Zoznamka pre psychicky chorých
Strana 2 z 2 • 1, 2
Re: Zoznamka pre psychicky chorých
akútneho katatonika som stretol túto hospitalizáciu. Oni sa môžu dostať do akéhosi kvázi dlhodobého celotelového kŕču. Nedá sa to rýchlo (týždne) zmeniť. Dokážu na dlhú dobu zostať v neobvyklej pozícii (toto je typické, pôsobí to zvláštne), ktoré by zdravý človek nevydržal ani 5 minút. Niekedy som ho kŕmil lyžičkou a pomáhal v krátkych presunoch. Nekomunikujú, neprítomný pohľad, údajne však vnímajú všetko na okolo a uvedomujú si svoj stav.
Tento druh schizofrénie nepovažujem za centrum môjho záujmu, zatiaľ ani som nemal možnosť sa k relevantným textom dostať.
Tuto- V.I.P. Inventár
- Počet príspevkov : 4793
Reputácia : 775
Dátum registrácie : 19.09.2010
Zdravotný stav
Diagnóza: F25.0
Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),
Aby som dal nejaký príklad. (dám asi tú najvýraznejšiu - anorexiu)
...Partnerstvo dvoch v poruchách príjmu sa môže odohrávať tak, že spoločne sa snažia stravu upravovať tak, aby bolo všetko v súlade s liečbou, teda prípadne aj silená strava v čase krízy, načo partner napomáha, aby všetko bolo OK. V prípade, že ochorenie začne gradovať, zdravší partner napomôže k včasnému riešeniu napr. hospitalizácii, alebo ambul. p. pričom omnoho ľahšie rozpozná príznaky ako iný príbuzný, z čoho aj vyplývajú omnoho menšie následky.
...Opačným prípadom môže byť, že partneri sa nájdu práve preto, aby spolu "diétovali" a snáď aj klamali okolie o svojom skutočnom stave. Ako dvojica sa omnoho ľahšie izolujú a vzájomná podpora je v smere chudnutia. Následky môžu byť fatálne. ... v hrubom pohľade takto fungujú aj "anorektické stránky", ale v prípade páru je "podpora" výraznejšia.
.........................
Sám (schizoafektívna porucha) mám za sebou (už som aj zabudol) 7 ročný vzťah s podobne chorou osobou. Môžem skonštatovať, že to nielenže funguje, ale aj funguje perfektne a vlastne sme pre nezainteresovaných do ochorenia tvorili veľmi harmonický a perspektívny vzťah. Čitatelia stránky vedia, že som bol aj 2 roky ženatý.
Tak zatiaľ želám aby vaše rozhodnutia smerom k partnerstvu boli čiste len správne.
Tuto- V.I.P. Inventár
- Počet príspevkov : 4793
Reputácia : 775
Dátum registrácie : 19.09.2010
Zdravotný stav
Diagnóza: F25.0
Súčasná medikácia: Amisulprid, Haloperidol (aj depot), Akineton (aj depot), Alventa, Lithium, Gerodorm (podľa potreby),
lola23- Nový člen
- Počet príspevkov : 14
Reputácia : 3
Dátum registrácie : 27.11.2012
hypomaniak- Domáci člen
- Počet príspevkov : 37
Reputácia : 4
Dátum registrácie : 08.10.2012
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia: