empatia
empatia
je empatia ze viem na co mysli iny clovek ? alebo je to len vcitenie sa do myslienok inych ludi napriklad ze viem pochopit ich myslienky ked o nich hovoria ked mi ich povedia.
Dakujem
Otompotomerik- Domáci člen
- Počet príspevkov : 45
Reputácia : 0
Dátum registrácie : 26.10.2020
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
Re: empatia
janka,janka- Bronzový pokročilý člen
- Počet príspevkov : 220
Reputácia : 8
Dátum registrácie : 07.04.2023
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia: Medotrygin, Stilnox +AP
Rosenberg vo svojej knihe opisuje, ako sa dá vyjadrovať na verejnosti a spoločnosti bez násilnej komunikácii. Vytvoril tak štyri zložky NVC.
Prvá zložka pozoruje, o aké pocity sa jedná, ktoré nás ovplyvňujú.
Druhá zložka sa zaoberá pocitom, čo sami cítime vo vzťahu k druhým.
Tretia zložka sa venuje potrebám, ktoré sa skrývajú za pocitmi.
No a štvrtá, ak nefunguje tretia, tak na usmernenie komunikacie žiadame prosbu.
Štyri zložky NVC
1. Pozorovanie
2. Pocity
3. Potreby
4. Prosba
Proces NVC
1. Konkrétné činy, ktoré pozorujeme a ktoré ovplyvňujú našu... pohodu.
2. Čo cítime vo vzťahu k tomu, čo pozorujeme.
3. Potreby, hodnoty, priania..., ktoré vytvárajú naše pocity.
4. Konkrétne činy, ktoré žiadame k svojmu... obohateniu
Hulk DF 365 1
Hulk DF 365 2
Dušan
vrana- V.I.P.
- Počet príspevkov : 518
Reputácia : 148
Dátum registrácie : 31.07.2021
Vek : 45
Zdravotný stav
Diagnóza: F20.0 - (Para)noidná (schizo)frénia; F51.8 - (In)somnia
Súčasná medikácia: Kventiax SR s postupným predlžovaním 3x300mg - 0-0-3; Cisordinol 1x10mg - 0-0-1; Depakine Chromo 1x300mg - 0-0-1
Saladin likes this post
Potom existuje afektívna empatia - majú častejšie ženy alebo hraničiarky (HPO). Ide o to, že vyslovene cítia emócie, ktoré cíti druhý človek, ak trpí. Prežívajú podobné neg. emócie.
No a nakoniec je niečo ako sympatia - v tomto prípade si aj uvedomuješ, čo druhý cíti-prežíva.. a zároveň s ním sympatizuješ t.j. neubližuješ mu. Toxickým ľuďom táto zložka chýba t.j. majú minimálne kognitívnu empatiu - čiže vedia veľmi dobre, že kopnúť tehodnú ženu nie je OK a ak potratí, tak bude z toho smutná, bude cítiť bolesť.. ale je im to u prdele (absentuje sympatia), preto nemajú problém ju kopnúť do brucha, ak tým napr. niečo získajú..
Reputácia : 59
Dátum registrácie : 05.07.2022
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
regina, Otompotomerik, motylek and janka,janka like this post
Otompotomerik- Domáci člen
- Počet príspevkov : 45
Reputácia : 0
Dátum registrácie : 26.10.2020
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia:
janka,janka likes this post
Otompotomerik napísal:Dakujen za odpovede:)
nasla som toto video, lebo yuotube mi nedal normlane slovenske hned na prvy raz a podla tejto pani
je to empatia
.Je to sice po polsky a ona rozprava rychlo, ale da sa nieco rozumiet. Vravi tam dobré informacie, dakujem vlastne ze si dal tuto otazku, lebo som nasla toto video https://www.youtube.com/watch?v=Jj9NAjtY8pg ..ze treba si davat pozor aby si tie emocie druhych ktore citis aby Ti neublizili a ze treba po takom emocionalnom dni sa venovat sebe, svojmu pokoju, ze treba si davat pozor aby sa ta empatia ..talent nestal prekliatim ..skoda ze tam neni su titulky.
ze je to talent na budovanie vztahov , aj vedia pomenovat tie pocity, co druhi citi, aj ked to on sam nevie nazvat, pomahaju im artikulovat ich emocie, pomenovat ich, ..aj bez verbalnych signalov druheho ich vedia spoznat a mozu pomoct tak druhemu ich vyjadrit, spoznat ... ze sami su emocionalny osoby s talentom empatie, osoby s talentom empatie kedze su sami emocionalne, tak prejavuju a citia aj svoje emocie tak, ze by tancovali,prejavuju ich a najviac zle je emocie kumulovat v sebe, co moze viest k spustoseniu organizmu, psychosomatickym chorobam,. vravi ze s akym dalsim talentom je dobre spojit talent empatie. tam je totiz ze talent desat empatia tak zrejme opisuje aj ine talenty. ze vecer treba empatikovi byt sám a spracovat tie cudzie emocie asi aj svoje , aby nebol pretazený a talent empatie nestal sa prekliatim a denne sa treba ich zbavovat nejak vecer po celom emocionalne silno nabitom dni napriklad pisat si dennik, dat ich na papier a tak sa ich zbavit z hlavy. skoda ze nerozumiem vsetky casti to by som potrebovala cele prelozene. cauuu
janka,janka- Bronzový pokročilý člen
- Počet príspevkov : 220
Reputácia : 8
Dátum registrácie : 07.04.2023
Zdravotný stav
Diagnóza:
Súčasná medikácia: Medotrygin, Stilnox +AP
Otompotomerik and Lucas like this post