JA SOM ;)
JA SOM ;)
Všetko čo som videl, počul, dokonca to zašlo tak ďaleko, že som začal spochybňovať i seba...
Existujem vôbec?
Existuje svet?
Nie je to nejaký matrix?
Keď ťa prepadnú takéto myšlienky, nie je z toho jednoduchá cesta von...
Uzavrel som sa do seba a dusil to v sebe...
Tam si to pekne bublalo a hovnilo...
Po dlhom čase letargie ba až zúfalstva som si položil zásadnú otázku...
Kto vlastne som?
Potreboval som nejaký záchytný bod o ktorý by som sa mohol oprieť a ktorý by bol nespochybniteľný…
Nič také som v sebe nevedel identifikovať...
Až raz sa moje vedomie sústredilo samé na seba…
Kto je to ten čo tu teraz premýšľa?
Kto je ten ktorý práve vyslovil otázku : JA SOM?
Tak to som JA...
To bol záchytný bod, ktorý sa mi nepodarilo vyvrátiť...
Nemôžem neexistovať keď si uvedomujem samého seba...
Od tohto jednoduchého JA som následne začal rozvíjať všetky pridružené fakty...
JA mám telo...
JA mám vedomie...
JA mám…
A kde som vlastne JA?
Čo je okolo mňa?
Čím to môžem vnímať?
JA mám zmysly...
A JA žijem vo svete ktorý môžem objavovať...
Našiel si už svoje JA?
PS: JA je pevný bod vo vesmíre... Ak máš pevný bod vo vesmíre, dokážeš pohnúť i zemeguľou...
PS2: Ak máš JA, môžeš zadefinovať bod nula vzťažnej sústavy (podľa teórie relativity). Tým bodom je JA, ktoré sa stane stredom tebou poznaného vesmíru... Potom nie ty kráčaš po zemi ale zem ti uteká pod nohami
EnaXnaY- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1325
Reputácia : 172
Dátum registrácie : 11.05.2018
Vek : 47
Zdravotný stav
Diagnóza: F25.2 - schizoafektívna porucha, zmiešaný typ, F20.0 - paranoidná schizofrénia
Súčasná medikácia: Paliperidón, Aripiprazol, Depakine, Helex, Trittico, Diaprel, Betaloc, Prestarium
Re: JA SOM ;)
EnaXnaY napísal:
Až raz sa moje vedomie sústredilo samé na seba…
Kto je to ten čo tu teraz premýšľa?
Kto je ten ktorý práve vyslovil otázku : JA SOM?
Tak to som JA...
To bol záchytný bod, ktorý sa mi nepodarilo vyvrátiť...
Nemôžem neexistovať keď si uvedomujem samého seba...
Od tohto jednoduchého JA som následne začal rozvíjať všetky pridružené fakty...
JA mám telo...
JA mám vedomie...
JA mám…
Presne takto uvažoval aj racionalistický filozof a matematik René Descartes v 17. storočí. Vytvoril o tom celé filozofické diela, kde na základe svojho "Ja", o ktorom nemôže mať pochybnosť, že existuje, pokiaľ si je vedomý, že myslí, vyvodil dedukciou všetko ostatné, trebárs vlastnosti psychiky a ducha, zmyslovosť, ba zašiel až k dokazovaniu Božej existencie z tejto pozície. Tieto jeho postupy, resp. východiskový bod vstúpil do histórie filozofie pod jeho citátom "Myslím, teda som", teda že nemôže neexistovať jeho Ja, vedomie, subjekt, pokiaľ si je vedomý, že myslí. Je to jediná istota, o ktorú sa možno oprieť a vyvodzovať z nej deduktívne ďalšie fakty. Presne ako si Ty spomínal vo svojom príspevku.
Každopádne palec hore.
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5072
Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
Matej napísal:
Presne takto uvažoval aj racionalistický filozof a matematik René Descartes v 17. storočí. Vytvoril o tom celé filozofické diela, kde na základe svojho "Ja", o ktorom nemôže mať pochybnosť, že existuje, pokiaľ si je vedomý, že myslí, vyvodil dedukciou všetko ostatné, trebárs vlastnosti psychiky a ducha, zmyslovosť, ba zašiel až k dokazovaniu Božej existencie z tejto pozície. Tieto jeho postupy, resp. východiskový bod vstúpil do histórie filozofie pod jeho citátom "Myslím, teda som", teda že nemôže neexistovať jeho Ja, vedomie, subjekt, pokiaľ si je vedomý, že myslí. Je to jediná istota, o ktorú sa možno oprieť a vyvodzovať z nej deduktívne ďalšie fakty.
