kauza Filipka I.
Strana 1 z 2 • 1, 2
kauza Filipka I.
Narodila som sa v dobe vrcholiaceho socializmu, v 70.rokoch, v úplne priemernej rodine bývajúcej v paneláku v štátnom byte ako prvé dieťa. Odmala som bola veľmi bystrá, v 2 rokoch som ovládala všetky farby, kvietky, stromy, v 4-5 rokoch som sa sama naučila čítať, ovládala som hodiny, písala som tlačenými písmenami, ovládala som základy ako spočítavanie, odčítavanie a podobne. Zároveň som však trpela už vtedy úzkosťou a neschopnosťou rozprávať sa s cudzími ľuďmi i neznámymi deťmi. Bola som utiahnutejšia, radšej som si vzala v škôlke stavebnicu a sama sa s ňou hrala. Z ľudí som mala strach a nedokázala som sa ani pozdraviť. Mama sa za to na mňa veľmi hnevala a bolo mi to vyčítané, ja som to však nedokázala prekonať. Moja chvíľa však prišla-základná škola a vynikajúca triedna "súdružka" učiteľka, vďaka ktorej bezpodmienečnej akceptácii mojej osobnosti a láskavej materinskej povahe som sa osmelila a prežila 4 výborné roky. Šlo mi všetko okrem hudobnej , sluch mi proste nadelený nebol. Vyhrávala som mnohé výtvarné a vedomostné súťaže, mala som kamarátky, s ktorými som chodila von sa hrať, všetko bolo fajn. Lenže prešli 4 roky a ja som sa ocitla v piatej triede bez milovanej učiteľky. Začala som si trhať vlasy. Hovorí sa tomu trichotillomania. Mama si všimla lysiny, tak som ju oklamala, že mi vlasy vypadali, preto sme sa vybrali smer kožná ambulancia. Tam mi predpísali roztoky a mastičky, vlasy začali rásť, ale čo z toho, keď som trhala zas ďalšie. Lysiny som zakrývala účesom, sponkami, ale vlasy som si trhala ďalších vyše 20rokov, kým sa to zmenilo...Toto bol začiatok môjho psychického pádu, prvé príznaky toho, že duševne ochoriem...
Prišla puberta. Všetky moje kamarátky naďalej chodili von, tentoraz aj s chlapcami. Ja nie. Sedávala som doma, čítala knihy a čoraz viac sa uzatvárala. Myslela som si, že sa všetci na mne smejú a ohovárajú ma. V škole ma poznali vtedy, keď potrebovali opisovať. Ja som opísať dala, mala som pocit, že aspoň vtedy ma neohovárajú. Tešila som sa na gymnázium, že začnem odznova s novými ľuďmi. Lenže začala som trpieť výkyvmi nálad a veľkým vnútorným napätím. Situácia sa opakovala-opäť pocit, že ma spolužiaci ohovárajú, majú ma za nič a smejú sa na mne, alebo mnou pohŕdajú. Opäť uzatváranie sa do seba, trhanie vlasov, nespavosť, úzkosť. Napriek tomu som i na gymnáziu patrila medzi najlepších, najmä v prírodných vedách. Divný bol aj môj vzhľad. Nosila som čudné pánske veci zo second handu, alebo vlastnoručne ušité nohavice divného strihu, proste outsider. Začala som mávať hypochondrické myšlienky. Potom v 16 rokoch prišiel na krátke obdobie prelom-cítila som sa dobre, bola som komunikatívnejšia, dokonca som si našla priateľa. Bol o pár rokov starší a z iného mesta. Lenže to zlepšenie bolo ako ticho pred búrkou. Jedného dňa ma ovládla myšlienka, že môj priateľ ma chce zabiť. Začala som sa ho panicky báť. Keď zazvonil telefón, tak som sa doslova pocikala. Vyhýbala som sa mu, mala som panické záchvaty. Vedela som, že ma má rád, tak som si vykonštruovala myšlienku, že ma možno nechce zabiť, ale ma zabiť musí, lebo to je nariadené zhora. Mala som 17 rokov. Nikomu som nič nepovedala, len sa trápila a bála. Nikomu som neverila, ani živej duši. Potom ma napadla predstava, že on ma už možno zabil a oznámi mi to telefónom. Opäť som sa pocikala pri zvonení telefónu od strachu. Začala som likvidovať moje osobné veci-v izbe som v plastovom lavóre pálila listy, výkresy, diplomy a podobne, aby tu o mne nič neostalo. Čakala som, kedy prejdem na druhý svet. Založila som si zošit, kde som počítala pravdepodobnosť, s akou budem mojím priateľom zabitá. To bolo namiesto učenia sa na maturitu. Verte-neverte, zmaturovala som i tak na samé jednotky a prijali ma na 2 VŠ, ale veľa si z toho nepamätám..
