stav chrupu; zubne kazy
Strana 1 z 2 • 1, 2
stav chrupu; zubne kazy
opadané lístie- Zlatý pokročilý člen
- Počet príspevkov : 436
Reputácia : 94
Dátum registrácie : 10.02.2015
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Re: stav chrupu; zubne kazy
ja mám chrup dosť zlý, je to aj preto lebo som ako malý do 14-tich rokov nechodil k zubnému (bál som sa ho ako čert kríža) no a potom na strednej prišli veľké bolesti a to už som mal zápaly koreňov. Šiel som k zubárke (ktorú mám doteraz) a začala mi zuby liečiť, koreňové výplne atď. veľa stoličiek-zadných zubov mám vonku, dokopy asi 6-7 zubov. Inak som sa staral o zuby aj starám-po hospitalizácií kedy som mal hrozné negatívne príznaky som sa na to vybodol, vlastne na všetko som sa vykašľal, nič ma nezaujímalo, žiadny zmysel života a chcel som aj umrieť a tak som nedávno po 2 rokoch navštívil zubára opäť a sú aj kazy aj odlomené blomby ale dávam si to do poriadku. Zuby si čistím LEN VEČER sem tam použijem dentálnu niť cez deň. Celkovo v rodine máme škaredé zubiská .
Keby sa dal vrátiť čas tak to nezanedbávam, ale moja situácia v detstve bola zložitá, matka všetko nemohla zvládať riešiť kvôli manželskej nerovnováhe. Zuby sú budúcnosť a mať prachy teraz tak si dám ponastrelovať namiesto mostíkov. (trebalo by mi 2 mostíky spraviť). No je to fajn pocit odchádzať od zubára s opraveným zubom...
CHINAMAN- V.I.P.
- Počet príspevkov : 567
Dátum registrácie : 23.01.2016
Vek : 34
Zdravotný stav
Diagnóza: F20.0
Súčasná medikácia: Abilify, kventiax, escitalopram, akineton, nebilet
Meretseger- V.I.P. Silver
- Počet príspevkov : 967
Reputácia : 224
Dátum registrácie : 18.09.2015
Zdravotný stav
Diagnóza: F33, F60.31
Súčasná medikácia: Abilify, Brintellix, Lamotrigin, Trittico
APBTCANDY, mrzi ma, ze to mas s tymi zubami take horsie, ale teraz sa da takmer vsetko opravit. je dobre, ze sa so zubarkou snazite, respektive, ze hlavne Ty mas snahu a zaujem s tym nieco robit. ale tiez je super, ako si sa celkom dobre dostal z tych negativnych priznakov. ked citam Tvoje prispevky, casto obdivujem, aky vies byt aktivny.
Meret, myslim, ze si na tom prave velmi dobre. co by som dal za to, mat len dva kazy. tie ostatne problemy mas len prechodne. zubny kamen sa da kompletne odstranit a zapal dasien tiez. ja myslim, ze by si prave mohla mat z toho dobry pocit.
ja mam zuby teda dost zle. pocet kazov (opravenych) by som nespocital na prstoch oboch ruk. a to som si ich cistieval aj chodil na prehliadky. scasti tie kazy pripisujem traviacim tazkostiam v dospievani, kedy sa mi nedostatocne vstrebavali do tela ziviny. z druhej casti to pripisujem genetike, pretoze pribuzni maju tiez zle zuby, hoci su psychicky zdravi a o zuby sa staraju. a z tretej casti to je aj tym, ze to cistenie zubov obcas zanedbam, hoci minimalne raz denne si ich vycistim, vacsinou sa vsak uspesne snazim vycistit ich dvakrat. no teraz som dva roky nebol na preventivke a zase mi zistili kazy. ja mam inak zo zubarov velky des, pretoze co som mal zubarku na strednej skole, mala velmi neprijemne poznamky na mna a moj chrup. vraj si ich urcite necistim a podobne. nastastie, uz mam zubarku inu.
opadané lístie- Zlatý pokročilý člen
- Počet príspevkov : 436
Dátum registrácie : 10.02.2015
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Na prehliadku chodím každý rok odvtedy, čo vyšiel zákon (alebo vládne nariadenie?), že tí, čo nemajú prehliadku, si budú výkony zubára uhrádzať vo vyššej finančnej miere. To už bolo dávnejšie, takže odvtedy poctivo chodím, už je tomu dosť rokov. Teraz mi na prehliadkach posledné roky nachádza zubárka priemerne 1 menší kaz za rok. Ten máva zväčša opravený vŕtačkou do 2 minút od začiatku zákroku, čo ma teší, lebo v detstve som si odtrpel oveľa hlbšie kazy a vtedy lekár vŕtal a vŕtal, že nebolo tomu konca kraja. To bol sĺz! Teraz je to už zväčša pohoda. Tie pravidelné prehliadky zachytia kaz už v začiatkoch, takže ani nestihnú bolieť.
Aktuálnym problémom mi je výčnelok nejakej cysty, ktorá mi narástla vnútri v puse. Je to taký brmbolec tvrdej kože s nejakou akoby kostičkou vnútri. Trochu to bolí a je to nepríjemné. Čo som čítal na nete, tak to rieši stomatologická chirurgia.
Celkovo mám 2 zuby vonku. Ostatné pekne sedia na svojom mieste. Zuby múdrosti nemám, ani mi nerastú. Mám dosť zubného kameňa, tento rok by som si ho chcel dať opäť odstrániť. Asi niekedy v lete. Tiež mám ustúpené ďasná, takže mi občas pri čistení kefkou krvácajú. Riešil som to všeličím, ale najviac mi paradoxne pomáha obyčajný Colgate. Ten mi aj prevonia ústa, takže mám dobrý dych, a zároveň mi pri ňom ďasná nekrvácajú. Je pozoruhodné, že pri Paradontaxe mi to krvácalo často a veľa, a navyše mi smrdelo z úst. Takže ja zostávam fanda len obyčajnému Colgatu. Používam kefku strednej akosti.
Matej
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5072
Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
Pekný úsmev praje Tuto
Tuto- V.I.P. Inventár
- Počet príspevkov : 4793
Reputácia : 775
Dátum registrácie : 19.09.2010
Zdravotný stav
Diagnóza: F25.0
Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),
- opraviť prípadné kazy (momentálne o žiadnom neviem, ale je možné, že nejaké zubárka nájde)
- vyoperovať cystu neďaleko ložiska po vytrhnutom zube
- odstrániť zovšadiaľ zubný kameň
- prísno-prísne si čistiť zuby 2krát denne (teda určite aj večer, a to vždy)
Ešte niekedy v máji by som chcel absolvovať "preventívnu" zubnú prehliadku. Treba tieto veci riešiť, lebo už mám dosť odhalené zuby, takže hrozí ich neskoršie vypadnutie, alebo rozkývanie. Samozrejme problém je aj rastúca cysta a svoju bolesť môže jedného dňa priniesť aj prípadný neriešený kaz. So zubami je to ťažko, bolí to jak šľak, je to drahé, furt sú s tým ťažkosti. Ale zase príjemný dych, biely úsmev a absencia bolesti - tie stoja za to, aby som o zdravie zubov dbal...
Heslo: so zdravými a vlastnými zubami do vysokého veku!
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
Platievam obvykle asi 25 eur za plombu menšiu, a 35 eur za čistenie kameňa. Takže predpokladám, že tam nechám cez 60-80 eur. Ako vraví Tuto, vždy to prevetrá aj naše peňaženky.
Najviac však potrebujem skonzultovať tú hrču na ďasne. Že či ma pošle reku na "ušné, nosné, krčné", alebo ma pošle na rontgen, alebo kde. Výhodou tej "cysty" je to, že ona vyrástla pomerne náhle niekedy na jeseň 2015 a odvtedy sa až tak nezväčšila, iba trolilinku. Keby to bolo malígne, tak by to pravdepodobne rástlo agresívnejšie. Ale zas okolie "znetvoruje" na červeno, žilnato, ložisko hrče sa presúva do vnútornej strany líca. Tak neviem, som z toho paf. Viac budem vedieť v utorok.
Trochu sa aj na tú zubárku teším. Chcem si dať naozaj ústa do poriadku, už si aj dlhšiu dobu pravidelne čistím zuby aj večer, nezanedbávam to. V posledný týždeň používam aj zubnú niť. Kúpil som si aj Elmex a kefku mäkkú Curaprox. Ako ústnu vodu používam Listerine, ale rozmýšľam nad Corsodylom, ibaže ten mi nevoní a nepôsobí antisepticky. Ale zas zubárka mi ho niekedy doporučovala na liečenie krčkov. Tak uvidím, čo povie v utorok.
Smelo vpred za lepším zdravím!
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
filipka- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1048
Reputácia : 120
Dátum registrácie : 20.09.2009
Zdravotný stav
Diagnóza: F 20.0
Súčasná medikácia: Seroquel XR(quetiapín),Reagila (kariprazín, Alventa(venlafaxín), občas haloperidol
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Tiež tak Matej platím aj ja, chodím súkromnej zubárke... ale som spokojná...
ester- Strieborný pokročilý člen
- Počet príspevkov : 374
Reputácia : 54
Dátum registrácie : 28.04.2014
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Dnes som platil asi 47 eur, 19 - foto, nejaký ten laser, 19 plombové výplne, 9 injekcia. A ešte 1,50 eur rontgen.
Očná má dovolenku, takže k nej na výročnú kontrolu pôjdem po budúcotýždňovej zubárke, keď mi spraví to vylúpnutie.
Hurá! Takže je dosť možné, že žiadne karcinómy a cysty možno nemám. Ešte sa uvidí, ako to bude reagovať po vylúpnutí kostičky. Potom uvidím, ale už teraz to vyzerá optimisticky.
Kúpil som si dnes Curasept strednej koncentrácie. Tak ho budem ododnes používať namiesto Listerinu. Listerin ma štípe, zdá sa mi akýsi agresívny na ústnu dutinu.
Všetko dobré!
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Strana 1 z 2 • 1, 2
» Súčasný stav ochorenia
» Do/súčasný stav ochorenia 03
» Do/súčasný stav ochorenia 04