Aurorix
Aurorix
takže vzhľadom na to, že môj stav sa akosi posledný polrok viac a viac zhoršuje v zmysle sociofóbie, uzavretosti, úzkosti a minimálne niekoľko mesiacov nepociťujem z ničoho radosť - a vyskúšali sme už vari všetky lieky zo všetkých skupín antidepresív - vzájomne padla voľba na RIMA - moklobemid.
Málo používaný, tak len strieľam do vzduchu, či niekto mal...
Čosi som si o ňom naštudoval, zahraničný psychiater sa vyjadril, že kým sa neskúsia inhibitory monoaminooxidázy, nemala by sa dávať dg. farmakorezistentná depresia. Keďže spomínaný liek má výrazný vplyv na serotonín, noradrenalín i dopamín.
Tyramínová diéta nie je potrebná, skôr kontraindikácie s niektorými liekmi.
Tak budúci týždeň to pomaličky rozbehnem.
Necháme sa časom prekvapiť
Lucas- Strieborný pokročilý člen
- Počet príspevkov : 362
Reputácia : 78
Dátum registrácie : 12.08.2023
Vek : 36
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Re: Aurorix
Takže späť Mirzaten 30mg večer.
Za mňa teda toľko... Človeka najviac hnevá, že sa snaží vydržať tie počiatočné NÚ,.no nakoniec musí liek vysadiť.
Toto sa mi deje už neustále..
Nuž čo, hádam časom niečo trafíme.
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Catherin4- V.I.P.
- Počet príspevkov : 599
Reputácia : 79
Dátum registrácie : 12.09.2022
Zdravotný stav
Diagnóza: F33.3, F25.1
Súčasná medikácia: Aripiprazol, Venlafaxin, Trazodon
Áno, veľa som si od moklobemidu sľuboval, žiaľ, nejaký očakávaný výsledok sa nedostavil, lepšie povedané - žiaden. To však neznamená, že by tebe nemohol pomôcť. Vždy nájdeme ľudí s pozitívnym i negatívnym ohlasom na konkrétny liek.
Vzhľadom na to, že je to inhibítor monoaminooxidázy, nepoužíva sa tak často. Skôr by som povedal, že sa používa minimálne. Ale vďaka tomu, že je reverzibilný (RIMA), t.j. s dočasným účinkom a musí sa dávkovať viackrát denne, nie je spojený s takými závažnými nežiaducimi účinkami ako iné, u nás však nedostupné inhibítory monoaminooxidázy, ktoré aktívne bránia "rozpadu" serotonínu, noradrenalínu a dopamínu - z literatúry je údajne najsilnejší tranylcypromín (liek Parnate v zahraničí dostupný), ktorý má však veľké obmedzenia v strave (tyramín v syroch, údeninách, banánoch, vo víne atď.) i v liečivách pre riziko veľmi závažnej hypertenznej krízy! Ale údajne je to "šupový" liek so stimulujúcim efektom.
Ja som momentálne na tricyklických AD. Tie jediné mi pomáhajú aj na pridružené ochorenia (syndróm dráždivého čreva, chronické bolesti), ale taktiež nie sú to lieky už prvej voľby pre často veľmi nepríjemné, až obmedzujúce NÚ. Ale sú mimoriadne efektívne! Vždy nájdeš rôzne názory psychiatrov - niektorí staré liečivá zatracujú a trvajú len na najnovších alebo naopak, v lepšom prípade psychiater na základe tvojej liekovej anamnézy zváži možnosť predpísať ten-ktorý liek
A ako doplnok na spanie užívam Mirzaten 15 mg.
Tak či onak, úzkosť a sociofóbiu mi potlačia na istý čas jedine BZD a ešte pregabalín.
Mimochodom, nie je náhodou v Nemecku dostupný pregabalín (originál Lyrica) na predpis psychiatrom?
Lebo je schválený na liečbu generalizovanej úzkostnej poruchy, ktorá nemá až tak ďaleko od sociofóbie (bavíme sa stále o nadmernom strachu).
U nás ho, žiaľ, zatiaľ môže predpísať iba neurológ, hádam raz "hore" už niekoho kompetentného osvieti a bude môcť dané antiepileptikum s výrazným protiúzkostným
efektom predpísať aj psychiater (absurdná byrokracia!).
Držím palce v nájdení účinného lieku!
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Matej, Catherin4 and Jaro123444 like this post