Vysadenie liekov
Vysadenie liekov
Mam diagnostikovanu schizofreniu a beriem latudu, timonil a zoleptil. Prave zoleptil mi zacal vadit lebo mi z neho opuchly nohy a mam uz aj dychavicnost. Lekarka nespolupracuje pri zmene liecby, odmieta zmenit alebo vysadit bez nemocnice. Pricom ja sa psychicky citim uplne v pohode. Mam skvelu naladu az na tie nohy a dych.
Poznate psychaitra ktory dokaze vysadit postupne vsetky lieky potom ako ma spozna a uzna to za mozny experiment? Lebo neviem naco sa liecim ked sa neliecia ani born again krestania, a ja som zasa taky newager, uz som v tom zbehly a nemam ziadne problemy momentalne, maval som seba poskodzujuce myslienky lebo som fajcil marihuanu ale uz nemam. Teraz by som si nechal jednu latudu a cakal kym sa myslienkove jazero po vysadeni drog uplne neupokoji. Braval som marihuanu, v podstate dlhsie ako polovicku zivota, ale uz som 8 mesiacov cisty.
Neda sa s tym nieco spravit? Jedina moznost ako zmenit lieky je ist do nemocnice? Neda sa zmenit psychater na normalneho ktory nejedna s pacientom ako s ciselkom, ja totizto byvam v DSS a nechce sa mi ist do nemocnice, som totizto na voziku a dozoru tu mam akurat dost.
Dakujem za akekolvek postrehy alebo rady alebo hocico.
Prajem pekny den a majte sa dobre.
Stromikzora- Nový člen
- Počet príspevkov : 4
Reputácia : 0
Dátum registrácie : 02.04.2024
Vek : 39
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Re: Vysadenie liekov
Jaro123444- V.I.P.
- Počet príspevkov : 502
Reputácia : 12
Dátum registrácie : 03.11.2022
Vek : 23
Zdravotný stav
Diagnóza: Paranoidná schizofrénia
Súčasná medikácia: Mirzaten (30mg), Quentiapine accord (150mg), Solian (200mg), Sertralín Actavis (25mg)
Juraj likes this post
Ahoj, ak po začatí užívania Zoleptilu si spozoroval opuchnuté lýtka a sťažené dýchanie, treba okamžite zvážiť ďalšie užívanie lieku a trvať na vyšetrení internistom/kardiológom! Keďže všetky AP sú spájané s hlbokou žilovou trombózou či so zlyhávaním srdca/arytmiou ako zriedkavý, no veľmi závažný nežiaduci účinok, jednoznačne to treba náležite vyšetriť čím skôr!!!
Držím palce v boji
Mimochodom, ak nemáš obmedzenú spôsobilosť na rozhodovanie v záležitostiach liečby, máš právo nájsť si iného ambulantného psychiatra po vzájomnej dohode s ním (ak teda nemáš prideleného opatrovníka súdom) - len dedukujem, keďže spomínaš, že si v DSS.
Lucas- Strieborný pokročilý člen
- Počet príspevkov : 362
Reputácia : 78
Dátum registrácie : 12.08.2023
Vek : 36
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
rasto likes this post
No tak je, kto sa výživa v užívaní liekov dennodenne? Myslím, že ani jeden z nás...
Mrzí ma tvoja zlá skúsenosť z nemocnice z akútneho oddelenia, avšak inak sa na to človek díva z pohľadu pacienta (ako kvázi obeť) a z pohľadu personálu. Nie všade sú zlé podmienky, a dovolím si k tomu povedať, že už za 10 rokov liečby som kadečo pochodil a zažil. Nemožno dávať na rovnakú úroveň oddelenie, kde príjmu pacienta v ťažkom stave - kde musia chrániť teba, ostatných i seba (personál) - a iné oddelenie. A bol som x-krát na akútnom a môžem povedať s istotou, že sa nepraktizujú stredoveké spôsoby ani bezdôvodná fixácia pacienta. Ak je pacient agresívny, slovne napadá personál, neraz demoluje zariadenie nemocnice, čo majú robiť? Otvoriť dvere - a choď preč?! Alebo sa zavrieť v nádeji, že ho to hádam časom prejde? Inak, bežne pacienti vystrájajú po operáciách na chirurgii po anestézii, na neurológii, internom oddelení atď. - len som pozeral, koľkí boli prifixovaní, lebo si v amoku trhali z tela drény, infúzie, katéter a iné. Mal ich nechať personál tak? Nikomu to nerobí radosť, nikomu, práveže je taký pacient na príťaž.
Viem, aký je tvoj rezervovaný postoj voči nemocnici...
Ale ak by si mal možnosť vidieť, ako to napríklad vyzerá na otvorenom oddelení 1. psychiatrickej kliniky v Košiciach, sánka by ti padla - čistota, vychádzky, terapie, voľnočasové aktivity, priepustky, doslova relaxačný pobyt oddelenie ako každé iné
A to, že ambulantný psychiater odošle pacienta do nemocnice, neznamená vždy automaticky, že je neschopný. To si dovolím nesúhlasiť - pretože v nemocnici je pacient sledovaný na žiaduce i nežiaduce reakcie liečby, je v chránenom prostredí, môžu mu byť poskytnuté liečebné procedúry, ktoré zatiaľ nie je možné vykonávať ambulantne, navyše pri diagnostike a liečbe často spolupracujú s kolegami z iných odborov - neurológia, endokrinológia, interná medicína atď.
Navyše, primárske vizity nie sú o predvádzaní sa prednostu, ale práve o riešení problémov počas
liečby spolu s ďalšími odborníkmi a navrhované ďalšie postupy vďaka rokom skúseností.
Nemusíš so mnou v ničom súhlasiť, uznávam, človek by bol radšej doma a išiel na kontrolu raz za čas a všetko bolo OK. Žiaľ, nie vždy to tak funguje, a sám viem, že sú ľudia a "ľudia".
No takisto ak by si chodil k neurológovi s bolesťami krížov a stav by sa nezlepšoval, práve naopak - tiež by ťa odoslal na lôžkové oddelenie. Nie pre svoju neschopnosť, ale pre obmedzené a vyčerpané možnosti ambulantnej liečby.
Celé je to skôr len o tom - či ideš dobrovoľne alebo nie...
Mier
Lucas- Strieborný pokročilý člen
- Počet príspevkov : 362
Reputácia : 78
Dátum registrácie : 12.08.2023
Vek : 36
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
rasto likes this post
Stromikzora- Nový člen