Chudnutie pri antipsychotikach
Strana 11 z 83 • 1 ... 7 ... 10, 11, 12 ... 47 ... 83
Re: Chudnutie pri antipsychotikach
A tak som si zase dnes zmyslel, že reku idem chudnúť. Urobil som typické opatrenia, ktoré robievam obvykle. Teda pijem pollitráky vody s trochou rozmačkaného citrónu. Akurát budem dopíjať druhý takýto pohár od obeda. Ďalej som si spísal všetko, čo som dnes jedol, do výpočtového programu papu.xls, takže viem, že dnes som od rána doteraz zjedol asi 4300 kJ. To je v zásade zatiaľ v pohode. Mám naplánovaný limit 7500 kJ.
Ďalej som si zacvičil intervalový tréning na rotopede. Zatiaľ som spravil len 3 intervaly (30 sekúnd rýchlo, 60 sekúnd mierne, obe na ťažkej záťaži). Skúsení športovci z diskusného fóra na cviceni-doma.cz radia, že v prvý týždeň začiatočníka to stačí. Potom si môžem po týždni pridať štvrtý interval. Mojou chybou bývalo, že som vo chvíli, ako som si zmyslel chudnúť, chcel cvičiť hory-doly. Dával som si aj 8 intervalov naraz plus posilovačky a tak podobne. A to som ako začiatočník bez kondičky s 97 kilami jednoducho po pár dňoch nezvládol a vždy som to zanechal. Takže radšej veeeľmi opatrne a pomaly a vytvoriť si postupný návyk. To je pravá cesta.
Ďalej som si dal aj L-Karnitín 732 mg. Tiež si dám večer ešte nejaké posilovačky. Aspoň také základné v zmysle odporúčaní stránky "cviceni-doma.cz". A práve tam som si aj dnes aktualizoval svoj profil a znovu odmeral hrudník, pás, lýtka, stehná a paže. Naposledy som sa meral na konci marca - odvtedy som pribral na hrudníku, na lýtkach naopak schudol, inde to je temer nezmenené. Pás išiel však asi o 2 centimetre od marca dolu. Je to od marca, čo bolo strašne dávno, pričom takýto malý úbytok je spôsobený tým, že som fatálne zanedbával celý chudnúci režim, ktorý sa miestami na celé týždne, ba mesiace úplne systematicky vytrácal.
Všetko si zaznamenávam aj do Wordu do akéhosi cvičebného denníčka. Dúfam, že keď si takto nedám na začiatok toľko veľa záťaže, ale vskutku iba tie tri intervaly plus nejaké posilňováky a strečing, plus úprava stravy na 7500 kJ, tak to pôjde. Chcem v to dúfať. Držte palce. Budem Vás pravidelne informovať.
S pozdravom
Matej
PS: Tu som objavil zaujímavý link, ktorý sa pozerá na závislosť na jedle a riešení problémov jedlom z psychologického uhlu pohľadu. Je to síce pre ženy, ale mnohé rady a myšlienky sú hodnotné pre každého. http://files.psychologia-chudnutia.sk/200000003-8c5268d4b0/Keď%20je%20jedlo%20problém.pdf
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5072
Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
stránka, čo si uviedol vyzerá celkom Ok. Keby som uvažoval o reálnom formovaní postavy, volil by som to, čomu som sa dávno venoval. Necítim sa však na to aby som zaberal na rozbeh minimálne mesiac. Tak tu dodám ten recept...
Vlastne nič nové. Denne do hodiny cvičenia na rozličné svalové partie. Po každom cvičení treba cítiť svalovú únavu, a aj keď sa tomu v začiatkoch vyhnúť nedá, nie je žiaduca "svalovica". Najväčšiu časť zaberá tréning s náčiním prípadne na strojoch. Na záver sa dáva 10 minút aeróbny tréning. Jeden-dva dni je voľno v týždni.
Tréning je skôr intenzívnejší, regulácia je pomocou váhy na náradí a náčiní. Behom tréningu je vhodný iontový nápoj. Asi pol hodiny po cvičení sa dáva proteínový nápoj. Spomínaný Carnitín je vhodnejší na skutočne športovejší deň.
Najdôležitejšia vec na tomto je, že individuálne nastupujú zmeny v organizme, myslím "endorfínovej pumpy". Niekomu sa to zadarí aj po mesiaci systematického a skôr náročnejšieho tréningu. Telo vylučuje endorfiny a cvičenie sa stáva nielen potrebou, ale aj určitým pôžitkom. Tieto stavy sa dajú v dobrom zmysle nazvať "závislosťou". Športovec tak vlastne nepotrebuje vôľu, proces tréningov je skôr príjemnou záležitosťou.
V podstate ide o to, že si staviaš "továrne"- efektívne svalstvo, ktoré je v spaľovaní tuku preborníkom. Napríklad ten 0,5l proteín nepripadá ako chudnutie. Avšak pri primeranej strave, všetky bielokoviny idú priamo do svalstva. Netreba počítať nejaké kalórie. Ak vydržíš takto cvičiť už v rámci 3 mesiacoch budeš vyzerať tak, že výzor v tričku bude vyložene športový. Ohľadom stravy je najvhodnejšia "bielkovinová diéta". Reálne stravu riešiš len čiastočne.
Pokrok je najmarkantnejší práve v prvých troch mesiacoch formovania. Po tejto dobe môžeš už nasadiť aj Kreatín monohydrát, ktorý postupne umožňuje zvyšovať výkon.
...je toho samozrejme veeela. Tak som dal minináhľad.
Tuto- V.I.P. Inventár
- Počet príspevkov : 4793
Reputácia : 775
Dátum registrácie : 19.09.2010
Zdravotný stav
Diagnóza: F25.0
Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),
Tuto, veľmi si ma inšpiroval tým, čo si napísal. Aj som si ihneď začal plánovať, ako pôjdem do fitka, ale vieš, hanbím sa. Neviem ani obsluhovať tie stroje, sú tam samí svalnáči a ja taký trkvas tučný. Takže som urobil kompromis. Urobil som si hodinový intenzívny tréning tu doma pomocou cvikov z "cviceni-doma.cz". Vlastne na všetky svalové partie som urobil aj 2 rôzne cviky, samozrejme opakovane, no žiaľ nie veľakrát, lebo aj pri takom "kliku na kolenou" som dosť trpel. Najťažšie je pre mňa posilovať brušné svaly. Najľahšie zdvíhať činky a makať na bicepsoch. A tiež mi idú ľahko lýtka. Trvalo to asi hodinu, pričom na záver som vypil proteínový nápoj. Ešte ma dnes čaká intervalový tréning na rotopede, ale iba znovu 3 intervaly, lebo ho cvičím iba tretí deň, takže som stále v polohe začiatočníka.
Cítim Tebou spomínanú svalovú únavu. Momentálne mi to nie je príjemné, ale počas cvičenia som sa cítil pomerne dobre, dokonca som mal pocit, že sa mi zlepšila za tých pár minút kondička. Lebo inak som len kosť, slanina a koža. Ale neprestávam dúfať, naopak sa teším, lebo verím, že sa vypracujem. Nemusím vďaka tomu domácemu programu chodiť do posilky a hanbiť sa tam, ale môžem zvládať mnohé doma. Iste, tie stroje chýbajú, ale veľa vecí sa dá aj bez nich.
Všetko si zapisujem do cvičebného denníčka. Kilojouly si kontrolujem, zatiaľ som zjedol asi 4400 kJ, čo je v pohode, limit je 7500 kJ. Myslím, že to dodržím už tretí deň po sebe. A pritom zatiaľ nemám návaly hladu, zdá sa že je to v poriadku. Oficiálne by telu malo takéto množstvo živín stačiť, tak aspoň viem, že čo si žiada naviac, to je už iba psychologický hlad.
Chcem takto vydržať ešte 2 týždne, kým nezačne škola, potom bude síce náročnejšie cvičiť, ale zas ľahšie nežrať. V cvičení by som mal mať už o 2 týždne aspoň trochu lepšiu kondičku, takže dúfam, že už nebudem pritom umierať, ako dnes. A proteínového nápoja mám ešte dosť na 2 týždne, tak snáď pribudnú nejaké tie "továrne", hoci viem, že ono to budovanie svalov ide asi v skutočnosti o dosť pomalšie, ale zostávam dúfať a motivovať sa príjemnou optimistickou víziou.
Čaf.
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
s tým cvičením doma sám je pomerne náročné. Najlepšie mať nejakého sparinga, spolu sa "ťaháte". Dobré by bolo investovať pár eur do knihy, ktorá Ťa oboznámi s technikami jednotlivých cvikov. Neviem ako teraz, ale v Muscle and Fitness občas vychádzajú špeciály, ktoré sa tým zaoberajú a sú nielen dostačujúce, ale aj výraznejšie lacnejšie. Úplne top sú kulturistické ročenky, ktoré bývajú z rokov X, ale sú zamerané na jednoduchosť v náčiní a je v nich takmer všetko, čo sa týka tréningu na formovanie postavy. Keď si to pozrieš, nepíšem o stereoidovom Mr. Olympia, ale o max. Višnom, Reevesovi.
Zatiaľ prajem veľa úspechov pri zatínaní zubov v supersériach.
Tuto- V.I.P. Inventár
Zdravotný stav
Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),
Zajtra idem znovu, už teraz sa teším. Bol som tam na bicykli a to som tam za púhych 5 minút, takže paráda. Dúfam, že ma referencie z internetu nesklamú a naozaj mi to pomôže aspoň trochu. V očakávaniach sa samozrejme snažím brzdiť, ale nádej si uchovávam.
Hurá.
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
Vzhľadom na moje tendencie riešiť depresiu jedlom, som sa začal výrazne v posledných dňoch prekrmovať. Napríklad včera som mal celý raňajkový mcdonald, 2 veľké obedy aj s polievkami, viacero paštékových rožkov, čokoládový croissant, kopu mlieka, jogurt, bohatá večera s kopou mäsa. A dvojlitrový sladký nápoj, resp. sladká voda, plus džúsy, a veľa sladkých čajov. Takže som zrejme dohromady prijal asi 14 tisíc kilojoulov bezmála. To predstavuje pol kilogramu čistého ľudského tuku, takže som si privyrobil poriadne problémy, a veru mám aj subjektívny pocit, že som pribral za posledné dni takéhoto veľkého stravovania.
Som závislý na jedle, neviem si ho odrieknuť, keď mám psychické problémy. Istý čas som dokázal v minulý týždeň sa krotiť a umŕtvovať, dokázal som jesť pomenej a normálne. Ale ako som upadol do depresie, tak len žeriem a žeriem.
Zdá sa, že je to moja chyba, ale moje rozhodovanie je do značnej miery slabé, svojou vôľou neviem rozkázať chuti, ak som celý nešťastný. Pri zúfalom pocite nešťastia jednoducho mi na ničom nezáleží, nenávidím sa vtedy, a tak si spôsobujem aspoň ako-také malé uspokojenie v podobe jedenia. Je to smutné a zlé, no neviem z toho von.
Chudnutie - o ňom sa teda teraz nedá vôbec hovoriť. Dokonca už sa nedá hovoriť ani o stabilnej váhe, myslím, že mi váha začína pomaly, ale iste stúpať. Ešte som sa nevážil, ale dnes keď prídem domov zo školy, prípadne zajtra ráno po vycikaní sa odvážim.
Ahoj.
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
už viac krát som sa sem chystal napísať, ale vždy som to nejak odložil. Možno to teraz bude aj tým, že nepriberám tak markantne ako pri Zyprexe. Ale predsa je to cítiť. Mám cca 84 kg na 183 cm. Takto to nevyzerá zle, ale problém je, že všetko čo je navyše je sústredené do brucha. Môj boj s tým som špecifikoval dosť úzko - a to na bicyklovanie do práce. Mám to 20 km tam a ďalších 20 naspäť, takže za týždeň je to necelých 200 km. V poslednej dobe som mal problém sa k tomu donútiť, pretože začal nový režim - ženuška má prácu, dcérka do škôlky a tak časový press... ale teraz snáď už sa to utrasie do zavedených koľají a bude dobre. Mám v pláne jazdiť aj v zime kým nebude nejaká džabanina po ceste. Kúpil som si reflexnú vestu v rámci bezpečnosti, tak snáď na nikto neprehliadne.
Matej - asi je treba sa niečim intenzívne zamestnať, aby nebolo času nad bádaním ako je zle a času na jedenie. Tá plošina sa ti páčila, nevýjde ti čas ju predsa len využívať? Neviem ako u vás, ale na MU sa prednášky nahrávali a tak nebola nutná účasť na každej z nich. Snáď sa ti to nejak podarí skĺbiť. Len pevnú vôľu a úspešný boj s depresiou. Nemáš na to lieky? Či to nie je všemohúce? Nedávno aj moja žena upadala do depresií, ale teraz jak má prácu, tak je to lepšie - ako som písal "nemá na to čas". Ale to je asi odlišné od klinickej depresie... No každopádne držím palce a snáď tu časom napíšeš klesajúcu postupnosť kilogramov .
xkrchnav- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1600
Reputácia : 142
Dátum registrácie : 19.08.2012
Vek : 39
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
to máš super, to keď čosi chceš, tak ladíš...
..........................................
Ahojte,
ja momentálne svoju váhu nejako neriešim. Ak mám povedať pravdu, tak už rozhodne nepatrím medzi atleticky stavaných, skôr sa rysy mojej postavy už nijako nedajú maskovať oblečením... Ale reálne toto budem riešiť až vtedy, ak budem reálne odhodlaný to zmeniť. Nejdem fotiť do športového časopisu, neuvažujem nad prácou džigola pre pedesiatničky, neplánujem dosiahnuť výkonnostnú triedu profišportovca... Aby som s tým naozaj mohol niečo urobiť, potrebujem asi 3 mesiace dennej posilovne.
Áno mohol by som sa tým každodenne trápiť, pozerať do zrkadla, počítať kvapky citrónu v šaláte. Ja na to zvysoka kašlem. Zdanlivo by ma to mrzieť malo a to hlavne preto, že istý čas som mohol v športovom zmysle úplne kľudne fotiť mohol, v zásade som spĺňal kritéria na prijatie "telesných-športových" prímačiek na hociakú VŠ obdobného zamerania (mimo rýchlostného plávania). Ale teraz to jednoducho neriešim, viem, že by som nedokázal tak drieť ako vtedy, ak budem mať pocit, že sa do toho pustiť oplatí, tak potom sa tým budem zaoberať. Som všedný jedinec a chcem aby môj život bol čo najpríjemnejší, čo sa vylučuje s neustálym špekulovaním nad tým, či moje telo je zrovna to, čo módne chápanie telesna zrovna v tejto dobe je.
Tuto- V.I.P. Inventár
Zdravotný stav
xkrchnav napísal:Matej - asi je treba sa niečim intenzívne zamestnať, aby nebolo času nad bádaním ako je zle a času na jedenie.
To máš pravdu. Len akurát, že tie moje starosti a bytostné otázky, ktoré riešim, sú veľmi osobné a veľmi sa mi žiada ich riešenie. Som taký hĺbavý typ, takže potrebujem mať svetonázor postavený v kvalitnej pôde, a nie na piesku. Ale ako hovorím v téme "Ako sa dnes máš", tak už mi je psychicky o dosť lepšie a zatúžil som nereagovať na svoje problémy depresívne a nenávisťou voči sebe, nechce sa mi už depkárčiť. Uvidíme, ako dlho mi to vydrží.
xkrchnav napísal:Tá plošina sa ti páčila, nevýjde ti čas ju predsa len využívať?
Radšej asi nie. To je to zvláštne, že ja mám doma v izbe pomerne kvalitný eliptický trenažér a aj klasický magnetický rotoped. Takže cvičiť na čom mám. Niektorí si ten elipťák, ktorý je na spôsob orbitreku, dosť pochvaľujú. Dá sa tam dobre cvičiť kardio. Ale ja lenivec lenivý som netrpezlivý, a keď ani po treťom cvičení nevidím výsledky, tak sa vzdávam. A toto musím sa naučiť prekonať. To si ma teraz, x, inšpiroval, pôjdem si dnes pozerať články o elipťákoch na nete a uvidím, či sa na to znova dám. Mám to doma a len na to vešiam oblečenie. Takže beda mi.
xkrchnav napísal:Neviem ako u vás, ale na MU sa prednášky nahrávali a tak nebola nutná účasť na každej z nich.
Neviem, kde na Slovensku by takéto niečo robili. Nám aj zakázali ich prednášky súkromne si nahrávať. Vyslovene. Slovenské univerzity sú asi trochu zaspaté v takýchto vymoženostiach.
xkrchnav napísal:Len pevnú vôľu a úspešný boj s depresiou. Nemáš na to lieky? Či to nie je všemohúce?
Ďakujem. Áno, mám, antidepresívum Escitil. 10 mg ráno a 10 na obed. Je veľmi dobré a veľa mi pomáha. Ale ako hovorím, v tejto depresii som sa akosi ja do nej sám uvádzal a utvrdzoval, lebo som bol nešťastný zo svojej bezmocnosti. Bola to otázka najmä osobného postoja, než nejakej skutočnej poruchy.
Tuto napísal:chcem aby môj život bol čo najpríjemnejší, čo sa vylučuje s neustálym špekulovaním nad tým, či moje telo je zrovna to, čo módne chápanie telesna zrovna v tejto dobe je.
Ja som vlastne akýsi opak. Téma "chudnutie" vystupuje v mojom malom živote skôr ako nejaká súčasť životného štýlu. Je súčasťou širšie poňatej nádeje, ktorú si umelo pestujem. Tak ako každý človek musí pre niečo žiť, tak ja mám ako súčasť týchto životných nádejí a cieľov a zmyslov toto chudnutie. Je to jeden z ideálov, ktoré prirodzene nasledujem. Iste, bolo by najefektívnejšie jednoducho zamakať a raz prevždy schudnúť. Zatiaľ sa mi to takto zásadne nepodarilo, preto k veci nazerám ako na nejaký širší ideál, ktorým sa pravidelne vo svojej mysli okrem iných ideálov zaoberám.
Matej- Okoloidúci
Zdravotný stav
xkrchnav- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1600
Reputácia : 142
Dátum registrácie : 19.08.2012
Vek : 39
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
frances farmer- Bronzový pokročilý člen
- Počet príspevkov : 260
Reputácia : 12
Dátum registrácie : 12.01.2011
Vek : 32
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Typy chudnúdich ľudí, bez výsledkov:
1) Chronický diétar
Dá sa povedať, že ide o odborníka na všemožné diéty, ktoré aj na sebe odskúšal. Pozná tisíce podrobností o chudnutí. V supermarkete vie určiť kalorickú hodnotu každého produktu spamäti. Hrdí sa úspechmi straty váhy až do 10kg, čím sa snaží zvýšiť svoju kompetentnosť, taktne zamlčí, že tú istú hmotnosť+1kg zase nabral. Spravidla sa však štíti väčších dlhodobých pohybových aktivít, a keď teda už, tak najmä nech je to rýchlo a bez väčšej námahy. Jeho úspechy v chudnutí len dočasné. Veľmi často "chudnutie" pestuje roky, je to jeho top hobby.
2) Nárazový diétar
V určitom zmysle je to opak toho predchádzajúceho. Je ochotný investovať reálne veľa námahy do chudnutia, ale úsilie mu vydrží rádovo týždne. Typickí sú dietári z novoročných predsavzatí. Neváhajú si kúpiť pernamentku do posilovne a sú čiastočne informovaní o cvičení, a tak sa pustia do cvičenia veľmi vehementne a odhodlane. Poväčšine po prvom tréningu tak dva dni sú mimo. Najtypickejším športom voleným Nárazogvým dietárom je beh, spravidla neodhadnú svoje sily, nenaštudujú si žiadnu teóriu, dokonca aj obuv majú nevhodnú. Prirodzene to končí športovým fiaskom, zranením a v prípade tých veľmi húževnatých aj poškodeniam kĺbov. Diéta je podobná ako šport, na začiatku nekompromisná, ale s časom aj žiadna. Nárazový diétar nemá záujem o štúdium v chudnutí, spravidla dáva na rady známych.
Tuto- V.I.P. Inventár
Zdravotný stav
Strana 11 z 83 • 1 ... 7 ... 10, 11, 12 ... 47 ... 83