A práve o tomto píše aj Eckart Tolle , že síce René Descartes vynašiel túto formulku "e cogito ergo sum - myslím teda som", ale znamená len alter eGo - vedomú myseľ - vedomie uvedomujúce si eGo. Ale chýba tu tá pravá vnútorná stránka. René Descartes popisuje svoje "Ja som" ako za pravé Ja, kdežto Eckhart Tolle poukazuje na pravé Ja ako na to vnútorné, duchovné Ja. Svet bez myšlienok, mysle. Svet ticha a nirvány. Prítomné Ja bez rozmýšlania, uvažovania. Na hlboké čisté vedomie. To čo René Descartes objavil je alter eGo uvedomujúce si eGo a vedomie.
Vo všetkom s tebou @Matej súhlasím, ale vraj Descartes svojím zamýšľaním nedosiahol hĺbku vnútra. Proste svoju filozofiu nedotiahol do konca o duchovno a konkrétne jeho formulku "Ja som, teda myslím". Duchovný učiteľ Eckhart Tolle píše, citujem "R. Descartes se dopustil zásadného omylu tej doby a to, že nepochopil úplný význam slova Ja som." A konkrétne to pravé Ja. Teda Descartes považoval Ja som, Ja myslím za pravú identitu človeka.
Nuž, nech si to vysvetlíme akokoľvek, dík jak Descartesovi, tak i dík jak Tollemu.
Na zemi sme stredobodom pozornosti, kdežto v hĺbke sme volný, slobodný, nezávislí.
Mnohý ľudia si myslia, že eGo znamená Veľké Ja, Vyššie Ja a pritom to je opak.
Veľkým Ja, Vyšším Ja je práve to vedomie, ticho.
Naposledy upravil Spiderman dňa Št 25 júl 2019 - 10:37, celkom upravené 3 krát.
Reputácia : 27
Dátum registrácie : 18.02.2019
Zdravotný stav
Diagnóza: F20.0 - Paranoidná Schizofrénia, Arteriálna hypertenzia, Diabetes mellitus 2. typu (DM2T), Hypotyreoza
Súčasná medikácia: Quetiapine Accord 300mg, Cisordinol 10mg, Depakine Crono 500mg, Stilnox 10mg, Indap 2.5mg, Prenessa 4mg, Bisocard 10mg, Siofor 1000mg, L-Thyroxin 100 Berlin-Chemie
falošné Ja
nepravé Ja
Druhé Ja - alter eGo (vedomá myseľ - vedomie "alter eGo"uvedomujúce si eGo, emočné telo a vedomie)
pozemské Ja
prítomné Ja
Tretie Ja - Nie Ja (kozmická nadvedomá myseľ - Nirvána, ticho)
pravé ja
posmrtné Ja
duchovné Ja
- Tollove učenie po mojom:
- Tollove učenie po mojom
streda, 16. januára 2019
23:53
Postrehy po mojom:
• Vedomá myseľ
• Ticho a eGo
Veľké, vyššie "Ja" - Nie Ja, nemyseľ, nesen, ticho, nirvána, bdelé vedomie, tiché vedomie, pritomné vedomie, Bytie
Malé, nižšie "Ja" - eGo a alter eGo, myseľ, sen, emočné telo bolesti, hluk, šum, hlas, chaos, minulosť a prítomnosť, žitie
Nie Ja - Éter a Bytie, pravé ja, posmrtné Ja, duchovné Ja
Žitie - existencia, forma, hmota, život, vitalita, aktivita, činnosť, skutok, čin, bytosť
Bytie - neexistencia, neforma, nehmota, éter, nirvána, myseľ Boha, nie bytosť
Osem stavov Bytia:
• Dôchodno
• Nirvána
• Vesmírno
• Duchovno
• Duševno
• Éterno
• Astrálno
• Materialno
Éter - prázdnota, ničota, vzduch, vesmír, priestor
Nirvána - pokoj, kľud, mier, ticho, jednota
Pravé Ja - bdelé vedomie, bdelý pozorovateľ, vnutorné Ja, hlboké Ja, neforma - éter, Bytie, nie bytosť
Pritomné Ja - pritomné vedomie, prítomný pozorovateľ, forma ako stred, bod, centrum, bytosť, most (napr. ponad tečúcu rieku), portál (napr. skoky medzi JET - jemními, krehkými energetickými telami), niečo medzi niečim a niečim, žitie, bytosť
Vedomie - bytie a žitie, sebapoznanie, sebauvedomenie, prítomnosť, prítomný okamih, Tichá bdelosť, Tichá pozornosť a ostražitosť, nemyseľ, nesen, robiť nirvánu, duchovno, vnímavost, éter, myseľ Boha
Nemyseľ, nesen - Stav bez eGa, bez mysle, bez sna, ticho
Myslenie - myseľ, kontemplovanie, filozofovanie...
