si Ok. Bolo by to skutočne parádne, keby si aj v práci mohol byť už bez problémov.

S ambulantnými psychiatrami je to rôzne. Vystriedal som ich už 4. Každý bol úplne iný. Jeden mi vlastne ani nepripúšťal svoj názor na môj stav. Bol aj taký, čo vykazoval skôr diktátorské správanie voči pacientom a nemálo pacientov aj tak vybavoval asi za minútu... Teraz je doktorka pomerne v pohode. Inak celkovo amb. psychiatri sa držia najmä toho, čo vám určia v nemocnici a obvykle dávku postupne prispôsobujú tak, aby sa čo najmenej dotýkala patologického správania a kvalita života pacienta sa zvyšovala. Spravidla ide o znižovanie účinných látok. Na druhej strane netuším ako by doktorka reagovala na významné svojpomocné prehodennie liekov a či by do toho sama išla. Pôvodne som rozmýšlal, že by som ju postavil pred hotovú vec... otázkou je riziko.
Tuto
Tuto
V.I.P. Inventár
V.I.P. Inventár

Zdravotný stav
Súčasná medikácia Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

Odoslať  anonym Ne 2 september 2012 - 9:51

ahoj, x. ja som tu staronovy.
s tymi kilami...ja po zyprexe nepriberam, sice ju berem len 5 dni, ale nepribral som. ani v minulosti, ked som ju mal, som z nej nepriberal. priberam skor z toho xeplionu. ale aj to je tym, ze sa casto nudim a nudu zahanam jedenim Laughing . takze sa vlastne prezieram.

tuto, chces menit seroquel xr za amisulprid? ak ano, asi vies, ze seroquel je silnejsie ap...takze treba adekvatnu davku a za druhe je vyraznejsie tlmivy oproti amisulpride...tak aby si aj dobre spoal si musis dat pozor. ja som to uz raz alebo dvakrat urobil, ze som si normalne "prehodil" lieky...pani dr. nebola ani moc nahnevana it is perfect
anonym
V.I.P. Silver
V.I.P. Silver

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

Odoslať  Tuto Ne 2 september 2012 - 22:44

Nazdar Lapaj,
dík za tip. Uvidím ako to dopadne na kontrole za pár dní. V prípade, že sa to pohne, budem rád.

.....................................................................

Čaute,
teda včerajšok a dnešok by som najradšej vypustil. Vlastne som sa nejako preflákal až k tomuto nedeľnému večeru. No jednoducho som sa za víkend zvlášť neblisol účelnou aktivitou. Tak som to zhrnul...

Majte sa... napíšte.
Tuto
Tuto
V.I.P. Inventár
V.I.P. Inventár

Zdravotný stav

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

Odoslať  venusa Po 3 september 2012 - 8:12

Ahoj Tuto,

tak ti teda drzim palce aby ti to s tou doktorkou vyslo, nemozes predsa fungovat s liekmi, ktore ti nerobia dobre, je to pri najmensom kontraproduktivne. Skus to ale prediskutovat s nou a pre istotu, nerob ziadne samovolne rozhodnutia, ktore by ti mohli zhorsit stav.

_________________________________________________________________________________________________________

Nazdar kamarati,
ja momentalne prezivam miernejsie depresivne ladenie ale neprepuklo to do depresivnej fazy. Som si ista, ze spravna kombinacia liekou, previdelne kontroly a moja snaha tomu zabranili. Cas vyuzivam dost pasivne, obcas ma z domu vytiahnu nejake papierovacky, ktore si musim vybavit, kym nastupim do skoly, bohuzial je to len moja zalezitost a na druhej strane chvalabohu, mam dost priatelov, ktorý sa mi vo vsetkom snazia pomoct a ulahcit mi to. Az v takychto nudzovych situaciach si uvedomujem, ze je okolo mna dost ludi, ktorym na mne zalezi a ktory su ochotny byt mi kedykolvek k dispozicii. Som im za to vdacna a obcas ma zaplavia nutkave myslienky, cim som si takych priatelov zasluzila, nic som nerobila preto aby som si ich k sebe priputala. Je skoda, ze to dokazem vyjadrit tu ale do oci im to neviem povedat, mozno mam obavy, ze ich potom stratim, ked im dam najavo, ze si ich nezasluzim.

Inac sa dnes chystam na aktivny den, v byte je kopec roboty, sestra uz odisla do skoly a ked zodvihnem hlavu od notebooku, vyzera to tu ako po druhej svetovej vojne lol!

venusa
Mierne pokročilý člen
Mierne pokročilý člen

Počet príspevkov : 165
Reputácia Reputácia : 36
Dátum registrácie : 20.03.2011
Vek : 34

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza:

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

Odoslať  Matej Po 3 september 2012 - 12:37

Tuto napísal:Čo sa týka sociálnej fóbie tie záležitosti okolo zvládania radami, tipmi, literatúrou... možno to funguje u tých, čo reálny psychický problém nemajú a skôr sa akoby hrali na ochorenie. Na skutočnú sociálnu fóbiu treba lieky, teda buď antidepresíva, alebo stabilizátory nálady.

Venusa, ja určite nepopieram dôležitosť liekov - veď aj ja zvládam svoju sociálnu fóbiu a úzkosti vlastne v prvom rade vďaka Escitilu, ktorý je špeciálnym AD bojujúcim aj proti sociálnej fóbii. Je pravdou, že treba lieky - naše vegetatívne nervové spoje sú rôznymi prenášačmi jednoducho precitlivelé a možno hovoriť o skutočnej poruche na úrovni biochémie. Avšak napríklad táto fóbia sa zvyčajne rozdeľuje na neurotickú "časť pôvodu" a psychotickú "časť pôvodu". Čím väčšmi má sociálna fóbia pôvod nie v bludoch a halucináciách, ale v neuróze, tým lepšie ju po vykompenzovaní liekmi môže úspešne liečiť prepotrebná autopsychoterapia, kedy budeš buď s pomocou odborníka, alebo na základe vlastného úsilia bojovať s vlastným sebapozorovaním, myšlienkovými obsahmi, ktoré poháňajú strach, prípadne hľadať korene a riešenia niektorých obávaných situácií, čo Ti život prináša. Ak Tvoja sociálna fóbia je prevažne založená na halucináciách a bludoch či pseudobludoch, tak o to viac je terapia vecou liekov.

V oboch prípadoch sú tie lieky dôležité, lebo či už anxiolytiká alebo antidepresíva veľmi dobre upokojujú reaktivitu sympatického a parasympatického nervového systému, ako mi to vysvetľovala ešte v roku 2010 moja psychologička. Lieky sú základ, preto konzultácia s Tvojou lekárkou ohľadom sociálnej úzkosti je vskutku na mieste. Avšak je nesprávne zastaviť sa len na úrovni liekov - som zástancom Siriusovho prístupu, že treba na sebe makať aj po autopsychoterapeutickej stránke, zháňať si literatúru a skúšať rady, lebo lieky len kompenzujú psychotické stavy, no neurotické príznaky v podstate do hĺbky zvládnuť nevedia.

Príkladom som trebárs ja - bez Escitilu a bez Oxazepamu a celej série iných anxiolytík by som bol v tej úzkosti utopený. No akonáhle sa konečne tá chémia začala dávať do poriadku, otvorili sa mi dvere k riešeniu neurotických stavov. A na to je psychológia priam určená.

Tuto, práve tá psychológia pomáha tým neurotikom, ktorý reálny psychický problém majú. A nám, ktorý vieme mať problémy založené aj na biochemickej úrovni a neurobiologickej, teda reálny psychický problém ani tak nemajú (skôr neurobiologický), tak u nás sú relevantnejšie tie lieky. Avšak som zástancom toho, že aj pre jednu, aj pre druhú skupinu sú lieky základom celej terapie.

Venusa, takže držím Ti palce, skonzultuj možnosti nejakých liekov, ktoré by mohli napomôcť v boji proti Tvojej úzkosti. A čítaj si aj literatúru pre neurotické stavy, hoci by boli Tvoje problémy založené najmä na základe bludov alebo pseudobludov, ako sú pocity, že sú zameraní proti Tebe a že Ťa negatívne všetci navôkol v škole hodnotia a podobne. Aj tak to má zmysel už len preto, že Ti to dodá nádej a motiváciu zlepšovať sa a pracovať na svojej sebavýchove. giving a hug heart

community together

Ako sa dnes máš? 3 - Stránka 79 Health10 https://schizo.sk
Matej
Matej
Okoloidúci
Okoloidúci

Počet príspevkov : 5071
Reputácia Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Bydlisko Bydlisko : západné Slovensko

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)

https://schizo.sk
hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

Odoslať  xkrchnav Po 3 september 2012 - 17:13

Ahojte,
tak na dnešnej kontrole u psychiatričky, skonštatovala, že je možné ukončiť neschopenku. Takže zajtra ju idem ukončiť a v stredu hor sa do práce. Už teraz som sa pripojil vzdialene a zatiaľ sa dosť ťažko orientujem. Držte mi palce, aby som sa adaptoval čo najskôr a čo najúspešnejšie. Díky.