Po rozchode s priateľom sa mi uľavilo, ale už nikdy svet nebol ako predtým. Nastúpila som na VŠ, brala som to opäť ako novú šancu. Lenže s mojím schizofrenickým neliečeným vnútrom to lepšie byť nemohlo. Opäť som sa ocitla mimo. Mala som obdobie prehnane silnej viery v Boha, čo ma však rýchlo prešlo, ani som si nerozumela s ľuďmi, ktorí sa pohybovali v tejto oblasti. Našla som si jedného zaujímavého kamoša, bol vážne veľmi excentrický, lenže, hoci sme spolu nechodili, opäť prišli myšlienky, že ma zabije, alebo že ma už zabil. Na VŠ som sa pokúsila vyhľadať psychológa, ale nerozumel ani on mne, ani ja jemu. Vyhlásil, že naše stretnutia sú neproduktívne a nekonštruktívne. Bola som zablokovaná, nikomu som neverila, nedokázala som hovoriť o svojich zážitkoch. V 3.ročníku som skúsila vyhľadať psychiatra, pretože som nespávala a bola vyčerpaná vnútorným bojom o život. Odmietla ma zobrať, že vraj nemám odporučenie od svojho lekára..až vo 4. ročníku som sa konečne po 5 rokoch psychózy konečne dostala k inej psychiatričke a mala som šťastie, lebo mi zachránila život..ani vtedy som však ešte nemala vyhraté.
filipka- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1048
Reputácia : 120
Dátum registrácie : 20.09.2009
Zdravotný stav
Diagnóza: F 20.0
Súčasná medikácia: Seroquel XR(quetiapín),Reagila (kariprazín, Alventa(venlafaxín), občas haloperidol
Lucka and Luciq like this post
Re: kauza Filipka I.
filipka- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Súčasná medikácia: Seroquel XR(quetiapín),Reagila (kariprazín, Alventa(venlafaxín), občas haloperidol
Lucka and Luciq like this post
Jozin
xkrchnav- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1600
Reputácia : 142
Dátum registrácie : 19.08.2012
Vek : 39
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Tvoj príbeh tu chýbal, osobne by ma zaujalo aj písanie o tom Dervilovi, že čo to toto.
Tuto- V.I.P. Inventár
- Počet príspevkov : 4793
Reputácia : 775
Dátum registrácie : 19.09.2010
Zdravotný stav
Diagnóza: F25.0
Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),
tvoj príbeh ma niečim zaujal ...a to tym, ze dlho sa schizofrenia u teba prejavovala...a nikto si nic nevsimol.. ako jasne chapem...nerozpravala si o tom moc ....
Filipka prajem všetko dobré ...
- Počet príspevkov : 640
Reputácia : 221
Dátum registrácie : 21.10.2013
Zdravotný stav
Diagnóza: F 20.5
Súčasná medikácia: Aripiprazol STADA, Olanzapin Actavis
O Dervilovi tu nebudem nič písať, rozhodla som sa tak. Nie je to otázka nedôvery, ale iných vecí.
filipka- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Veľmi ti prajem, aby bolo už iba lepšie...
ester- Strieborný pokročilý člen
- Počet príspevkov : 374
Reputácia : 54
Dátum registrácie : 28.04.2014
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
filipka- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Luciq likes this post
Je smutné že diagnóza trvala tak dlho. U mňa bola nájdená po dvoch rokoch udajnej Nirvány.
Želám a prajem veľa vitality do života.
Dušan- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1604
Reputácia : 378
Dátum registrácie : 02.07.2016
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
aka- Nový člen
- Počet príspevkov : 7
Reputácia : 0