Deväť stavov bytosti:
• Kozmická nadvedomá myseľ
• Kolektívna nadvedomá myseľ
• Integrovaná nadvedomá myseľ
• Skutočne vedomá myseľ
• Tvorivá vedomá myseľ
• Podvedomá myseľ
• Nevedomá individuálna myseľ
• Kolektívna nevedomá myseľ
• Kozmická nevedomá myseľ
Myseľ - nástroj, krorí používam iba ja podľa svojej vôle akokoľvek chcem, žitie
eGo - malé "ja" - eGo neuvedomujúce si vedomie a emócie ako aj seba samého, vonkajší a vnútorný hlas, mužský hlas, ženský hlas, slabika, slovo, slovné a vetné spojenie, myseľ, sen, duchovná nevedomosť, nevedomie, nevedomá myseľ, mysliteľ, rečník, hovorca, diskusér, Falošné Ja, Nepravé Ja, Nešťastné Ja, Emočné Ja
alter eGo - Druhé Ja - alter eGo uvedomujúce eGo a vedomie, duchovné uvedomenie, uvedomenie eGa a vedomia, vedomá myseľ, Ja a Vedomie, prítomné Ja
eGoizmus - nadriadenosť, pocity riadiť niekoho, ovladať ho, pocity nenaplnenosti, doplnanie eGa, hromadenie majetku, posadnutosť seba samým
Vnútorný a vonkajší hlas - alter eGo a eGo - malé Ja, mužský a ženský princíp, hlas, slovo, slabika, slovné a vetné spojenie, myseľ, sen
Sen - letmá představivost, letmé videnie, letmá vyzualizacia, letmé obrazy a symboly, letmé javy, podvedomá myseľ, bez zásahu duševna
Obrazy a symboly - podvedomá myseľ, predstavivosť, videnie, vizualizácia, obrazy a symboly, javy a imaginácie ne/so zásahom duševna - tretej strany
Tretia strana - duševno, biokomunikacia 4. a 5. stupňa - prežívanie sa navzájom, sledovanie, komentovanie, rušenie a kazenie mysle a myšlienok...
Hlboké Ja - vnútorné ja, vesmírne Ja, kozmické ja, posmrtné Ja, duchovné Ja, pravé Ja
Prítomný okamih - tu a teraz!, ani minulosť, ani budúcnosť
Falošné Ja - nešťastné Ja, emočné Ja, nepravé Ja, eGo
Nešťastné Ja - obeť parazita Veľkého sudcu
Emočné Ja - nešťastné negatívne city, pocity, emočné telo potravou eGa
Parazit - Sudca, eGo, požierač emócií, potravou parazita sú neg. emócie v emočnom tele,
Obeť - Nešťastné Ja, Emočné Ja
Sudca - kazateľ, nálepky a škatuľky
Narušitel - prežívanie sa navzájom, posadnutost, fanatizmus, parazitmus, kazenie mysle, myšlienok, obrazov a symbolov, parazit Veľký Sudca, tretia strana
Stavy smrti - 666 (max. pôst - 6 týždňov bez jedla, max. 6. dní bez vody, max. 6. min. bez kyslíka)
• Krista
• Boha
• Budhu
...
eGo - ja, Som, Mne, Moje, Mňa, povrchnosť, eGoizmus, Falošné Ja, nepravé Ja
eGoizmus - potreby nadriadenosti, doplnania sa, hromadenie majetku, vyvyšovanie sa nad druhými
Tichá pozornosť- vnímanie bez eGa, Tiiché Ja, Pozorné Ja, Prítomné Ja, Duchovné Ja, Tichý pozorovateľ, nie Ja
Tiché snivanie - Sen - letmá představivost, letmé videnie, letmá vyzualizacia, letmé obrazy a symboly, letmé javy, podvedomá myseľ, bez zásahu duševna - tretej strany, minulosť a budúcnosť, fantazírovanie
Bdelá pozornosť - vnímanie bez eGa, tichá pozornost bez sna, bez snívania, stav bez mysle, stav bez mysliena, stav bez sna, stav Budhu...Bdelé Ja, Pravé Ja, Duchovné Ja, Hlboké ja, Bdelý pozorovateľ, ostražitosť, bdenie, Sústredené Ja, Koncentrované Ja, sústredenie... sa na bod, stred, centrum, bytosť, na pranu (dych) a kundaliny (bioenergetický prúd, farebný dych), Chi (teplý prúd, dych), nie Ja
Mysliteľská (filozofická) pozornosť - vnímanie s eGom, myslenie, Ja mysliteľ, filozofovanie, predstavivosť, videnie, vizualizácia, obrazy a symboly, javy a imanigacie
Človek - mysliaci duch
Mysliteľ - uvažovanie, rozmýšľanie, premýšľanie, kontemplovanie, filozofovanie, eGo,myseľ, sen, rečník, hovorca, diskutér
Osvietenie
• Povznesenie sa nad myseľ
• Vznešenosť
• Urodzenosť
• Múdrosť
• Vzdelanosť
Vedomá myseľ (alter eGo) – vedomie ako (alter eGo) uvedomujúce si eGo a emočné telo
Nevedomá myseľ (eGo) - eGo neuvedomujúce si vedomie a emócie ako aj seba samého
Prítomný okamih - tu a teraz!
Prítomné Ja – skutočné, žívé, pozemské, fyzické, materiálné Ja, most, portál, medzerník, prostredník
Zhrniem, tí čo sme uvedomelý sme na pozemskom povrchu nič inšie ako len alter eGa uvedomujúc si jak eGo tak aj vedomie.
Reputácia : 27
Dátum registrácie : 18.02.2019
Zdravotný stav
Diagnóza: F20.0 - Paranoidná Schizofrénia, Arteriálna hypertenzia, Diabetes mellitus 2. typu (DM2T), Hypotyreoza
Súčasná medikácia: Quetiapine Accord 300mg, Cisordinol 10mg, Depakine Crono 500mg, Stilnox 10mg, Indap 2.5mg, Prenessa 4mg, Bisocard 10mg, Siofor 1000mg, L-Thyroxin 100 Berlin-Chemie
Matej napísal:Presne takto uvažoval aj racionalistický filozof a matematik René Descartes v 17. storočí. Vytvoril o tom celé filozofické diela, kde na základe svojho "Ja", o ktorom nemôže mať pochybnosť, že existuje, pokiaľ si je vedomý, že myslí, vyvodil dedukciou všetko ostatné, trebárs vlastnosti psychiky a ducha, zmyslovosť, ba zašiel až k dokazovaniu Božej existencie z tejto pozície. Tieto jeho postupy, resp. východiskový bod vstúpil do histórie filozofie pod jeho citátom "Myslím, teda som", teda že nemôže neexistovať jeho Ja, vedomie, subjekt, pokiaľ si je vedomý, že myslí. Je to jediná istota, o ktorú sa možno oprieť a vyvodzovať z nej deduktívne ďalšie fakty. Presne ako si Ty spomínal vo svojom príspevku.
Každopádne palec hore.
Áno, aj ja som mnohé potom odvodil od svojho JA
Viac tu> https://www.dzio.sk/mapos/all.html
EnaXnaY- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1325
Reputácia : 172
Dátum registrácie : 11.05.2018
Vek : 47
Zdravotný stav
Diagnóza: F25.2 - schizoafektívna porucha, zmiešaný typ, F20.0 - paranoidná schizofrénia
Súčasná medikácia: Paliperidón, Aripiprazol, Depakine, Helex, Trittico, Diaprel, Betaloc, Prestarium
Parazit si myslí, že je víťatom a pritom tím skutočným víťazom je Prítomné Ja, Tiché Ja, Ja tichý pozorovateľ.
"Ja som" je mnohovýznamový pojem, priam nekonečný, keď si predstavíš čo všetko si a môžeš byť, sa ti nazbiera aj tisícka slovných spojení na "Ja som"
Descartesa som tiež čítal i to jeho, neviem či to sem presne udám, e cogito ergo sum = "Ja som, teda som", "Ja som, Ja myslím", ale toto všetko je čisto poďla mna len parazitmus, neustále myslieť a nebyť ticho. Sám neviem posúdiť Pána Descartesa či sa vôbec zaoberal aj tichým vedomím, ako nemyslieť, byť ticho. Eckart Tolle sa o tom zmienil v jednej z jeho knižok a opomenul, že vraj v jeho knihách nebol ani len náznak na tiché vedomie.
Ale @Matej by vedel o Descartesovi, čo o jeho tvorbe povedať!
Dušan- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1604
Reputácia : 378
Dátum registrácie : 02.07.2016
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia: