Trasenie ruk
Strana 1 z 2 • 1, 2
Trasenie ruk
Chcem sa podelit s mojim problemom. Odkedy som zacal liecbu na schizofreniu postupom casu som zacal mat problemy s trasenim ruk. Nedeje sa to ale v pokoji, ale hlavne pri cinnostiach ako jedenie a prenasanie polievky ci piti kavy a podobne. Najhorsie je to v spolocnosti. Rodinne oslavy a podobne (pripitok a pod.) Neskutocne sa za to hanbim. Beriem nasl. Lieky: rano aripiprazol 10 mg, escitalopram 10mg, vecer kventiax 25mg. Doktorka mi uz davno po opisani problemov predpisala akineton 2mg. Ten beriem kazde rano , ale problemy pretrvavaju. Uz som prestal aj v praci chodit na obedy kvoli tomu, vyhybam sa oslavam a jedeniu v restauracii. Zacal som brat vitaminy ako vsetky Bcka, zelezo a magnezium. Bohuzial nic nezabera. Mal / Ma niekto podobny problem ? Doktorka stale tlaci ze brat ten akineton a podobne. Lieky vysadit len tak nemozem. Budem vdacny za akekolvek rady. Dakujem
Fneri- Nový člen
- Počet príspevkov : 3
Reputácia : 0
Dátum registrácie : 15.05.2023
Re: Trasenie ruk
animusmeus- Domáci člen
- Počet príspevkov : 84
Reputácia : 5
Dátum registrácie : 31.03.2023
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia: Reagila, Lithium, Rispen, Trittico, Akineton, Frontin
motylek and Fneri like this post
Patty_Pillow- Zlatý pokročilý člen
- Počet príspevkov : 477
Reputácia : 50
Dátum registrácie : 04.04.2022
Vek : 32
Zdravotný stav
Diagnóza: 20.3
Súčasná medikácia: Parnido 12mg,, Haloperidol 6mg, Kventiax 75mg, Lexaurin 1,5mg, Akineton 3mg, Fluanxol 20mg
animusmeus- Domáci člen
- Počet príspevkov : 84
Reputácia : 5
Dátum registrácie : 31.03.2023
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia: Reagila, Lithium, Rispen, Trittico, Akineton, Frontin
Patty_Pillow- Zlatý pokročilý člen
- Počet príspevkov : 477
Reputácia : 50
Dátum registrácie : 04.04.2022
Vek : 32
Zdravotný stav
Diagnóza: 20.3
Súčasná medikácia: Parnido 12mg,, Haloperidol 6mg, Kventiax 75mg, Lexaurin 1,5mg, Akineton 3mg, Fluanxol 20mg
Fneri- Nový člen
- Počet príspevkov : 3
Reputácia : 0
Dátum registrácie : 15.05.2023
Lucas- Strieborný pokročilý člen
- Počet príspevkov : 362
Reputácia : 78
Dátum registrácie : 12.08.2023
Vek : 36
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Anonymný- Anonymný
rasto- V.I.P.
- Počet príspevkov : 517
Reputácia : 60
Dátum registrácie : 18.10.2015
Zdravotný stav
Diagnóza: f20
Súčasná medikácia:
Vieme, že mnoho psychiatrických liekov spôsobuje tremor rúk (antidepresíva, antipsychotiká, stabilizátory nálady). V prvom rade by bolo vhodné prebrať túto otázku so psychiatrom - ak je to v dôsledku niektorého lieku ako nežiaduci účinok (skusmo znížiť dávkovanie/obmena za iný liek s nižšou frekvenciou tremoru).
Ak sú tvoje príznaky také obmedzujúce, po vylúčení iných príčin (napríklad zvýšená činnosť štítnej žľazy, nízka hladina magnézia a i.), určite sa treba obrátiť na neurológa - sú v súčasnosti lieky, ktoré tras síce neliečia, ale vedia ho výrazne potlačiť (betablokátory, gabapentín, topiramát, klonazepam, alprazolam).
Pevne verím, že sa nájde nejaké riešenie, ako aspoň znížiť tento veľmi nepríjemný stav.
Držím palce
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Matej and rasto like this post
Najhoršie na tom bolo to, že psychiatrička (som k nej utekal po týždni užívania AP, že to už nevydržím) reagovala pokojne štýlom "jasné, toto je normálny bežný prejav", tu je ďalší liek, ktorý tieto prejavy tlmí (no netlmil skoro vôbec). To bol aj dôvod, že som kontaktoval moju rodinu, pretože som nevedel, čo mám robiť a nejako som vtedy nemal ambíciu zomrieť (kvôli takej "blbosti" ako neschopnosť sa sústrediť a u mňa to bolo poklepávanie nohami ako pri veľkej nervozite). Dnes by som samozrejme okamžite vysadil AP (tak ako keď sme si vyberali vložku zo zuba, pretože to bolelo jak sviňa), pretože byť síce liečený, ale mŕtvy, je IMO trochu kontraproduktívne. Samozrejme týmto nikoho neodrádzam od liekov.
Asi to tak malo byť, že som sa dostal do štádia akatízie, aby som kontaktoval mamu, ale na rovinu napíšem, že to bolo to isté, ako keby Židia oslobodení z koncentračných táborov, boli nútení požiadať Himlera a Hitlera, aby im pomohol. Dnes by som možno zašiel za niekym iným - mám už "čistejšiu" hlavu, ale vtedy som nevidel inú možnosť.
Až tak brutálne nechutná je akatízia! Možno, ak by som bol extrovert, ktorý celý život "lietal" po vonku a športoval, možno by som tento stav lepšie znášal. Lenže môj celý život (pozornosť, práca, hobby) bol nastavený na sústredenie sa a premýšľanie nad problémami, pričom vtedy som nebol schopný sa sústrediť ani minútu. Pobehoval som po byte ako šialenec so štiplavým korením v zadku (lepší prímer ma teraz nenapadol) a explicitne prosil som Boha, aby to prestalo. Tieto pocity neprajem ani najväčšiemu nepriateľovi.
Reputácia : 59
Dátum registrácie : 05.07.2022
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
dzuli08 and Patty_Pillow like this post
No akatízia hlavne pri niektorých antipsychotikách je skutočne neznesiteľná, takisto som zažil obdobné stavy silného nepokoja, neschopnosti pokojne stáť, nieto ešte sedieť, prešľapoval som na jednom mieste z nohy na nohu ako nepríčetný.
V tomto prípade (môj názor) pochybil psychiater, keďže v takých prípadoch je naozaj liekom prvej voľby diazepam alebo klonazepam, ktoré výrazne uľavia jednak symptómy extrémnej úzkosti a jednak v stavoch psychomotorického napätia vďaka myorelaxačnému účinku. Takisto sa má zvážiť okamžite pridať do liečby Akineton aj zvážiť zníženie dennej dávky AP alebo v prípade neúnosných NÚ okamžitá zmena za iný liek... Bez debaty!
Toľko zo života, teraz už vieme...
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Strana 1 z 2 • 1, 2