INJEKCIA FLUANXOL depot
Strana 1 z 2 • 1, 2
INJEKCIA FLUANXOL depot
František- Nový člen
- Počet príspevkov : 6
Reputácia : 1
Dátum registrácie : 19.12.2012
Re: INJEKCIA FLUANXOL depot
František, prečítal som si komplet nežiaduce účinky Tvojej Fluanxol, a nie je tam nič také, čo by sa podobalo na Tvoj stav. Dokonca som sa tam dozvedel, že táto injekcia je práve pre schizofrénie spojené s apatiou, zníženou energiou a podobne. Čiže práveže ona by Tvoju apatiu mala liečiť.
Myslím si, že Tvoj súčasný stav je spôsobený ako výrazný mínusový symptóm po potlačení psychotickej ataky. Niektorí ľudia to tak mávajú, že buď sa im prejavujú plusové príznaky, alebo mínusové - potlačia sa jedny, objavia sa druhé, a naopak potlačia sa druhé, objavia sa prvé. Vychádzam aj zo svojej vlastnej skúsenosti. V roku 2010 som bol v nemocnici s psychotickou destabilizáciou stavu, dekompenzáciou. Po skončení hospitalizácie som asi 2 mesiace prežíval po potlačení plusových symptómov tie mínusové, najmä Tebou spomínanú apatiu. Myslím však, že nebola taká intenzívna, ako tá Tvoja, ale tiež ma nič nebavilo, nemohol som sa k ničomu prinútiť, dokonca som bol až nervózny z toho, že nič nerobím, ale zas keď som niečo išiel robiť, nevydržal som pri tom dlhšie ako pár minút. Trápilo ma to veľmi. Môj stav sa ešte doľaďoval inými antipsychotikami, napríklad Kventiaxom. V Tvojom prípade je to doľaďovanie podľa môjho laického úsudku dobre nastavené v podobe Invegy. Lebo tá vie oživiť človeka, pôsobí mierne aktivizujúco. Definitívne zlepšenie svojho stavu som pocítil pri nasadení antidepresíva Escitil. Možno teda aj Tebe, František, by sa hodilo na záverečné vyladenie stavu nejaké to antidepresívum. Lebo je ľahšie potlačiť plusové symptómy, ako tie negatívne mínusové. Tie pretrvávajú aj ďalej po hospitalizácii u veľa prípadov. Obvyklé riešenie v podobe znižovania dávok antipsychotík môže byť nešťastné a viesť k relapsu. Preto vylaďovanie pomocou Invegy či ďalšieho iného antidepresíva príde vhod.
Takže odpoveď na Tvoju otázku je z mojej strany taká, že táto apatia je asi riadny negatívny symptóm Tvojej schizofrenickej poruchy. Riešením je buď predsa len siahať na dávku tej injekcie (aj mne Risperdal Consta neskôr znížili z 50 mg na 37,5 mg). Ale tým sa mnoho riskuje. Najlepšie by bolo nejaké antidepresívum, ktoré by dobre aktivizovalo myseľ. No to sú všetko také moje laické špekulácie, preto ich aj ako vyjadrenie laika vezmi.
Všetko dobré, František, a vitaj na fóre!
Matej
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5072
Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
František- Nový člen
Hoci sú teda lieky základ, ja som stabilizoval stav a doladil ho aj čítaním motivačnej literatúry a psychoterapiou. Tá terapia bola málo účinná, ale aspoň sme tam aj hodinu rozprávali o mojich ťažkostiach (trvala asi iba 6 sedení). Tvoja apatia je však skôr prejav vnútornej chémie, takže je ťažké dúfať v psychoterapiu. Ale ako hovorím, vo februári 2010 som došiel z nemocnice, niekedy v apríli sa doladil stav antidepresívom a už v máji/júni 2010 som bol psychicky otvorený pre čítanie motivačných a psychologicky svojpomocných literatúr. Myslím tie o sebavedomí a o uchopení svojho osudu za pačesy. Akési presvedčovacie manuály, ktoré človeka nakopnú k aktivite.
Možno aj toto je Tvoja cesta. Prípadne viera v Ježiša, lebo aj to mne osobne dosť pomáha a prispieva k šťastiu. Nie, nemyslím to ironicky.
Budem Ti držať palce, aby ste to s lekárom vyladili a pocítil si čo najrýchlejšie ústup apatie a ťažkostí. Svojpomoc je, myslím, podstatná, ale viem si predstaviť, že mnohí majú názor, že základom pre úspešnú svojpomoc sú úspešné lieky. To dolaďovanie stavu je ťažké, a ako to hovoril aj Tuto, náš moderátor, je to často založené na tipovaní lekára s ohľadom na patričné vedomosti a skúsenosti.
Drž sa!
Matej
Matej- Okoloidúci
- Počet príspevkov : 5072
Reputácia : 942
Dátum registrácie : 18.09.2009
Vek : 38
Zdravotný stav
Diagnóza: F21, F60.1
Súčasná medikácia: Parnido (3 mg), Sertralin Actavis (50 mg), Orfiril Long (900 mg)
František- Nový člen
Z času na čas (raz za pár mesiacov/rokov) "dovolím" psychiatrovi aby mi niečo predpísal, keď už fakt neviem ako ďalej.
Depka, abúlia, úzkosť.. - moje problémy. Keď mi to pichli, všetky príznaky sa znásobili. A pribudli dalšie.
Hrozne sa mi chcelo spať a nemohla som, celý mesiac som mala deficit spánku. Zaspať som mohla iby s nohami
nad úrovňou hlavy a hrozne ma boleli. Bolela ma hlava. Vynechala som mesiac v škole, keď práve dochádzku
mi Fluxonal mal pomôcť vylepšiť. Bola som apatická, nervózna, zúfalá, išli mi oči vypadnúť z jamiek, s vedomím
(tieto príznaky nastúpili na druhý deň po injekcii), že skôr ako o mesiac to z tela nevýde. Bola som aj na pohotovosti
s búšením srdca, nepravidelným pulzom, ťažko sa mi to vraví, no EKG neukázalo nič.
Po mesiaci akoby uťal. Opať som bola tam kde som.
Lekár bol zmätený. Nemohol tomu uveriť čo mu vravím. Veľmi ma to trápi, že mi občas neverí.
Myslím si, že to bola akási psychosomatická alergia. Alebo aj nie. Myslím, že na mozog nemôžeme mať nikdy
dostatočný náhľad, kedže ním "pozeráme".
Predpoklad- Nový člen
- Počet príspevkov : 2
Dátum registrácie : 14.10.2013
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Ja mám depotnú injekciu abilify maintena a cítim sa presne tak ako popisuješ - som apatická, bez emócií, bez záujmu o čokoľvek... Nič ma nebaví, tiež len sedím a čumím A tento stav mi trvá už rok a pol! Môžem sa Ťa spýtať, od Tvojho príspevku ubehlo pár rokov - ako sa cítiš teraz? Bolo to tým fluanxolom alebo to boli negatívne príznaky? Čo Ti pomohlo? Ďakujem!
Snehulienka- Domáci člen
- Počet príspevkov : 64
Reputácia : 2
Dátum registrácie : 13.02.2016
Zdravotný stav
Diagnóza: F20.9
Súčasná medikácia: Abilify maintena 300 mg
Liečba, injekcia Fluanxol
Mery- Nový člen
- Počet príspevkov : 5
Reputácia : 0
Dátum registrácie : 24.04.2016