Zdravie tvojich financií ;)
Zdravie tvojich financií ;)
V prvom rade je potrebné vedieť, ako si na tom, čo sa týka finančného (či iného) majetku Preto je dôležité evidovať a pravidelne aktualizovať údaje o tom, čo vlastníš - aby si vedel, s čím môžeš počítať Ja to robím na dennej báze, resp. vždy po zmene, zaberie to pár minút na deň Je vhodné evidovať takýmto spôsobom aj históriu stavu prostriedkov, plusom je potom, že môžeš sledovať a vytešovať sa ako sa stav vyvíja
2. Definuj si rozpočet
Aby si vedel, koľko si môžeš dovoliť minúť, je potrebné navrhnúť rozpočet Je to vlastne sumár mesačných výdavkov, ktoré v danom roku predpokladáš mať Ja si v prvom rade odhadnem, aké zhruba budú príjmy, tie vydelím dvanástimi a dostanem číslo predstavujúce sumu, ktorú si môžem dovoliť minúť na mesiac Následne si vytvorím škatuľky a pre každú škatuľku nastavím, koľko do nej má smerovať Teda napr. koľko dám na stravu, nájomné, sporenie, atď Suma výdavkov do škatuliek by mala zhruba zodpovedať rozpočtu definovanému na začiatku
3. Eviduj si príjmy a výdavky
Dostaneš tak prehľad o reálnom stave tvojich financií v priebehu času Rozpočet bol návrh a toto je reálny stav Niektoré výdavky a príjmy sa pravidelne opakujú ale vyskytujú sa i nepredvídané príjmy, či výdavky Aby si vedel pracovať so skutočným stavom svojich financií, je dôležité vedieť tento reálny stav Výdavky zaradzuj do škatuliek definovaných v rozpočte, po čase potom uvidíš štatistiku, koľko si na ktorú škatuľku minul a potom s tým môžeš pracovať, napríklad môžeš upravovať rozpočet na konkrétnu škatuľku a tak
4. Eviduj svoje dlhy a pôžičky
Je dôležité vedieť komu koľko dĺžiš, resp. koľko si komu požičal a koľko z týchto pohľadávok bolo splatených Hlavne ak je týchto položiek viac U nás doma funguje interná ekonomika Napríklad ja niečo "dlhujem" mame, keď jej mám dať na nájomné a stravu alebo naopak, ona mne, ak niečo zaplatím cez internet banking, keďže ona banku nemá Na konci mesiaca to zrátame a vyrovnáme podĺžnosti
Ak ti ešte niečo napadne, kľudne pridaj
EnaXnaY- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1325
Reputácia : 172
Dátum registrácie : 11.05.2018
Vek : 47
Zdravotný stav
Diagnóza: F25.2 - schizoafektívna porucha, zmiešaný typ, F20.0 - paranoidná schizofrénia
Súčasná medikácia: Paliperidón, Aripiprazol, Depakine, Helex, Trittico, Diaprel, Betaloc, Prestarium
Re: Zdravie tvojich financií ;)
Vidno, koľko som na ktorú škatuľku minul, či som ešte v rozsahu návrhu, alebo už som položku prekročil
EnaXnaY- V.I.P. Golden
- Počet príspevkov : 1325
Reputácia : 172
Dátum registrácie : 11.05.2018
Vek : 47
Zdravotný stav
Diagnóza: F25.2 - schizoafektívna porucha, zmiešaný typ, F20.0 - paranoidná schizofrénia
Súčasná medikácia: Paliperidón, Aripiprazol, Depakine, Helex, Trittico, Diaprel, Betaloc, Prestarium