Tuto
tiež dúfam, že dobre pochodíš u ambulantnej. Ja som dnes bol objednaný až za 2 mesiace. Nepredpokladám výrazné znižovanie dávky, uvidíme za 2 mesiace.

xkrchnav
xkrchnav
V.I.P. Golden
V.I.P. Golden

Počet príspevkov : 1600
Reputácia Reputácia : 142
Dátum registrácie : 19.08.2012
Vek : 39
Bydlisko Bydlisko : Adamov, ČR

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza:

http://krizovatkaduse.osvobodse.cz
hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

Odoslať  Tuto Po 3 september 2012 - 20:44

Ahoj x,
tak nech to pokračuje týmto smerom aj naďalej. Želám to naj a to nielen v práci. Keď budeš mať niekedy chvíľku, napíš nám aspoň krátke info.

.......................................

Ahoj venusa,
nejako to pomly zvládaj. Nasmeruj sa k cieľu, ktorý je pre Teba, Tvoj život a Tvoju budúcnosť najdôležitejší. Nesil sa príliš, skôr dbaj na to, aby Ti činnosti robili aspoň trošku radosť.

............................................

Ahoj Matej,
no, akoby si zabudol, že u našich ochorení existuje aj bipolárna afektívnosť, teda aj depresívna fáza, súčasťou ktorej býva aj sociálna fóbia. Hrať sa tu na neurózy pri psychotických ochoreniach? Jednoducho bipolárnosť sa lieči najmä liekmi, možno až keď je pacient stabilizovaný tak má zmysel napomáhať jeho trebárs socializácii v skupinách, stacionári, u klinického psychológa. Pokiaľ sa týka o sedení u klinického psychológa s človekom s diagnózou integrujúcou aj bipolaritu resp. aj soc. fob. a je neliečená liekami, psychológ sa môže aj rozkrájať. Možnosťou je fáza do normálu alebo posun k psychiatrovi.

Čo sa týka deprsívnych príznakov v potenciálnom fázovaní je v podstate neúčelné riešiť nejako zvláštne napríklad sociálnu fóbiu. Čo by sa mohlo zdať ako kladné výsledky psychoterapie, je v skutočnosti fázovanie smerom k aktívnejším polaritám - normálu a mánii. Pri súčasných liekoch je možnosťou len vyrovnávanie bipolárnosti. Už nasadenie antidepresív môže znamenať poriadny skok do mánie. Pôsobenie psychológa, alebo psychoterapie je vhodný najmä preto, aby docielila najmä uvedomelosť v užívaní liekov a sčasti aj pochopenie, že v chorobe "nie si sám". Taktiež sa zaoberá rodinným prostredím, tak aby sa vytvorili lepšie podmienky pre chorého jedinca.
Tuto
Tuto
V.I.P. Inventár
V.I.P. Inventár

Zdravotný stav

hug0
sorry0
thanks0

Návrat hore Goto down

Odoslať  venusa Ut 4 september 2012 - 20:08

Ahojte,

posledne dni sa necitim dobre. Zacalo to dost rychlo, vlastne sa mi nalada zmenila v priebehu jedneho dna. Som dost smutna a ustrachana, v podstate som prestala s kymkolvek komunikovat a mam neustale obavy o buducnost. K ludom som podozrievava a som aj dost citovo otupela. Jedine silnesie emocie, ktore prezivam su strach a z neho vychadzajuce uzkosti, zhorseny je aj spanok ale to je pre mna pri akomkolvek fazovani (ci uz manickom alebo depresivnom) dost bezne. Chcem to riesit co najskor a nenechat to prepuknut do nejakej dlhsej fazy tak som dnes zavolala doktorke a uz na zajtra som sa objednala, hadam mi nejak pozitivne zmeni medikaciu a pripadne da nejaku osoznu radu.

venusa
Mierne pokročilý člen
Mierne pokročilý člen

Počet príspevkov : 165
Reputácia Reputácia : 36
Dátum registrácie : 20.03.2011
Vek : 34

Zdravotný stav
Diagnóza Diagnóza:

hug0
sorry0