schizofrenia - co to vlastne je - fyzicka podstata choroby
Re: schizofrenia - co to vlastne je - fyzicka podstata choroby
Je to skutočné psycho-neurobiologické ochorenie, sústava viacerých porúch.
Nezastávam však napriek tomuto názoru pesimistický scenár, že by sa nedalo pracovať na psychologicky významnom zlepšení patologických stavov na báze nebiologického terapeutického pôsobenia. Práveže si myslím, že naša výchova, najmä sebavýchova, naše postoje, myšlienky a úsilia v rámci psychoterapeutického a autopsychoterapeutického pôsobenia dokážu priaznivo a účinne ovplyvňovať žiaducim smerom aj neurobiologické prostredie v mozgu. Nemyslím si, že ľudská psychika je len akýsi následok nervovej aktivity, ale že aj psychično dokáže efektívne ovplyvňovať a modelovať nervovú aktivitu. Je to vlastne tak trochu filozofický problém, ktorý riešia najmä filozofi v USA, a síce vzťah mysle a mozgu. Existuje na to miliónpäť odpovedí a filozofických smerov, no a ja v tom mori názorov si vyberám najmä také, ktoré schopnosť ľudskej psychiky a ľudskej slobody ovplyvňovať neurobiologické pochody nezavrhujú.
A tak si vlastne myslím, že človek môže zlepšiť svoj stav aj psychohygienou a rôznymi typmi terapií psychologického rázu, pričom vôbec nemusí ísť zásadne o sekundárne liečebné snahy, ale skôr ruka v ruke s chemickými liekmi riešiacimi stav v neurosfére.
Ak by som sa mal ale vrátiť na začiatok môjho tárania, tak teda potvrdzujem, že verím ale v biologický základ príčin schizoochorenia, bez porúch v neurosfére by sme mohli mať akokoľvek ťažký život a rôzne traumy a komplexy, ale neprivodili by sme si psychotický stav schizofrenického typu.
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5072
Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
Nepriamy dôkaz v analógii s cukrovkou. Cukrovka? Vieme čo chýba? Dodáme - hotovo, deterministická liečba. A čo u nás? Rôzny ľudia s rovnakými príznakmi na rovnaké lieky reagujú ináč. Rovnaký ľudia s tými istými liekmi v inom období zas môžu reagovať ináč. Jeden človek funguje nejakú dobu na nejakých liekoch a potom sa to pokazí a musí sa mu koktejl znova premeniť...
Uf... zas som sa trochu "rozohnil" pri tejto téme. Asi sa ma hodne dotýka. Proste s tým bytostne nesúhlasím, ale zbytočný flame vyvolávať nechcem.
xkrchnav- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1600
Reputácia : 142
Dátum registrácie : 19.08.2012
Vek : 39
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Silvinka- Domáci člen
- Počet príspevkov : 37
Reputácia : 3
Dátum registrácie : 18.08.2014
Vek : 32
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
silvinka
Naposledy upravil xkrchnav dňa Ne 9 november 2014 - 11:07, celkom upravené 1 krát. (Reason for editing : diakritika)
xkrchnav- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
ja síce východniar som tiež, ale prízvuk som stratil už dávno...
xkrchnav- V.I.P. Golden
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
A ten môj príspevok bol kvôli tomu, že je zaujímavé, že táto naša choroba je taká zvláštna, sú rôzne názory na jej príčinu, liečbu, a celkovo, ludia ani moc nevedia čo a prečo to je.. aspon mne to tak príde... Tak, ked Vám povedia, že máte tie lieky brať do konca života, hm, nech si to vyskúšajú tí doktori, čo je to!Ešte pri prvom ´ataku´, ked som potom išla ku psychiatričke, tak ma nazývala alkoholikom, mala som v krvy psylocibin, takze som urcite bola aj ´fetacka´... (sranda, ze v tom období som uplne abstinovala so všetkým, a tie huby sa vloudili uz v ramci toho mojho ataku)... Inak vtedy bola diagnoza akutna psychoticka porucha, proste akutna psychoza.
A ja ani moc neprispievam, ale čítam, a ked mám čo napísať tak napíšem... A som rada ze toto forum funguje.. je to super.
Taze tak ! Inak, pomáha mi viera v Boha...
Viem, ze to tu az tak nepatrí, a nemá to pointu, ale tak odpovedám..
Silvinka- Domáci člen
- Počet príspevkov : 37
Reputácia : 3
Dátum registrácie : 18.08.2014
Vek : 32
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
xkrchnav- V.I.P. Golden